Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-7 от 7 отговора
Здравейте. Извинявам се ако има такава тема, но не намерих. Бихте ли споделили вашите рецепти за шкембе чорба, тъй като досега не съм готвила, а пък и мъжът ми и децата много обичат. Благодаря ви.
Цитирай


Купуваш сурово шкембе. Готовите на мен лично ми стоят промити.
Измиваш много хубаво, като търкаш със сол под вряла вода.
Сваряваш. Нарязваш на кубчета.
Отделно запърваш масло с малко брашно и червен пипер. Разреждаш с прясно мляко.
Когато заври прибавяш към бульона, в който е вряло шкембето.

Приготвяш си счукан чесън с оцет в отделна кутийка и сервираш.
Цитирай


Има си цяла тема

Заповядай
Цитирай


само не прекалявайте с прясното мляко, че скоро ядох шкембе-чорба на Централна гара и беше по-скоро мляко с шкембе !
Цитирай


Въпреки,че темата е старичка,ще предложа моя вариант за шкембе-чорба.Може да послужи на някой за в бъдеще.
Сварява се шкембето(без сол) и се нарязва на не много дребни парченца.Бульонът се посолява и се сипва нарязаното шкембе да поври още малко.През това време се прави застройка от 5 с.л. брашно,което се разрежда с вода и става каша.Към кашата се прибавят 4 разбити жълъка и отново се разбива добре,до получаване на гладка смес.Към всичко това се прибавя половин кофичка кисело мляко.Така получената застройка се разрежда с бульона от шкембето и се изсипва при непрекъснато бъркане.Отделно се загряват в тиган 4 с.л. олио  и при махане от котлона на тигана се сипва 1 чаена лъжичка червен пипер като се бърка добре.Това се прибавя към готовото шкембе.
 Рецептата е чудесна.Намерих я в един сайт и я пробвах веднага.Получи се доста вкусна шкембе-чорба.Знайте,мили дами,че мъжете ви ще я оценят подобаващо.Smile
Цитирай


Купувам сурово шкембе. Мия го с вряла вода. Варя го в тенджера под налягане без сол, само с вода. Полусвареното не ми допада.
След около 30-40 минути от "изсвирването" на вентила шкембето е готово. Лошото на суровото е, че често след варенето остава малко шкембе, стопява се. Отварям тенджерата, когато няма налягане вече в нея, нарязвам шкембето на квадратчета, посолявам и връщам в тенджерата, добавям 1ч.ч. затоплено прясно мляко, 1:1 масло и олио запържени и прибавени към тях 3-4 с.л. червен пипер /той се прибавя накрая, първо затоплям олиото после слагам маслото и когато се разтопи дърпам от огъня и слагам червения пипер, иначе прегаря/ и връщам в тенджерата, трябва за "изцвърчи". Изчаквам да заври и е готово. Поднасям го с лют пипер и счукан чесън с оцет.
Понякога слагам и малко брашно, но това е от скоро, по желание на половинката. някъде беше ял и каза, че било по-гъсто от моето. Аз шкембе не обичам, но ще опитам с пилешко месо, звучи добре.
Ето и две снимки
« Последна редакция: Пон., 25 Окт. 2010, 15:32 от verabel »
Цитирай


Препоръчвам тази рецепта, става за 30 мин., много вкусна :

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/06/blog-post_07.html
Цитирай


И аз го готвя като Чипоноска,само ще добавя
1. Купувай винаги сурово охладено а не замразено шкембе/разликата във вкуса е огромен/
2.Както е казала Барези не прекалявай с прясното мляко
3.Не преварявай шкембето
Цитирай


1-7 от 7 отговора