Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора


Мнения: 373
Здравейте! Ще ни идват гости французи-чревоугодници. Колеги на моя любим, за пръв път ще ни гостуват! (Аз даже не ги познавам). Много искам да се предсатвя добре Cool , ама много!!!! Много ще се радвам на съветите ви! Ако може нещо не много тежко от родната ни кухня!!! 4 -ма ще сме. Идеи приемам всякакви- предятия, основни, хубави десерти, каквото ви е по сърце!  Very Happy БЛАГОДАРНОСТИ!!! Лек ден на всички!!! Very Happy

Цитирай

София

Мнения: 96
Very Happy  Може да започнете с мешана, шопска или овчарска салата - типично български.
Предястие: сещам се само за чушки със сирене (бялото сирене все пак си е БГ), може и бюрек да са.
Баницата също е БГ, ако можеш да правиш.
Ако месиш питки, може довечера да ти дам рецепта за страхотна пита, която се топи в устата, а е красива и наглед.
За тутманик със сирене също мога да ти дам рецепта  Very Happy

Друг съвет - порови се в нета, сигурна съм, че ще откриеш хубави неща от БГ кухня.

Успех! И дано ги омаеш с гозбите си  Smile
Цитирай

София

Мнения: 96
Долче Вита,

Забравих да ти кажа, че всички французи, които съм срещала (повече от 5 са  Smile ) се впечатляват и от варени картофи с лук - не знам защо  Shocked

Успех!
Цитирай


Мнения: 373
ХЕ-хе, здравей и благодаря за отговора! Very Happy
Идеята е да си попприготвя неща от предния ден , че ще е през седмицата!
Супер са чушки бюрек, но тук не мога да пека, беля...А в сръбскиет магазини има в буркани, но са мариновани- всички Crying or Very sad
Баница умея даправя доста добре!!! Дай насам питата, МОЛЯ!!!!! Дано да я скопосам! Rolling Eyes

Пак благодаря!!!
Цитирай

München

Мнения: 2 567
Здравей,
за съжаление не познавам французи, но нашите приятeли-немци много харесват баница със сирене и таратор. Както и шопска салатка.  Very Happy
Друга идея биха били сърми-не знам, дали имаш лозови листа там, тук си ги купувам от турски магазини. Както и бг сирене и кашкавал.
Ако имаш гюведжета също го намирам за подходящо, но си трябват сътветните съдинки, за да е пълен ефекта  Wink
Успех и после разкажи как е минало  Laughing
6o6i
20та седмица  :B-fly:
Цитирай

Varna

Мнения: 101
Вики, моля те  напиши рецептата за питата тук, че събуди любопитството ми. Благодаря предварително.

Колкото до пиперките не ти пречи, че са мариновани и с тях става. Само дето аз ги пека на фурна. Пълня ги внимателно с яйце и сирене и ги запичам леко във фурната. Може да се сложи и малко кашкавал отгоре.
Цитирай


Мнения: 373
ЕЕЕ Embarassed , ама киселеят. Аз веднуй ги пробвах за миш-маш...и  от тогава- само на салата.
Цитирай

München

Мнения: 2 567
Киселеят, права си,ама тук така ги правя...като няма друго, предпочитам малко кисели, ама все пак чушки бюрек.  Wink
Цитирай

Montreal

Мнения: 966
Momi4eta 4e niamali v nemsko obiknoveni 4yshki tip bg tyk Canada ima po4ti sashtite sa edinstvenia im nedostatak e 4e sa malko skapi4ki.
Цитирай

БГ - София

Мнения: 7 796
Здравей,
Ако искаш да включиш повече неща и да ги шашнеш, предполагам знаеш, че французите обичат да ядат много различни неща и за това порциите не трябва да бъдат много големи и засичащи.
Предлагам ти:
Салата – „Снежанка”, „Шопска” (с малко сирене);
Студено предястие – Домат „Шмеркезе”, Ролца по „Чешки”, зенчуци пълнени с „Катък”;
Топло предястие - чушки „Бюрек”, чушки с дом сос, панирано сирене, сирене "Орли";
Основно - скара, вретено, агнешко по "Гергьовски", кавърма, кебап, панирана риба, пастърва на скара, риба "Плакия", пиле с бира;
Дояждане (французите тук сервират мезетата, обикновено сирена) сирене, кашкавал, луканка, суджук;
Десерт - нещо леко - ягоди със сметана, плодова салата, цедено или овчо кис. мляко с мед.
Обърни внимание на алкохола които сервираш и по специално на вината, ние имаме много хубави вина, но не всяко отива с всяка храна.
Може да сервираш аперитив по една малка ракия, после някакво вино ако е свинско задължително червено иначе може бяло или розе, с десерта коняк или сладко вино.
Дано съм помогнала с идеи
Успех
Цитирай

München

Мнения: 2 567
Цитат на: mariane
Momi4eta 4e niamali v nemsko obiknoveni 4yshki tip bg tyk Canada ima po4ti sashtite sa edinstvenia im nedostatak e 4e sa malko skapi4ki.


Сурови имаме точно бг тип, печени и обелени в буркани има също, обаче им слагат май оцет или ги мариноват и са леко кисели. Но както казах-аз си ги ям  Laughing  
Мога да кажа, че почти нищо от храната не ми липсва тук, дори и шкембе чорба си правиме  Very Happy . Има бг сирене и кашкавал, само боза и ракия още не са докарали хехе
6o6i
20.г.с.  :B-fly:
Цитирай

София

Мнения: 96
РУСЕНСКА ПИТА (май така се казва)

Необходими продукти:
3-4 яйца (в зависимост от големината им)
1 жълтък се оставя за мазане
125 г масло (така е по истинска рецепта, но питата става доста твърда, затова аз използвам само 1/2-та масло и добавям олио)
1 пакет мая (не знам как се получава с маята на прах, но мисля, че няма проблем)
1 ч.ч. кисело мляко (за тези, които не могат да намерят кисело мляко, мисля, че може и с прясно)
1-2 с.л. захар
1 с.л. олио
1 равна с.л. сол
1 1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. хладка вода
брашно - колкото поеме (обикновено се използва малко повече от 1 кг брашно)

Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря в хладката вода, разбърква се с малко брашно до получаване на тесто, след което се оставя да втаса.
2. Замесват се брашното, яйцата без единия жълтък, водата, втасалата мая, киселото мляко, захарта, лъжицата олио и солта.
Аз лично ги замесвам в тава - в брашното си правя кратерче и слагам всички продукти вътре. Постепенно привличам брашно към сместа и едновременно с това първоначално разбърквам, а след това меся. Брашното се слага докато се получи меко тесто.
3. Полученото меко тесто се разделя на 16 равни части, от които се замесват топчета.
4. Всяко топче се разстила (може и да не се точи) така, че диаметърът на кръга, който се получава, да е около 20 см. Дебелината не съм мерила какава е, но е около 1 см.
5. Всеки такъв кръг се намазва с малко от маслото и 1 ч.л. олио. Навива се на руло и след това на охлювче (така казва моето бабче  Razz  ) - рулото се навива около единия си край и се получва форма на черупка на охлюв. Така малките питчици са готови.
6. В предварително намаслена (само олио, без брашно!) кръгла тава 1 питчица се слага в средата, около нея се нареждат 5, в дупките им още 5 и накрая в техните дупки 5. Така се получава голяма кръгла пита.
7. Оставя се да втаса (понадига се още малко).
8. Намазва се с жълтъка, който може да е разреден с малко вода. За красота може да се поръси със сусам.
9. Пече се 30 мин на 180 - 200 градуса в предварително нагрята фурна.

Успех и да ви е сладко!  Very Happy
Цитирай


Мнения: 373
О, Вики, чудесна изглежда и каква красота Shocked icon22  . Ама аз пак да питам:
-много ли твърда се получава?
-може ли евентуално да я направя предната вечер, че идват в сряда вечер, а след работа ще имам само 2 часа, кое по-напред Embarassed
-много ли се меси? защото аз правя една пита, само се разбурква добре и никакво месене, е не че ме мързи, ама рецепта, кво да прайш Razz
А ти сама правила ли си я? Казваш-става, е не за друго ами щото на бабите винаги им се получава , нали знаеш  cheeky025  

Цитирай


Мнения: 373
Много благодаря за изчерпателното меню-предложение,Ellypr, идеите са чудесни, но може ли и малко рецепти, че не съм много опитна аз, иначе обожавам да готвя Confused Например за Доматите Шмеркезе, пулнените зеленчуци с извара (сирене може ли)? Скара нямам за жалост. А вретено как правите?
И пак Благодарности Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 96
Долче Вита,

Питата изобщо не е твърда - толкова е мека и пухкава, че се топи в устата (буквално!).

Принципно може и предишната вечер да я направиш, но е страшно ароматна, когато е оше топла.

Да, аз си я правя тази пита  Very Happy . Права си, че на бабите всичко им се получава, а на нас ... не много често  Laughing

Меси се, да, доста се меси. И то с ръце.

Като я правя не ми отнема повече от 2 ч, но като за първи път може и повечко време да й отделиш. Че то самото замесване не е времеемко, ама нали трябва да втасва първо маята, после питата ...

Ако искаш си я пробвайте първо вие, а ако стане и ви хареса - тогава я прави и за гости. Тъкмо ще се ориентираш колко време ще ти отнеме и дали ще е добра, ако престои едно денонощие.

Каквото и да си решиш, стискам палци!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора