Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 септ. 2005, 10:34 ч.

Болни дечица в яслите

 • 8 105
 • 106
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 1 418
Отивам вчера да взема моя хубосник от ясла - трети ден. И защото по телефона са ми казали, че е спокоен, играе, яде, спи и т.н. го взимам по-късно от досега към 16,30.
Дошли са и други родители, вратата е отворена и отвътре наискачат дребоси - малки, сладки и невинни.
Чакат мама.

Но какво забелязвам с ужас - на двама от юнаците сополите са им до устите, а на една девойка тлъст, зелен гурел почти е затворил едното око - повече от очевизно е, че не е невинен секрет!

Моментално Побеснявам и питам едната г-жа - Защо в яслата има болни деца. Тя е изненадана и пита кои??!

Стисвам зъби и тръгваме. Аз съм с надеждата, че ампулите витамин С и саностола, които давам от няколко дни, че помогнат да ни се размине, но уви  #Cussing out
С лягането започва да му хърка носа, тече из ведро, мята се и реве цяла нощ!
Празниците са провалени - това е ясно!
Но какво правим другата седмица, като тъкмо съм се върнала на работа и ме чакат с четри очи!
И защо по дяволите трябваше да се случи, когато:

1. Детето очевидно бързо се аклиматизира с яслата и му допадна!
2. Съм убедена, че причина са болеста са директния контакт с определено болни деца и/или силна простуда. Изобщо не може да ми минат тия с липсата на имунитет, защото той е ежедневно сред деца - по пясъчници, градинки, паркове, басеини, София ленд, Патиланци и т.н. Гушкат, се, бият се, целуват се..

Персонала е безхаберен и безотговорен - ок. Но питам ви, според вас - нормални ли са тези родители, които водят в ясли и градини, болни или разболяващи се деца?

Що за егоист трябва да си - ако не мислиш за другите деца, да не помислиш поне да своето!
Може ли да не си дават сметка, че една невинна хрема може да прерастне в хронично възпаление, гнойна ангина, пневмония, отит и т.н.
Имам позната, която в момента лекува от артрит дъщеричка на 1,6 г., заради хронични възпалителни процеси от яслата! 

На вас случвало ли ви се е да водите на ясла или градина детето си, ако се съмнявате, че не е напълно здраво. И оправдано ли е според вас това, дори и да работите в частна фирма и например да ви грозят неприятности и уволнение? 

В момента съм направо бясна Rage

и сега какво - пак да търся някоя дебела бавачка и да си лиша детето от възможността да общува със връстници, да учи навици, песнички, броилки, да го превърна във затворник цяла зима вкъщи!

Аман  smile3514

Последна редакция: сб, 24 сеп 2005, 17:09 от elsi

# 1
 • София
 • Мнения: 396
На твое място и аз бих побесняла,ние сме малки все още,но и аз съм твърдо за ясла и детска градина и сега като чета какво ме чака...Що се отнася до тези родители,за мен това е безотговорност,как ще знам,че детенцето ми е болно и аз ще го пусна на ясла,нали сърце няма да ми даде!!!!!Да не говорим за зарязяването на другите дечица.....

# 2
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 826
елси - "Добре дошла" или по-скоро "Добре дошъл" на твоя дечко в обществения живот, респ. яслата!

Вскичо което казваш е така, само дето няма оправия  #Cussing out...аз преди 7г. същото се питах и все още се питам, но уви - отговор не се получава!  Banghead

П.П: и друг път съм го казвала  Laughing:

Сополите са "пропуск" за детска градина/ясла!

ТИ не знаеше ли? Wink надявам се носиш на майтап

# 3
 • София
 • Мнения: 31 113
Елси не е само вашата градина.
Когато дойде ред и аз да запиша Дияна на ясла ме среща една позната и казва "знаеш ли нашата ясла колко е хубава, страхотна е. Водя я (дъщеря й) болна, те там и дават антибиотиците, да се оправят". Никога не съм си мислила да запиша Дияна в тази ясла, но като чух това съвсем забравих въпросното заведение.

Но и в нашата ясла имаше болни деца. Преди известно време си мислех, че товя е неизбежно. Т.е. има решение на проблема, но ... Миналата година много пъти го задавах този въпрос "Защо има болни деца". Веднъж една от учителките каза "ама нали майките работят, няма кой да ги гледа децата". Имала съм случаи ... стои Дияна 10 дена у дома, лекува се, излекувана отива на градина, на 3тия ден отново е със секрети в носа, учителката споменава факта, но после ме успокоява, защото аз беснея.

# 4
 • Мнения: 1 076
Смея да кажа, че наесен и през пролетта водя Ида със хрема за по седмица - две. Това са обикновено преходните периоди "топло-студено" и "студено-топло". Просто по това време всички деца са с хрема. За мен хремата не е болест - един ден я има, два дни - не. И да, пращала съм Ида с едно сълзящо оче, след като току-що са ми казали в яслата, че от една седмица имат две деца с конюнктивит... И да я спра за два дни - след дъжд качулка. С две думи - всичко, което влачи детето, го влачи от там. Това е, и аз се ядосвах, че в яслата за пръв път и текна носа, но това е... просто тогава пак беше есен и дали ще да хванем някой бацил от там или от където и да е другаде - все тая...
За щастие далеч не всяка хрема води до страховити последици.

Разбира се, изключвам варианта да изпратя заразно болна или видимо неразположена.

# 5
 • София
 • Мнения: 750
Напълното те разбирам, защото и на мен ми се случи подобно нещо. Ходихме десетина дни на ясла. Малката тъкмо посвикна, спинка си, папка си, плаче съвсем малко, а по някой път и не плаче само сутрин. В общи линии се адаптира и почна да й харесва. Мен ме привикаха да се връщам на работа и аз си прекъснах отпуската. Всичко уж влезе в нормални релси. Но.......... Миналата събота отивам да си я взема и гледам учителката с един зачервен нос, духа си носа, покашля, в момента, в който решавам да я попитам нещо тя изчезна и се скри. Като се замислих, тя май цяла седмица беше с някаква маска на ВРАТА (опитвала съм и аз да нося като бях болна, а детето малко, но е побъркващо). Явно е била болна, но тази събота беше доста зле. Както и да е. Надявах се да ни ес размине, защото мойта не е боледувала досега, давам й витамини ит.н. и в общи линии си е жилаво дете. Но вечерта почнаха прозрачни сополи, после лека кашлица, хрипове и се разболяхме. Аз от понеделник почвах работа и имах спешни неща да свърша - нямаше начин ад отсъствам и викам майка ми, гледая я тя един ден, но  и тя има работа, тича свеки от провинцията, абе голяма драма. Сега сме почти с пневмония. Пием и антибиотици. Не съм виждала децата от групата й, защото ние я водим по-рано сутрин и я вземаме първа следобед, но това на какво прилича това - болна учителка да се мота при децата. Дано се оправи детенце, но в понеделник незнам на какво ще я направя тая даскалка. Уж не пускали болни деца - дано е така, а как може болни учителки да пускат.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 1 418
Апропо как се казваха антибиотичните капки за нов - не olynth, а другите по-силните?

# 7
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 826
Бивацин
(дано не греша)

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 1 418
 Шани, имам смътен спомен за апологии от теб на  тая тема, ама нали не ми беше до главата.....

 Беля, на искам да те обидя, но явно визирам, точно родители като теб. Ясно е, че не си от най-безотговорните родители, но помисли, ако твойто хлапенце ги кара хремите са ден-два и за теб това не е сериозен проблем, то моя ги влачи по месец и на края и на двата пъти, когато се разсополяви историята свърши с гнойна ангина 39-40 температура и антибиотик.

Това, че едни деца са резистентни към усложнения, не значи, че други не са.

И другото не разбрах - откровено са ти казали, че има две деца с конюктивит и са си в градината?
А и ти не си спряла твоето?

И добре де, сега какво излиза, че вместо в понеделник да отида там и да се разфуча, трябва кротичко да си го заведа барабар с торбата лекарства?

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 1 418
Сиди, ти тотално ме ошашка Shocked

Даскалицата болна и там #Crazy Не е ли по-добре, ако не им достига персонал - да си кажат откровено на родителите, който може да не ги води, или че са в отпуск и т.н.

Дано й мине по-леко и бързо на душичката.

# 10
 • Мнения: 1 654
Елси, и аз винаги съм се чудила как е възможно да пуснеш детето и на ясла илиградина, като е болно. И съм питала майка ми, която работи в детска градина, защо позволяват на болни деца да ходят на градина, а тя какво ми разказва: Идва дете- болно. Мерят му температурата- 39градуса. Дават му лекарство и се обаждат на родителите да дойдат да го вземат. Вземат го след няколко часа и на другия ден- хоп, детето отново на градина. На въпроса- защо идва като е болно и с температура- аааа, нищо му няма Shocked #Cussing out
Най-интересното е, че редовно се случва родителите да идват, да оставят детето и да изчезват преди изобщо някой да го забележи, че се е появил и че то е болно. Просто му отварят входната врата на градината и фъсват. А учителките не могат нищо да направят- на кого да го върнат...
Безотговорно е.

# 11
 • Мнения: 1 076
Няма за какво да се обиждам  Grinning. Както и ти, така и аз най-добре си познавам детето и мога да кажа "болно е" - "не е болно". Болна на ясла не я пращам. Месец обаче да караш настинка - не е настинка...

При Ида например продължителната хрема беше свързана с никненето на зъби, раздразнена носна лигавица, до отит. Ето защо миналата зима си стояхме вкъщи.
Пролетната и есенната хрема обаче почти ни е неизбежна. Хрема. И дотам. Действително не вниждам разлика дали половината деца ще са си вкъщи сополиви, а другата половина - на ясла.

Има и нещо друго - именно сега, когато е доста променливо времето лелките в яслата не си правят особено труд да преобличат децата по 3-4 пъти. Навън - навътре, проветряват, стоят някои по голи дупета на гърнето...все пак 17-18 деца са, кое първо.... И ето ги сополите. Просто се минава през това. Естествено съвсем различно да гледаш едно дете вкъщи...И това е единият голям минус на яслите.

По отношение на очетата - ами да - за две седмици който пипнал вируса, пипнал го... един ден и блестяха очичките, на втория се събуди с малко гурелче, на третия и нямаше нищо. Това е. Каква файда да я спра, като въпросните двама още си бяха там? newsm78

А лечението с лекарства си е за вкъщи. Naughty Не пращам дете с лекарства на ясла. И на тях съм им забранила да дават. Ако, не дай си боже, има нещо, да ми звънят. Аз решавам.

Действително съм против лечението да е в яслата. Камо ли да я пратя с Т и антибиотик...

# 12
 • Мнения: 4 490
            Ето  мнението и от другата страна.Работя повече от 30 години в детско заведение и се възмущавам не по-малко от вас.Когато успея да върна някое от хремавите и сополиви деца.Точно след 10 минути пристига с бележка от джипито,че може да посещава детгска градина и така след два дни всички сладури са сополиви.В яслата децата са по-малки и по-податливи на заболявания.Това не значи,че в детската градина не се заразяват едно от друго.За съжаление родителите винаги намират оправдание-я работата ,я нещо друго.Не мислете,че всички родители постъпват така.Един е достатъчен да разболее цялата група.А що се касае за болната учителка не веднъж и ние сме се заразявали.В края на крайщата и ние сме хора и не сме от желязо.Моята дъщеря е била на ясла в същото детско заведение,в което работя.Гледали са я колежки-приятелки,което изключва възможността за лошо гледане и въпреки всичко през ден е била с плевмонии.Бяхме се побъркали.От две години детска ясла я събере два месеца посещение,я -не.Спирала съм я винаги щом забележа,че е кисела.Да не говоря за хрема и т.н.За да се преодолее подобен прлоблем е нужно всички родители да вземат отношение,а не да се чудите какво да правите.Пожелавам здраве на децата ви и безпроблемно посещение на детските заведения , в които сте.

# 13
 • София
 • Мнения: 750
Дидиа, съгласна съм, че и лелките се заразяват от децата, но дали е редно да ходят болни на работа?
 
Точно след 10 минути пристига с бележка от джипито,че може да посещава детгска градина и така след два дни всички сладури са сополиви.В яслата децата са по-малки и по-податливи на заболявания.
В нашата ясла ми каза, че практиката е когато върнат болно дете или ти се обадят да си го вземеш с температура, задължително поне на следващия ден не го пускат на ясла. Но дали е винаги това незнам.

# 14
 • БГ - София
 • Мнения: 7 818
Дидиа, съгласна съм, че и лелките се заразяват от децата, но дали е редно да ходят болни на работа?

Ами лелите са като всички нас, за хрема никой не им дава болничен  Wink.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт