Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора

out of space

Мнения: 7 341
Какво да го правя? Дайте ми някакви предложения за супи или основни ястия. Салата не искам да правя, че имаме за изяждане един казан кьополу, а таратор не става, защото имаме за дояждане кисело зеле, та не се връзва. Хелп!!!
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Ерика, я сърчни назад имаше една торта с кисело мляко . А и разни кремчета стават...
Цитирай
Желираната торта на Рая,
БАНИЦА НА ТОПКИ
1 пакет кори за баница, предпочитам да не са Бела, защото са доста жилави
3 яйца
200 гр. сирене
1 кофичка кисело мляко (500гр)
1 кофичка вода
1 ч.л. сода бикарбонат
олио

Намазвам тавичката с олио и отгоре нареждам корите по следния начин:
всеки лист от корите го правя на топка, но не прекалено смачкан, а голям колкото юмрук и го слагам в тавата.Така правя с всичси листи, като ги нареждам една до друга топките.
Наръсвам натрошеното сирене отгоре и малко олио.
Разбивам в купа яйцата с киселото мляко, в което съм прибавила содата. Прибавям и около 1 кофичка вода.
С тази смес заливам баницата отгоре, така, че да се покрие цялата и да попие навсякъде сред и между топките.
Отгоре слагам бучки маргарин или кр. масло. Слагам в загрята фурна. Пека първо отдолу и като се надигне отдолу и отгоре.
Като се опече я напръсквам с вода и покривам с кърпа.
ато се опече става на хълмчета и е доста вкусна


Бухти като "казанлъшки понички"   
 
 Продукти ( за 2-3 човека) 4 яйца 1/2 кофичка кисело мляко 2 щипки сода бикарбонат Брашно Олио за пържене Всичко се смесва в една купа. Брашно се слага толкова,че когато загребете с лъжица да се задържа в лъжицата. Загрява се тиган с повече олио. загребва се 1/2 супена лъжица и с помоща на друга се изсипва в тигана. Важно е да отбележа,че се пържи на по-слаб котлон, защото иначе прегарят бързо и остават сурови в средата. Поръсват се с пудра захар и се папат.

Локумки
Щипка сол
1 ч.ч кисело мляко
1ч.ч олио
1 пак краве масло
2 пак ванилия
1 пак бакпулвер в брашното
брашно колкото поеме
Замесва се меко тесто, разточва се, нарязва се на правоъгълничета, слага се локум и орехова ядка и се навива на пурички.
Пече се в намаслена тава в умерена фурна.
Още топли се овалват в пудра захар.


Сладкиш с локум
2 ч.ч бращно
1 кофичка кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат, угася се в млякото
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 кутия локум нарязан на парченца и овалян в брашно
1 ч.ч. счукани орехи
Разбъркваш всички съставки без локума и орехите.
Изсипва се в намаслена ипоръсена с брашно тава.
Отгоре се нарежда локума и върху него се наръсват орехите.
Пече се в умерена фурна.

ТОРТА С КИСЕЛО МЛЯКО
4 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
1 ванилийка
1 препълнена кофичка кисело мляко 500 гр.
6-7 супени лъжици захар
шоколадови пръчици или шоколад
масло за намазване.
Разбийте хубаво яйцата със захарта и добавете с бъркане брашното. Намажете тавичката с масло и изсипете сместа равномерно. Печете до готовност на блатчето. Гледайте да не е много дебел блат за да може да се сиропира. Докато чакате изпичането му разбъркайте кофичката кисело мляко със допълнителните лъжици захар. След изваждането на блата и докато е топъл го залейте с подсладеното мляко и разстелете равномерно. Оставяте да изстине и поръсете с украсата


СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ С КИСЕЛО МЛЯКО – 1
200гр. сирене
200 гр. кашкавал
200гр. маргарин
1ч.ч. кисело мляко
1к.л. сода
3 чаши брашно (повече отива)
1к.л. сол (ако не е солено сиренето), 1к.л. захар

Всичко това се меси. Престоява 2ч. в хладилника. 8 топки се разточват. Една по една, реже се на 16, като на торта. Печено орехче вътре. Правят се на кифлички. Отгоре се намазват с белтък и се поръсват с кимион. Пекат се в намазана тавичка 5мин на силна фурна.
супер стават. може и с половин порция да опиташ.

СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ С КИСЕЛО МЛЯКО – 2
В 1/2 коф.кис.мляко се размива едно кубче мая,слага се 1ч.л. сол.и 1 к.л. захар.Замесва се меко тесто с около 500-600гр.брашно.Оставя се тестото да втаса,намазано с масло илио олио.Белтъка на 1 яйце се разбърква с натрошено сирене или подсолена извара-това е плънката за кифличките,а жълтъка се размива с малко вода и подправки/аз слагам ким/ на вкус,за намазването им.Разделя се втасалото тесто на топки ,като всяка се разточва и се реже на триъгълници.Във основата на всеки триъгълник се слага по 1 лъжичка от плънката и се навива .Преди печене се намазват с овкусения жълтък отгоре и се пекат при 150*-160* С,до зачервяване.


АНГЛИЙСКИ СЛАДКИШ

Продукти:
За блата:
5 яйца(само жълтъците);
1 1/2 ч. ч. захар;
2 1/2 ч.ч. брашно;
125г. масло;
1 пак. бакпулвер;
1 бурканче(кофичка) к. мляко;
1 пакетче ванилия
За отгоре:
мармалад от кайсии( или други плодове);
1 ч. ч. нарязани орехи(и с бадеми става);
5-те белтъка;
12 супени лъжици захар;

Приготовление:


Жълтъците се разбиват със захарта. Прибавя се разтопеноте масло, пресятото и смесено с бакпулвера брашно, киселото мляко и ванилията. Сладкишът се изсипва в намаслена и посипана с брашно тавичка и се пече около 30 мин. в силна фурна. Още топъл се намазва с мармалада и поръсва с орехите (аз даже предпочитам да посипя с орехи и отгоре). Белтъците се разбиват със захарта на гъст и твърд сняг, който се разтила върху сладкиша. След това се връща във фурната и се запича при 150°Ц до порозовяване.


Мързеливки
ПРОДУКТИ:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. настъргано сирене или кашкавал
2 1/2 ч.ч. брашно

ПРИГОТВЯНЕ:
Продуктите се разбъркват с вилица в посочената последователност. Късат се малки топки, които се подреждат в намаслена тава и се пекат в загрята фурна около 25-30 мин.
Ако към тестото се прибавят и две яйца, се пече като кекс.


ЯГОДОВО ПАРФЕ
Продукти:
за блата -
1 пакет бисквити "Захаринки"
50 г. масло

за крема
1 кофичка кисело мляко
300 мл. течна подсладена сладкарска сметана
1 1/2 пакетче желатин "Д-р Йоткер"
1 пакетче "Танг" - ягода

за украсата
разбита течна сметана
ягоди

Бисквитите се натрошават и смесват с разтопеното масло, а след това се изсипват във форма за торта. (аз я покрих с алуминиево фолио). С помощта на купа с плоско дъно добре пресовам бисквитите, за да се получи стегнат блат.

В купичка от алпака или друг огнеупорен съд се поставя желатина с малко вода да набъбне. След това се загрява на слаб котлон или на водна баня до разтваряне на желатиновите гранули. След като се получи течност, веднага се отнема от огъня и се оставя за 3 - 4 мин. да се охлади.

В голяма купа се разбива с миксер киселото мляко, пакетчето "Танг" и течната сметана до получаването на пухкав крем. Добавя се вече поохладения желатни и добре се разбърква. Получената смес се изсипва върху блата и се захлажда със сладкарска шпатула или широк нож.

Добре е да престои 1 нощ в хладилника, след което се украсява, сервира и изяжда. Да ви е сладко!!!


Реване с кисело мляко
  Продукти:
4 яйца
120 г захар
1/2 кофичка кисело мляко
250 г брашно
1 ч. л. с връх бакпулвер
50-70 г смлени орехови ядки
Начин на приготвяне:
Отделят се жълтъците и белтъците на яйцата. Белтъците  серазбиват със захарта на сняг, а жълтъците и киселото млякосе разбъркват, до като стане крем.Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера. Постепеннополовината се добавя към разбитите на сняг белтъци.Разбърква се. След това се наливат половината жълтъци.Разбърква се и се добавя останалото брашно. Щом сместастане хомоганна се наливат и останалите жълтъци.Разбърква се добре и се изсипват смлените орехови ядки.Сместа се налива в предварително намаслена и покрита схартия за печене тавичка. Пече се на 180С около 20-25минути.След това се изважа и се обръща, хартията сеотстранява, изрязват се ромбове и се залива със студениясироп. Оставя се да се охлади и поеме добре сиропа.Продукти за захарен сироп:150 г захар200 мл. водаНачин на приготвяне на захарен сироп:Захарта се изсипва в тенджера, налива се водата и се варидо като се разтвори захарта. След това се оставя да изстине



Но най-бързо може би ще замине ако го прецедиш и го направиш на кремчета - малко захар, плод, желатин. Или захар, какао, желатин, шоколадови парченца.  newsm78
Цитирай
В супички и ястия едва ли ще замине много мляко.
Може би за заливка на мусака или огретени разни...... Thinking
Цитирай
аз например бих направил бухтички или катмички... #Crazy
Цитирай


Мнения: 6 142
Ами изцеди една част за "Снежанка" или за млечендесерт - с мед, орехи, сушени плодове, нещо такова.

С изцеденото мляко можеш да си направиш и нещо подобно на парфе. Аз ги правя вече на око тия сладкиши, затова не мога да ти дам рецепта с пропорции, но гледаш на 500 мл. да се пада 1 желатин.
Цитирай

София

Мнения: 4 812
какво да го правиш ли? ами яж го. при нас всеки ден се изяждат поне 3 кофички кисело мляко, а понякога и повече. ядем само мляко, или мляко с плодове и канела, или мляко с мед (сладко от смокини), или мляко с мюсли, ил мляко с бисквити,/хляб/козунак.... заливаме си с мляко почти всякакви печени или задушени зеленчуци...

рецепти няма да ти давам, защото гледам, че вече са ти предложили доста. пък и 10 буркана съвсем не са много.
Цитирай

out of space

Мнения: 7 341
Благодаря ви, но не става. Никой в нашата къща не яде кремове, а когато направя торта ме питат дали имам Рожден ден  Confused Бухти и баници също не става- никой тук не закусва... ooooh!

Реших да направя картофени кюфтета със много сос от кисело мляко и чесън, но не си спомням как се правеха....Настъргвам картофите, кашкавал, сухар, магданоз, пипер и яйце ли се слагаше?
Цитирай

out of space

Мнения: 7 341
А имаше една вкусотия, която се казва Ядене по океански, но не помня и тази рецепта...Правеше се в ийенско стъкло, някакво месо се слагаша...пилешко ли, телешко ли  newsm78, много лук и много кисело мляко...ако някой се сеща рецептата?
Цитирай
А имаше една вкусотия, която се казва Ядене по океански, но не помня и тази рецепта...Правеше се в ийенско стъкло, някакво месо се слагаша...пилешко ли, телешко ли  newsm78, много лук и много кисело мляко...ако някой се сеща рецептата?
Ерика, не е тази май, но виж все пак каква открих  Very Happy

Пиле с кисело мляко
1 пиле
250гр.кашкавал
1 кис.мляко
чер пипер(на зърна)
2-3с.л.маргарин
Пилето се реже на порции и се осолява,след тожа се нарежда в йенско стъкло.Слага се маргарина,настъргжа се от горе кашкавала и всичко се залива с разбитото кис.мляко.Поставя се във фурната и след се включва готоооово е след час е готовоо

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Днес тъкмо една девойка ми каза подобна рецепта, но със свинско месо, което се пече в голям гювеч.
Слагат се цели по-малки картофчета, месото, лук срязан на четири, цели скилидки чесън, гъби, може и чушки нарязани на едри парчета. Осолено, овкусено по твой вкус.. Всичко се залива с буркан кис. мляко, малко вино и се пече на по-слаб огън около 2 часа.
Цитирай


Мнения: 6 142
Сега като стана дума за месо с кисело мляко, се сещам, че една от добрите рецепти за заек е точно с кисело мляко. Иначе аз съм правила едно индийско пиле, което се маринова в кисело мляко и после се пържи на хапки. В марината се слагаха къри, пипер, индийско орехче...
Цитирай


Мнения: 237
 Забулени яйца с кисело мляко
    
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
А имаше една вкусотия, която се казва Ядене по океански, но не помня и тази рецепта...Правеше се в ийенско стъкло, някакво месо се слагаша...пилешко ли, телешко ли  newsm78, много лук и много кисело мляко...ако някой се сеща рецептата?
Аз я имам рецептата ,но се казва "Телешко месо по мандренски".
Сигурно заради киселото мляко е наименованието й.
Телешко месо -около 400-500 гр . се нарязва на късчета.Слага се в гювеч и се поръсва с малко сол . Нарязват се 3-4 глави стар лук на кръгчета и всичко се залива с кисело мляко и 1 ч.ч. вода + 2-3 л. мазнина. Запечатва се гювеча и се слага на ниска Т* във фурната за около 3-4 часа.
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
Ерика - аз лично бих си ги изяла натурел  Laughing.
По 2-3 на ден и до weekend-а няма нищо  Peace
Цитирай

София

Мнения: 707
яйца по панагюрски се сещам

бурканите стъклени ли са или кофички..питам, защото майка стерилизира кисело мляко за зимата (имат козички нашите)
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора