Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 септ. 2005, 11:45 ч.

Моите образователни игри

 • 11 226
 • 37
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 876
Както се казва, нямате право само да ги възпроизвеждате за комерсиални цели  Grinning

1.   Игра на продавачи. Страхотна игра за учене на математика. Друга очевидна полза от тази игра е, че детето ви ще се научи да борави с пари и ще осъзнае, че те в един момент свършват, ако „изкупиш магазина”. Направете си пари от нещо, от което лесно можете да имате много бройки. Най-лесният начин е да ошмулите клонче акация и да използвате елипсовидните листенца. Разбира се, тези пари ще са за еднократна употреба. Иначе можете да изрежете от нещо кръгчета. Ако имате стара игра на рулетка, също става.
Използвайте за „стоки” играчките на детето или произволни предмети от дома. Можете да използвате и каталозите на супермаркетите, с които така или иначе задръстват пощенската ви кутия. Там има едно предимство – до всяка картинка на стоката е отбелязана и цената, така че детето ви може да се научи да разпознава цифрите.
2.   Не се сърди човече. Страхотна игра за упражняване на броенето. Освен това можете да използвате различен повече или по-малко образователен фон. Аз лично съм използвала домашно „Не се сърди човече”, за да помогна на брат си да научи за кръговрата на водата.
3.   Монополи – хубава игра за упражняване на математиката и боравенето с пари.
4.   Засейте семена и ги гледайте как растат. Покълването на леща в намокрено памуче може да покаже на детето как семенцето пуска коренче, после стъбълце… всичко това ще го учи по биология, но абстрактно. Друго си е да го види само. Пробвайте и с луковични растения, независимо дали ще е кромид лук или лале!
5.   Химия в кухнята
Покажете на детето си какво става, когато смесите сода за хляб и оцет. Обяснете му защо в печката тестото се превръща в кекс. Наблюдавайте как се топи солта. Химията в училище често е много абстрактна и плашеща, така че децата не знаят защо я учат. Кухненската химия обаче е интересна и практична – току-виж, детето се заинтересувало.
6.   Песнички за името на детето
Децата учат букви сравнително лесно, но по-трудно осъзнават, че взети заедно, буквите съставят думи. Измислете проста песничка, в която да се разказва за буквите в името на вашето дете.
Колко букви има в името на Анна?
Аз не знаех колко, но попитах мама:
А-Н-Н-А, четири са, на-на-на,
А-Н-Н-А, става „Анна”, на-на-на!
7.   Броене с членовете на семейството.
За съвсем малки деца броенето става много по-интересно, ако онагледяването е свързано с важните за него хора. Опитайте да броите на пръсти ето така: „Първо била майката, тя била една, после дошъл таткото, станали две, после се родило бебчето, станали три, баба Сиси дошла да го види, станали четири, баба Мими също дошла, станали пет, дошъл дядото, станали шест, дошъл другият дядо, станали седем… можете да добавите вуйчото, приятелката на вуйчото, котката и колкото още членове на семейството ви трябват за допълване на бройката до десет!
8.   Песнички за обратно броене. Демонстрират операцията изваждане. Не забравяйте да илюстрирате с пръсти намаляването на бройката!
/Пет маймунки скачат, скачат,
Скачат по леглото,
Но една маймунка падна, прасна си челото.
Чичо доктор строго каза:
Внимавай ти, защото
Няма вече ти да скачаш, мила, по леглото!
Четири маймунки скачат, скачат по леглото…/
9.   Низане на синци
Това е упражнение за логическото мислене. Родителят задава някаква поредност на низането – едно червено, едно синьо, едно червено, едно синьо, а детето отгатва какво следва. Не е задължително да купувате синци – правенето на коледни гирлянди има същия ефект.
10.   Кукленски тоалети от парцалки
Целта е детето да се научи какви дрехи с какви си отиват, да упражнява боравене с ножица и да реши прости казуси – например да закрепи падащата пола с ластиче за коса и т.н. По-нататък можете да го научите на прости шивашки умения като тропосване например.
11.   Шиене наужким
За да научите по-безопасно малките деца на принципа на тропосването, ламинирайте някаква интересна картинка, изрежете близо до края и пробийте на равни разстояния дупчици с перфоратор. Предложете на детето да „тропоса” картинката, като му дадете дълга връзка за обувки, канапче или прежда, на която единият край е бил натопен в парафин, за да се получи „игла”. Когато усвои „тропосването”, можете да пробвате с наслагване на елементи.
12.   Куклен театър.  Непременно поканете детето да участва – така ще развиете актьорските му заложби, а може би ще чуете интересна интерпретация на приказката.
13.   Големи букви – голям ефект. Изрежете буквата на детето си от твърд картон и го поканете да ви помогне да я оцветите. Гарантирано ще запомни как изглежда неговата буква!
14.   Буквени меденки. Понякога образованието минава през стомаха.
15.   Писане със солети. Покажете на детето си как може да изпише различни букви с помощта на солети – две кръстосани солетки правят „Х”, ако отчупите половината от едната, става „У” и така нататък. По-лесно е, отколкото да ги пише само, което ще му вдъхне самочувствие.
16.   Тема на седмицата. Понякога е интересно да посветите няколко разнородни занимания на една и съща тема. Например ако темата ви е „фермата”, един ден можете да четете книжка за живота на село, на следващия ден да му разкажете откъде идва млякото в магазина, на третия да нарисувате /или оцветявате/ заедно крава или овца /или просто да мацате с черна боя петна като на крава по лист хартия/, на петия да играете на проста игра на „познай кое животно казва „мууу!” и така нататък. Гарантирам ви, че до края на седмицата детето ще знае всичко по избраната от вас тема.
17.   Трибуквени думички. Има две системи, по които децата могат да се учат да четат – чрез сричкуване и чрез заучаване на цели думи. В България се използва сричкуването, но нищо не ви пречи да запознаете детето и с другия метод. Дори тригодишни деца могат да запомнят и разпознаят прости думи като „СОК” и „ЛУК”. Напишете ги на лист А4 с големи букви и съответната илюстрация. Измислете простичка игра на разпознаване, поиграйте с детето, после ги закачете някъде в стаята му. След десетина дена ги сменете с листи, на които има само думите, без илюстрации. Повторете играта.
18.   Езикови игри. Когато бях малка, баща ми /иначе инженер по професия/ играеше с мен много езикови игри, докато ходехме на гости у бабини ми. Пътят ми се виждаше къс, беше ми много забавно, а и според мен развива усета към езика. Предлагам ви да използвате нашите варианти и да добавите свои:
19.   Рими. Казвате една дума, детето предлага рима, после вие и така нататък. Към петгодишни деца вече свободно могат да я играят.
20.   „С каквото завърша-с такова започни”. Например: „ПОРТОКАЛ”-„ЛУК”-„КУКЛА”-„АСАНСЬОР”-„РАК” и така нататък. 
21.   Асоциации. Няма да я наречете така, нали? Игра на „прилики”… тоест на синоними…
22.   Рисуване в пясък. Нужни са ви пясъчник /или плаж/ и пръчица.
23.   Рисуване с бои за яйца. Евтино и ефектно. Ако ги разредите, ще получите водни бои. Ако ги смесите с кисело мляко, ще получите бои за рисуване с пръсти. Ако сипете по мъничко от праха върху предварително намокрен лист, ще получите ефектни „цветя”. Ако сипете мъничко върху сух лист и го извадите навън на дъжда, ще получите „дъждовна” рисунка!
24.   Рисуване с конци. Намазвате шарени конци с С200 и правите силуетна рисунка върху листа.
25.   Печати от картофи, моркови и ябълки. Отрязвате наполовина, оформяте желания силует и правите нещо като дръжка от обратната страна.
26.   Принципът на перспективата. Обяснете на по-голямото си дете, че успоредните линии се събират в далечината. Нарисувайте „хоризонт” на листа и сложете по средата му точката на събиране. Всички перпендикулярни на хоризонта линии трябва да се събират в нея.
27.   Рисуване с шаблони. Изрязвате от корица на старо списание, паничка от стиропор или каквото се сетите. После намазвате тампон с боичка и воала!
28.   Техники за рисуване с водни бои. Покажете на детето си следните пинизи – предварително „измиване” на листа с основен цвят /с чиста кухненска гъба или голяма четка, напоени с разредена боичка/, рисуване мокро в мокро /след изсъхване могат да се добавят по-фини детайли/, сипване на сол върху рисунката /ефект на скреж/, пръскане с четката за ситни капчици, изсветляване на тоновете чрез разреждане с вода /а не с бялата боичка, както упорито правех навремето/!
29.   Рисуване с пръсти. Има специални боички, но можете и сами да си направите от боя за яйца и кисело мляко. За по-добра консистенция добавете няколко капки олио и малко брашно.
30.   Смесване на цветове. Покажете на детето си какво става, като смесиш жълто и синьо /зелено/, жълто и червено /оранжево/ и синьо и червено /виолетово/. А какво става, като смесиш всички налични цветове? Обикновено кал /добре де, кафяво/.
31.   Рисуване с восък и восъчни пастели. Нарисуваните места не могат да се покрият с водни боички. Ако детето е по-голямо, може да му обясните защо /защото мазнина и вода не се смесват/.
32.   Портрет на мама. Научете го да рисува от натура, като му предложите най-любимия модел. Не забравяйте да си сложите някакви лесно разпознаваеми детайли – герданче, обеци, ярка блузка, - а после изпробвайте неговата наблюдателност.
33.   Измерване с молив. За по-големи деца, около десетгодишни. Научете ги как да измерват пропорциите с молива, докато рисуват от натура. Моливът се държи с изпъната ръка между окото и рисувания предмет. Решавате да измерите пропорцията ширина-дължина; с пръст отбелязвате ширината върху молива и после сверявате колко пъти се нанася върху дължината.
34.   Апликации с прости геометрични форми. Изрежете от гланцово блокче триъгълници, квадратчета, кръгчета и така нататък. Покажете на детето как да ги подреди в картинка – например триъгълничето върху квадратчето правят къщичка, кръгче върху триъгълник става момиче с рокличка…
35.   Апликации с готови изрезки /свързване на герой с контекст/. Предложете на детето да изреже картинки от многобройните брошури, с които ви засипват. После ги свържете! Нека дечицата от каталога на Илиенци поскачат по канапетата от каталога на КОМО, да направят някакъв буламач с продуктите от каталога на супермаркета… могат и да се дорисуват елементи.
36.   Дълга картина. Обратната страна на останала от ремонта ролка тапет е идеална за история в картинки. Лепете или рисувайте. Можете да си направите и нещо като филмова лента!
37.   Театър на сенките /ефектът на светлинния лъч/. Театър на сенките се прави много лесно. Изрязаните силуети /ако трябва, разпечатайте картинки от Гугъла/ залепете на сламки за пиене. Трябват ви чаршаф за екран /опънат върху два стола/ и светлинен източник /нощна лампа/. На по-големите деца обяснете как точно изрязаните силуети спират светлината на лампата.
38.   Измисляне на приказка заедно с детето. Това се прави със серия въпроси: За какво ще бъде приказката днес? За едно котенце. То какво било? /ако детето се запъне, можете да му подскажете – голямо или малко? Послушно или непослушно? С дълга или с къса опашка?/ Кой му бил приятел? Къде живеело? И какво се случило един ден? И кой дошъл тогава? И какво му казал? Ехаааа! И после какво станало? Не забравяйте да записвате умотворенията.
39.   Игри с въображаеми играчки. Абсолютно любими на дъщеря ми. Завираме се в някоя катерушка или под някоя пързалка. Тя се напъхва там, аз „звъня” на въображаем звънец, тя ме кани да вляза, аз й нося цветя или бонбони /невидими/, тя ме черпи с невидимо сокче и разни други невидими лакомства, после понякога готвим заедно /правя с ръцете си формата на тенджера и тя „сипва” там различни неща по мои предложения/. Друго любимо занимание е невидимото „такси”. Сяда на ръба на леглото и обявява, че е такси, а аз трябва да седна зад нея и да й кажа инструкциите за стигане вкъщи „след моста веднага вляво, моля”, „сега първата пряка вдясно, ако обичате”, „ето тук спрете, където ви е удобно”. После си разменяме ролите. Когато последният път се возихме в истинско такси, тя обра точките, като сама навигираше шофьора!
40.   Измисляйте си текст по популярни мелодии. Малките деца обичат музиката, но обичат и да има някакъв сюжет покрай нея. Запознайте детето си с класически мелодии, като им измислите интересен за него текст. Ето нашата вариация по арията на трубадура от „Кармен” /в нашия случай представена като „Песничката от „Принцесата и граховото зърно”/:
„- Кажи ми, грахче, кръгло ли си ти?
    Да или не, ти ми кажи.
   Сто дюшека в моето легло
   и пак е твърдо то!!!!
- Принцеса истинска си ти, разбрах
   със малко зрънце грах!
41.   Правете грешки. Ъъъ… това май не е игра, но е много забавно за детето. Съжалявам, че трябва да ви го кажа. Нищо не може да се сравни с удоволствието мама да се окапе, да разлее нещо на масата и изобщо да направи това, за което обичайно мърмори на теб. Ето тук идва и образователния момент – можете да кажете: „Ето виж, аз сбърках тук и тук и сега ще си нося последиците, които са такива и такива”. Детето ще се зарадва, че не сте толкова недостижима, и най-вероятно наистина ще се старае да не повтори вашата грешка!
42.   Разменете си ролите. Предложете за малко то да е майката, вие да сте детето. Помрънкайте, поискайте да ви забавлява, да ви нахрани… освен че упражнявате родителските му инстинкти, малко по малко ще го научите да се поставя на мястото на другите... да се надяваме.
43.   Сгответе му нещо от някоя книжка. Например супата от броколи на Франклин, кифличките с канела на Карлсон… Не знам какво точно му е образователното на това, май развива любов към книжките.
44.   Като казахме Карлсон – за първокласник или изобщо дете, което се учи да чете и има известни успехи – пробвайте да му пишете писмо от името на любим герой от приказките. Аз пишех на брат си писма от името на Карлсон с разкривени разноцветни букви. Накрая се усети, защото Карлсон твърде много го съветваше да слуша сестра си, но вие можете да сте по-деликатни и да използвате тези писма, за да развиете някакви интереси… за да си поговорите на специални теми… вие си знаете.
45.   Направете хранилка за птички и ги наблюдавайте. При мен идват само врабчета и гълъби, но казват, че ако сложиш по-различни зрънца, ще привлечеш по-различни птици. Ще пробвам.
46.   Разнообразете приказките с принцеси. Ролевият модел за момиченца е много скучен – трябва да са красиви и да бъдат спасени! Е, не! Измисляйте си приказки за най-разнообразни принцеси – приказливата принцеса, прелюбопитната принцеса, спортната принцеса, принцесата, която разбирала езика на животните, принцесата-лекарка… каквото ви дойде наум. Не забравяйте да включите някакъв детайл, по който принцесата да прилича на вашето момиченце… ще бъде оценено.
47.   Строителство и архитектура. Град от кубчета с шосета от… ъм… тоалетна хартия. Бързо и лесно. Сто на сто има и по-представителен начин, но още не съм се наканила да изрежа от картон. Така де, вадите колекцията от колички на детето и започвате да ги движите по улиците. Гледайте да направите проблем на някое кръстовище, за да обясните ползата от правилата за движение.
48.   Теглилка. Направете си старомодни везни /стойка, подвижно рамо и две еднакви панички, закрепени с канапче/ или си купете везни-играчка /фирма „Кроки” правят чудесни, ама не съм виждала скоро/. Упражнявайте се да отмерите дадено количество боб, да речем, кестени, каквото се сетите.
49.   Помолете детето си да ви помага при пазаруване – ужким не можете да откриете киселото мляко, хляба, сока… евентуално ще успеете да отклоните вниманието му от вредните храни, на които обичайно налита. Докато чакате на касата, клекнете до количката и го заприказвайте на любимата му тема или му покажете цифрите на цените… в 3 от 6 случая успявам да мина без врънкане за шоколадче /през останалите три понякога изтърпявам рева, понякога купувам/.
50.   Когато го къпете, дайте му няколко пластмасови чашки, канчета и купи. Нека види кое в кое може да се прелее и кое в кое не се събира. Покажете му кои неща плуват и кои потъват. Покажете му принципа на Архимед /за по-големи деца/.
51. За инстантна каляска - тиква купете на детето сгъваем кош за играчки от магазините от 1 лев. Струва 2, де. Трябва обаче да бъде с жълт кант. Това е откритие на Ането - умира да ходи с въпросното чудо нахлузено на главата и да разправя на всички, че е Пепеляшка.

Последна редакция: сб, 01 окт 2005, 13:15 от Anda

# 1
 • Варна
 • Мнения: 505
Браво Анда, истински се възхитих на идеите!

# 2
 • Мнения: 7 823
Браво Анда   bouquet !

У нас напоследък любима игра е доминото. Аз като дете имах картинно домино, но някъде се е загубило  Sad , за това с Вики играем класическо.

# 3
 • Ottawa, Canada
 • Мнения: 2 452
Малко идеи и от мен - първо, за парите - проверете в кичовските магазинини - тук в доларовите магазини продават пари - монети, банкнкоти, дори кр. карти.

Когато пътувате на дълъг път може да си нпаравите бинго - на голям картон сложете картинки на обектите, които трябва да срещнете по пътя - например голям камион, безниностанция, дърво, ферма , кон и т.н.; всеки пътуващ си има такава карта за бинго (с различни картинки) и който успее да "попълни" всички квадрати печели.

На английски играта се нарича "I spy" но на български всеки може да си я преведе както му хареса! Оригинала е "I spy with my little eye something beginning with an A" например - изброяват се обекти с А докато се познае този, който е избран. За по-малки деца може да се играе с цветове - ние така си играем - виждам нещо, което е жълто - и изброяваме жълтите обекти, докато познаем.

Друга игра е също с букви - може да играете на животни, на растения на държави и т.н. - единия казва азбуката на ум, докато другия каже "стоп" и с буквата започват да се казват примерно животни. Печели този, който каже последното животно с тази буква.

За опитите - от една книга видях следното - ако в прозрачна чаша се налее малко вода и се добавят няколко капки мляко и през чашата се пропусне светлина, напр. с фенерче, ако детето гледа отгоре ще види как при преминаване на светлината водата става синя на цвят - това е експеримент, с който се обяснява цвета на небето. Обаче при мен не се получи. Embarassed

# 4
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Анда, ето защо искам да съм Ането!

# 5
 • София
 • Мнения: 816
 smile3501 eeee - супер newsm74

# 6
 • София
 • Мнения: 75
Браво Анда, ако всяка майка се постарае поне на половина толкова...    bouquet   bouquet   bouquet

# 7
 • Sofiа
 • Мнения: 2 568
Леле Анда, скри ми шапката.
Искрено му завидях на твоето детенце  bouquet

# 8
 • Мнения: 1 999
Страхотни идеи! newsm51
Един ден ще ми бъдат много полезни. Мерси за споделената информация! Wink

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 3 302
Чудесни идеи, Анда!

Някои от тях вече сме изпробвали.....обаче на мен проблемът ми е, че нямам търпение и не обичам да повтарям, пък любимото на децата е ПАК!!!!ПАК!!!!!ПАК!!!!!!

# 10
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
Браво на Анда, 4е се е нагърбила с титани4ния труд да опише всяка една от тези 50 игри. Аз ли4но си го копнах и сейфах в един файл, който кръстих "Образователни игри"Simple Smile Ина4е, само за информация - доста голяма 4аст от тези игри играем ежедневно в Плей центъра /на принциопа на детска градина, но до обяд и с у4астие на майките понякога/, който Томи посещава всяка седмица.

# 11
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
На мен проблема ми е,че след като цял ден съм правила в градината тези неща,и то на немски,често нямам никакво настроение и желание да ги правя у дома с моите си деца Sad
Иначе ето още една идейка,която се сетих покрай рисуването с пастели

Изгладена картинка
Когато дойде време да острите пастелите (или се счупят),не изхвърляйте стърготинките,а ги отделете по цветове.Вземете парче паус и го сгънете като за картичка.На долната страна заедно с детето нарисувайте съвсем стилизирано (с геометрични фигури) къща,дърво,слънце.Заедно с детето подредете люспичките от съответния цвят в контурите на рисунката.Сложете горния слой паус,защипете краищата с кламерчета и внимателно пренесете рисунката(без да я размествате) върху плот или дъска за гладене.Изгладете с немного гореща ютия - пастелите се стопяват и стават много красиви и ефектни рисунки.Много са подходящи за закачване върху прозореца или стъкло на врата,защото са прозрачни.
Развива фината моторика(боравене с дребни предмети,нареждане в определени очертания),дава познания за геометричните фигури и за агрегатните състояния WinkСтава за около 5-годишни деца.
Нещо подобно може да се прави и с красивите обелки от острене на (качествени) моливи - нарисувайте шаблон примерно на великденско яйце,намажете обилно с лепило и подреждайте отгоре стърготинките като керемидки.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 161
Страхотна, както винаги.  Grinning

Само не разбрах, твоя ли е компилацията или преводна?

# 13
 • Мнения: 5 876
Моя е  newsm03 Линковете с преводните ги пуснах в друга тема, тези са си мои идеи. Може и да има повтарящи, де, но като цяло са си мои хрумки.

# 14
 • Сф, Младост1
 • Мнения: 5 555
Хехе, Анда, ти спокойно можеш да издадеш книга по темата! Grinning
Поздравявам те за страхотните идеи! bowuu  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт