Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 септ. 2005, 09:54 ч.

Attachment parenting: Привързано родителство

 • 5 852
 • 34
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Attachment parenting: Привързано родителство

Компонентите на Грижовен, инстинктивен родителски стил

От Кери Бейкър


Това са моите лични мисли за Привързаното родителство. Те не съвпадат стриктно с дефиницията, наложена от д-р Уилям и Марта Сиърс, които са направили ПР публично достояние. Въпреки това, аз много високо оценявам труда им и бих препоръчала техните книги на всеки родител. Много съм благодарна, че техните книги отвориха очите ми за възможностите за възпитание и ме вдъхновиха да бъда най-добрият родител, който бих могла да бъда. Също така съм се опитала да включа елементи от различни сродни родителски стилове от живота си на тази страница.

Може да не използвате термина Attachment parenting – Привързано родителство, за да опишете този начин на родителство. Може да го наричате Натурално родителство, Инстинктивно родителство, Задълбочено родителство или Цялостно родителство. Може би слагането на етикет е ненужно за вас. Може би вие просто “следвате инстинктите си” и никога не сте се замисляли за родителството като за нищо друго, освен за втора природа. Аз напълно подкрепям всички тези възможности, но заради целите на сайта, ще се отнасям различните компоненти на натуралните, грижовни и инстинктивни росителски стилове като “Привързано родителство”.


Принципите на Привързаното родителство:
Основните компоненти на грижовния, инстинктивен родителски стил...

Да сте информирани за опциите за раждане. Да се образовате за процеса на раждане и да планирате раждане, което да е с минимални възможни интервенции.

Да формирате ранна връзка с детето си, като използвате първите часове след раждането, за да установите връзка с него и бебето да е в една стая с вас след раждането, а не в ‘детската’ стая.

Да отговаряте бързо на плачът на бебето си и да знаете, че не можете да го “разглезите” като го храните и гушкате винаги, когато има нужда от това.

Кърмите изключително и на поискване поне 6 месеца, последвано от въвеждане на твърди храни, когато детето ви е готово, комбинирано с продължаващо кърмене.

Отбиване, водено от детето: да знаете, че е естествено и нормално за децата да се кърмят и за доста повече от година.
Носите бебето си в слинг.

Използвате нежни техники за дисциплина. Да знаете разликите между дисциплина и наказание и да избягвате физически или причиняващи срам наказания. Да сте авторитетен, а не авторитарен или свръх-разрешаващ.

Да разрешавате и окуражавате детето си да споделя съня си с вас. Като осъзнаете, че нуждите на детето ви не спират по залез и че грижовното отношение е важно денонощно, вие на драго сърце приемате, че през този период от живота ви брачното легло ще бъде семейно легло.

Да научите, разберете и следвате сигналите на детето си. Да знаете, че детето ви има своя собствена схема за физическо, емоционалнно и социално развитие, приучване на гърне и независимост, а не да се опитвате да го насилвате да се вмести в “очакваната” времева рамка.

Да вярвате, че като посрещате нуждите на детето си през бебешкия и детския период, вие окуражавате развитието на здрав, щастлив и независим човек.

Вие сте гъвкави и осъзнавате, че това, което е вършило работа миналата седмица, може да не работи тази, и че това, което работи при едно дете, може да не върши работа при друго. Имате желание да се образовате относно родителството и да направите допълнителното усилие, което вашите деца заслужават.

Не се хващате на митът за “качествено време” ("quality time"). Вие разбирате, че истински качественото време се състои от повече време (прекарано в гушкане, четене, игра, научаване на новии неща или просто прекарано заедно), а не от кратки френетични изблици на “забавни” мероприятия.

Когато разберете, че сте бременна с второ дете, дори не купувате кошара, а започвате да пазарувате много голямо легло. Решавате да опитате да кърмите в тандем, вместо да отбиете сучещото по-голямо дете.

Правите времето, прекарано с децата ви, приоритет, независимо от материалните жертви, които може да трябва да се направят. Очевидно, самотните родители трябва да работят, и има други семейства, които наистина се нуждаят от два дохода. Но вие разбирате, че грижовното отношение е от огромно значение през ранните години на детето ви, и че яслите, макар че може да са подходящи, не са така благотворни за детето ви, както сте вие.

Знаете кои са Ецо и Фербер (Ezzo, Ferber) и те ви карат да се чувствате поне малко неприятно.

Избягвате типичните заместители на майката, които така преобладават в нашето общество от привидно добрите: любими одеалца и любими играчки (когато се използват за заместител на вашето присъствие), кошари, кошари за игра и биберон-залъгалки, до патентовани абсурди: мечета със сърдечен ритъм, легла, които имитират движението в утробата, държачи за бутилки (ако храните от шише).

Предпоставката че това, напълно да се грижите за децата си, е считана от много да е антитезата на феминизма, ви разгневява, и не се връзвате на тази ценностна система. Ако сте жена, вие сте горда да сте майка, стояща у дома, и считате това за най-важното нещо, което е възможно да правите в момента. Искате да отгледате децата си сами, а не да ги предадете на някой друг да свърши тази работа.Да преминем след основите:
Да пренесем привързаното родителство на следващото ниво...

Планирате раждане у дома (или в родилен център) с акушерка.

Обмисляте, или поне сте отворени към възможността за домашно обучение или за обучение изцяло извън училище.

Оразовали сте се относно обрязването и сте избрали да не карате децата си да страдат от болката и травмата от процедурата без много основателна причина.

Ваксинирате децата си, защото сте направили информирано решение, а не просто защото това е, което се “очаква” да направите. За протокола: ние избрахме да ваксинираме децата си...поради ред причини.

Не разрешавате брутални играчки и забавления у дома си. Креативни играчки и игри са на почит.

Ограничавате времето телевизия, което детето гледа, може би дори не притежавате телевизор.


Може да запитате, “Дали трябва да вярвам и да практикувам всички тези “принципи”, за да практикувам Привързано родителство? Абсолютно не! Самата основа на ПР е да позволите на инстинктите си да ви водят. Няма един – единствен начин да се гледат всички деца. Никой друг няма да гледа деца точно по начина, по който го правите вие, защото никой друг няма вашите деца.

Все пак, ако изберете да не кърмите, ако се чувствате удобно да пляскате децата си и искрено вярвате, че бебетата трябва да “се наплачат” вечер, тогава вероятно няма да откриете, че моята философия за родителството, или която и да е, приличаща на Привързаното родителство, ще пасне с вашите разбирания. Бих окуражила тези от вас, които пасват на това описание, да прочетат повече относно многото ползи от грижовния родителски стил.

Независимо дали сте напълно отдадени на ПР, или просто проучвате концепциите, винаги помнете: ако слушате, сърцето ви ще ви води към правилните родителски решения за вас и вашите деца.


Преведено от http://www.parentingweb.com/ap/ap_info.htm

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Момичета, има още доста хубави статии за ПР, има ли желаещи да ми помогнат с превод?

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 322
Дай,дай - аз също отдавна се каня да попреведа това-онова по темата,ама си ме изпреварила GrinningБях гледала конкретно сайта на АР,ама в тази статия някак по-натурално и образно е обяснено отколкото там Grinning

# 3
 • Мнения: 3 161
А може ли линк към статиите? Нещо съм изостанала с теорията за АП...   Wink

# 4
 • София
 • Мнения: 17 063
Ха, и аз съм била в кюпа без да знам EmbarassedБу, метни нещичко за превод Grinning

# 5
 • Мнения: 7 434
Ако откриеш нещо на немски,ще го преведа с удоволствие. LaughingОт английски не съм компетентна Embarassed

# 6
 • Мнения: 7 434
Бу,намерих купища материали на немски.Само не знам,дали някой от тях няма да преповтаря другите,но дори и да е така,пак ще е от полза.
Скоро  ще започна с превода Grinning

# 7
 • Мнения: 5 877
Аз имам книгата за бременността на Сиърс, много е добра.
Зачетох малко и от книгата за бебетата, колкото беше пуснато в Амазон.
Най-важните четири принципа, които общо взето съм спазвала, бяха:
1. Носете бебето си, когато можете, за да чувства телесната ви близост
2. Кърмете бебето си
3. Спете с бебето си, за да споделя вашия сън
4. Говорете на бебето си и се опитайте да чувате онова, което то иска да ви каже - с плач, с жестове и т.н.

Много съм доволна, напълно съответстваше на моята философия и на инстинктите ми. Имах най-веселото бебче на света, а сега имам весело и спокойно момиченце. Единствено ме е яд, че не ми я дадоха скоро след раждането, а я видях чак на четвъртия ден и ми дадоха да я подържа чак на осмия, поради здравословни усложнения на детето и адски грозно отношение в Шейново.

Последна редакция: сб, 24 сеп 2005, 11:54 от Anda

# 8
 • Мнения: 3 161
Цитат
... до патентовани абсурди: мечета със сърдечен ритъм, легла, които имитират движението в утробата, държачи за бутилки (ако храните от шише).

Това ми напомни една случка от един скъп и реномиран момически пансион в Шотландия, където работех като помощник преди години. Та идва Коледното тържество в колежа и родителите, които не си виждат децата с месеци, идват да си ги приберат за ваканцията. Една доста натруфена и претенциозна майка демонстративно поднася коледния подарък на детето си пред другите деца и му съобщава: отдавна искаше домашен любимец - най-после ти взехме." Аз много се зачудих, защото беше добре опакован в кутия с панделка... Оказа се механичен папагал с касетофонче, който записва каквото му кажеш. Стори ми се чудесна метафора за цялата обич, топлота и внимание, които получават тези деца от родителите си... Оттогава не съм фен на пансионите и изпитвам съжаление към децата на висшата класа, които съзнателно биват отделяни от майките си и оставени в ръцете на професионални възпитателки.

# 9
 • Мнения: 1 072
3. Спете с бебето си, за да споделя вашия сън
Е това ми се струва абсурдно. Няма да споменавам, че е и опасно!

# 10
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 322
3. Спете с бебето си, за да споделя вашия сън
Е това ми се струва абсурдно. Няма да споменавам, че е и опасно
Напротив Grinning Повече по темата и защо е точно обратното на опасно (все пак при определени условия) има ей тук - Да спим с бебето - да,не,понякогаДаже ААР наскоро излезе със становище,че кърмените бебета трябва да спят in close proximity до майката Grinning

# 11
 • Мнения: 5 877
Съществуват различни мнения по въпроса, да не кажа две школи.
Според мен си струва да бъдат чути и двете.
Привържениците на едната теория смятат, че споделяйки съня си със своето бебе, майката му предава ритъма на дишането си и така го предпазва от синдрома на внезапната детска смърт.
Освен това по този начин бебетата се чувстват защитени и спят много по-спокойно, тъй като майката дори насън им внушава усещането за закрила.
Когато бебето ми беше малко, аз се притеснявах да не го смачкам, но въпреки това предпочитах да е близо до мен, за да мога да съм спокойна, а и лесно да го утеша, ако проплаче. Затова я слагах в порт-бебе и така я вземах в леглото. Друг вариант е да бъде на креватче, залепено за голямото легло. Когато порасна и не ми се струваше чак дотам безпомощна (а и бях сигурна в адаптирането на позата си за сън), започнах да я слагам направо в леглото върху застлано бебешко чаршафче.

# 12
 • Мнения: 3 491
Колкото обаче и да съвпадат част от тези принципи с личната ми родителска интуиция, не мога да не призная, че усещам в тях някаква императивност, може би заради контекста на страната, в която съм, и от която те май произхождат. Но изрази като "Ако сте жена, вие сте горда да сте майка, стояща у дома, и считате това за най-важното нещо, което е възможно да правите в момента" или "Обмисляте, или поне сте отворени към възможността за домашно обучение или за обучение изцяло извън училище" ме карат да правя асоциации с тенденцията към нео-консерватизъм, опитите за забрана на правото на аборт (и всички произходни от това увреждания поради нелегалното му извършване), и в крайна сметка настъплението на религиозния фанатизъм толкова удобен на Буш. Защото младежите, които в момента той харесва и подбира, са точно такива: продукт на заклети майки, превърнали децата си в кумир, обучили ги у дома, изпратили ги в елитен религиозен колеж, от който направо кацват в Белия Дом - с целия си развит ум и интелектуални способности, но същевременно социална незрялост и религиозна всеотдайност. Имаше статия за тези деца в "New Yorker", която звучеше страшно, като предчувствие за лов на вещици.Изобщо, не че съм против теорията за АP, но леко си имам едно наум.

# 13
 • Мнения: 6 223
Абеее.........то хубаво, ама малко пресилени ми се виждат тия неща - ако считах, че това да раждам и гледам деца до умопомрачение е единствената ми мисия в живота може би щях да приема това, нооооо.........всичко ми изглежда, като поредното промиване на мозъци, след десет години пак ще извадят дебелите книги да обясняват колко е вредно да спиш с детето и да го обсебваш - 'щото това си е обсебване, баси ми детето, като почне само да не иска да спи с майка си к'во става - майката изпада в нервна криза ии......ражда ново дете да запъклни празнината, а мъжа- него кучета го яли, той е само за разплод hahaha

Не, благодаря Naughty, всеки да си знае леглото - то има ситуации да го вземеш, ама ежедневноооо ooooh!

Тц, аз съм от лошите майки smile3534

# 14
 • Мнения: 5 877
Ей, браво бе, незнакомка, пращаш на хората книги и после ги праскаш с такъв силен контракоз като Буш!
Сега сериозно, това със стоенето на майката вкъщи наистина звучи неоконсервативно и нечестно спрямо жените – никой не предлага бащите да стоят вкъщи по толкова години, забелязвам. В моя конкретен случай съм съчетавала двете неща, защото и без това работех вкъщи /откак детето навърши три месеца/. Не знам какво щях да правя, ако ми се налагаше да ходя в офис. Може би щях да избера други принципи. Така обаче ми беше удобно.
Вероятно идеалната ситуация е общество, в което да е допустимо да си водиш детето на работа и да го оставяш в някаква специално организирана забавачка близо до теб – но това си е в рамките на утопията.
За съвместното спане – ами това си е въпрос на личен избор. Просто не е лошо хората да знаят, че има и такъв вариант и че не е кощунство някакво, а има и плюсове. На мен ми беше много удобно и се радвах да знам, че има и някаква теоретична защита на цялата работа. В никакъв случай не смятам майките с различни от моите навици за лоши.
Впрочем не е вярно това, че не могат да се отделят после децата. Дъщеря ми от почти година вече си спи в своето креватче, в друга стая. Приспивам я с приказка и сутрин я пускам за дълго гушкане в моето легло, но през нощта е сама. Няма проблем.
Пандора, не те смятам за лоша майка, но и не смятам себе си за обсебваща.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт