Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
120-134 от 744 отговора
Търся Венета  Smile

Постът ми не е свързан с темата, но се чудя къде да пиша, че да питам Венета за един кекс, трицветен - има го в нейната авторска тема с нейните рецепти. Кексът е с линк към друг сайт, но понеже Венета го е правила, и то успешно, се обръщам към нея:
Правих кекса, не стана лошо, но ми е някак си кух, точно в частта, където е бялата заливка. При това, изпуснах кекса и леко загоря, а въпреки това, тази част си е сурова. Не се е изпекло - белтъци и захар. Така ли трябва да стои - като крем  newsm78
Да не би много да съм ги разбила, че остана кухо точно там?

Нещо не ти е паснало, може би не си разбила белтъците достатъчно добре по-скоро, а мисля че си пекла кекса и на по-високи градуси или на твоята печка трябва да печеш на по-ниски, ако е с вентилатор тогава намаляваш с 20°С по принцип. Иначе кекса си става супер. На мен не ми се получи нито дупка, нито да стана като крем. Белтъците ги разбих с миксера и прибавих захарта и пак разбих така че  като обърна купата, те да си стоят вътре и да не падат. След това си ги сипах в кексовата форма по този ред както се вижда на снимката. Даже тогава аз намалих рецептата и моя кекс е с 4 яйца. Аз по принцип съм против големите количества яйца заради съдържанието на холестерол в тях.


Благодаря ти!
 Laughing абсолютно еднакви неща сме правили  Hug
и аз - с половин рецепта, че само го пробвах снощи, и аз обърнах купата с белтъците и захарта надолу - не падна - детето дори ме попита защо го правя  Very Happy

но явно не съм пекла както трябва - фурната ми има вентилатор. Аз пекох в началото на 150, но се пече към 40 мин. и все суров си беше и засилих накрая към 200 градуса, за още 10-ина мин. Тука нещо ще съм объркала  newsm78

Иначе от снимката ти видях как е станал твоя - идеален е, ама то там всичко е идеално изглеждащо - на светлинни години съм от такова творчество.

Нищо, на 28, 29 - пак ще го пробвам  Peace Ще пека на 140 градуса, ако ще и час!
Цитирай


dodyniki  питата е  оформена като тестото разделих на 4 части .Всяко топче разточих ,намазах с олио ,отгоре другата разточена кора пак олио и така и третата .Навивам на руло режа на правоъгълници а тях по диагонал и нареждам в тавата с връхчето нагоре -мисля че Евак беше сложила и снимки и обяснения по-подробно.А четвъртото топче сложих посредата в тавата и леко го сплесках.Отделно замесих банично тесто само с брашно сол и вода и оформих розичките -предполагам че всички знаете как тъй като всички мои идеи са от вас.А направих и житен клас макар да не се получи твърде добре но това са ми възможностите.А пиленцата отгоре са направени от захарно тесто -белтъци и пудра захар-за тялото  леко продълговато топче и отгоре главичката от топче.Орехчета за крилца , черно пиперче за очи и сламка за човка.Това е.
Цитирай


Содена питка съм правила само два пъти досега- откакто се омъжих и живеем отделно с мъжа ми. Преди това баща ми правеше питките за Бъдни вечер- имаше павилион, в който продаваше закуски и за празника продаваше и содени питки с парички. Рецептата за содена питка я бях взимала от тук някъде, даже и рецептата не знам къде съм я забутала, но мисля, че беше с кисело мляко. Аз няма да спазвам каноните и тази година ще я направя с мляко.
Цитирай


Благодаря ти!
 Laughing абсолютно еднакви неща сме правили  Hug
и аз - с половин рецепта, че само го пробвах снощи, и аз обърнах купата с белтъците и захарта надолу - не падна - детето дори ме попита защо го правя  Very Happy
но явно не съм пекла както трябва - фурната ми има вентилатор. Аз пекох в началото на 150, но се пече към 40 мин. и все суров си беше и засилих накрая към 200 градуса, за още 10-ина мин. Тука нещо ще съм объркала  newsm78
Иначе от снимката ти видях как е станал твоя - идеален е, ама то там всичко е идеално изглеждащо - на светлинни години съм от такова творчество.
Нищо, на 28, 29 - пак ще го пробвам  Peace Ще пека на 140 градуса, ако ще и час!

Мисля, че точно тук е станало объркването, защото изведнъж си увеличила градусите. Може би би трябвало да го печеш на около 140°С. Така ми става когато пека целувки на по-силна фурна, тогава отвън са хрупкави, а вътре имат нещо като кремче, а ако ги пека на 100°С тогава са целите сухи и хрупкави.
GalaUSA, много ти благодаря за комплиментите, много си миличка   Embarassed Love bouquet.


А за содената питка, при мен се получи чудесна, въпреки, че беше без кисело или прясно мляко и без яйце. Коричката си беше мекичка. Но както казва Мама Цоцоланка , може би имат значение продуктите, може би моето брашно е по-различно, не знам къде е разликата.
Ние ще правим както винаги истинска содена питка за Коледа т.е. по канона.
« Последна редакция: Ср., 16 Дек. 2009, 15:58 от Venetta »
Цитирай


Днес правих питка за един художник и още една за човек, който има нужда от късмет.Извинете ме за лошото качество и едната питка е в тавата, но много бързах и ги щракнах в движение  Wink.

За човека със златно сърце

За късмет, подкова и зарчета  Wink
Цитирай


Пепика  smile3501 И двете са много красиви!
Цитирай


Пепика,много красиви bouquet.
Цитирай


Макс-мама, направих питките на Лабрекс. Станаха! Сега отивам да вечеряме, снимах ги, после ще пуббликувам и снимка  Peace
Цитирай


Браво, Пепи! Много, ама много са красиви, да знаеш, че ще ти ги изплагиатствам при първа възможност!

newsm51 smile3501 smile3501 smile3501
Цитирай





Ето ги питките на Лабрекс - направих ги по-ниски, не високи, нарочно, понеже пека за пръв път и не знаех колко добре ще ги изпека. Станаха, но следващия път ще ги поизпека още 5 мин - да хрупкат коричките  Smile. Доволни сме много - и благодарим за споделената рецепта на Лабрекс и на Макс-мама  bouquet
Цитирай




Ето ги питките на Лабрекс - направих ги по-ниски, не високи, нарочно, понеже пека за пръв път и не знаех колко добре ще ги изпека. Станаха, но следващия път ще ги поизпека още 5 мин - да хрупкат коричките  Smile. Доволни сме много - и благодарим за споделената рецепта на Лабрекс и на Макс-мама  bouquet

Къде?

Аха,сега ги видях.
Много са хубавки,изглеждат мекички.
С всеки път ще задобряваш в работата си с тесто.Много ти се радвам. bouquet Hug
Цитирай


Пепика  bouquet .Отново страхотни произведения
Цитирай


Макс-мама, благодаря ти от името на всички жени тук, които напътстваш. В наши дни такива хора са рядкост. За всичко ти благодаря.

Да попитам сега нещо: Помазването на питките - винаги ли трябва да става САМО с жълтък, или може цялото яйце? Щото ми остават белтъци - точно в този сезон съм в постоянна направа на разни неща (Коледа е  Smile ), но по-натам ще правя само хлябове, предполагам и белтъците ще ми оставата (освен ако не ги ползвам в рецепти с хлябове с яйца).

Цитирай


Гала, аз почти винаги мажа с цяло яйце, че един жълтък за никъде не стига...  Rolling Eyes Mr. Green
Цитирай


Страхотни сте, иска ми се да пробвам за нова година. За сплитането ще трябва да прочета по - назад
Цитирай


120-134 от 744 отговора