Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 септ. 2005, 09:49 ч.

Кърмачки - рядка природа

 • 1 270
 • 29
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
...така нарече Хедра в една друга тема жените, които въпреки кърменето на режим, даването на вода и сокове, нощната пауза и ранното захранване успяват да кърмят до късна възраст.

Например майката на моята кума е кърмила двете си дъщери до 1,5 год. и е спазвала абсолютно всички педиатърски препоръки за режим и захранване. Въпреки това обаче е успяла да кърми толкова дълго.

Чудя се защо при едни се получава, а при други - не. Дали е въпрос на природа или просто такива жени правят нещо, които ние не правим newsm78
Така като си мисля и стигам до извода, че някои майки произвеждат повече кърма от други при едни и същи условия. Хубавото все пак е че и ние "ненадарените" с малко усилия можем да ги настигнем Wink

# 1
 • Мнения: 1 379
Джейд, направо ми прочете мислите, току що пуснах подобна тема, макар и формулирана по друг начин. И аз постоянно си задавам този въпрос. Аз съм от "рядката природа", а ми се струва, че това трябва да е правилото. Да нямаш кърма, според мен , е все едно някой орган или жлеза да ни ти функционира нормално /ей, да не се засегне някой/. Ще следя темата с интерес.

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 321
Отговор на част от тези неща дава ей този откъс от една статия,която съм запревеждала от маса време,ама още не съм я довършила:

Производство и способност за съхранение
Доскоро се вярваше, че голямата част от млякото се произвежда по времето, когато майката седне да кърми и/ли да изцежда в следствие отделянето на голямо количество пролактин,което се случва по време на храненето. Знаехме също така, че някакво мляко се произвежда и между храненията, понеже някои от немастните съставки се събират пасивно в синусите зад ареолата, за да образуват предното мляко. Знанията ни за процеса обаче се промениха с работата на Питър Хартман.
Д-р Хартман е изследовател в Пърт, Австралия, специализиращ в механизмите на производството на кърма. В лабораториите си изследвал майки преди и след кърмене, като използвал видеокамери и компютърно оборудване за анализиране на промените и създавал подобни на топографските карти на лактиращите гърди. Точността на изследванията е преценена на +/- 5%, отлична точност за този тип работа. Д-р Хартман открил чрез изследванията си, че гърдата не произвежда цялото мляко по време на кърмене, а по-скоро непрекъснато се произвежда кърма. Количеството мляко, произведено между храненията, варира в зависимост от пълнотата на гърдата – колкото по-пълна е гърдата, толкова по-бавно е производството и съответно колкото по-празна е гърдата, толкова по-бързо се произвежда мляко, което да замести изяденото. Още по-занимателно е, че д-р Хартман е установил количествените разлики в способността на гърдите да съхраняват мляко, като установил най-малко 300% разлика между това колко едни и други изследвани по време на неговата работа жени можели да съхраняват. Д-р Хартман отбелязва, че жени с голяма способност да натрупват мляко в гърдите често кърмят на по-дълги интервали, докато жените с по-малка способност за натрупване естествено кърмят по-често.(Коментар – видът на гърдите не винаги е добър показател за това колко мляко могат да произвеждат и къхраняват.) Най-важното е, че е установено, че всички тези жени имали способността да произвеждат изобилно количество мляко за 24 часа. Разликите били само в максималното количество,което можели да доставят на едно кърмене.
Намесата на храненето на режим е доста явна,както е отбелязано в документите на Хартман и Дали:
На историческо ниво типичната схема на 4-часов интервал между кърменията, която някога е била широко застъпена в западния свят (цитатът е съкратен) може да не е причинявала проблеми за жените с голяма способност за натрупване на мляко в гърдите, но е имала катастрофални последици за жените с малка способност за натрупване. Такива жени, за които е било нужно да кърмят по-често, са били наясно, че производството им на кърма е неадекватно спрямо 4-часовия режим на хранене. Но вместо да изоставят този режим, е ясно, че такива майки се съмнявали в способността си да произведат достатъчно мляко за бебетата и включвали изкуственото мляко.

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Значи всико опира до капацитета на чашата. newsm78
Като се замисля, майката на кумата и една друга позната от "рядката природа" са с доста обемисти чаши Mr. Green

# 4
 • Мнения: 980
Напълно съм съгласна с разясненията на Хедра и Д-р Хартман Simple Smile
И по мои изследвания  Sunglasses съм забелязала, че когато гърдите се изпразват се стимулира по-силно "пасивно натрупване". Интервала от 2.30 ч., 3 часа, според мен, е перфектен за кърмене при нормализирана лактация. При по-често кърмене при нас се наблюдават оригване, повръщане (по 2-3 пъти до час след ядене), газове. При предлагане, бебето приема да хапне между яденето (от лакомия, може би) дори в доста по-големи количества, които може да поеме и следват храносмилателни проблеми. Режима - на какъв интервал да се кърми - се създава от самото бебе. Не трябва да разглеждаме гърдите, отделно от физиологията и психологията на бебето. То определя това в зависимост от много фактори - от силата на сукане, обмяната на веществата... и  от навика на детето да се храни често или рядко.
Така е при нас. Предлагам гърда след 2-я час - при нервност от страна на бебка. При 3 часа - кърмя, ако няма сигнали преди това. Когато, обаче, установя, че кърмата ми е леко намаляла - кърмя на всеки два часа и по-често за да я нормализирам. Започвам, обаче, да усещам, че бебка все по-често плаче и се нерви, като й доскучае, отколкото като леко прегладнее. Пръвързаността към гърдата и общуването с нея отстъпва място на други емоции, което може би е свързано и с въвеждането на твърда храна.

# 5
 • Мнения: 1 379
Това дава доста добро обяснение на нещата. Както д-р Хартман посочва, капацитетът на гърдите не е свързан с вида им, аз го разбирам с големината. Аз съм/бях с малки гърди, а "събирам доста". И при нас по-често хранене от 2 часа е нежелателно, мислех, че е заради повръщането. Още от раждането кърмя на интервали от 2 до 4 часа и това е по скоро свързано със съня и бодърстването, отколкото с огладняването.

# 6
 • Мнения: 980
Не мога да се съглася за големината на "чашите". Мойта свекърва е с чашки за текила, но е кърмила по БГ схема и над годинка и двете си деца.
Всъщност Jade, по тази схема детето се отбива 11-12 месец, твойта позната май не я е спазвала точно.  Simple Smile

# 7
 • Мнения: 703
Наистина добро обяснение! Ще се кърмим на 1.5-2 часа тогава! Като ни е малък капацитета Joy Joy

# 8
 • Мнения: 1 586
Грешиш, Jade, големината на чашката няма връзка с капацитета на гърдата Simple Smile

Точно затова кърменето при поискване е универсален начин на кърмене (макар много майки да скачат срещу това определение) - пасва и на надарените и на ненадарените Simple Smile С кърмене при поискване могат да кърмят успешно всички, а с кърмене под режим се справят само "надарените" кърмачки, т.е. тези с по-голям  капацитет на гърдата.

Майка ми е пример за надарена кърмачка според мен - макар още след първия месец  да е почнала да дохранва сестра ми с кисело мляко, а мен след 3-тия, ни е кърмила до годинка без проблем и ни е отбила насила... Аз определено не съм от надарените, понеже за месец кърмене на 3 часа през деня, малката не беше наддала никак. От тогава кърмя по универсалния начин вече 21 месеца Simple Smile

# 9
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Не бе хора, аз просто констатирах, че двете мои познати от "рядката природа" са едрочашести Wink
А не е ли вярно, че повечето капацитетни гърди са големи? Не казвам, че това е определящо, но има някаква връзка.

Всъщност Jade, по тази схема детето се отбива 11-12 месец, твойта позната май не я е спазвала точно.  Simple Smile
Не, защото е калпазанка и си е правила какво знае Mr. Green

# 10
 • Мнения: 3 591
Аз пък си мисля, че проблема не е в кърмачките, а в кърмачетата. Има деца които се хранят по малко и начесто и има и такива които изпиват по 250мл мляко наведнъж и плачат за още и после отказват храна следващите 3 или 4 часа.

това го има дори при бебетата храненени изкуствено, а там размера на"чашата" не е проблем Laughing

# 11
 • Мнения: 1 586
А не е ли вярно, че повечето капацитетни гърди са големи? Не казвам, че това е определящо, но има някаква връзка.

Пусни една анкетка да видим Wink

# 12
 • Мнения: 1 379
Може би зависи колко ще се развие жлезистата тъкан. Моите гърди се увеличиха с 2 размера по време и след бременността. Така че влизам и в двете категории - преди и след.

# 13
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
А не е ли вярно, че повечето капацитетни гърди са големи? Не казвам, че това е определящо, но има някаква връзка.

Пусни една анкетка да видим Wink
Ще те помоля да я пуснеш ти!
Много бързам, закъснявам за среща, а резултатите ще са ми интересни Simple Smile

# 14
 • UK
 • Мнения: 1 306
хм това е интересно. майка ми е кърмила и мен и сестра ми до малко след годинката,ама тя гърди няма никакви.и двете сме захранени със сокчета,хранени сме под режим и т.н. и двете е могла да ни кърми и повече,не сме се отбили сами.

# 15
 • Мнения: 2 785
На мен пък точно обратното ми прави впечатление- дълго, или сравнително дълго кърмещите ми познати(6, или над 6 месеца) са все скромно надарени. Такава съм и аз.  Embarassed И като кажа, че още кърмя, все ме зяпват в деколтето.  Mr. Green

# 16
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Големината на "чашите" или както казвам аз "Маргаритите" няма значение. Има значение психологическата нагласа и ината. Вслушването в нуждите на детето водят най- добре. Моята Мими цока вяло откак се е родила до сега и от там и млякото ми намаляваше, а с цеденето упражнението не можах да го овладея и това е. Та взимах кърма от банка за майчина кърма да дохранвам до едно време. И то беше една мъка- тя и досега не се справя със шишетата с биберон- от обикновена чаша пие много добре, но това с шишето не се получи. Тя ядеше като на режим- на 2,5 часа, но всъщност това си беше нейния вътрешен ритъм.  По- късно започна да прави по- големи и по- малки паузи. Отначало спеше ношем - до шестия месец спеше от 20,00 часа до 7 сутринта. След шестия яде по цяла нощ. Ами съобразявам се с нея, защото съм мързелива. посред нощ вода не мога да и дам- по причина че не може да пие от биберон, а да давам с чаша и да си създавам неприятности с разбудено дете- айде нЕма нужда.
Не знам дали съм от природно надарените, но сина ми го кърмех до шест месеца на режим без проблем за лактацията, макар да предполагам че той е гладувал.
за протокола- маргаритите ми са "D". Но имам приятелка с "Е" клонящо към "F"- кърми и двете си деца по два месеца...на режим

# 17
 • Мнения: 417
Макар, че за мен вече е минало т.е. децата са големи /на 4.5 и 3г./, не си спомням да ми е тежало или да съм до приемала за задължение. Кърмих дъщеря си до 1 година /след 9-ти месец сутрин и вечер/. Отбих я два месеца след като забременях отново - по точно кърмата ми сама намаля и спря /организма се пази за бременността/. Винаги съм го намирала за голямо улеснение /особено при пътуване и навън/ До 6-тия месец ползвах само едно шише за вода и сок. Сина си кърмих до 11 навършени месеца по съшите правила. Захранвала съм ги като е прието в България, а след 9-тия месец им купувах и адаптирано мляко.
За протолола имам бюст средна хубост, който попровисна порядъчно след тези две години, но това си е и от ЕГН-то, а сутиени има всякакви.

# 18
 • Мнения: 280
А ето как стоят нещата при нас по темата - не кърмих през нощта, давах водичка, започнах със сокчето от втория месец (по БГ схемата), но не отбих малката, както се препоръчва пак в същите книги от бг педиатри, а продължаваме да се кърмим с удоволствие (макар малко да ме притеснява активността й в сученето сега заради яслата, за което попитах в друга тема), без да поставям срокове. Hug
Но следващия път няма да пропусна изключителното кърмене през първите 6 месеца, без водичка и т.н. Heart Eyes

# 19
 • Мнения: 429
Незнам дали сме рядка природа, но си мисля, че не всяка мама иска да кърми. Поне с такива съм се срещала. Аз съм за кърменето и колкото и да са ме "поучавали", че това било, онова било аз си знех какво да правя и си го правех.А колкото до формите мога да мина за сега и без силикон.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2005, 23:24 от krassi2

# 20
 • София
 • Мнения: 2 952
И друг път съм го писала, та сорри за повторението.
Според мен началото на края в кърменето за много жени у нас настъпва още в болницата. Комбинацията от обичайното най-малко кисело отношение на акушерките плюс практиката на децата да се дава добавка, да се дават късно на майките, обичайно да се наливат с формула от шише с дупка като за първолак, това дето на секциото кърмата слизала късно, хиляди са градските легенди .... За огромно мое съжаление всичко тръгва от невъзможността на хората, които трябва да помагат на родилките да надмогнат остарялата психика и желанието да го карат по-леко и по течението.
Липсата на насърчително отношение у целия болничен персонал пресича увереността на голяма част от майките. Лично аз съм го изпитала в много неприятна форма с първото си дете и в много мека втория път, тъй като знаех как аз да водя парада, бях доста по-голяма, а и мястото беше по-особено.

# 21
 • Мнения: 7 432
Познавам.Моята собствена майчица.Кърмила ме е до 5-ия месец,а после още 3 месеца се е изцеждала и ми е давала,защото аз диването не съм искала да суча.То и как да ме накара,като ме е захранила рано и от много ранен месец съм била на кухня с кисели и нишестета./и до днес си обичам сладичко/И всичко това,при положение ,че е тръгнала на работа,когато съм била на 3 месеца.Баба ми на всеки 3 часа ме е водила в работата и да ме кърми.При брат ми е успяла да се пребори до 5-ия месец.И той като мен не е искал да суче.
Майка ми ми даде най-ценните съвети,преди още да открия форума.Ако не беше тя,да съм се отказала при първата трудност.В началото дори тя като че ли имаше по-голямо желание да кърмя,отколкото аз.Много се радва,че кърмя.Откакто открих и форума си изясних доста неща .Хубаво е ,че ви има,момичета!

# 22
 • София
 • Мнения: 5 338
Аз пък си мисля, че до голяма степен зависи от детето (не че имам голям опит, но и аз да кажа). Вчера си говорихме с една мама, че някои бебета много лесно се отбиват, докато други - дори и да са захранени, примерно, не отказват да сучат. Пример за това е моето сукалче. Все още не съм го захранила (не знам дали ще е така и след като захраня), но когато и да му предложа да суче не отказва, а може да е ял буквално преди 5 мин. А сутрин като го взема на спалнята при нас, суче активно, заспива и след 10 мин. само да ми надуше деколтето и започва да търси. Та вероятно на тази рядка природа кърмачки бебетата им са били "страстни" бозайничета.  Grinning

# 23
 • Мнения: 127
Предварително се извинявам, че вдигам толкова стара тема, но съм сравнително нередовен потребител и я прочетох едва днес, стана ми много интересно и реших и аз да се запиша.

Аз съм от "рядката порода" - от самото начало бях убедена, че ясно установения режим е най-доброто за моето бебе. по съвет на майка ми и педиатърката давах вода със захар и чай срещу колики - тя девойката ги плюеше и всъщност само варях всеки ден и хвърлях, но това е друга тема  Wink Около 40-я ден дадох сок, но имахме много силни колики и дори педиатърката се съгласи, че е по-добре да спрем сокчетата. Пробвахме се още 1-2 пъти и реално започнахме да ги пием "чак" на три навършени месеца, а след още месец започнахме с плодови пюрета, които в нашия случай бяха пасирани сурови ябълки и банани  Blush. Захранихме се чак на 6 1/2 месеца, не защото така трябва, а защото в момента, в който педиатърката препоръча зеленчуково пюре на нас тъкмо ни свършиха коликите и на мен за първи път започваше да ми харесва кърменето, та реших да го поудължа  Laughing

За мен обяснението за дългото кърмене при деца на режим (ние все още се кърмим вечер) е в изключителния инат на майките им. Аз се цедях като луда, само защото гърдите ми постоянно бяха напрегнати и през първите 2 месеца понякога изпадах в абсурдната ситуация бебето да суче 5 минути, а аз после още час да се цедя за 15-тина милилитра и отпускане на гърдите  #Cussing out И докато се обърна трите часа минали и всичко започва отначало!!!!! Как да го обичаш кърменето в такъв случай, а? Но като си бях решила предварително, че ще направя всичко възможно да не давам адаптирано мляко?!?  Twisted Evil

После цеденето май ми се превърна в идея-фикс, защото като се захранихме постепенно аз продължих да изцеждам преди или след като я нахраня - използвах кърмата и за пюретата, и за киселите и кашите, но основната причина беше, че всъщност ме беше страх, че пак ще се надуя (много пъти имах запушени канали, бучки и т.н.  Sad). След като Цветина навърши годинка минах на вариант цедене и кърмене само сутрин и вечер. Дори сега, когато се кърмим само вечер, аз сутрин се цедя, а вечер й давам от двете гърди. А ми е крайно време да спирам мъчението с помпата, защото кърмата ми доста си намаля, вече не ми се напрягат гърдите, а и от другата седмица се връщам на работа, ... ама пусто шубе, дето е голям страх, не ми дава мира  Confused

Аз обаче се отплеснах, а исках да кажа и, че според моите наблюдения "размерът няма значение". Моите гърди са си съвсем среден размер, вече почти се върнаха до големината си преди кърменето. Имам съученичка, която все още кърми сина си на година и осем месеца, а като я погледнеш бюст не виждаш. И обратния случай - една колежка има най-големия бюст, който съм виждала, но кърми само до шест месеца, а и първите два месеца младежът изобщо не наддаваше, та тя съвсем се беше пошашкала, че няма кърма (неоснователно, разбира се).

Ами това е моето мнение по темета. Извинявайте, ако съм била многословна, но исках да представя гледната точка на "рядката порода"  Hug

# 24
 • Мнения: 1 680
Такива жени, за които е било нужно да кърмят по-често, са били наясно, че производството им на кърма е неадекватно спрямо 4-часовия режим на хранене. Но вместо да изоставят този режим, е ясно, че такива майки се съмнявали в способността си да произведат достатъчно мляко за бебетата и включвали изкуственото мляко.


И аз съм от тези жени. Жорката го кърмих 2 месеца и то бяхме на смесено хранене, защото се опитвах през цялото време да бъда на строг режим и се чудех защо моето дете е различно newsm78 #Cussing out. Ама кой да ми каже че грешката не е в моя телевизор!!!

# 25
 • Мнения: 192
Аз например съм с малък размер,но може би способността за натрупване е сравнително добра.
Съдя за това от факта,че първия месец,когато се предполага,че бебетата сучат най-често ние бяхме почти на режим.И то,защото бебето така си искаше.Като цяло беше много нервна и мнооого плачеше,но не беше от глад,защото тя отказваше да папа по-рано от 2,5-3,че даже и повече часа.Аз тогава бях почти сигурна,че прави така,защото не ми стига млякото и ми трябва повече време,за да го произведа и тя за това плаче.Изобщо не бях влизала в този форум и си го изкарахме така първия месец.Тя плаче и аз плача,защото мисля,че бебето е гладно,ама се инатях и не давах адапте.А в същото време интервалите големи,и спане по цяла нощ.
В крайна сметка на първата консултация се оказа,че много добре се е хранила,беше наддала с 1100 гр. и 7 см!!!Да не говорим,че изкарахме и един отит в този период.
После,когато започнах да чета темите тук и разбрах,че не се толерира режимът и че честото кърмене е необходимо,за да се поддържа лактация доста се пообърках.Започнах да давам всеки път,когато беба мръцне,ама тя не ще и не ще да папа предварително.Даже бях пускала тема,че никога не сме имали кърмене повече от 7 на ден,дори първия месец,защото много се притесних.Но борба срещу природата не бива!Продължих да си я храня,както и когато тя си поиска,макар и не толкова често,колкото мамите тук препоръчват. На втория и третия месец си нададе по 600 гр,което смятам,че е приемливо.
В допълнение да кажа също,че почти никога или много рядко съм чувствала гърдите си твърди и препълнени,ими дори просто напрегнати.То и това ме караше да се съмнявам,че имам мляко.Ама ей го на кърмя все още и се надявам дълго да го правя. Praynig

Та след цялото това словоизлияние искам да кажа,че може би не всяко бебе иска да суче толкова често(на час,или два).Незнам дали е от способността на гърдите за съхранение на мляко,но защо ни трябва да знаем всичко???То бебето си показва!

П.П. А между другото по отношение на изследването на австралийския доктор (забравих му името) за това,че едни жени имат способност за съхранение на по-големи количества мляко от други.Значи ли това,че една майка храни всяко от децата си по един и същи начин и на едни и същи интервали.Аз не мисля така,защото една моя позната хранеше първото си дете на около 4 часа,а сега второто иска да папа на 1,5 часа.Но може би много задълбавам,защото е ясно,че кърменето не задоволява единствено нуждите от храна...

# 26
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 321
Разбира се, че си има бебета, които още от първия месец сучат само по 10-тина минути и по максимум 6х в денонощието. Не ставаше въпрос дали се толерира режим или не - а просто че трябва да се съобразяваме с бебето, както си направила и ти Grinning Просто обикновено се препоръчва хранене на режим, а много бебета не наддават и не са щастливи при такова стриктно ограничаване и регулиране на храненията - затова всички казваме, че е важно да се откликва на нуждите на бебето и непрекъснато се подчертава, че дори 15х в денонощието да иска да суче, това е нормално, а не индикация, че кърмата не стига.
Относно примера с твоята приятелка - всичко зависи и от това колко мляко иска да поема бебето - тя сигурно има голям капацитет на съхранение, но при хранене на поискване едно бебе ще е щастливо с 90-100мл по 8х на денонощие, друго ще изсуква 200 наведнъж,щом има тази възможност и ще изчаква 4 часа - а гърдите й се приспособяват към нуждите на всяко от тях Grinning

# 27
 • Варна
 • Мнения: 632
Аз пък си мисля, че проблема не е в кърмачките, а в кърмачетата. Има деца които се хранят по малко и начесто и има и такива които изпиват по 250мл мляко наведнъж и плачат за още и после отказват храна следващите 3 или 4 часа.
това го има дори при бебетата храненени изкуствено, а там размера на"чашата" не е проблем Laughing
Така мисля и аз,а също и доколко развит е сукателният рефлекс на бебето.

# 28
 • Мнения: 3 161
Цитат
За мен обяснението за дългото кърмене при деца на режим (ние все още се кърмим вечер) е в изключителния инат на майките им. Аз се цедях като луда, само защото гърдите ми постоянно бяха напрегнати и през първите 2 месеца понякога изпадах в абсурдната ситуация бебето да суче 5 минути, а аз после още час да се цедя за 15-тина милилитра и отпускане на гърдите   И докато се обърна трите часа минали и всичко започва отначало!!!!! Как да го обичаш кърменето в такъв случай, а?

Много вярно ми се струва това и моите уважения, че си разбрала грешката си, макар и със закъснение. Аз също имам приятелка, която кърми на режим до годинка (след което отби по свое желание), и тя упорито се цедеше всеки път. Жалко е, че режимът толкова обърква нещата при много майки, но пък хубаво е, че дори и на режим, някои имат упорството и може би - героизма (защото при кърменето на поискване няма героизъм, според мен - само кураж да следваш инстинкта си) да кърмят продължително.

Последна редакция: пт, 04 ное 2005, 16:42 от emem

# 29
 • Мнения: 127
моите уважения, че си разбрала грешката си, макар и със закъснение.
Ами то при мен с всичко е така - дори и да не съм права трябва сама да стигна до тоя извод, иначе ако някой ми го каже съм по-недоверчива  Embarassed. Но мисля, че е пресилено да говорим за героизъм, приравнен към дългото кърмене на режим.  Thinking Просто и кърменето е като всичко друго, свързано с майчинството - няма две жени, които да го правят по еднакъв начин, но това не значи, че едната непременно се справя по-добре или по-зле от другата. В крайна сметка всички се опитваме да направим най-доброто за децата си, друг е въпросът доколко успяваме. Малко off-topic се получи, sorry  Stop

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт