Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 3 550
Бихте ли ме снабдили с рецепти за такива туршии? Може и линк към стара тема, ако вече е дискутирано. Този път не пуснах Търсачката, признавам.
Цитирай

На една от последните софийски поляни

Мнения: 510
Бихте ли ме снабдили с рецепти за такива туршии? Може и линк към стара тема, ако вече е дискутирано. Този път не пуснах Търсачката, признавам.
Аз не си падам много по туршиите,но от баба ми зная за "парена туршия",някаква саламура -гореща се лисва в бурканите със зеленчук и май е готово за затваряне.
Обаче състават на саламурата си остана тайна за мен newsm12
Цитирай

На една от последните софийски поляни

Мнения: 510
съставът на саламурата си остана тайна за мен newsm12
Цитат
така е по-добре
Цитирай

София

Мнения: 3 550
А жива ли е още баба ти да я попиташ?
Цитирай

На една от последните софийски поляни

Мнения: 510
А жива ли е още баба ти да я попиташ?
Sorry,но събота и неделя ще ходим на гости на тази на мъжа ми,която пак си е моя баба и ще я разпитам,мисля че има време,сега започва сезонът на туршиите Wink
Цитирай

Варна

Мнения: 310
На  Др Йоткер продават такива фиксове за туршии. Завера се с вода, добавя се оцет  и се заливат продуктите. Купила със си две пакетчета, но още не съм ги ползвала, ако някой е ползвал, моля  да сподели Flutter
Цитирай

Бургас

Мнения: 765
Почистват се камбичките от дръжките и семките , и се нареждат в тавичка .На една средно голяма камбичка се слага / вътре в нея / : 1 равна каф. лъж. сол ;1 каф.л захар ; 1 чаена лъж. оцет и 1 ч.л.олио .Поставя се в загрята фурна и се пекът докато им се смени цветът . Докато са горещи се слагат в бърканите като се притискат . Запечатват се и се обръщат . Няколко дни се разклащат .
Сега се сещам само за това . Ако ннещо не съм обяснила добре питайте , че вече едвам гледам .

Бурканите се съхраняват на тъмно и хладно . Може в хладилник . След два-три дни са готови за консумация .
Изпробвано!
Цитирай

Бургас

Мнения: 382
Най-лесната туршия е т.нар. зимна туршия.Слагаш в количества по твой избор от следните зеленчуци,а може и плодове да се добавят ако ги харесвате: зелени домати,цветно зеле/карфиол/,моркови(слагат се цели всички продукти,само зелето може леко да се раздроби,ако зелките са прекалено големи и не могат да влязат в съда,който сте приготвили за туршията),зелени пиперки,от тези по -светлите,ябълки,круши ,дюли,краставички(корнишони),връзка целина се слага най-отгоре след нареждането на всичко,което сте решили и се прави заливка от сол и вода в съотношение 1 част сол плюс 12 части вода.Няма начин да не стане,ако са ви качествени продуктите, моята туршия издържа някъде до юни месец на следващата година(ако не сме успели да я изядем дотогава!).
Цитирай


Мнения: 3 452
Апетитни камби
Изпробвани са, много са сполучливи.

3 кг камби, нарязани на парченца (или цели камби, но трябва да са много миниатюрни), се препичт леко на фурна, колкото само да си сменят цвета.Слагат се в голям съд заедно с 1/2 кг моркови, нарязани на кръгчета, 4 глави чесън на скилидки - обелени, по 2 връзки копър и магданоз, нарязани на ситно, заедно с 1,250 л. оцет, 1 ч.ч. сол, 2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. захар. Сместта се обърква добре и се оставя да отлежи 3 дни, като от време на време се разбърква. Нарежда се в буркани без да се натъпква и се долива с марината. Не се стерилизира.

А преди време пуснах рецепта за царска туршия според твоите изисквания тук:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=38885.0

.....там писах и за Пикант-фикса.....
Цитирай

България

Мнения: 333
Родопска туршия

Рендосваш една зелка, моркови (колкото искаш), целина (листа). Всичко това го осоляваш и го оставаш една нощ да престои.
Слага се в буркан, като максимално го тъпчеш. Ако имаш кисели чорбачийски чушлета (аз си ги правя един месец по рано) слагаш и тях. Важното е максимално тъпчене на буркана. Като го натъпчеш може да сложиш на края клонки от череш, за да пристиснеш зелето и наливаш 1/2 чена чаша оцет. Два пръста на зелето. След един месец може да се яде.
УСПЕХ
Цитирай

България

Мнения: 333
Родопска туршия

Рендосваш една зелка, моркови (колкото искаш), целина (листа). Всичко това го осоляваш и го оставаш една нощ да престои.
Слага се в буркан, като максимално го тъпчеш. Ако имаш кисели чорбачийски чушлета (аз си ги правя един месец по рано) слагаш и тях. Важното е максимално тъпчене на буркана. Като го натъпчеш може да сложиш на края клонки от череш, за да пристиснеш зелето и наливаш 1/2 чена чаша оцет. Два пръста на зелето. След един месец може да се яде.
УСПЕХ
Цитирай

На Триъгълната земя в кьошето ... бях

Мнения: 980
Иzвинявам се zа отклонението от темата, но въпросът ми е свърzан с царската турШия. Майка ми ми каzа , че ако слагам аспирин трябва да е от българският. Например на Байер не ставал, zаЩото имало оЩе неЩо в него дето прецаквало цялата работа. ВЯРНО ЛИ Е? Вие чували ли сте такова неЩо newsm78
Цитирай

София

Мнения: 220
Сигурно е вярно ,защото и моята майка така казва и ползва само български аспирин.Бях и купила друг и изпадна в ужас.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 864
и аз така знам за аспирина. Даже по аптеките съм виждала насипен, дето го дават специално за туршии. Не знам дали е различен обаче.

ЧУШКИ (небелени)

В един компотен буркан се слага:
- до половината на шарката оцет,
- 2 суп. л. захар,
- 1 суп. л. сол
- 3 суп. л. олио.

Изчистените чушки се пекат и се слагат горещи в буркана плътно една до друга. Като се наоълни се затваря и се обръща.

Цитирай

Пловдив

Мнения: 114
 Very Happy А най-вкусната туршия,която аз съм опитвала е от нарязани на кръгчета сурови червени чушки.Но за съжаление никога в живота си не съм правила буркани.Ако случайно някоя от вас знае рецептата,моля да я каже.Толкова харесвам тази туршия,че ще се пробвам да я направя,дано стане.Благодаря предварително. Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.