Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • морето, сините вълни...
 • Мнения: 510
Опитвам се да се ориентирам в детските заведения във Варна, и съответно да намеря повече инфо за тях. Налетях обаче на нещо, което нищо не ми говори newsm78
Какво трябва на практика да означават съкращенията - ЦДГ, ОДГ, СДГ, ЛДГ и ОДЗ.
То е ясно че е съответно целодневна ДГ и т.н., но по какво всъщност се определя дали да е ЦДГ или ОДГ още повече ОДЗ?
И всъщност, какво да търся, и кое ще да е с по добри условия?  newsm78
То е ясно че където ни приемат там ще сме, ама да подам поне молби на "по - добрите" места. Че ей го - януари наближава Crazy Crazy

# 1
Според мен не абревиатурата ще ти помогне да определиш кое детско заведение е по-добро, а отзивите на близки и познати майки, които да те насочат към по-добрата!

# 2
 • София
 • Мнения: 319
ОДЗ - Обединено детско заведение, СДГ - седмична детска градина, ОДГ - общинска детска градина, ЦДГ - целодневна детска градина, т`ва ЛДГ не ми е ясно какво е, но принципно ако те интересува каква е разликата между отделните детски заведения, можеш да потърсиш из Интернет Закон за народната просвета и Правилника за прилагането му и да прочетеш там какво се разказва за детските градини. Но desyMM  е права - това няма да ти даде ориентация за конкретна градина, а отзивите и препоръките на мами и други познати или разговорш с директорката, възпитателките и т.н.

# 3
 • морето, сините вълни...
 • Мнения: 510
Ясно че мнението на посещаващите е най - истинско, но пък не познавам толкова много майки, а тук са обсъждани общо взето три - четири градини.
Благодаря ти Диана, ще потърся закона и ще се разбера.
Идеята ми е предварително да се запозная какво би трябвало да очаквам от тази градина - явно донякъде е закодирано в съкращенията и после на место да се опитам да разбера дали отговаря на истината. Сигурно е нещо като "звездите" на хотелите. Wink Simple Smile

Естествено ако някой сподели мнение за детските градини извън обсъжданите Звездичка, Слънчо и Ян Бибиян ще е от полза.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 786
ОДЗ- обединено детско заведение. Има и ясла и градина.

# 5
 • Мнения: 4 578
      ЛДГ-логопедична детска градина

# 6
 • в Бургас
 • Мнения: 3 251
Както asa е писала. ОДЗ или ОДГ-има и ясла и градина,а ЦДГ-само градина.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 505
Аз мога да споделя преките си впечатленията си за ДГ "Гълъбче",  защото я посещаваме макар и от скоро. Градината се води ЦДГ 15 и е под МЕИ или иначе казано м/у бул. Левски и МЕИ, над нея е ОДЗ "Славейче". Градината е единствената в града в която има група за деца с церебрална пареза. Приема деца по район, необходимо е молбата да се подаде възможно най-рано, класирането излиза в средата на май. Не сме ползвали никакви протекции или спонсорство, директорката е изключително дейна жена, притежава някакво обаяние и много ми допадна. Едновременно с това в цялата градина си личи грижлива ръка, на мен ми правят впечатление доста странични неща, като се започне от поддържания двор и двойната ограда (която спира външни лица през неработното време)  варосаните дървета, чистите пясъчници, декорацията  по врати и коридори, изнесеното меню и информацията по таблата в групите. В градината има лекарка, прави се сутрешен филтър. Болни деца и такива с лекарства не се допускат. Както писах по горе двора е много хубав, играчките и катерушките изглеждат добре, има доста дървета и е сенчесто, но прекалено.
За ОДЗ "Славейче" естествено имам по-повърхностни впечатления. Без да обиждам някого градината не ми хареса, много занемарена, и сива. Разбира се това не пречи в нея да работят добри и отговорни хора, но лично за мен нещо в управлението на градината куца.


Аз не съм обикаляла из много детски заведения в града, но приза ми за градина, като обстановка и работа с децата печели Владиславовската детска градина (за съжаление не и знам нито името нито номера). Пада се някъде отгоре м/у Бурлекс и пазара.  Наистина завиждам на владиславовските майки, като започна със суперлативите за обстановката, големия двор, многото допълнителни занимания за децата и тук си личи, че всичко е правено със сърце и желание.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт