Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 септ. 2005, 17:25 ч.

Баба или ясла?

 • 1 068
 • 25
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 681
Още сме малки, но отсега сме почнали споровете. Според свекървата /пенсионирана детска учителка/ не трябвало да пускам малкия на ясли, защото там не гледали добре, децата се разболявали и т.н. Аз пък искам да ходи, за да общува с други деца, да се социализира така да се каже. Вие как смятате?

# 1
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 097
Радавай се че имаш избор
И той е детска учителка! Че хората пари плащат!
Аз ако можех бих следвала следната схема - след 1.5 на баба заради парите иначе бих гледала до 2 сама, след това на 3-4 на ДГ или ясла - не знам как се нарича!
Децата гледани от баби обикновенно са по-добре развити - лично мое наблюдение и мнение - друго си е някой лично и персонално да се занимава по цзял ден с дететео!
НО бих пуснала детето и на детска - като считам, най-късна възраст - 5г. След това според мен ще се приспособи по-трудно!

# 2
 • Мнения: 8 769
Щом имаш избор - остави го на баба му. Категорично съм против яслите и сега съм в абсолютно нещастие, че се налага да пратя дъщеря ми в такава (защото поради липса на връзки не мога да я тикна директно в ДГ). Като стане на 3г. го прати в ДГ-ще има достатъчно време да се социализира.

# 3
 • Sofiа
 • Мнения: 2 573
Аз съм категорично за яслата пред алтернативата баба, пък била тя и детска учителка.
Ако трябва да съм по-крайна бих казала особено ЗА яслата пред баба Учителка Mr. Green
А че няма да ти гледат детето както ти ще си го гледаш - то ясно, ама и бабата няма да го гледа като теб.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 4 969
Само ти можеш да прецениш,тъи като ние не познаваме бабата.По принцип ние се гледаме самички,но ако трябва да избирам определено ще е ЯСЛАТА пред бабата (колкото и да съм против яслите  Wink)Успех с избора!

# 5
 • Мнения: 4 589
            Ето още едно мнение по въпроса баба или ясла.Изобщо не става дума кой как гледа детето.Всеки един може в даден момент да го гледа много добре и да мине през пръсти в друг.Аз лично съм за алтернатива на детската ясла.Дали ще е баба,дядо или някой друг няма значение.Въпрос на възможности.В детската ясла ежедневно детето е подложено на много по голям контакт с различни заболявания поради факта,че там са 20-25 деца.Когато баба,мама или някой друг го гледа колкото и да го разхожда и среща с деца няма такава възможност.Още повече едно дете под 3 години е по-зависимо емоционално.Това предполага ,че много по-тежко преживява раздялата с близките си,по-трудно му се обяснява защо мама и татко изчезват и остава някаква непозната леля.Моят опит показва,че едното ми дете ,което ходи на ясла преживя много по-тежко включването в детския колектив,за болестите да не говоря,косите ми побеляха.Другото ми дете ,съпругът ми бе категоричен,не е ходило на ясла и много лесно и безболезнено на 3 години тръгна на детска градина.Боледувала е само разните шарки и дребни простудни заболявания.В никакъв случай не е загубила,че не е ходила на детска ясла.Така,че избора е чисто личен.Вие си знаете бабите,а в детските ясли също работят отговорни хора/не всички разбира се/.Така,че в даден момент всичко опира до късмета.Можете да попаднете на различни хора в яслата, а бабата си я познавате и с плюсовете и с минусите.Така,че успех при преценката и избора.В двата случая има рискове,вие преценявате къде са по-малко и къде е по-добре за детето ви.Това всъщност е въпросът къде моето бебче ще се чувства най-комфортно.

# 6
 • Мнения: 1 866
Аз също имам избор, но смятам да дам детето си на ясла, защото ми се струва, че у дома не мога да му осигуря така да се каже социален живот. Виждам, че детето ми е щастливо като го събера с други деца докато като е само в къщи започва да капризничи. Може би ако имаше братче или сестричка щеше да е друго...Това е мнението ми преди още да сме тръгнали на ясла, ще видим дали ще си остане такова... newsm78

# 7
 • London
 • Мнения: 8 899
ЗА яслата, въпреки по-честото боледуване. Моят син свикна бързо и сега ходи с желание. Не мога да си представя, че бих го лишила от контактите с други деца, още повече, че сега идва зима и срещите на детската площадка ще са доста по-редки.
Ние процедираме така: когато е здрав - на ясла, ако се разболее го гледа баба, ако аз не мога да си взема болничен.

# 8
 • Чикаго / София
 • Мнения: 3 099
ЗА яслата!

# 9
 • Мнения: 1 007
Още сме малки, но отсега сме почнали споровете. Според свекървата /пенсионирана детска учителка/ не трябвало да пускам малкия на ясли, защото там не гледали добре, децата се разболявали и т.н. Аз пък искам да ходи, за да общува с други деца, да се социализира така да се каже. Вие как смятате?

Извини ме, но аз лично не виждам защо първо трябва да спориш и второ - защо точно със свекърва ти го правиш... Twisted Evil  Аз подобни решения съм взимала след нормален разговор с мъжа ми, а свекърва ми е последния човек, с когото бих обсъдила въпроса, камо ли да седна да споря с нея и по-точно да й позволя тя да спори с мен.
При подобна баба се сещаш моето мнение какво е - категорично за яслата. И независимо каква е бабата - също.Ако се наложи помощ тогава е нормално да се разчита на тях, но не и потоянно и за дълго да се лишават децата от социални контакти, от приобщаване към колективен живот и т.н.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 200
...Ако се наложи помощ тогава е нормално да се разчита на тях, но не и потоянно и за дълго да се лишават децата от социални контакти, от приобщаване към колективен живот и т.н.

като започнете да говорите за социални контакти при деца на 1-2 години и се чудя - да се смея ли, да плача ли...  Thinking
синът ми тръгна на 4 години на ДГ ... уверявам те - няма никакви проблеми с общуването с  деца или възрастни...

а иначе на въпроса на Анита - аз лично бих избрала бабата...но...сама трябва да решиш - най-вероятно ще имате търкания  със свекървата, касаещи методите на възпитание и отглеждане на детенцето, но пък в ДГ едва ли ще го гледат по-добре...
и...още нещо...каквито и грешки да допуска бабата - едно е сигурно - тя ще го гледа и ще се грижи за него с много повече любов, отколкото лелките и госпожите в ДГ, а за едно бебе /защото до 2 години са такива/ това е много по-важно от социалния котакт...

# 11
 • Мнения: 277
ЗА ЯСЛАТА.
Моето мнение е все пак пречупено през призмата на моето семейство, т.е. бабата го гледаше до 1,4м. Определено  смятам, че за детето(според мен не е бебе) е важно не количеството, а качеството любов и внимание което получава от заобикалящата го среда. Не само социалният контакт е предимството на ДГ, навиците, организацията на ежедневието, подражанието на връстниците, кукленият театъри и хилядите други игри спомагат за интелектуалното развитие на детето. Всяко дете е различно и неповторимо така, че на този въпрос не може да се отговори еднозначно и с определени рецепти.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 903
Аз съм ЗА яслата. Там на децата им е весело. Учат нови неща - песни, игри, рисуват и др. Не вярвам бабата да може да забавлява така детето. Още повече, че децата са пълни с енергия, тичат, щуреят. Ти как виждаш една баба на 60 г. да пррепуска в парка след внучцето?
От както Силви ходи на ясли всеки ден има някакъв напредък.
Най-важното е, че стават по-контактни и самостоятелни. Относно болестите - децата боледуват и когато са гледани в къщи, това си е до имунна система. На 1 г. ние искарахме бронхит, макар, че я гледах у нас. Скоро на една приятелка детето и хвана някъкъв вирус - стояха доста време в инфекциозното. /детенцето също е гледано в къщи от майката/
Мисля, че щом детето контактува с други деца е нормално да боледува. Лично аз съм гледана от баба до 1 клас. И когато започнах училище наред с истинките изкарах и две пневмонии. Няма гаранция.

# 13
 • sofia
 • Мнения: 6 040
Сега ходим на ясла, щото няма начин, но от април до юли го гледа свекърва ми. Ако имаше начин да го гледа и тая зима, ама няма.
Винаги ще намериш кусури...нашта баба го гони непрекъснато с лъжицата...е с доста повтаряне и нагледни опити видя, че като е гладен сам си търси манджа.
Иначе за социални контакти, той съвсем скоро започна да се заиграва с деца, така че преди две годинки това изобщо не може да е критерии за пускане на ясла.
Моето мнение е направо на детска. Все пак си зависи от детето. Моя вместо да свиква с яслата всеки ден става по-зле.

Аз съм ЗА яслата. Там на децата им е весело. Учат нови неща - песни, игри, рисуват и др. Не вярвам бабата да може да забавлява така детето.
Да ти кажа че свекърва ми в тая част е много добра, нищо че не е детска учителка. То трябва да ти идва отвътре.

Определено смятам, че за детето(според мен не е бебе) е важно не количеството, а качеството любов и внимание което получава от заобикалящата го среда.
Да попадне на свестни учителки или да има свестна баба.....брех тоз пусти късмет Mr. Green


 

Последна редакция: ср, 28 сеп 2005, 09:37 от vesi1

# 14
 • Мнения: 7 823
Аз също все още имам резерви относно яслата, въпреки че малкия вече я посещава до обяд.
Относно боледуването - болни са винаги двамата с батко му (заедно тръгнаха на ясла и градина). Смятам че от боледуването няма да те спаси бабата, детето ще боледува когато тръгне на градина.
Притесненията ми са от това, че той има нужда от мен, а не от децата  Sad..... ще видим до кога ще ходи, но баба няма да го гледа.
Но от друга страна споделям мнението на Sakri, с баба която от сега се опитва да ти се налага ще береш ядове, дано се окажем лоши пророци  Praynig .
Успех в избора  Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт