Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
540-554 от 599 отговора


Мнения: 40
Здравейте Аелис,
Искам да благодаря за споделената рецепта  bouquet
Каних се на тази торта около седмица и днес я направих.  Mr. Green 
При мен станаха четри блата  Crazy  (нали всичко е до майстора  35)
А крема на вкус е невероятен. Напомня ми за детските ми години, тогава имаше такъв крем "Ден и Нощ" му казвахме, ммм...
Сега е в хладилника да стегне. Силно се надявам да стегне де... Защото крема нещо не ми вдъхва доверие  Laughing, доста течен ми стои, но ще видим утре как ще е.
Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 730
Tani@ , ако е пуснал балончета при варенето - значи се е сгъстил достатъчно, те блатовете ще дръпнат от крема и всичко ще си дойде на мястото Wink.Дано да ви хареса тортичката Hug.
Цитирай


Мнения: 40
Да споделя крайно мнение:
Тортичката е с невероятен вкус! Признавам си, не очаквах. Съпругът и той е очарован. Още веднъж Аелис, Благодаря!  bouquet

Въпреки, че вече тортичката е преполвинена. Отчитам си и грешките, които следващия път ще поправя. Ако има някой, който може да сгреши докато готви яйца, това съм аз.   Crazy
Ще направя блатовете по-тънки, защото този път останаха малко сухи.
Ще намаля захарта, защото тортичката е отровно сладка  Mr. Green.
И на крема, ще му добовя още малко брашно, защото този път не стегна достатъчно и си я хапваме с лъжичка  35

Ще я правим в къщи със сигурност.  bouquet

П.С. Редактирам се Smile След сутришното хапване на тортичката, я оставихме отвън (т.е. не в хладилника) за дохапване Smile След около два часа, блатовете бяха изпили целия крем! Стана още по-вкусна! Smile


« Последна редакция: сб, 12 май 2012, 22:57 от Tani@ »
Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 730
Tani@ , и аз не я държа в хладилник тортата, а в най- хладната стая у дома.То тя и бързо се изяжда де, ако се позастои някой път, може и в хладилника да я мушна 35.Но след като я сглобя не я слагам в хладилника, да не стегне кремчето, преди да е попило хубаво във блатовете Wink.

Много се радвам , че ви е харесала Hug!
Цитирай

Плевен

Мнения: 12
Извинявам се ,че нахлувам в темата,но искам да споделя и моята рецепта за торта,която много се харесва от семейството ми.
Наричам я месена торта и става бързо.
Продукти за блатовете:
3 яйца
9 с.л. захар
9 с.л. олио
1 амонячна сода
брашно колкото поеме за твърдо тесто

За крема използвам:
2 литра прясно мляко
2 пакетчета нишесте
захар на вкус

за украса смлени орехи

Замесвам тестото и го разделям на 5 части,разточвам ги с големината на тавата и ги пека един по един/много бързо се изпичат/.След изпичането стават твърди като бисквити.
Редя ги направо в тавата като ги заливам с готовия крем.Завършвам с крем и обилно количество смлени орехи .След като престои около 12часа става много вкусна.

Надявам се да ви хареса моята рецепта.
Желая ви хубав и успешен ден.






Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 730
boneli , много вкусно звучи тази тортичка Hug.А нишестето какво е - ванилия може би?
Цитирай

Плевен

Мнения: 12
Да обикновено ползвам нишесте ванилия.Пробвала съм и с други вкусове,но с ванилия е най-хубаво.
Цитирай

Бургас

Мнения: 1
Здравейте!  Hug

Скоро мисля и аз да направя тази торта....
много апетитно изглежда, а и не ми се струва чак толкова трудна за приготвяне,
НО като се захвана ще се разбере.  Laughing

***
 Торта "Добуш" на Звездев: http://www.zvezdev.com/bg/recepta-id-1089/

- В тестото се слага и настъргана кора от 1 лимон.
- Тестото се оставя да отлежи поне 2 часа
- Корите се пекат колкото да си сменят цвета - леко да порозовеят.
- Изпечените кори се заливат със сироп от: 250 мл вода, 1 ч.ч. захар, 1 пак. ванилия.
- Опечените кори се подреждат с дупчестата страна нагоре, за да попият повече крем.
- За крема:
слагат се само жълтъци.
или
 жълтъците се отделят от белтъците. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят на няколко пъти към поизстиналия жълтъчен крем: така кремчето ставало по-пухкаво.

/Ето и нагледно как се приготвя тортата по рецептата на Звездев: http://www.btv.bg/shows/kuhniata-na-zvezdev/videos/video/1021525 … vena_chorba.html/

***

Някой правил ли е тортата по тази рецепта
и
как ви се струва в тестото да се добави настъргана лимонена кора?
 Crazy
« Последна редакция: пн, 21 май 2012, 17:15 от kzbsn »
Цитирай

Козлодуй

Мнения: 1 062
на мен ми звучи много добре с настърган лимон в блатовете,тъкмо ще "убие" миризмата на содата /като правих тортата-при мен имаше такава миризма/ ...а за сиропа-също ми се струва удачно,защото аз като правих тортата на Аелис моите кори не омекнаха така хубаво...

а като каза за Звездев тъкмо сега го гледах-днес сме сряда, готвеше една баба от монтанско село и тя направи подобие на тортата на Аелис - "Преспала торта" -замеси си блатовете от продуктите-ползва два вида сода+оцет,изпече,направи си крема-същия-с мляко,брашно...с тази разлика,че карамелизира захар и изсипа млякото при карамела,т.е. направи си карамелен крем...В крема нямаше яйца и масло,ако не се лъжа....т.е. почти съм сигурна,че нямаше. Подреди блатовете в електрическа тенджера и заля отвсякъде с крема...

Бонели,твоята торта също е Добуш, само че без брашно,а с нишесте...
За мен разликата в един -два продукта-лимонова кора,друг вид сода или карамелизирана захар, не прави тортата различен вид...а все си е "Добуш-а на Аелис" bouquet

И не съвсем на място,но не мога да се сдържа да не кажа на Аелис,че днес за пореден път ще правя станалата любима торта у дома по нейна рецепта - Сахер
« Последна редакция: ср, 23 май 2012, 11:09 от tuly »
Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 730
tuly -  Hug!

Като че ли има доста варианти на тази торта, ще трябва да ги изпробвам, току виж съм пропуснала някой важен акцент Flutter.Това с карамела ми хареса, макар че когато тръгна да правя тортата си мисля за разни промени, но в крайна сметка пак си я правя така, както ми е казала бабата на съпруга ми Rolling Eyes.Е, все някой ден ще събера смелост за експеримент 35.
Цитирай


Мнения: 638
Аелис, благодаря, че ни припомни вкуса на домашните бабини торти!  :bouquet:- направих я с голямо желание, като сложих био(домашни - от село) продукти, тя пък взе, че стана превъзходна! Embarassed
Правих я точно по рецептата, само увеличих дозата на крема на 1,5 - както препоръчахте. Станаха 6 блата и огромно количество крем, от който остана и една чашка да си я хапне малката! Следващия път бих опитала в тъмния крем вместо какао, да сложа шоколад и орехи! Още веднъж - Благодаря, за страхотната рецепта!  bouquet

Записана е и разпростанена също! Wink


Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 730
ssiillvvyy , тортата ти изглежда разкошно Hug.Много се радвам, че ви е харесала Flutter.Тъмният крем с шоколад най- вероятно ще стане още по- вкусен, чудесна идея bouquet!
Цитирай

БГ

Мнения: 18
Здравей,  Аелис,
Преди малко приключих с правенето на тази торта. Съпругът ми е диабетик, затова я направих изцяло с подсладител - и блатовете, и крема. Блатовете са доста твърди, много се надявам да поомекнат от крема, който пък за сметка на това, стана доста рядък. Дали не е заради подсладителя?  newsm78
Иначе за малко да не остане за сглобяване  - съпружието нападна белия крем, каката - шоколадовия, а мъничкото си беше придърпало единия блат.  hahaha  Всичко е мноооого вкусно.
През нощта няма да я прибирам в хладилника, ще я оставя върху плота в кухнята на отворен прозорец.
Много благодаря за рецептата!  bouquet
Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 730
мам4е , никога не съм я правила с подсладител и не знам дали това е причината да не ти се сгъсти кремчето newsm78.Но то ще си попие в блатовете и най- вероятно всичко ще е ок, само дано си направила достатъчно крем, че тези блатове са направо кремоунищожители 35.
Дано да ви хареса тортичката Hug!
Цитирай

БГ

Мнения: 18
Здравей, Аелис,
Тъкмо нападнахме тортата. Кремът се е постегнал, но блатовете са останали твърдички. newsm78
Дали не трябваше още да поизчакаме? Но тя изглежда толкова хубавичка! И е вкусна , де!  Laughing
Мисля, че именно заради подсладителя в крема, трябваше да добавя още брашно. Нищо, другия път ще опитам така. Кремът ми се вижда напълно достатъчно, но може би блатовете ще поемат още.
Скоро ще правя прощъпулник за мъничката буболечка, мисля да направя и тази торта.  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
540-554 от 599 отговора