Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Празнична трапеза
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
1-14 от 81 отговора


Мнения: 292
Реших да отворя нова тема за содената питка, защото тя е по-различна от тези с мая.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=433715.new#new
По резептата на Veneta направих содена питка. Получи се с много твърда кора, като се удариш леко по главата - много боли Very Happy Laughing. Голям майтап!!!
Инак е вкусно. Струва си да се експериментира.
Очаквам вещите в занаята да си кажат тежката дума.
Цитирай


Мнения: 2 687
Не съм голям спец, но често правя содена питка и си я харесваме. Кофичка к. мляко, ч.л. сода, ч.л. сол, ч.л. захар и брашно колкото поеме    newsm10
Цитирай


Мнения: 292
Говорим за постна пита, без яйца, кисело мляко и др., само брашно, сода, вода и сол.
Цитирай


Мнения: 7 246
По резептата на Veneta направих содена питка. Получи се с много твърда кора, като се удариш леко по главата - много боли Very Happy Laughing. Голям майтап!!!

ябълка, а поръси ли я със студена вода след изваждането от фурната? Като я наръсиш и я завиеш с кърпа/кърпи, никаква кора не остава. Иначе е нормално след изпичането да е с коричка.
Цитирай


Мнения: 143
За да не се получава дебела и твърда кората на питките, слагам една метална чашка с вода на дъното на фурната.
Първо пека на силна фурна, ок. 220 градуса за ок. 10 мин., докато хване коричка, после намалям на 180.
Така пекох миналата година содената питка и за първи път ми се получи добре.
Но тази година ще правя пак експерименти, този път с тестото, защото си мисля, че и по-добре може да стане.  chef
Цитирай

В светлината на слънцето

Мнения: 3 399
Поръси с вода веднага след изваждането от фурната и бързо завий в кърпа. Става мека като памук. Peace
Постната питка задължително е без яйца, масло и млечни продукти. Naughty
Цитирай


Мнения: 111
дайте рецепта. никога до сега не ми е ставала
Цитирай


Мнения: 2 687
Говорим за постна пита, без яйца, кисело мляко и др., само брашно, сода, вода и сол.


 Да, не се съобразих с това. Разликата е само, че вместо мляко се използва вода.
Цитирай

София

Мнения: 1 790
И аз бих се радвала някой да даде стара и изпитана рецепта за питката за Бъдни вечер.  Praynig
И аз мисля да експериментирам тази година,но и да си сверя часовника с майсторките!  bouquet
Цитирай


Мнения: 2 799
И аз се нареждам за рецепта.
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 669


     Аз винаги правя тази питка за Бъдни вечер.Не е содена, но е постна и става много вкусна.Содените не ги харесваме, но маята и олиото в никакъв случай не са животински продукти.
Цитирай

София

Мнения: 914
И мойта питка за Бъдни вечер става винаги много дървена, но вкусна и си я ядем. Не пазя някякви пости , но гледам поне тогава всичко да си е по традиция.
Цитирай


Мнения: 292
Биляна и аз винаги досега за Бъдни вечер съм правила пита с мая. При тези пити се справям. Но миналата година имаше спор и някой беше казал, че маята е жива, затова не е подходяша за Бъдни вечер. Ако трябва да се спазва традицията строго, трябвало със сода да бъде.
Labrex, поръсих я с вода и я завих - обаче не омекна.
Цитирай

Plovdiv

Мнения: 269
У нас винаги се е правила содена пита за Бъдни вечер и сега майка ми продължава да я прави. Тя по принцип винаги си става с по-дебела и по-твърда коричка, но пък е много вкусна и ние много си я обичаме  Peace . Тази година съм решила да се пробвам аз да я направя.
Цитирай

в чужда къща

Мнения: 757
Аз ще си направя питата, която знам от майка си -
1ч.ч вода
1/3 к. мая
1/3 с.л сол
1 с.л олио(зехтин)
щипка захар
омесва се еластично тесто, но не твърдо
втасва покрито
след втасване се премесва върху щипка брашно и щипка сода - меси се до усвояване (започва да пука)
поставя се в подмазана тава, разстила се тънко и се набожда с вилица (аз го правя с кокалчетата на ръцете)
пече се на предварително загрята фурна на 220градуса и след изпичане се ръси с мъъъъничко водичка и се покрива за малко(омеква, затова понякога не го правя, за да хрупаме корички)
става божествена, вкусна и трайна
Утре ще направя и ще добавя снимки.
Цитирай
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
1-14 от 81 отговора