Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 септ. 2005, 15:39 ч.

Раздяла с биберона-залъгалка

 • 16 654
 • 22
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
РАЗДЯЛА С БИБЕРОНА-ЗАЛЪГАЛКА
Д-р Андреа Шмелц


Нуждата от сучене е вродена. Както се вижда от ехографските изображения, дори бебетата в майчината утроба смучат настървено палеца си. Принципно срещу анатомичната залъгалка (с плоска, а не с кръгла или капковидна форма) през първите 2 години няма много възражения. Биберонът-залъгалка при всички случаи е за предпочитане пред палеца, който винаги е на разположение и от него детето по-трудно може да се откаже. Често към палеца си са пристрастени дори деца на възраст 5-6 години, а това има тежки последици за захапката им.

Въпреки че залъгалката през първите 2 години не представлява опасност за здравето на зъбите, до 3-тата си година детето трябва да се е отказало от нея. До този момент растежът на детската челюст може да изглади евентуални повреди върху нея, но не и след тази възраст.

*   Смученето на биберон-залъгалка води до появата на празнини в захапката (още по-тежки са последиците от смученето на палец): Така при пристрастени към биберона-залъгалка деца често се наблюдават изкривени напред резци и кучешки зъби. Възможно е изкривяване и на кътниците. Стига се до „отворена захапка”, която пречи на дъвченето, тъй като празнината между предните зъби затруднява правилното отхапване.
*   При изкривени напред горни резци устата вече не може да се затвори правилно. Така положение детето постоянно диша през устата, а това повишава риска от зъбен кариес, защото устната кухина се изсушава по-бързо.
Внимание: Не облизвайте залъгалката!
По този болестотворни микроби (гъбички, причинителят на кариес Streptococcus mutans и др.) могат да бъдат пренесени върху детето ви. Най-опасният период за пренасянето на бактериите на кариеса е от 19 до 31 месец от живота на детето ви!
*   Постоянното дишане през устата предразполага освен това и към простудни заболявания, тъй като вдишаният въздух не се затопля и овлажнява като въздуха, поет през носа.
*   Дългогодишното ползване на залъгалка води не само до празнини в захапката, но и до неправилно положение и функциониране на езика, чрез което се затрудняват звукообразуването и развитието на говора. Не могат да бъдат произнесени правилно най-вече звуци като С и З.
*   Децата, пристрастени към залъгалката страдат по-често от възпаления на средното ухо. Според едно финландско изследване деца над 6 месеца, които използват залъгалката само за приспиване или изобщо не я ползват имат с около една трета по-малко такива възпаления от деца, които смучат залъгалка целодневно.


Най-рано от 8-мия месец от живота на детето ви има смисъл да го отказвате от залъгалката. По това време сукателният рефлекс се замества от дъвкателния рефлекс и досегашната нужда от сучене става привичка, от която детето ще се откаже толкова по-трудно, колкото по-дълго стои с биберон-залъгалка в уста. Ако на тази възраст, като заместител на биберон-залъгалка, дадете на детето си гризалка или играчка, които може да пъхне в устата си и ако сте много упорити, скоро биберонът-залъгалка няма вече да му липсва.

Много деца са доста големи, когато настъпва раздялата с биберона-залъгалка: Най-късно на възраст между 2 и 3 години вашето дете трябва да предпочита зъбите си пред биберона-залъгалка.


Кога е настъпил подходящият момент?

*   Вашето дете трябва да отказва по собствено решение биберона-залъгалка. Тогава ще понесе по-леко първите трудни моменти без обичайния утешител. В противен случай съществува опасността да се пристрасти към палеца си, от който ще се откаже още по-трудно!
*   Важно е, когато детето ви се отказва от залъгалката, да не бъде изложено на някакво допълнително натоварване. Например крайно неподходящо е, ако тогава на бял свят се появи по-малко братче или сестриче, ако загуби любим човек, ако родителите са в развод, ако смените бавачката му или ако същевременно претърпява други стъпки в развитието си като възпитаване на хигиенни навици и др.

След 1-вата година трябва да приучавате детето си, че ще получава залъгалката само при заспиване или в особено трудни ситуации (напр. когато е болно). Това поведение е полезно още през първата година от живота, тъй като хленченето или крясъците никога не са израз на „липсата на залъгалка”, а изразяват нуждата от внимание и телесен контакт!
*   Давайте му биберона-залъгалка колкото е възможно по-рядко и за по-кратко време, тъй като нуждата от сучене често е задоволена след няколко минути. Давайте му залъгалката само когато сте сигурни, че иска наистина иска именно залъгалката.
*   Опитайте дали можете да извадите залъгалката от устата на детето си, след като заспи. Много деца сами я изплюват след около 20 минути дълбок сън.
*   Ако се събуди без залъгалката си, по-добре я оставете в устата му. Ако детето ви трябва да „защитава” любимия си биберон-залъгалка дори и нощем, толкова по-трудно ще го пусне и той ще му стане още по-ценен.
*   Вашето дете трябва да говори без биберон-залъгалка. Ако и тогава той е в устата му, вие трябва да се преструвате, че не чувате, тъй като „за съжаление нищо не можете да разберете”.
*   Един биберон-залъгалка е достатъчен. Ако в жилището ви на достъпно място има повече, детето ви ще се изкуши и ще ги използва по-често отколкото вероятно е необходимо.

11 съвета, с помощта на които детето ви по-лесно ще се откаже от биберона-залъгалка

*   Обърнете внимание кога детето ви използва залъгалката. Много деца посягат към нея от скука или по навик, без да има нужда да се успокояват с нея. В тези моменти се занимавайте с детето си и се погрижете биберонът-залъгалка да пречи на това. Разглеждайте например заедно някоя книжка и разговаряйте за нея. Много, много жалко, но с биберон в уста толкова лошо разбирате детето си …
*   Обяснете на детето си защо е настъпило времето да се раздели с биберона-залъгалка. Кажете му например, че по-добре го разбирате, когато говори без залъгалката; че без нея се смее по-хубаво; че е твърде голямо за залъгалка; че зъбите му без залъгалка ще станат по-красиви…
*   Принудете го, ако е възможно. По-добре да не премахвате биберона-залъгалка напълно, ако детето ви твърде често го е използвало. Разчитайте на наказания или горчиви тинктури, които да развалят удоволствието му от биберона-залъгалка.
*   Не купувайте биберони-залъгалки след това. Не трябва да подменяте повредени или загубени биберони-залъгалки, ако детето ви има други. Това му дава сигнал, че времето за тях е отминало. Биберон-залъгалка №3 (след 18 месеца) по-добре изобщо не използвайте, те само усложняват отвикването.
*   Отказването по уговорка обикновено става по-лесно. Договорете се с вашето дете, че то може да използва биберона-залъгалка само в определени часове или на определени места. При дете, което е силно зависимо от залъгалката може да я разрешите първо само вкъщи, после само в детската стая и накрая само в леглото.
*   Направете биберона-залъгалка безинтересен. Може да го пробиете с игла. Щом въздухът излезе, смученето не доставя удоволствие. Ако имате латексов биберон и на няколко дена го скъсявате с 1 мм с помощта на чиста ножица, един ден той вече няма да се задържа в устата и детето ви само ще изхвърли „повредения биберон-залъгалка”. Тези методи не вършат работа при деца над 2 години, защото те могат да разберат номера.
*   Направете така, че детето ви да подари залъгалката си. При това не е важно дали то ще я подари на някое бебе от вашия роднински и приятелски кръг или ще я закачи на някое клонче в близост до гнездото на малките птиченца. Важен е психологичния ефект, тъй като бебето, и съответно малките птиченца се нуждаят от биберона-залъгалка сега, а детето е вече голямо и няма да я използва. Възнаградете детето си за неговата отзивчивост!
*   Приказни герои отнасят биберона-залъгалка. Помага, ако детето си може да даде залъгалката си на Дядо Коледа, Снежанка или някой любим приказен герой. Може да се появи и „Биберонената фея”, която да вземе залъгалката и да даде в замяна прекрасен подарък.


Съвет: Помолете ваша колежка или позната (Детето не трябва да я познава!) да се преоблече като „Биберонената фея” (напр. с шапка на магьосница, вълшебна пръчица и дълга рокля) и да вземе биберона-залъгалка като донесе вместо него подарък. „Биберонената фея” може да съобщи за посещението си по телефона няколко дни предварително. Такава „Биберонена фея” може да направи трайно и незабравимо впечатление! 
*   Подаръците повишават издръжливостта. Ако детето ви отново си поиска биберона-залъгалка, помага напомнянето, че то вече го е заменило срещу подарък. Ако все пак предпочита да получи залъгалката си, трябва да върне обратно своя прекрасен подарък. В случай, че не искате да безпокоите отново „Биберонената фея”, може да възнаградите сами с малък подарък дните, съответно нощите, без залъгалка на следващата сутрин. Ще свършат работа блестящ стикер и друга малка изненада.
*   Ритуалите улесняват раздялата. Можете да заровите биберона-залъгалка в градината или по време на почивка на морския плаж в присъствието на цялото семейство. Вашето дете може само да изкопае дупката и да положи залъгалката в нея. Или направете тържествена екскурзия до сметището и дайте на детето си само да изхвърли биберона-залъгалка. Ако при това произнесете и няколко тържествени думи, ще се получи особено впечатляващ  „Празник на раздялата с биберона-залъгалка”, който вероятно ще постигне целта си!

Подходящи думи за „Празник на раздялата с биберона-залъгалка”
Нека детето ви да повтори след вас следните изречения:
"Мили мой бибероне (или залъгалке, или биба, или както я наричате пред детето си)! Беше ми хубаво с теб. Ти беше мой добър приятел. Никога не си ме оставял в беда. Но сега настъпи времето, когато трябва да се разделим. Никога няма да те забравя. Всичко хубаво, мили бибероне." С тези думи нека детето ви изхвърли залъгалката на боклука или в изкопаната дупка.

*   Предложете му друго утешение. Бъдете търпеливи, след като детето ви се раздели с биберона. Естествено, след това то се нуждае от много внимание. Предложете му за утешение неговата любима плюшена играчка или меко одеалце и възглавничка. Гушкайте го повече от обикновено. При заспиване помагат например ако го държите за ръчичката, ако го галите по брадичката или стомахчето, ако му говорите или пеете с нежен глас. Детето ви в никакъв случай не трябва да заспива с плач.


превод: Steisi от www.ubria.de

# 1
 • Мнения: 7 832
Много полезно, Благодаря   bouquet .

# 2
 • София
 • Мнения: 3 418
  Нашият малчуган все още използва биберон /само за заспиване/, но знам, че е голям вече и трябва да се откажем от нея.
  Само, че много се притеснявам да не стане като с каката - на 1.6 г. изхвърлихме бибероната и тя започна да заспива по два часа и то почти две години подред. Беше някакъв ад вечер - приспивахме се, пеехме, приказки и не заспива и не заспива.
  Не смея да го изхвърля този биберон защото с него заспива за 5 минутки и после го изплюва. Надявам се да се откаже сам - незнам дали може да се случи обаче. newsm78
 

# 3
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 032
Благодрая на Стейси   bouquet

Моя син си прегриза бибата преди 1м. и вече няма такова чудо  bowuu.

Ама ако Ви кажа, как като ревне  newsm45  кат' хала ми иде пак да му я дам  smile3504, ще ми повярвате ли?!?!??!?!

# 4
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 185
МОето бебе отказа бибата при една настинка с хрема!
Ако се случи и на вас - не пропускайте мига!
Въпреки, че и аз като Шани умирам като ревне да му яь дам ама той не я иска...

# 5
 • Мнения: 980
Записах си инструкциите. Ще си ги припомня пак след година, ако има нужда. Благодаря, Бу!

# 6
 • София
 • Мнения: 6 452
Аз ще да съм от късметлийките. Дребната отказа бибата за нощен сън някъде преди година и половина, а преди месец окончателно я забрави. Сега ако случайно я намери някъде из къщи много важно я носи и ми я слага в устата! И изобщо няма помисъл да я ползва....Ама явно си е чист късмет моето...... newsm78

# 7
 • София
 • Мнения: 11 938
Нашия биберон го "подарявахме" на кого ли не, крадоха го какви ли не животни.... Нищо не помагаше. Уж го даваме на лелката в магазина да го носи на нейното бебе, а в мига, в който се озовем на улицата Иво се сеща да си го иска. Беше на 2г. вече, когато освирепя за него. Смучеше го кажи-речи по цял ден. Един ден изобщо отказа да яде-за да не го извади от устата си. В чудо се видях. И тогава решително и смело го прерязах на 2 по дължина. Ето това се оказа решението за мен. Иво пак го лапаше, но вече не беше същото. Вадеше го от устата, разглеждаше го, пак го лапаше, но вече явно не го кефеше. Не казвам, че се отучи за ден-два. Но страстта му към биберона изчезна и постепенно се отказа от него.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 418
  И аз мисля, да го срежа този биберон, но се опасявам, че малкия вече разбира и започва съвсем спокойно да ме увещава като счупи нещо - "Нама нито, тати пави"/няма нищо тати ще го направи/.
  Та си представям като срежем биберона как спокойно ще дойде и ще каже "Нама нито тати пави или Нама нито тати купи"/второто е по вероятно, защото баща му само да го чуе да плаче и веднага е скокнал до магазина/.

# 9
 • Мнения: 2 779
Биберона го махнахме преди около 2 месеца, когато усетих че детето вече разбира и започва да си го иска.
Винаги  заспива като пийне чаша вода, но в един момент почна да мрънка за бибата и тогава просто го скрих и не го показах повече. Първите дни малко по-трудно заспиваше, но свикна. Мисля, че това е по-добре да стане рано, докато децата не разбират толкова,а не после съвсем съзнателно да си го търси.

# 10
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 032
...Нама нито тати купи"/второто е по вероятно, защото баща му само да го чуе да плаче и веднага е скокнал до магазина/.


етиа - обясни му на таткото, че му прави лоша услуга в случая на сина си.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 7 808
Мойта маймунка в яслата спи без биберон, у нас обаче го търси...

Като кажа да го хвърлим на кучито - хвърля го надалече, обаче не може без бибата да заспи...

Аз ли нещо не съм търпелива и като видя, че се върти и хленчи и се предавам?

# 12
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 032
Аз ли нещо не съм търпелива и като видя, че се върти и хленчи и се предавам?

--->точно такава си!

И у нас 1-вите дни бе малък ад заспиването, но смея да твърдя, че вече отиваме към нормализация.

Ееееех и аз бях свикнала да хвърля малкия с бибата в леглото  baby_neutral и да хлопна вратата след себе си. Но скоро и това ще стане Peace

# 13
 • Мнения: 1 983
през деня вики не се сеща за бибата си, вечер заспива с нея, но и много често без нея и си мисля да започна да я отучвам, но при нас проблема е друг - види ли бибата на друго дете отива и я лапва и ако й я взема започва да пищи зверски, давам й нейната, но тя иска чуждата, кажете в такава ситуация какво да правя??? newsm78

# 14
 • Варна
 • Мнения: 9 905
Много полезна статия! Тенкс!  bouquet

Точно ни е на дневен ред...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт