Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
120-134 от 744 отговора

В планината, насред нищото :)

Мнения: 1 072
Търся Венета  Smile

Постът ми не е свързан с темата, но се чудя къде да пиша, че да питам Венета за един кекс, трицветен - има го в нейната авторска тема с нейните рецепти. Кексът е с линк към друг сайт, но понеже Венета го е правила, и то успешно, се обръщам към нея:
Правих кекса, не стана лошо, но ми е някак си кух, точно в частта, където е бялата заливка. При това, изпуснах кекса и леко загоря, а въпреки това, тази част си е сурова. Не се е изпекло - белтъци и захар. Така ли трябва да стои - като крем  newsm78
Да не би много да съм ги разбила, че остана кухо точно там?

Нещо не ти е паснало, може би не си разбила белтъците достатъчно добре по-скоро, а мисля че си пекла кекса и на по-високи градуси или на твоята печка трябва да печеш на по-ниски, ако е с вентилатор тогава намаляваш с 20°С по принцип. Иначе кекса си става супер. На мен не ми се получи нито дупка, нито да стана като крем. Белтъците ги разбих с миксера и прибавих захарта и пак разбих така че  като обърна купата, те да си стоят вътре и да не падат. След това си ги сипах в кексовата форма по този ред както се вижда на снимката. Даже тогава аз намалих рецептата и моя кекс е с 4 яйца. Аз по принцип съм против големите количества яйца заради съдържанието на холестерол в тях.


Благодаря ти!
 Laughing абсолютно еднакви неща сме правили  Hug
и аз - с половин рецепта, че само го пробвах снощи, и аз обърнах купата с белтъците и захарта надолу - не падна - детето дори ме попита защо го правя  Very Happy

но явно не съм пекла както трябва - фурната ми има вентилатор. Аз пекох в началото на 150, но се пече към 40 мин. и все суров си беше и засилих накрая към 200 градуса, за още 10-ина мин. Тука нещо ще съм объркала  newsm78

Иначе от снимката ти видях как е станал твоя - идеален е, ама то там всичко е идеално изглеждащо - на светлинни години съм от такова творчество.

Нищо, на 28, 29 - пак ще го пробвам  Peace Ще пека на 140 градуса, ако ще и час!
Цитирай

По света и унас

Мнения: 151
dodyniki  питата е  оформена като тестото разделих на 4 части .Всяко топче разточих ,намазах с олио ,отгоре другата разточена кора пак олио и така и третата .Навивам на руло режа на правоъгълници а тях по диагонал и нареждам в тавата с връхчето нагоре -мисля че Евак беше сложила и снимки и обяснения по-подробно.А четвъртото топче сложих посредата в тавата и леко го сплесках.Отделно замесих банично тесто само с брашно сол и вода и оформих розичките -предполагам че всички знаете как тъй като всички мои идеи са от вас.А направих и житен клас макар да не се получи твърде добре но това са ми възможностите.А пиленцата отгоре са направени от захарно тесто -белтъци и пудра захар-за тялото  леко продълговато топче и отгоре главичката от топче.Орехчета за крилца , черно пиперче за очи и сламка за човка.Това е.
Цитирай

София

Мнения: 621
Содена питка съм правила само два пъти досега- откакто се омъжих и живеем отделно с мъжа ми. Преди това баща ми правеше питките за Бъдни вечер- имаше павилион, в който продаваше закуски и за празника продаваше и содени питки с парички. Рецептата за содена питка я бях взимала от тук някъде, даже и рецептата не знам къде съм я забутала, но мисля, че беше с кисело мляко. Аз няма да спазвам каноните и тази година ще я направя с мляко.
Цитирай

забравих си мисълта...

Мнения: 2 148
Благодаря ти!
 Laughing абсолютно еднакви неща сме правили  Hug
и аз - с половин рецепта, че само го пробвах снощи, и аз обърнах купата с белтъците и захарта надолу - не падна - детето дори ме попита защо го правя  Very Happy
но явно не съм пекла както трябва - фурната ми има вентилатор. Аз пекох в началото на 150, но се пече към 40 мин. и все суров си беше и засилих накрая към 200 градуса, за още 10-ина мин. Тука нещо ще съм объркала  newsm78
Иначе от снимката ти видях как е станал твоя - идеален е, ама то там всичко е идеално изглеждащо - на светлинни години съм от такова творчество.
Нищо, на 28, 29 - пак ще го пробвам  Peace Ще пека на 140 градуса, ако ще и час!

Мисля, че точно тук е станало объркването, защото изведнъж си увеличила градусите. Може би би трябвало да го печеш на около 140°С. Така ми става когато пека целувки на по-силна фурна, тогава отвън са хрупкави, а вътре имат нещо като кремче, а ако ги пека на 100°С тогава са целите сухи и хрупкави.
GalaUSA, много ти благодаря за комплиментите, много си миличка   Embarassed Love bouquet.


А за содената питка, при мен се получи чудесна, въпреки, че беше без кисело или прясно мляко и без яйце. Коричката си беше мекичка. Но както казва Мама Цоцоланка , може би имат значение продуктите, може би моето брашно е по-различно, не знам къде е разликата.
Ние ще правим както винаги истинска содена питка за Коледа т.е. по канона.
« Последна редакция: ср, 16 дек 2009, 15:58 от Venetta »
Цитирай


Мнения: 1 258
Днес правих питка за един художник и още една за човек, който има нужда от късмет.Извинете ме за лошото качество и едната питка е в тавата, но много бързах и ги щракнах в движение  Wink.

За човека със златно сърце

За късмет, подкова и зарчета  Wink
Цитирай

Бургас

Мнения: 167
Пепика  smile3501 И двете са много красиви!
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
Пепика,много красиви bouquet.
Цитирай

В планината, насред нищото :)

Мнения: 1 072
Макс-мама, направих питките на Лабрекс. Станаха! Сега отивам да вечеряме, снимах ги, после ще пуббликувам и снимка  Peace
Цитирай

някъде в България

Мнения: 144
Браво, Пепи! Много, ама много са красиви, да знаеш, че ще ти ги изплагиатствам при първа възможност!

newsm51 smile3501 smile3501 smile3501
Цитирай

В планината, насред нищото :)

Мнения: 1 072



Ето ги питките на Лабрекс - направих ги по-ниски, не високи, нарочно, понеже пека за пръв път и не знаех колко добре ще ги изпека. Станаха, но следващия път ще ги поизпека още 5 мин - да хрупкат коричките  Smile. Доволни сме много - и благодарим за споделената рецепта на Лабрекс и на Макс-мама  bouquet
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028


Ето ги питките на Лабрекс - направих ги по-ниски, не високи, нарочно, понеже пека за пръв път и не знаех колко добре ще ги изпека. Станаха, но следващия път ще ги поизпека още 5 мин - да хрупкат коричките  Smile. Доволни сме много - и благодарим за споделената рецепта на Лабрекс и на Макс-мама  bouquet

Къде?

Аха,сега ги видях.
Много са хубавки,изглеждат мекички.
С всеки път ще задобряваш в работата си с тесто.Много ти се радвам. bouquet Hug
Цитирай

Bulgaria-Italia

Мнения: 197
Пепика  bouquet .Отново страхотни произведения
Цитирай

В планината, насред нищото :)

Мнения: 1 072
Макс-мама, благодаря ти от името на всички жени тук, които напътстваш. В наши дни такива хора са рядкост. За всичко ти благодаря.

Да попитам сега нещо: Помазването на питките - винаги ли трябва да става САМО с жълтък, или може цялото яйце? Щото ми остават белтъци - точно в този сезон съм в постоянна направа на разни неща (Коледа е  Smile ), но по-натам ще правя само хлябове, предполагам и белтъците ще ми оставата (освен ако не ги ползвам в рецепти с хлябове с яйца).

Цитирай

София

Мнения: 621
Гала, аз почти винаги мажа с цяло яйце, че един жълтък за никъде не стига...  Rolling Eyes Mr. Green
Цитирай

София

Мнения: 1 156
Страхотни сте, иска ми се да пробвам за нова година. За сплитането ще трябва да прочета по - назад
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
120-134 от 744 отговора