Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-218 от 218 отговора


Мнения: 171
Добре дошли на всички любители на арабската кухня ! Искрено се надяваме с тази тема да задържим интереса ви към нашата кухня, както и да споделим с вас, а и вие с нас, различни съвети, улесняващи, допълващи и овкусяващи новите или старите рецепти ! В темата освен чисто арабски рецепти, ще откриете и много други ориенталски и променени световни рецепти

С благодарност към Айа за подредбата на линковете !
Салати:
Табуле 1
Табуле 2
Табуле по сирийски (хайати)
Фатуш
салати от сварена леща и червен грейпфрут
салата с арпа
"Лубия хадда" (Люта лубия - може и със соя)
рецепта с нарови зрънца


3акуски :

арабска закуска
Фътте с хумус
Хумус - по мързеливия начин
Бакла  - по мързеливия начин
бакла с чесън

Супи:

шорба
Махлута
леща  и нахут с месо
леща с ориз и кайма
мжеддъра-или булгур с леща

Тестени:

бани4ки с разли4ен пълнеж
рецепти за паста
тунизийски макарони
Брик
Листове за Брик
макарони с кисело мляко,кайма и 4есън
лахм б аджин - месо в тесто
спагети - октоподчета
фрикасе ,тунис



Основни ястия:

Кус-кус по тунизийски
Миш-маш
зелен боб с чесън
Зелен фасул
булгур с картофи грах и моркови
булгур с картофи и моркови
Кайма с бургул
Кушари - традиционно египетско ястие
Лозови сармички
Лозови сармички от Александрия
3елеви сармички
Кубе
Куба от булгур
Куббат халаб
Класическа голяма варена кубба
Млухия
Млухия по тунизийски
Млухия сирийски вариант
рецепти с арпа
супа с арпа (тунис)
патладжани с каймамуса' (египетска манджа с патладжани)
патладжани с ядки
патладжани с кайма на фурна
тиквички с кайма
тиквички с яйца
пълнени тикви4ки
пълнени тикви4ки
Мтауаме
Махши - пълнени тикви4ки или патладжани
Готвена тиква с месо и мляко
Скариди с ориз и зеленчуци
Пикантни пържени картофи
камуния - агнешки дреболийки
Арман - кис.мляко с агнешко месо
Агнешко със зеленчуци
къпсе - продълговат ориз с пиле/месо/
шиш  барак
Кофта по марокански
Меки4ки с накълцано месо
шаварма
таские
пилешки кебап
пилешко месо на фурна
пиле с картофи  шафран и нахуд
Хариса
Бириани от гр.Басра
"Троен мосулски кебап"
Масгуф - риба на жар
Шаран по магребски
Бунния (или кафяв шаран)
Шаран
зрял боб по иракски
специалитет "Забрава"

Десерти:

арабски сладкиш(бонети)
баразек(сладки със сузам)
йойо
Арабски сладкиш Наммура
райба(сладки подобни на масленки)
пълнени фурми
толумбички 1
толумбички 2
иракска злабя (пържени и сиропирани сладки)
мадлюка или мадлюа
Баклава Ливан
Галакси бисквитен сладкиш
Сладки от фино фиде
катаеф
плодови бонбони с кокос
класически кокоски
бадемови топчета
фунийки
трюфели
Ум Али
грис халва
Бакалва с готови кори
Бакалва с кори от фиде
Басбус
Кекс Мадлен
Сладки с пълнеж (фурми)
халауат джибна - халва със сирене
Сладък салам от стар хляб
Шакарлама (сладки от Ирак)
сладки Харша
Харша с цареви4но брашно
Aysh Al Saray (лесен арабски сладкиш)
арабски сладкиш
Кнафе

Подправки:
Бахар
Микс от седем подправки (Саба бахарат )
Универсална смес
рецепта за съхранение на подправки в бурканчета
Шафран
улеснен вариант на сместа от подправки

3имнина
Жълта мосулска туршия, Пълнени кисели краставички, Туршия от цве … аш, Шарена туршия

На4ин на приготвяне:
Ирански ориз
мляко с ориз
Как да сварим ориза
марина за пилешко,телешко и агнешко
марината за шиш4ата от мароко
овкусяване на телешка кайма
как се обработват сушени домати
някои идеи за оформяне на тестени закуски

« Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 20:23 от hadil »
Цитирай

Varna

Мнения: 24
Опаа запис Първа!!!
Хадилче бях чела някъде рецепта за фиде с ориз ама как се приготвяше, а пък и не мога да се сетя къде я четох. Ако може да помогнеш. Hug
Цитирай


Мнения: 171
Опаа запис Първа!!!
Хадилче бях чела някъде рецепта за фиде с ориз ама как се приготвяше, а пък и не мога да се сетя къде я четох. Ако може да помогнеш. Hug
кликни на линка "как да сварим ориз" там я има рецептата.
Цитирай

София

Мнения: 2 063
А дано и тази част да я напълните с интересни рецепти за нула време.
Цитирай


Мнения: 171
А дано и тази част да я напълните с интересни рецепти за нула време.
е, че как - работим за каузата !
Цитирай

Varna

Мнения: 24
Благодаря Хадил  bouquet
Цитирай


Мнения: 7 660

Да предложа и тези лесни и вкусни сладки - Марокански меденки Гриба д’асль. 
Цитирай


Мнения: 171

Да предложа и тези лесни и вкусни сладки - Марокански меденки Гриба д’асль. 
страхотна кулинарка си !  bouquet
Цитирай


Мнения: 7 660

Да предложа и тези лесни и вкусни сладки - Марокански меденки Гриба д’асль. 
страхотна кулинарка си !   :bouquet:

hadil, благодаря ти, мила.  bouquet  Хич се нямам за такава, по-скоро се старая да подбирам и правя вкусни нещица. Very Happy
Цитирай

в дядовата ръкавичка

Мнения: 612
Хадил - Благодаря за темата.
Благодарности и на Айа за подредбата на линковете.

Наскоро правих арпа с пиле по твоя рецепта Хадил  bouquet стана много вкусно.


labrex- чудни са Мароканските меденки  chef една от любимките си ми от кулинарния форум  Love и наистина си страхотна кулинарка.  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 3 090
Хадил  Hug благодаря за темата!  bouquet
Цитирай

по пътеката

Мнения: 2 987
запис и едно рамо винаги по отношение на тунизийската  кухня( магребското като цяло също)! bouquet bouquet
Цитирай

София

Мнения: 2 063
Я да ви задам аз един въпрос.
Мисля си, че по вашите земи каймата основно я правите от телешко месо (сигурно има и от овче или анешко). Пробвах един път и аз да правя кюфтета само от телешко месо ама много сухи станаха после. Та въпросът ми е има ли по вашите земи някакъв специален начин за притотвяне на изделия от кайма от телешко месо, който да ги прави по пухкави и не толкова сухи.
Цитирай


Мнения: 171
Я да ви задам аз един въпрос.
Мисля си, че по вашите земи каймата основно я правите от телешко месо (сигурно има и от овче или анешко). Пробвах един път и аз да правя кюфтета само от телешко месо ама много сухи станаха после. Та въпросът ми е има ли по вашите земи някакъв специален начин за приготвяне на изделия от кайма от телешко месо, който да ги прави по пухкави и не толкова сухи.
бях готова да се обзаложа, че съм написала как се прави този номер, ама и аз не си го намерих в старите постове. естествено е по-хубаво да ползваш по-младо телешко, но и с говеждо става.
единият начин е да сложиш малко агнешко или овче месо.
другият начин е да сложиш зехтин в количество 4 с.л. на килограм телешка кайма.
може да добавиш яйце на килограм кайма или 1 с.л. доматено пюре (може и настърган домат) - в общи линии зависи от рецептата.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 6 756
момичета, малко помощ....

скоро бяхме в иракски ресторант и ядах салата от пресни зеленчуци с мариновано козе сирене.

сиренето беше на конци  Thinking
какво е това сирене? как се казва?

самата салата беше подправена много добре, но не можах да разпозная подправките.
беше тъмен прах като настъргано индийско орехче, но вкусът и ароматът ми бяха непознати...
някой има ли идеи  за сиренето и подправките по беглите ми обяснения  Blush
Цитирай


Мнения: 171
момичета, малко помощ....

скоро бяхме в иракски ресторант и ядах салата от пресни зеленчуци с мариновано козе сирене.

сиренето беше на конци  Thinking
какво е това сирене? как се казва?

самата салата беше подправена много добре, но не можах да разпозная подправките.
беше тъмен прах като настъргано индийско орехче, но вкусът и ароматът ми бяха непознати...
някой има ли идеи  за сиренето и подправките по беглите ми обяснения  Blush

сиренето на конци не е задължително да е козе и е сирийско, а не иракско - казва се "джибнат шилал" (тоест сирене на гранки), а прахът за салатата е смес от сух магданоз, джоджен и заатар  (дива мащерка).
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 6 756
hadil,
благодаря за бързия отговор.
ще погледна в арабските магазини дали го има това сирене.
евентуално траснкрипция на латиница на името? ...

подправките в салатата бяха други.
тези, които си изброила ги познавам на вкус, а и подправките не бяха зелени!

бяха по-скоро тъмно кафеви  newsm78
имаха приятен, мек топъл вкус...
Цитирай


Мнения: 171
сиренето е shilal (има го по арабските магазини в София има го и в Кауфланд), а ако опишеш салатата с какви зеленчуци е ще се сетя за коя подправка говориш. иначе понякога се ползва зелен кимион, но той е остър на вкус, а и кориандъра също.
Цитирай

в матрицата

Мнения: 776
Ето ме и мен, кога пуснахте нова тена, че вече 2 стр. изписахте, а в старата бяхте изчезнали..... Аз няма да питам за рецепта, а ще питам какво стана със срещата и ходенето на ливански ресторант....май вече няма желаещи  Crying or Very sad
Цитирай


Мнения: 171
да ти кажа честно аз още съм желаеща, но май времето ми ме ограничава. ако някой успее да организира нещо ще се постарая да се появя.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 6 756
hadil,
не съм в Бг, ще търся тук.

салатата беше от Айсберг, моркови, ядки - май орехи...
подправките не бяха кориандър, нито кимион... тях ги знам  Thinking
Цитирай


Мнения: 171
остава да е бил тъмен соммак - той е кафеникав, а не червено-лилав като обикновения. понякога се примесва с малко карамфил, но не с всички салати. ако не е това - наистина не се сещам какво друго да е. но ще питам все пак.
Цитирай

София

Мнения: 3 090
А на кои салати се слага соммак? Досега съм слагала само на шопска, придава невероятен вкус.
Цитирай


Мнения: 171
ами на повечето салати се слага, за да придаде кисел вкус. слагаме го и на кюфтетата.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 6 756
hadil,

май е сомак  Peace
мерси  Hug
Цитирай


Мнения: 102
Здравейтееее!
Хадил благодаря за новата тема! Hug
Цитирай

София

Мнения: 2 063
Мизиката е  кръвта на арабите. Може и да бъркам, но не съм забелязал друг етност така да е се е пристрастила към музиката. Няма значение дали мелодията ще е бавна и мелодична или силно ритмична. Арабите веднага ще намерят приложение на всякакъв вид мелодия.

Няма да забравя, когато приключи поредния курс (последния - сега вече не преподавам) на моите студенти, бях поканен от тях на ресторант. В групата имаше 4 момчета араби. Ами само да почукаш ритмично на масата едното веднага се ослушваше и усещаш че тялото му вече е в ритъма. Знаете ли колко са неповторими арабите, когато са спокойни и се развеселят. И най-намръщения да си ще те накарат да бъдеш сред тях и да се веселиш по тяхно му.

Ми даааа ... даже ме научиха да играя един техен танц. Дигаш единия крак и със стъпалото първо два такта на страни го люлееш после следващите два такта правиш кръг и хоп подскачаш на другия крак и пак така. След това правиш три крачки надясно и пак почваш. Даже едното момче на пясък изписа една формула заради която за една бройка да го скъсам (беше я научил веднага след изпит). Ама я изписа върху пясъка на плажа по време на танц. Бе какво ли знаят другите хора за арабските танци. Smile

Някъде четох че по традиция играели били само жените пък за мъжете не били предпочитали или нещо такова. Това не си спомням по какъв повод беше и за какво се е отнасяло, ама тия момчета, за които аз разправям използваха всяка минута да танцуват. Бяха любимците на компанията. Знам ли може пък да са били изключение.
Цитирай


Мнения: 171
Мизиката е  кръвта на арабите. Може и да бъркам, но не съм забелязал друг етност така да е се е пристрастила към музиката. Няма значение дали мелодията ще е бавна и мелодична или силно ритмична. Арабите веднага ще намерят приложение на всякакъв вид мелодия.

Няма да забравя, когато приключи поредния курс (последния - сега вече не преподавам) на моите студенти, бях поканен от тях на ресторант. В групата имаше 4 момчета араби. Ами само да почукаш ритмично на масата едното веднага се ослушваше и усещаш че тялото му вече е в ритъма. Знаете ли колко са неповторими арабите, когато са спокойни и се развеселят. И най-намръщения да си ще те накарат да бъдеш сред тях и да се веселиш по тяхно му.

Ми даааа ... даже ме научиха да играя един техен танц. Дигаш единия крак и със стъпалото първо два такта на страни го люлееш после следващите два такта правиш кръг и хоп подскачаш на другия крак и пак така. След това правиш три крачки надясно и пак почваш. Даже едното момче на пясък изписа една формула заради която за една бройка да го скъсам (беше я научил веднага след изпит). Ама я изписа върху пясъка на плажа по време на танц. Бе какво ли знаят другите хора за арабските танци. Smile

Някъде четох че по традиция играели били само жените пък за мъжете не били предпочитали или нещо такова. Това не си спомням по какъв повод беше и за какво се е отнасяло, ама тия момчета, за които аз разправям използваха всяка минута да танцуват. Бяха любимците на компанията. Знам ли може пък да са били изключение.
е копни си поста в нашата тема !  Laughing
Цитирай

София

Мнения: 2 063
...
е копни си поста в нашата тема !  Laughing

Копнах си я бъш на място. Ма нищо де нека и тука седи, па ако требе ще го изтрия. То в днешно време ядене без музика не върви.

Ох отдавна не съм се смял така на себе си.  Laughing
Цитирай


Мнения: 171
я не го трий ! остави си го тук. довечера ще пусна една рецепта - казва се "забрава", така че остави поста. Има интересна легенда за това ястие и е близка до това, която си писал в поста, така че се връзва. а и да ползвам повода да я пусна - хубава рецепта е.
Цитирай

София

Мнения: 2 063
Хадил намислил съм да правя експеримент с домашни къпани кори за баница. Да не развивам цялата идея ама да те помоля да ми кажеш как се казваше оная вашата специфичната подправка дето беше от много съставки, че да вървя в арабските да я диря. Идеята ми е баницата да е с кълцано месо (предполагам, че ще е свинско), което предварително съм обработил (задушил) в домето пюре, лук и тая подправка.

Впрочем как мислиш дали ще стане тоя номер.
Цитирай

Abu Dhabi

Мнения: 7 361
Мизиката е  кръвта на арабите. Може и да бъркам, но не съм забелязал друг етност така да е се е пристрастила към музиката. Няма значение дали мелодията ще е бавна и мелодична или силно ритмична. Арабите веднага ще намерят приложение на всякакъв вид мелодия.
..........
 Бе какво ли знаят другите хора за арабските танци. Smile

Някъде четох че по традиция играели били само жените пък за мъжете не били предпочитали или нещо такова.

абе странно ми е това, което пишеш. първо се сещам за африканците/не Северна Африка, по-надолу/ и Централна Америка/да не говорим за Бразилия/...доста повече им кипи кръвта, ми се струва.
за жените също ми е странно, нашите тук само косите си мятат.

ама и те нашите тук едни традиции имат......
Цитирай

София

Мнения: 2 063
Мизиката е  кръвта на арабите. Може и да бъркам, но не съм забелязал друг етност така да е се е пристрастила към музиката. Няма значение дали мелодията ще е бавна и мелодична или силно ритмична. Арабите веднага ще намерят приложение на всякакъв вид мелодия.
..........
 Бе какво ли знаят другите хора за арабските танци. Smile

Някъде четох че по традиция играели били само жените пък за мъжете не били предпочитали или нещо такова.

абе странно ми е това,...

Този пост по погрешка го пуснах тук, иначе темата я коментираме в Иракската тема ако искаш заповядай там и ще ни бъде интересно да ни разкажеш това което знаеш за арабите и техните танци.
Цитирай

Abu Dhabi

Мнения: 7 361
благодаря, просто се учудих, нищо повече. Всеки етнос изразява себе си И с музика.
Цитирай


Мнения: 171
дядо хаджия - аз точно така правя баницата с кълцано месо. а подправката виж в първия пост - води се универсална подправка. а в блога я има в класически у в улеснен вариант.
Цитирай

София

Мнения: 2 063
дядо хаджия - аз точно така правя баницата с кълцано месо. а подправката виж в първия пост - води се универсална подправка. а в блога я има в класически у в улеснен вариант.

Значи да не търся оная седемте дето е ами универсалната така ли ?
Цитирай


Мнения: 7
 Smile
Цитирай


Мнения: 171
Дядо Хаджия, надявам се си намерил подправките в блога или в старата тема. Ето и обещаната рецепта с история.
Казват, че имало в едно време един младеж, който бил изкусен танцьор. Цял живот той се усъвършенствал в изкуството на танца. Бил известен сред хората, че на драго сърце веселял с танците си и свои и чужди, без да иска отплата. Един ден той видял на площада да танцува девойка, която владеела танците до степен, за която той само мечтаел. Тя била като магьосница. Отишъл той при нея, склонил глава и я помолил да го научи. Тя приела при условие, че той заплати каквато цена му бъде поискана, когато му бъде поискана. Съгласил се танцьорът и започнал да се учи.

Стараел се, танцувал, не спял от мъка, но не можел да достигне нейното съвършенство. Тя сякаш летяла, докато танцува. Един ден тя му казала: "Кое ти тежи най-много!". Замислил се и казал: "Тежи ми тялото, което ми пречи да летя като теб." Поклатила глава тя и казала: "Дай ми черния си дроб и ще олекнеш, но и никога няма да усетиш любов към земните наслади като храна и питие.". Съгласил се младежът. И наистина, отказвайки се от черния си дроб, той започнал да лети като нея.

След време забелязал, че все пак не може да танцува като нея. Тя никога не се огъвала от болката и не се уморявала. Натъжил се пак той. Попитала го девойката: "От какво те боли най-много?". "От физическата болка, която пречи на танца ми и от умората, която ме надвива." "Дай ми стомаха си и се откажи от състраданието към човешките болки, за да се отървеш от твоята.". Съгласил се младежът. и наистина вече не се уморявал.

Въпреки всичко, не бил щастлив... чувствал, че нещо му липсва. Попитала го пак танцьорката: "От какво страдаш?". "От сърцето ми, което тъгува по нещо незнайно за мен." "Дай ми сърцето си, за да не тъгува." Съгласил се младежът. И наистина вече не тъгувал, но и не изпитвал никакво щастие, нито каквато и да било емоция. Не страдал, не се уморявал, не обичал, не вкусвал, не пиел... загубил всичко човешко. Вече бил съвършен танцьор, но танцът му не радвал хората, защото той не се усмихвал и не бил вече свързан с тях. Той не танцувал за тях или с тях... танцувал само за себе си.

След време обаче младата танцьорка загубила съвършенството си и придобила всичко, което той имал. Когато попитали за тайната й тя им казала, че става въпрос за ястие на име "Забрава". като ядеш от него забравяш майсторството си, а като даваш продуктите за него губиш човещината си.
/малко напомня на Приказка за стълбата/

Та ето я и рецептата:

1/2 килограм пилешки дробчета
1/2 килограм пилешки воденички
1/2 килограм пилешки сърца
1/2 килограм телешко или агнешко месо (може и да става със свинско, така 4е пробвайте)
3 с.л. доматено пюре
2 глави лук нарязани на ситно
2 с.л. от подправката (универсалната)
1 връзка магданоз наситнен също
1/2 чаша добре измит ориз
малко джоджен на вкус
олио или зехтин за задушаване на плънката
1 пакет точени кори не от най-фините или като мен си ги наточете сами

Сварявате и обелвате воденичките (ако имат нужда де - аз понякога ги беля, докато са сурови, т.е. махам им онази жълтата дебела ципа), сварявате и сърцата и черния дроб (черен дроб се слага във вряща вода, никога в студена и не го варете дълго, може да остане леко суров, само да му сменете цвета отвън).

Задушавате лука в малко мазнина и добавяте нарязаното на ситни кубчета месо (размер около 0.5/1 см). Като месото си смени цвета, добавяте воденичките и сърцата. След около 10 минути на не много силен огън, слагате и черния дроб. Разтваряте в съвсем малко вода доматеното пюре и го слагате към сместа. Оставяте да къкри, докато напълно изври всякаква течност. накрая слагате подправката не повече от 5 минутки преди края, а зелениите като свалите от котлона.

Плънката се слага в корите и се завива като вита баница. ако не искате да е така просто си я направете като баница, каквато предпочитате. не нарязвайте предварително, но залейте с 2 яйца и 4 с.л. кисело мляко.

Печете на умерена фурна около 45 минути до 1 час максимум според печката ви.





Цитирай

Egypt

Мнения: 131
Еее, страхотна история, и страхотна рецепта. Ами тука има само от тънките кори, не може ли да ги навивам няколко наведнъж?
Цитирай

София

Мнения: 2 063
Еее, страхотна история, и страхотна рецепта. Ами тука има само от тънките кори, не може ли да ги навивам няколко наведнъж?

Тя Хадил да каже щото си познава рецептата. Аз обаче си мисля че няма проблем. Значи хващащ да речем три или четири кори, ръсиш между тях по малко мазнина и после върху най горната си редиш там плънката. Аз когато ми трябват по дебели кори - например за зелник или баница с месо така правя.

Пък ако ти се играе можеш и да си направиш кори, ама това е друга тема.
Цитирай


Мнения: 171
отговорът на хаджията е точен и за моята рецепта. иначе съм пробвала веднъж с тесто за месеница (тутманик), но без много мазнина и общо взето става. но най-добре е с корите. ако не искаш да го правиш навито, нареди си го като обикновена баница.
Цитирай

Egypt

Мнения: 131
Навити ми се струва, че най- добре ще стане. Обаче ако почна и да меся, няма да ми стигне цял ден за тая богатата рецепта Laughing
Цитирай


Мнения: 171
срам и резил, добре че е хаджията да ме подсети. В рецептата има и ориз - слага се малко преди да сложите доматеното пюре в сместа. за който не обича ориз - не е задължителен.
Цитирай

в капчица роса

Мнения: 800
само запис, после ще чета
Цитирай


Мнения: 4 358
Нареждам се отново сред вас.
Надявам се да напълните и тази темичка с изкусителни неща Hug
Цитирай


Мнения: 171
Нареждам се отново сред вас.
Надявам се да напълните и тази темичка с изкусителни неща Hug
с удоволствие, каквото поискате !
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 6 756
пак съм аз с въпроси за подправки  Mr. Green

скоро правих салатата със сумак, както Хадил ми каза.
не беше същия вкус като в ресторанта, но е напълно възможно моят сумак да е позагубил аромата си Thinking

днес искам да правя Fatayer bi Lahim, какви подправки препоръчвате?
обичаме да ядем пикантно  Smile
също ако може и предложение за подправки за плънка от спанак...
Цитирай


Мнения: 171
за тези с месо аз ползвам моята си смес. ето улеснен вариант за приготвянето й:
кимион - 8 с.л.
черен пипер - 6 с.л.
лют червен пипер - 3 с.л.
сладък червен пипер - 2 с.л.
бял пипер - 1 с.л.
джинджифил - 3 с.л.
индийско и мадраско къри по 3 с.л.
кардамом - 1 ч.л.
канела - на върха на чаената лъжичка
карамфил - на върха на чаената лъжичка
бахар - 1 с.л.
кориандър - 1 с.л.
куркума - 1/2 с.л.

а за тези със спанак - соммак (ако е изветрял не го слагай, дава горчивина, ако е в голямо количество и няма нито кисел вкус, нито аромат), слагаме гъст сок от нар или малко кисели нарови зрънца и съвсем малко доматено пюре в плънката (не е задължително), малко люта чушка, индийско орехче, кимион или малко от сместа с подправките, без да се прекалява.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 6 756
 HugХадил, ти си съкровище

от сместта за каймата колко да сложа? джинджифилът сух или пресен?
ще правя с малко бройки кайма (аз не ям месо), т.е. около 250 - 300 гр. кайма ще ползвам за плънката.
колко да сложа от смесените подправки? 1 ч.л. стига ли? - няма как да опитам  Blush
Цитирай

в капчица роса

Мнения: 800
Hadil , дай рецепта за зрял боб. Бг начин не ми допада. Една туркиня беше правила мн хубав с малки кщфтенца вътре, трябва да питам в турската/
Цитирай

Varna

Мнения: 24
И аз ако може с един въпрос не от арабската кухня, ама питах в няколко от другите кулинарни и никой не ми даде отговор, затова у дома най-добре да питам.
Купих сушени домати. Казаха ми че трябва да ги залея с гореща вода и като поомекнат да ги нарежа на кубчета. Обаче след това като ги сложих в яденето въобще нямаше вкус на домат и си седеше така на парченца и в общи линии не останаха доволни и моите. Ако можете да ми кажете как се приготвят, за да се разтворят в яденето и да придадат този аромат за който съм чувала
Цитирай


Мнения: 171
по ред на номерата:
asyalein  джинджифилът е сух, за около 300 грама кайма 1 ч.л. смес подправки е напълно достатъчна.

Shilan & Shiar - накисваш боба от вечерта, изсипваш водата и го слагаш в студена вода да заври. Като заври и омекне изхвърляш водата. Измиваш хубаво късчетата месо, ако ще е с месо, слагаш ги в малко студена вода, сипваш боба и оставяш да се досварят заедно, накрая, когато бобът е напълно сварен слагаш люта чушка и доматен сос или доматено пюре и сол на вкус. Е те това е цялата философия. Ако е с кюфтенца може по същия начин или можеш да запържиш леко кюфтенцата. Никакво брашно, никакъв лук и никакви други приумици. има и други рецепти, ако искаш, не са класически, но мога да ти ги дам.

nikito71, зависи в какво ще ги слагаш доматите. освен това не се заливат с вряла вода, а се накисват от преди ден в студена вода, като леко ги набождаш с вилица. После ги отцеждаш от водата и леко ги задушаваш със зехтин. После, ако искаш ги пасирай, макар че не се налага и тогава ползвай в манджите, иначе няма да им усетиш аромата.
Цитирай

Varna

Мнения: 24
Отново ти благодаря Хадил!!!
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 6 756
вчера забравих да се ппохваля - ето ми Fatayer bi Lahim-а  Mr. Green
на вкус - перфекти, за еститиката може да се поработи  Blush
Хадил, мерси за смеската от подправки  Hug

Цитирай


Мнения: 171
Браво на теб - и на вид са хубави. Иначе има много идеи за оформление. Важното е да ви е вкусно !
Цитирай


Мнения: 2
Здравейте, извинявам се че нахлувам така в темата , но просто искам да ви благодаря за споделените рецепти. bouquet
Ще продължавам да поглеждам тук и да "крада" вашите рецепти.
Цитирай


Мнения: 3 804
вчера забравих да се ппохваля - ето ми Fatayer bi Lahim-а  Mr. Green
на вкус - перфекти, за еститиката може да се поработи  Blush
Хадил, мерси за смеската от подправки  Hug


Много ефектно, asyalein .
Погледнах на първа страница но не видях рецепта с това име...
Може ли линк,къде да я търся?    Praynig   
Цитирай


Мнения: 171
всеки е добре дошъл да си 'краде".
краси.мира - не разбрах коя рецепта ти трябва - за подправката или за самите фатайер ?

« Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 20:54 от hadil »
Цитирай


Мнения: 3 804
hadil ,  подправките ги видях,и за месната плънка, и за спаначената.
Интересно ми е от какво тесто се правят самите питки,ако така се казват?

Цитирай


Мнения: 171
hadil ,  подправките ги видях,и за месната плънка, и за спаначената.
Интересно ми е от какво тесто се правят самите питки,ако така се казват?



за тестото
500 грама брашно
2 щипки сол
мая за хляб
вода за замесването
Трябва да се получи тесто като за хляб. Оставяте да втаса и после оформяте по желание.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 6 756
Краси, извинявай, че не отговорих, но тук Хадил е специалистката  Hug

тестото, което ползвах е същото като  рецептата, която тя е дала, но аз добави 2 с.л. зехтин.
кръговете бяха около 8см в диаметър...

плънката от спанак е задушен спанак с лук и подправките.
моята стана леко влажна и добавих малко овесени ядки да не ми се размекне тестото.

каймата е запържена с лук и подправките и 1 с.л. доматено пюре.
Цитирай


Мнения: 171
и аз понякога слагам зехтин в тестото или си намаслявам пръстите докато оформям самите закуски. а да ти кажа аз спанака го прецеждам като го бланширам и затова не става много водниста плънката.
« Последна редакция: нд, 24 яну 2010, 12:11 от hadil »
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 6 756
Хадил, как залепваш краищата, ако намазниш тестото  Thinking
аз мажех кръговете с белтък, за да залепнат... newsm78

спанакът ми стана воднист, защото беше от замразения.
в момента тук няма хубав пресен спанак... Blush
Цитирай


Мнения: 171
ако ги намаслявам ги правя плоски като пица, а иначе и аз мажа с белтък, а и понякога просто усуквам краищата. за замразения спанак има един добър начин - слагаш го да се задушава без нищо, докато се сгъсти, а лукът го запържваш предварително и след това го смесваш.

я да пусна едни модели, които бях видяла преди време и които съм пробвала само веднъж. да ви кажа честно никак не са лоши на външен вид:


последното го взаимствах за едни сладки розички - стават хубави.
« Последна редакция: нд, 24 яну 2010, 14:13 от hadil »
Цитирай


Мнения: 3 804