Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 дек. 2009, 12:11 ч.

Запушени и двете маточни тръби, а сега накъде?

 • 95 975
 • 675
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 334
мише-тати Аз да ти кажа като препатила, както много други, вече съм на по-хард мислене! В смисъл, като са ти казали инвитро, чуйте още едно две мнения, но хич не се мотайте! Времето, което минава в оправяне на нещо е за сметка на разваляне на друго!!

Преди 4 години, посетих три клиники в София, тогава бях на 31г, само в една от тях на д-р Табакова ми казаха направо да правя инвитро, обаче аз се възмутих, искат да ми вземат парите и не отидох повече там! През тези 4 години, минах през какви ли не манипулации, лапароскопия, инсеминации, лекарства *разбирай хормони, а не витамини, за да ме оправят, сдобих се с две миоми и остарях! Накрая пак стигнах до инвитро, даже две иксита за съжалине неуспешни! Не все едно дали го равиш на 31 или на 35!

Искам да ме разбереш правилно - ако искате се мъчете да си отпушвате тръбите, но мен ако питаш няма смисъл от хидротубации!
Единствено съм чувала, че минералната вода - точно в Кюстендил помага за отпушване, но не коментирам колко е вярно - някои успяват! Казвам ти го като информация, ако искато отидете с жена ти, вземете си епикризата, там ще Ви кажат какви процедури и колко да прави да жена ти!

Моето мнение е:

стъпка 1 - отивати при личния лекар, взимате напраление за АГ *полага се на всяка жена веднъж годишно, като профилактика, освен това пак личния лекар може да ти даде друго направление за специалист - ендокринолог, който  да  изследва хормоните на жена ти  по касата! Полагат се LH, FSH, ESTRADIOL, PPROGESTERON и TESTOSTERON! Това го знам от вчера, мойта лична ми го каза! Това ти го казвам, за да си спестите максимално пари, те на всички са пролем! Иначе един хормон е средно между 15 и 20 лв., ависи къде го правиш изследването!

стъпка 2 - отивате в клиника по Стерилитет, която си избрете, почети малко тук, не е без значение! Та отивате с направлението, изследванията и епикризата и ако ти кажат, че сте за инвитро, те ще Ви подготвят документите! Ще ти кажат какво още трябва да набавиш!

стъпка 3 - Пускаш си документите - може и по куриер, не е задължително да биеш път до София, само за да ги донесеш! Доплащането не го мисли сега, първо трябва да Ви одобрят, а това отнема поне около 6 месеца през това време можете да опитате с баните, ако искате! При всички е различно, зависи колко лекарства са изразходвани!

Хайде успех от мен! Знам, че сега всичко ти е мъгла, но почети, тук има достатъчно информация и ГОРЕ ГЛАВАТА! Hug

# 16
 • Мнения: 2 411
Получил си ценни съвети и насоки, но да се включа и аз. Не знам как и кой ви е навил да правите лапаро в Горна Оряховица, но това за мен си е чиста загуба на време, да не говорим, че е не лека интервенция. Запис сигурно нямате, надали ще ви дадат /най-вероятно изобщо не е направен такъв/, а това означава, че никоя клиника няма да признае резултата от лапарото. Изобщо, от кога в Горна има специалисти, осъществяващи лапароскопии?! ooooh! Съжалявам, избрали сте възможно най-лошия старт на нещата. Хубавото поне е, че жената не е пострадала.
Варианта Търново е още по-лош! Казвам го в случай, че ви хрумне да се насочите натам. Аз живея в Търново, имам достатъчно наблюдения, за да бъда категорична по въпроса.
Възможностите са - Плевен или София.
Относно финансовия въпрос. Много хора се заблуждават, че когато някъде нещо е безплатно или на ниска цена, услугата е качествена или дори да не е, то тя няма да навреди по никакъв начин на човека. За съжаление, нещата стоят съвсем другояче. В стремежа си да намерим изход от ситуацията, често попадаме на "специалисти", които никак не са наясно с нещата  и подлагат на риск здравето ни.
В Търново и региона /включително Г.О/, всички гинеколози работят на принципа "проба, грешка". Познавам много момичета, пострадали от подобни експериментални подходи.
В региона НЯМА репродуктивни специалисти! Колкото по-рано хората разберат това и се насочат към правилните клиники, толкова по-бързо ще се доближат към заветната цел.
 
Разбирам нетърпението ви, болката и копнежа по собствената ви рожба, но верния път е само един - правилно планиране на нещата и точните специалисти, които да реализират мечтата ви.
Опитвам се да ви спестя горчив опит, разбити надежди и пропилени години, защото точно това ще се случи, ако зациклите с тукашните идиоти.

Стиснати палци от мен! Дано нещата се наредят по най-добрия за вас начин! Hug

# 17
 • София
 • Мнения: 5 259
Истината е, че не разполагаме и със много парични средства, в същото време не знаем как, по какъв начин да се възползваме от фонда който поема част от разходите за инвитро, дали въобще ще бъдем одобрени, каква част ще се наложи  да си доплащаме?
В същото време изникват и нормалните въпроси в нас, дали все пак не е възможно отпушването на тръбите, по какъв начин и къде?

по първия въпрос - много информация от извора има тук: http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=38.0

има текуща тема, в която отговаря на въпроси представителят на сдружение Зачатие във Фонда. а също така и много жени, вече минали по този път.

по втория въпрос - ако диагнозата е вярна, не си губете изобщо времето с мисли за отпушване на тръбите, а се насочете към инвитро. ако проблемът са само запушени тръби, това е най-благоприятният случай за инвитро, с най-голяма успеваемост.

вие и без това сте се забавили доста - 4 години опити и чакане са твърде много. медицината приема, че има проблем с репродуктивното здраве, ако след 1 година редовни опити не се постигне бременност.

желая ви успех!

# 18
 • Мнения: 329
Привет и благодаря отново на всички които са се включили в темата.
Да ви споделя какви мисли ми се въртят в главата:
Първото нещо което ме гложди постоянно и не ми дава мира е затова, че изпитвам огромни съмнения относно странните запушвания , казвам странни, защото са освен че са на двете тръби , но са и на едно и също място, в един и същи участък. Не изказвам съмнения относно резултата от лапароскопията, защото явно има запушвания, но съмненията са ми относно това, дали аджаба извършената хромопертубация е можела да премахне леки запушвания, както могат да направят това хидротубацията или цветната снимка?Колко от вас, колко момичета от форума имат подобно запушване, нека да споделят?
Т.е. директно зададен въпроса ми към вас би изглеждал така дали хромопертубацията извършена лапароскопски, има тази възможност за отпушване на леки запушвания, каквато способност имат хидротубацията и цветната снимка и ако се цели лечебен ефект/отпушване, кой метод би бил най-подходящ - хидротубация или цветна снимка? 
И другата мисъл/въпрос който от скоро време ни се върти в главата, е колко време трябва да мине след извършената лапароскопия + хромопертубация, за да можем да направим хидротубация или цветна снимка?

# 19
 • София
 • Мнения: 646
По принцип лапароскопията е най-точният метод за установяване на запушени тръби. Ако наистина заключението от лапароскопията е ,че са запушени, нито хидротубацията, нито цветната снимка ще ги отпушат.
Не разбрах вие имате ли диск със запис на лапароскопията?

# 20
 • Мнения: 329
Сега се обадих на доктора за да уточним за утре час за махане на конците и между другото го попитах дали има направен запис на лапароскопията. За съжаление отговора му беше , че не са правили такъв. Ако съм знаел че е било необходимо само един диск, щях да им купя цяла кутия и да им кажа да направят запис, но ...

# 21
 • София
 • Мнения: 646
Жалко, това щеше да ви е в помощ, но здраве.
На следващ цикъл - след Нова година можете да опитате с хидротубация или цветна снимка, но не вярвам да има резялтата от тях. Съжалявам , че звуча песимистично.
И още нещо - много моля като решите да я правите, намерете добра клиника за целта, защото иначе е само даване на пари напразно и губене на време и нерви.

# 22
 • Мнения: 329
Това че няма запис на лапароскопията мисля че не е болка за умиране, стига в епикризата да е достатъчно добре и подробно описан проблема и тя да ни послужи пред фонда.
Насочили сме се към КИРМ - Плевен и е много е вероятно да направим там една хидротубация.
Като заговорих за хидротубация, да ви споделя и попитам нещо. Лекаря който прави лапароскопията ми каза, че може да се направи и хидротубация в Г.Оряховица (абсолютно го  изключвам като вариант, само споделям ) , но за целта ми каза че трябва да си намеря 5-6 ампули от много дефицитното, почти липсващо по аптеките в България лекарство Helase. Лекарството се добавя към физиологичния разтвор и подпомагало отпушването. При направена справка в нета, установих че стойността на тези 5-6 ампули ще надхвърли сумата от 100 лв, да не казвам по-голяма сума.
 От тук се появиха и следните въпроси:
- вие чували ли сте за тези ампули, имало ли е случаи да се е налагало да си ги копувате сами? и
-  в специализираните клиники където се извършват хидротубации, дали там добавят от това лекарство , при положение че цената на една хидротубация например в Плевен е 80 лв?

# 23
 • София
 • Мнения: 5 259
хидротубация означава вкарване на физиологичен разтвор под налягане в маточните тръби посредством тънък катетър и проследяване на оттичането на течността чрез ултразвук на екран.

не знам какво е това лекарство, за което са ти говорили. самата процедура "хидротубация" се прави с диагностична цел - да се провери проходимост на тръбите. нещо, което при вас е направено вече чрез лапароскопия. защо ще правите хидротубация тогава? хидротубация за 80 лв в Плевен със сигурност включва само това, което ти описах в първото изречение.

аз вече ти казах. не се вкарвайте в капана на "лечение на запушени тръби", защото в огромния процент от случаите това е предварително обречена кауза и само ще загубите време и пари - две неща, които ще ви трябват много!

не се занимавайте със "селски лекари", а вървете в специализирана клиника! съжалявам да го кажа, но е така. все още на много места в провинцията лекарите не разбират нищо от стерилитет, но вместо своевременно да насочват пациентите към специалисти, те ги мотаят и им губят времето и парите с лъжливи обещания.

# 24
 • софия
 • Мнения: 1 164
mishi_tatko и аз ще се съглася с jam- не си губете времето и парите. И без това и в специализирана клиника понякога минава доста време докато се започне процедура, да не говорим, че има изследвания, които специалистите по стерилитет ще ви препоръчат да направите, а те както се досещаш струват пари. За одобрение от фонда се чака много, 6-7 месеца, може и повече. Има и други разходи покрай една процедура, които не се поемат от фонда или Здравната каса, затова не си губете времето, а се ориентирайте към клиника по стерилитет и задвижвайте нещата
Знам, че е много трудно човек да приеме, че има проблем, който налага нещо повече от пиене на лекарства, но колкото по-бързо го направите със съпругата ти, толкова по-бързо ще тръгнете по пътя да го решавате-този път безспорно е труден, понякога за съжаление и доста дълъг, но съм сигурна, че накрая ще е успешен Hug Hug

# 25
 • Мнения: 329
Ще защитя "селския лекар" който прави лапароскопията и който малко по-малко и доста усърдно търсеше причините за безплодието при нас, казва се д-р Сотиров, завеждащ АГО в МБАЛ - Г.Оряховица. Ще го защитя най-малкото защото в крайна сметка ни даде ясен и категоричен отговор на въпроса - "Защо не можем толкова години да си имаме дете?" и всичко това без да ни струва и стотинка ( изключвам таксата за 3-те дена стационар = около 15 лв. ). Човекът даже не пожела да вземе прекалено скромния ни подарък  в израз на нашето удовлетворение за неговото повишено внимание и старания към нас.
Не знам защо трябва да наричате "селски лекар" , всеки лекар който не работи в клиника по стерилитет? По това което съм прочел по форумите, всичко което съм научил за стерилитета, готов съм даже докторска дисертация да защитя Simple Smile , мога да кажа че човека тръгна по правилния, поетапен път за да намери къде е причината, нищо че не е специалист по стерилитет. Пътя който следваше той, не беше по различен от този който ни чакаше или ни чака в клиниката по стерилитет, с тази разлика, че:
 - за прегледите в частния му кабинет не ни взе и стотинка;
- за спермограмата ни насочи към страшно внимателна и добра лекарка, д-р Петкова, която се оказа че е работила преди това в лабортатория към клиника по стерлитет в София и която направи страшно подробна спермограма почти по Крюгер + изследване за преживяемост след всеки час и накрая ни поиска смешните 10 лв, при което ми стана чак неудобно, защото преди това бях в сервиз за автомобили ,където неуките "майстори" ме изръсиха хубаво като касичка, за дребни ремонти.
- а ако беше добър резулатата от лапарото, последващите излседвания към които щеше да ни насочи "селския ни лекар" пак най-вероятно нямаше да ни струват почти нищо.
А какво щеше да е положението в клиниката по стерилитет,при "европейските лекари",  които освен лекари са и печалбари?!Щяха да установят същото каквото се установи от "селския лекар" , но с тази разлика, че сега, на този етап, щяхме да сме с минимум  500 лв назад, а сме едва в началото на началото. Нали им виждам ценоразписа на сайта  - смъкват по 10 кожи от без това бедничкия народ, вземат европейски такси за услугите си от далеч по неевропейските ни заплати.
Е , това ли е по правилно според вас - да отидем в частна клиника и да ни изръсят до шушка , след това да се чудим как да свързваме двата края, или да отидем при все пак препоръчан от други хора "селски лекар" , който да ни свърши качествено същите услуги и то безплатно?! Моята съпруга много пъти е споменавала приказката, че не винаги скъпотото е гаранция за високо качество и колкото пъти го е казвала съм се замислял и сега пак се замислям дали наистина не е права!
И не оставяйте с впечатлението че "селския лекар" се е опитвал да спечели нещо от мен/нас, казвайки за хидротубацията и необходимите затова ампули. Човека след като излезе от операционната и ми съобщи какъв е резулатата, още тогава ми каза  че не сме вече за него, а сме за инвитро . За хидротубацията заговорих аз самия на следващата ни среща с него и може би не му е оставало голям избор освен да ми даде капчица надежда, след като е видял отчаянието в очите ми.Също така ни даде съвет да не си даваме паричките за пластика на тръбите, тъй като поради участъка в който са запушени тръбите, такава процедура е безмислена, невъзможна.
Е, сега вече не ни остава друга възможност, освен да се насочим към "европейските лекари" с европейските си услуги и цени, само да ни е здрава гърбинката - моята и на половинката ми.

Последна редакция: пт, 18 дек 2009, 12:15 от mishi_tatko

# 26
 • София
 • Мнения: 646
Ами то докторът ви си го и казал просто и ясно - нямате шанс за др. , освен инвитро.
Какъв е смисълът да првите хидротубация?
След като нещо не е можело да се оправи с лапароскопия, едва ли би могло да се оправи с хидротубация.
На никой не му харасва ,когато лекар каже за инвитро се и това е единственият ви шанс, но в 90%от случаите са напълно прави. Има и малки изключения, в които се оказват бременин жени, които са нъпълно отписани от докторите като текива, които ще забраменеят нормално, но това са по-скоро изключения.
Ако разчитате на това да сте изключение, направете хидротубяция, изчесайте още 1-2 години и тогава минете на инвитро, ако се наложи.

Ще кажа само нещо за мен - надявайки се на това винаги аз да съм изключение съм загубила поне 5-6 години в  извънматочни, лапароскопии, махане на тръба, цветни снимка, пак лапаро, 2 опита инвитро, нова цветна снимка  и т.н. и все още не съм стигнала до желаният резултат.
Наистина ми се иска да ти кажа нещо позитивно, но не виждам какво може да бъде то.

Пожелавам ви следващата година да е най-хубавата за вас!
Късмет!

# 27
 • софия
 • Мнения: 1 164
mishi_tatko, идеята на всички пишещи в темичката ти е да ти дадат съвет като минали по този път или поне по част от него, а крайното решение си е твое и на съпругата ти
Истината е, че jam е права и в повечето случаи лекарите извън клиниките по стерилитет не могат да се справят адекватно и най-малкото ти загубват много време, а за съжаление в нашите случаи времето е много-много ценно
Искрено се надявам, че лекарят в Горна Оряховица си е свършил работата както трябва, дано наистина вие сте изключение Peace

От тук нататък пътят ви е клиники по стерилитет и да, за съжаление там отиват много пари

# 28
 • София
 • Мнения: 5 259
ох, ти твърдиш, че си станал почти доктор на науките по стерилитет, а задаваш въпроси, от които става ясно, че нищо не ти е ясно (за което не те виня)

Т.е. директно зададен въпроса ми към вас би изглеждал така дали хромопертубацията извършена лапароскопски, има тази възможност за отпушване на леки запушвания, каквато способност имат хидротубацията и цветната снимка и ако се цели лечебен ефект/отпушване, кой метод би бил най-подходящ - хидротубация или цветна снимка? 

отговорът е - нито единия, нито другия! и двете процедури НЯМАТ лечебен, а само ДИАГНОСТИЧЕН характер!

не знаех детайли за вашия лекар и след като при запушени тръби, доказани лапароскопски, ти взе да питаш за отпушване чрез хидротубация, естествено е да предположа, че това ти го е пуснал като идея някой "селски лекар" - като имай предвид, че селските лекари обитават и столицата! това е нарицателно за некомпетентен лекар, а не за местообитаване.

сега, като го описваш, човекът ясно ти е казал - за инвитро сте. не можете да отпушите тръбите с пластика (и правилно ти е казал). как тогава смяташ, че ще ги отпушите с промивка, след като и пластиката няма да помогне?

лечението на стерилитет е скъпо, но има светлина в тунела. писахме ти за фонда. хубаво, лекарите при вас са си свършили работата и са ви докарали до нужния етап - радвай се на това. от там нататък, уви, поемат "печалбарите". наричай ги така, докато не им станете пациенти. после, току-виж, се присъединиш към отбора на хората, които им пеят химни за прослава, защото са ги дарили с рожба... Simple Smile

няма смисъл да дъвчем повече темата, мисля, че ти отговорихме на всички въпроси подробно и изчерпателно.

# 29
 • Мнения: 329
Радостина, благодаря ти за хубавото пожелание  newsm10 !
Най-искрено пожелавам на теб, както и на всички други момичета които искат да мият насрани дупенца Simple Smile , следващата година да видят ей тези така желани  EFP !
Иначе по темата -  навсякъде в форума, включително и в тази тема се говори,  изказани са мнения че трябва да се чуе и друго лекарско мнение, че трябва да се направи и друга диагностика на друго място и то по възможност в специализирана клиника ... в което и аз самия съзрях някаква добра логика. В крайна сметка пътят ни вече е предначертан, т.е. спасението ни е в КИРМ - гр. Плевен. Смятам че ще е най-правилно ако изчакаме съветите на специалистите които работят в тази клиника, след като видят епикризата от лапарото, разбира се без никакъв намек от моя страна за хидротубация. Ако преценят че трябва да се направи такава - ще правим, ако не - пристъпваме към инвитро. Разбира се , ще изкажа и леки съмнения относно безпристрастността на даване на съвети, имайки в предвид че все пак това е частна клиника, защото едно е да ни вземат само паричките за една хидротубация и да се установи евентуално отпушване, друго е в клиниката да влязат 5000-7000 лв от инвитро.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт