Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-47 от 47 отговора


Мнения: 286
Оризът е едно от основните ястия на българина, заедно с останалите варива като боб, леща, и т.н. Обаче по мое мнение, като че ли е най-труден да се сготви "както трябва". За това последното разбира се, всеки си има свое мнение. Ние тук в къщи поне, не го харесваме как да е, например едно от задължителните неща е да не се скашка в никой случай, и всяко зрънце да е отделено. Никога не готвя с обикновения български бял ориз, който се скашква невероятно. Готвя с Жасмин, с бланширан, и с басмати (стига да намеря на добра и поносима цена басмати).

И обикновено първо варя ориза, после го поливам със студена вода, за да не се скашка. И после вече в тиган или нещо друго приготвям зеленчуци, месо, яйца, или гъби, и ги смесвам с ориза, и после запържвам или запичам във фурна. Но като цяло резултатите са "приемливи или добри" , а не " ммм много вкусно! " или "о, чуден ориз!". Затова предимно ориза ми служи за гарнитура към някое по-сериозно ястие.

Като че нещо от тайната на ориза ми се губи ... newsm78

Засега най-големия ми успех го постигнах като направих запържен ориз Басмати със зеленчуци и яйце в уреда ми Actifry за пържене с малко мазнина. Но това е твърде частен случай.

Обаче как да се постигне добър успех и на обикновен котлон или фурна? Какво правите вие?

Особено ме интересува гъби Печурки с ориз (тях и на Actifry не ги докарах, но предполагам, че беше понеже бяха вече малко стари и пускаха от тъмния си сок, и вкуса им е по-различен от съвсем пресни и твърди печурки).

Благодаря за всякакви ваши съвети!
Цитирай


Мнения: 180
В къщи готвим ориз само в тава или като гарнитура със зеленчуци.Яхнии от ориз не обичаме. Аз винаги запържвам ориза след като го премия със вода и след това добавям течност в съотношение 3:1.Така не се слепва и не се разварява много.Друготе което ми е направило впечатление при готвенето на ориз е,че той става по-хубав с повече мазнина.
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 9 341
Ето по тази рецепта го готвих преди няколко дни:


Ориз с наденички, праз и маслини

# 500 гр. бланширан ориз
# 1 стрък праз
# 100гр. маслини без костилки
# 3 с.л. замразена царевица
# 500 гр. наденица
# 1 морков
# 3 с.л. олио или зехтин
# черен пипер, магданоз и сол на вкус

Праза и наденицата се нарязват на колелца около 1см. (да се усещат после в ястието), моркова се настъргва на най-едрото ренде.
На дъното на тавата за готвене се сипва олиото (зехтина).
Добавят се всички продукти и се разбъркват добре.
Добавя се хладка вода в съотношение 1/4 с ориза.
Ястието се пече около 30-40 мин. на 220 градуса (до готовност на ориза).
Добър апетит!  Peace

Цитирай


Мнения: 2 122
Рецепта, с която няма как да се провалиш  Laughing
чаена чаша ориз, две чаени чаши вода, четвърт пакетче масло, сол на око. Слагаш всичко едновременно на котлона, когато заври - оставяш го да ври 2,3 минути, след което изключваш котлона, или го оставяш на 1, както си решиш, покриваш тенджерата и махаш когато е готов.
Цитирай

Пловдив/Балчик

Мнения: 119
От моята баба знам, че ориз става вкусен първо като се измие добре и после да  се позапържи да прозрачност. Може и да не е здравословно , но е най - вкусен така. Подправки му отиват - чубрица, черен пипер , магданоз .
Цитирай

София

Мнения: 39
Оризът става по-хубав с повече мазнина и повече домат.
Цитирай

UK/Colchester

Мнения: 26
Има една много хубава книга "Ведическото кулинарно изкуство" за вегетарианското хранене,която случайно ми попадна един ден от едни приятели и също толкова случайно остана в мен  Mr. Green Та от нея се научих най-накрая как,аджеба,да готвя ориза правилно!
Задължително се измива многократно със студена вода. И се накисва за 15 минути пак в студена вода. Естествено,използва се както казваш дълъг или бланширан ориз,а идеалния е басмати,но определено е по-скъп. Един от триковете е,да се вари в тенджера с плътно прилепващ капак,да не излиза от никъде парата,че иначе не се сварява равномерно. Наистина ти препоръчвам тази книга,защото има доста рецепти за приготвянето на ориз - и не само,но ми е просто невъзможно да ги напиша всичките.  Rolling Eyes Една от най-елементарните и лесни е за задушен ориз с масло.
2 чаши /350г/ ориз
3 1/2 чаши /825мл/ вода
2 ч.л. сол
1-2 с.л. краве масло
Оризът се измива,накисва,после се оцежда много хубаво. Слагаш водата да заври, а  в друг съд слагаш маслото и запържваш ориза като бъркаш непрекъснато,докато стане прозрачен. После заливаш с врялата вода,прибавяш солта и изчакваш да заври. Оставяш да ври около минута,разбъркваш добре,похлупваш тенджерата и намаляш огъня до минимум. След 15-20 минути е готов. Важно е да не отхлупваш и да не бъркаш докато се свари. Smile
Цитирай

В сърцето на живота!

Мнения: 3 086
От някъде бях чула/чела ,че за да не стане ориза слепнат,се готви на много бавно.
Пробвах и стана идеален,всяко зрънце си е отделно Very Happy
Цитирай


Мнения: 864
Запържвам лук и моркови, добавям към тях ориз и оставям да се позапържи на котлона заедно с тях за 5-10 мин, добавям пикантина и черен пипер. Настъргвам домат на ренде, добавям към ориза и зеленчуците в тигана за няколко минути. След това всичко изсипвам в тавичка, заливам 3:1 с вода и става супер. Ако е пиле с ориз, то заливам с бульона от варените бутчета и добавям вода, ако има нужда. Става уникално вкусно!  Crazy
Цитирай

София

Мнения: 1 310
Ето аз какво съм готвила с ориз  Smile
Цитирай

Бургас

Мнения: 122
Аз мисля , че има значение и какъв е ориза. Купувала съм различни марки ,правила съм го по един и същ начин и става различен. Най-доволна съм от ориз Балдо на Крина.
Правя го по следния начин:
1 глава лик нарязан на ситно запържвам докато стане прозрачен. След това към него прибавям зеленчуков микс от грах моркови царевица чушки и 1 бурканче гъби.Като се задушат добавям 1 чаша ориз / предварително измит докато водата  стане прозрачна- смятам че е много важно за да не се слепне след това/ и запържвам докато стане прозрачен. Разреждам с 1 чаша вода и като заври свалям от котлона и изсипвам в йенска тенджера. Добавям още 2 чаши вода , 1 пилешки бульон и пилешко филе нарязано на кубчета. Подправям с малко сол и черен пипер на вкус. Похлупвам с капака на тенджерата и слагам във фурната на 200 градуса. Наблюдавам докато си поеме водата , махам капака и оставям да се запече.  Smile
Цитирай


Мнения: 286
Момичета, благодаря ви за идеите! Доста са разнообразни и определено ще се възползвам Smile
Цитирай

по света и у нас

Мнения: 113
От някъде бях чула/чела ,че за да не стане ориза слепнат,се готви на много бавно.
Пробвах и стана идеален,всяко зрънце си е отделно Very Happy


Точно така Peace

На котлон за гарнитура
1 ч.ч ориз
2 ч.ч вода
сол на вкус или кубче бульон
1 или 2 с.л олио

Завирам водата ,добавям солта и олиото.Ориза трябва да е много добре измит,последната му вода да е бистра.Добавяш ориза и когато започне да ври с водата ,намаляш котлона на 1 или на най ниската степен ако си на газ и захлюпваш с капак.Ако имаш капак с дупка зашлюпваш добре,ако не е с дупка,оставяш минимално леко отворено.Не се бърка ориза.Когато видиш вече ,че няма вода в тенджерата тогава леко можеш да бутнеш да видиш дали има на дъното вода.Ако няма изключваш ориза и го оставя няколко минути захлюпен.Става страхотен и не се слепва,всяко зрънце се дели.Понякога добавям пресни или сушени зеленчуци.

На фурна
1 ч.ч. ориз
3-4 ч.ч. топла вода или бульон.
2-3 с.л олио
сол и подправки на вкус
Ориза запържвам леко преди да сложа във фурната.Вече добавките са по желание,зеленчуци,месо и т.н.
Успех
Цитирай


Мнения: 7 477
Това ми е любимата рецепта с ориз, но аз обичам мек оризаhttp://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=170310.msg3784953#msg3784953
« Последна редакция: ср, 30 дек 2009, 21:43 от L e o »
Цитирай

Бургас

Мнения: 122
Това ми е любимана рецепта с ориз, но аз обичам мек оризаhttp://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=170310.msg3784953#msg3784953

Leo  много апетитно изглежда.  Другия път ще сготвя ориза по твоята рецепта да го пробвам  bouquet
Цитирай

NL

Мнения: 517
Лео,твоето изглежда много вкусно.Няколко пъти съм се опитвала да готвя ориз в тава и все провали.Вечно скашкан,явно не уцелвам модела ориз.
Та това,което правя е ориз със зеленчуци и яйце на тиган и пълнени чушки.И аз като авторката гледам да е ми е "разделен" и затова взимам или басмати или суринамски.Вторият е подобен на басмати  на мен ми е дори по-вкусен.За пълнените чушки предимно него ползвам.Ако го има в Бг ,купете и го опитайте.Като цена мисля дори излиза по-евтин от басмати.Ползвам и едни миксове от различни типове ориз в една опаковка.Пак добре стават,не се слепват,за гарнитура са идеални.
За ориз със зеленчуци-варя го в оризоварачка.Водата ми е на око,в нея слагам и малко сол и зехтин.Следя си го обаче стриктно,горе долу съм му нацелила момента при който да го извадя и отцедя.Поливам го със студена вода на финала.
Сглобката става като първо изпържвам 1-2 яйца в тигана с малко мазнина.Да станат бъркани и с дървена лъжица ги разделям,да стане на по-малки парченца.Добавям към тях  предварително задушените зеленчуци(морков,грах),разбърквам да се омешат с яйцата и накрая добавям ориза.Внимателно бъркам докато се изравнят.

Ето така представлява резултата:


Това е от миксовете-три вида ориз и ако не се лъжа жито или нещо подобно на него е  newsm78



Е,на пълнените чушки не мога да намеря снимка с разрез да покажа  Mr. Green
Цитирай

Бургас

Мнения: 422
Пробвала съм различни видове ориз, но си харесвам най-много обикновения бял български ориз. Често готвя нещо с ориз. В този случай е важно да се знае че минутите, които са му нужни за да се свари, без да се скашака са не повече от 20. В този смисъл като се прибавя ориза, без значение дали в тенджера или тава, трябва да не се оставя да клокочи повече време от посоченото по-горе.

Сега ще ви кажа и любимата ни рецепта за приготвяне и хапване на ориз. Най-често го правя за гарнитура на пилешко или свинско месо. Измивам една част ориз като го оставям да се кисне, ако имам време поне десетина минутки във вода, която пак ако имам възможност сменям няколко пъти. След това, в нагрят тефлонов тиган, с малко олио, пускам ориза да поизсъхне малко от водата, като е важно да се бърка непрекъснато. Добавям сол, 3 части вода и намалям или изключвам кутлона (зависи от печката). Важното е да не се бърка до поемане на всичката вода.

Приятен апетит!
Цитирай

София

Мнения: 89
Като готвя ориз независимо какъв първото нещо е да сложа много лук така ориза става по-вкусен и при запържването му слагам куркума.
Цитирай


Мнения: 1 080
Измивам го със студена вода и като изсъхне го запържвам да се остъкли, след това заливам с вряла вода и почти веднага намалям котлона на ниска степен и оставям 20-Тина мин.
Става божествен.
Това ако е само ориз за гарнитура де.
Иначе аз най - го  обичам в тавичка с пилешки бульон (истински), вместо вода и цели лукчета, пръснати в тавата - става много вкусен така.
Накрая ако съм го варила в тенджера го оставям около 20 - 30 минутки под капак без да отхлупвам - така забелязвам, че се отделят най - хубаво зрънцата.
 Hug
Цитирай


Мнения: 1 236
Ето още една идея за обикновен ориз: запържва се ориза  вповечко олио, до прозрачно, добавя се вода, сол, една глава лук, 1 дафинов лист и 1\2 чл чер пипер на зърна. Похлупва се и се намалява огъня. Преди сервиране се отстраняват главата лук и дафиновия лист. Ако не искате да ви се моткат зрънца чер пипер, може да се сложи едро-смлян такъв. Става чудесен за гарнитура, към винен кебап например.
Цитирай

гр Пловдив

Мнения: 217
Това ми е любимата рецепта с ориз, но аз обичам мек оризаhttp://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=170310.msg3784953#msg3784953
Peace Peaceподкрепям-точно по този начин приготвих най-вкусния ми и успешен ориз досега Laughing
Цитирай


Мнения: 882
Понеже "гол" ориз не правя даже и за гарнитура,винаги му прибавям по нещичко налично освен задължителния лук,който междувпрочем отскоро установих,че се слага и в ориза и му придава страхотен вкус.Запържвам лука в равни части олио и краве масло,след това добавката според случая-чесън,тиквички,гъби,праз,маслини,морков,грах,пипер,спанак,лапад и т.н.,после измития ориз/Балдо/,като стане прозрачен добавям топла вода,сол,чер пипер,куркума,намалям котлона на най-ниска степен,слагам капака и оставям да къкри бавно.Малко преди да изври водата сненам от котлона и оставям да си дръпне колкото вода е останала.След 2-3 мин. поръсвам с настърган кашкавал и ориза е готов.Не е слепнат и е вкусен и на другия ден.
Не обичам ориз тип бланширан,стои ми като недоварен.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 227
Най-често сварявам ориза, през това време задушавам зеленчуци в съвсем малко мазнина (лук, гъби, морков). Измивам почти сварения ориз, слагам го в тавичка, добавям задушените зеленчуци, подправки (Вълшебен вкус, черен пипер, малко кимион, малка щипка куркума) и пека 15 минути в добре загрята фурна.
Цитирай

Под гъбата

Мнения: 734
От някъде бях чула/чела ,че за да не стане ориза слепнат,се готви на много бавно.
Пробвах и стана идеален,всяко зрънце си е отделно Very Happy


Точно така Peace

На котлон за гарнитура
1 ч.ч ориз
2 ч.ч вода
сол на вкус или кубче бульон
1 или 2 с.л олио

Завирам водата ,добавям солта и олиото.Ориза трябва да е много добре измит,последната му вода да е бистра.Добавяш ориза и когато започне да ври с водата ,намаляш котлона на 1 или на най ниската степен ако си на газ и захлюпваш с капак.Ако имаш капак с дупка зашлюпваш добре,ако не е с дупка,оставяш минимално леко отворено.Не се бърка ориза.Когато видиш вече ,че няма вода в тенджерата тогава леко можеш да бутнеш да видиш дали има на дъното вода.Ако няма изключваш ориза и го оставя няколко минути захлюпен.Става страхотен и не се слепва,всяко зрънце се дели.Понякога добавям пресни или сушени зеленчуци.

Това е и моят начин за готвене на ориз! Peace Във форума бях чела рецептата и вече само така го приготвям.Иначе използвам перлен ориз на Крина, но и с друг вид пробвах и пак стана добре.
Цитирай

Шумен

Мнения: 426
В къщи обичаме по мек ориз,но не и разкашкан.Най-често приготвям ориз с пилешко месо и ориз с микс от зеленчуци.За целта в голяма иенска тенджера наливам повечко олио/ориза обича мазнината!/ изсипвам 1 1/2ч.ч ориз,предварително измит в няколко води ,прибавям пилешкото месо,черен пипер и наливам от булъона в съотношение 1:3.Ако пилето е купешко прибавям и кубче булъон .Слагам капака на тенджерата и мятам в студена фурна/ако е в предварителна загрята може да се спука стъклото/.Пече се на среден огън малко по продължително време не за 20 мин.,а някъде за 1 час.Ориза приготвен на бавен огън става по вкусен.Дори при това приготвяне ,без запържване   става по вкусен .  Peace
Цитирай


Мнения: 4
На много места (и тук) прочетох, че не трябва да се разбърква, докато се свари, 15-20 мин, но когато опитам така да не го "закачам", ми загаря на дъното в центъра на тенджерата, и после трудно се чисти. Къде греша  newsm78
Цитирай

Истанбул

Мнения: 65
Az го правя по следния начин=1.5 водна чаша ориз се измива многократно с топла вода докато изтече нишестената вода.Отделно в тефлонова тенджера =за да не залепне се стопява около 100 грама чисто масло.Изсипва се ориза и се запържва за около 10 минутки,за да остане бял се слагат около 3=4 капки лимонов сок,.След като се е запържил върху ориза се изливат 3 водни чаши пилешки бульон или вряща вода и едно кубче пилешки бульон.Така ври около 2 минути ,капакът се затваря и температурата се намалява.Така ври около 20 минути=може един=два пъти да го разбъркате.След като се уверите ,че е готов ,изключете котлона =газовия или преместете тенджерата на др място.Отворете капака ,сложете чиста кърпа или дебела книжна салфетка ,затворете тенджерата и изчакайте 15 минути.Ами това е ,да ви е сладко bouquet
Цитирай

Под гъбата

Мнения: 734
На много места (и тук) прочетох, че не трябва да се разбърква, докато се свари, 15-20 мин, но когато опитам така да не го "закачам", ми загаря на дъното в центъра на тенджерата, и после трудно се чисти. Къде греша  newsm78
Може би проблема ти е в тенджерката! newsm78 Преди със старите ми тенджери точно така се получаваше, а сега с новите нямам такъв проблем. Другият ми съвет е ако имаш тефлонов съд да използваш него. И последно, но не маловажно наистина слаб котлон.
Цитирай

Варна/Лондон

Мнения: 218
И аз да питам Very Happy
Има ли значение дали топъл/запържен/ориз ще го залеем със студена вода или трябва винаги ориза да го приготвяме с гореща?
Надявам се ме разбрахте какво питам Very Happy
Цитирай


Мнения: 4
На много места (и тук) прочетох, че не трябва да се разбърква, докато се свари, 15-20 мин, но когато опитам така да не го "закачам", ми загаря на дъното в центъра на тенджерата, и после трудно се чисти. Къде греша  newsm78
Може би проблема ти е в тенджерката! newsm78 Преди със старите ми тенджери точно така се получаваше, а сега с новите нямам такъв проблем. Другият ми съвет е ако имаш тефлонов съд да използваш него. И последно, но не маловажно наистина слаб котлон.

Много благодаря за съветите. Ще опитам да намалям котлона, да видим дали ще се получи, а тенджерата наистина не е от новите и не е тефлонова.
Цитирай


Мнения: 286
Здравейте, мерси много за съветите! Вече оризът ми е доста по-успешен. Моментът с варенето го отработих - на бавен огън, без да го разбърквам (не ми загаря никога), и не се разкашква въобще. После го запържвам с яйце и зеленчуци и става много добре. Вчера даже това го направих само че със сусамово олио, а не със зехтин и беше много близко до "ориз по китайски" Smile Моите хора го харесаха.

Цитирай


Мнения: 145
Оризът го готвя или със зеленчуци -  грах, чушки, лук, моркови, царевица, или с пиле, като пак слагам различни зеленчуци. Хубаво е да се сложи и доматено пюре, така става много вкусен. Трети вариант на ориз, който отдавна не съм правила като се замисля, но много обичам, е ориз с картофи, като картофите са малко преобладаващи.
Цитирай


Мнения: 1 226
В последно време съм фен на бланшираня ориз. А и в къщи го харесват.
С  него рядко стават фалове
Цитирай


Мнения: 31
Ще ти дам рецепта за т.нар. пилаф с червеи. Звучи смешно, но е адски вкусен и у дома го обожават. Very Happy
В тенджера запържваш начупени спагети, докато станат светло кафяви. Добавяш към тях и ориз, и го пържиш,докато стане прозрачен. Добавяш солта, след което заливаш с толкова вода, че едва да покрие ориза. Захлупваш тенджерата.  Вари се на много слаб огън. След не повече от 10 минути го разбъркваш отново.
Важното е тенджерата да е с по-дебело дъно, и никога да няма твърде много вода. Когато видиш, че зрънцата са почти сварени сваляш от котлона, и оставяш ориза да се задуши. Накрая добавяш и черен пипер на вкус.

Цитирай


Мнения: 103
Купувам само бланширан ориз, защото другия ми става на пюре  Sad . Никога не ми ставаше вкусен ориза, но откакто си купих тенджера за ориз си реших проблема. Слагам чаша ориз, чаша и половина вода, мазнина, лук и подправки на вкус, за 20 мин. е готов, супер съм доволна, става "като на мама"  Very Happy .
Цитирай

русе

Мнения: 50
След последното измиване на ориза капвам няколко капки оцет и го приготвям  и така не се слепва и разкашква.И е много важно да не се бърка по време на варене.
Цитирай

Талант на 2012,2013 г.

Мнения: 2 095
Готвя само с бял български ориз. Измивам го хубаво, след което го запържвам докато стане "стъклен" както казва мама. Слагам черен , червен пипер, сол ...Зависи, ако искам бял, тогава без червен пипер. От подправките слагам само чубрица, наливам гореща вода :три към едно/ако имам бульон от сварено месце, още по-добре/, разбърквам и мятам във фурната. Peace
Цитирай

Талант на 2012,2013 г.

Мнения: 2 095
И аз да питам Very Happy
Има ли значение дали топъл/запържен/ориз ще го залеем със студена вода или трябва винаги ориза да го приготвяме с гореща?
Надявам се ме разбрахте какво питам Very Happy

Има огромно значение. Ако го залееш със студена вода, той започва така да се каже"да кисне", затова само с гореща.Иначе ще ти се разкашка. Peace
Цитирай

Варна/Лондон

Мнения: 218
mimi135bouquet
Цитирай


Мнения: 284
Готвя само с бял български ориз. Измивам го хубаво, след което го запържвам докато стане "стъклен" както казва мама. Слагам черен , червен пипер, сол ...Зависи, ако искам бял, тогава без червен пипер. От подправките слагам само чубрица, наливам гореща вода :три към едно/ако имам бульон от сварено месце, още по-добре/, разбърквам и мятам във фурната. Peace
По същия начин го правя и аз,но без чубрица.Трябва да пробвам и с нея Thinking.
Цитирай

Бронкс, София

Мнения: 131
По принцип и аз така го готвя както мими 135. За много български манджи това е начинът. Първо обаче запържвал лук, а напоследък слагам и чесън. Белият български ориз си отива с много мазнина. Обаче, според мен, готвенето на ориза се определя от вида на рецептата и от вида на ориза. Пробвала съм една тактика за да не се слепва: слагам ориза да ври на котлона и тъкмо след като кръкне го махам и измивам наново. Това помагало да се отдели нишастето и да не се слепва ориза. След това доварявам, като го заливам с топла вода.
Цитирай


Мнения: 1 226
Момичета , я кажете как правите картофи с ориз?
Правя го , а моя се казва , е не като на баба!
А баба му лека й пръст няма как да я питам
На мен и децата ни харесва
Но вие може да знаета как е на баба Very Happy
Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 726
Записвам се да следя темата Love.И за да не е спам - това е последното ястие с ориз, което съм правила, много вкусно се получи Wink:

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=447977.msg13957324#msg13957324
Цитирай

...

Мнения: 2 726
най-често готвя ориз по тази рецепта :
Пиле с ориз

Продукти:
1 пиле,
1 ч.чаша ориз,
1 глава лук,
1 каф.чашка олио,
1 пилешко бульонче,
1/2 вр. магданоз,
черен пипер и сол на вкус, 
1 ч.л. лютив червен пипер,
2 домата,
2 чушки Сиврия

Пилето се размразява, измива се добре, нарязва се на порции, подсушава се и се осолява леко.
В тиган се изсипва 1 каф. чашка олио, загрява се добре и се изпържва месото до леко зачервяване.
Месото се изважда и в мазнината се слага 1 глава лук, нарязан на ситно, посолява се.
Когато лукът леко поомекне се изсипва оризът, който предварително трябва да е промит в няколко води и добре отцеден и, по възможност, подсушен.
Оризът се пържи докато лукът започне да става златист.
Добавят се 1 ч.л. червен пипер, 2 домата, обелени и нарязани на ситни кубчета, 1-2 зелени чушки тип Сиврия (с тънки люспи), в реда, в който ги описвам. 
Изсипват се 3 ч.чаши вода и се добавя едно пилешко бульонче.
Оставя се да заври. Когато заври, огънят се намалява до слаб и така се вари 5 мин.
Пилешкото месо се подрежда в тавичка, поръсва се с черен пипер и около него се изсипва оризът.
Пече се при температура 180°С, по средата на фурната, с нагряване отгоре и отдолу.
Пече се докато оризът попие водата.
След изваждане от фурната се наръсва с половин връзка пресен магданоз.
Цитирай

Има много детски смях.

Мнения: 2 493
Ориз принципно не обичам. Ям го само в пълнени чушки/ сърми.
Но вчера правих гарнитура по рецептата на Nepopravimata от първа страница и се получи наистина много добре (опитах 2-3 зрънца). Много се хареса на всички.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 254
Ориз готвя само с пиле в тава.1ч.ч. ориз към 3 и половина ч.ч. вода, свареното пиле, подправки и няколко бучки масло.Завивам с фолио и пека час.После махам фолиото и запичам до покафеняване.
Цитирай


Мнения: 145
Момичета , я кажете как правите картофи с ориз?
Правя го , а моя се казва , е не като на баба!
А баба му лека й пръст няма как да я питам
На мен и децата ни харесва
Но вие може да знаета как е на баба Very Happy

Първо запържвам или задушавам морковите и лука. След това, ако реша да сложа чушка (сега като има сушени червени чушки, с тях би станало идеално на вкус!), задушавам и нея. След това прибавям ориза - честно казано не мога да дам точно количество, на око прибавям, но толкова, че да не е преобладаващия продукт, а това да са картофите! Малко се запържва/задушава и след това слагам и картофите + наливам необходимото количесво вода - горе - долу 1:3 за ориза + поне още 2 чаши (аз използвам кафени) заради останалите продукти. И като заври това нещо, слагам сол, червен пипер, малко черен, може и чубрица (каквото ти харесва като подправки, това е на вкус) По някое време прибавям домат- ако е през лятото и има хубави пресни домати, или 1 лъжица доматено пюре, доматен сок, под каквато форма имаш домати Smile Аз в момента готвя с доматено пюре и манджите ми стават много по- вкусни с него. И накрая чакаш да се сварят продуктите, можеш да прибавиш сушен или пресен магданоз, сушена целина, каквото ти харесва като подправки. Е, трябва да се връзват с картофите и ориза, разбира се Smile

Това е обща взето. Аз я правя тази манджа като яхния, но ако ти предпочиташ във фурна, мисля, че пак е хубаво на котлона да се позадушат продуктите малко и после да се сложи да се пече във фурната. За количеството - то зависи от броя на хората и това кои продукти и подправки харесвате повече. Дано да съм била полезна Smile
Цитирай

София

Мнения: 354
Използвам бланширан ориз.
Измивам добре, в цедка и оставям да се отцеди хубаво водата, колкото е по-сух мисля, че става по-добре.-1 ч.ч
Запържвам за няколко секунди 3-4 скилидки счукан чесън.
Добавям ориза и запържвам.
Добавям 1 бульон и 2,5 чаши вода.
Разбърквам, слагам капака, намалявам котлона и не бъркам повече. Установила съм, че не трябва да ври силно, но не и много слабо.
Този ориз използвам за гарнитури, като добавя задушени зеленчуци или правя салата с царевица, риба тон и изобщо всякакви комбинации.
Ако е за салата, като го махна от котлона разбърквам с вилица за да не се слепне докото изтива.
Да ви е вкусно 35
« Последна редакция: сб, 06 фев 2010, 10:19 от mami21 »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-47 от 47 отговора