Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-7 от 7 отговора


Мнения: 583
Здравейте. Извинявам се ако има такава тема, но не намерих. Бихте ли споделили вашите рецепти за шкембе чорба, тъй като досега не съм готвила, а пък и мъжът ми и децата много обичат. Благодаря ви.
Цитирай

Абсурдистан

Мнения: 3 241
Купуваш сурово шкембе. Готовите на мен лично ми стоят промити.
Измиваш много хубаво, като търкаш със сол под вряла вода.
Сваряваш. Нарязваш на кубчета.
Отделно запърваш масло с малко брашно и червен пипер. Разреждаш с прясно мляко.
Когато заври прибавяш към бульона, в който е вряло шкембето.

Приготвяш си счукан чесън с оцет в отделна кутийка и сервираш.
Цитирай

София

Мнения: 9 591
Има си цяла тема

Заповядай
Цитирай
само не прекалявайте с прясното мляко, че скоро ядох шкембе-чорба на Централна гара и беше по-скоро мляко с шкембе !
Цитирай

Царево

Мнения: 10
Въпреки,че темата е старичка,ще предложа моя вариант за шкембе-чорба.Може да послужи на някой за в бъдеще.
Сварява се шкембето(без сол) и се нарязва на не много дребни парченца.Бульонът се посолява и се сипва нарязаното шкембе да поври още малко.През това време се прави застройка от 5 с.л. брашно,което се разрежда с вода и става каша.Към кашата се прибавят 4 разбити жълъка и отново се разбива добре,до получаване на гладка смес.Към всичко това се прибавя половин кофичка кисело мляко.Така получената застройка се разрежда с бульона от шкембето и се изсипва при непрекъснато бъркане.Отделно се загряват в тиган 4 с.л. олио  и при махане от котлона на тигана се сипва 1 чаена лъжичка червен пипер като се бърка добре.Това се прибавя към готовото шкембе.
 Рецептата е чудесна.Намерих я в един сайт и я пробвах веднага.Получи се доста вкусна шкембе-чорба.Знайте,мили дами,че мъжете ви ще я оценят подобаващо.Smile
Цитирай

София

Мнения: 318
Купувам сурово шкембе. Мия го с вряла вода. Варя го в тенджера под налягане без сол, само с вода. Полусвареното не ми допада.
След около 30-40 минути от "изсвирването" на вентила шкембето е готово. Лошото на суровото е, че често след варенето остава малко шкембе, стопява се. Отварям тенджерата, когато няма налягане вече в нея, нарязвам шкембето на квадратчета, посолявам и връщам в тенджерата, добавям 1ч.ч. затоплено прясно мляко, 1:1 масло и олио запържени и прибавени към тях 3-4 с.л. червен пипер /той се прибавя накрая, първо затоплям олиото после слагам маслото и когато се разтопи дърпам от огъня и слагам червения пипер, иначе прегаря/ и връщам в тенджерата, трябва за "изцвърчи". Изчаквам да заври и е готово. Поднасям го с лют пипер и счукан чесън с оцет.
Понякога слагам и малко брашно, но това е от скоро, по желание на половинката. някъде беше ял и каза, че било по-гъсто от моето. Аз шкембе не обичам, но ще опитам с пилешко месо, звучи добре.
Ето и две снимки
« Последна редакция: пн, 25 окт 2010, 15:32 от verabel »
Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 739
Препоръчвам тази рецепта, става за 30 мин., много вкусна :

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/06/blog-post_07.html
Цитирай

sofiq

Мнения: 99
И аз го готвя като Чипоноска,само ще добавя
1. Купувай винаги сурово охладено а не замразено шкембе/разликата във вкуса е огромен/
2.Както е казала Барези не прекалявай с прясното мляко
3.Не преварявай шкембето
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-7 от 7 отговора