Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 9 ян. 2010, 21:55 ч.
  • Преглеждания  54 852  Мнения  218  Онлайн  2
Отговори
  • Мнения: 171
Добре дошли на всички любители на арабската кухня ! Искрено се надяваме с тази тема да задържим интереса ви към нашата кухня, както и да споделим с вас, а и вие с нас, различни съвети, улесняващи, допълващи и овкусяващи новите или старите рецепти ! В темата освен чисто арабски рецепти, ще откриете и много други ориенталски и променени световни рецепти

С благодарност към Айа за подредбата на линковете !
Салати:
Табуле 1
Табуле 2
Табуле по сирийски (хайати)
Фатуш
салати от сварена леща и червен грейпфрут
салата с арпа
"Лубия хадда" (Люта лубия - може и със соя)
рецепта с нарови зрънца


3акуски :

арабска закуска
Фътте с хумус
Хумус - по мързеливия начин
Бакла  - по мързеливия начин
бакла с чесън

Супи:

шорба
Махлута
леща  и нахут с месо
леща с ориз и кайма
мжеддъра-или булгур с леща

Тестени:

бани4ки с разли4ен пълнеж
рецепти за паста
тунизийски макарони
Брик
Листове за Брик
макарони с кисело мляко,кайма и 4есън
лахм б аджин - месо в тесто
спагети - октоподчета
фрикасе ,тунис



Основни ястия:

Кус-кус по тунизийски
Миш-маш
зелен боб с чесън
Зелен фасул
булгур с картофи грах и моркови
булгур с картофи и моркови
Кайма с бургул
Кушари - традиционно египетско ястие
Лозови сармички
Лозови сармички от Александрия
3елеви сармички
Кубе
Куба от булгур
Куббат халаб
Класическа голяма варена кубба
Млухия
Млухия по тунизийски
Млухия сирийски вариант
рецепти с арпа
супа с арпа (тунис)
патладжани с каймамуса' (египетска манджа с патладжани)
патладжани с ядки
патладжани с кайма на фурна
тиквички с кайма
тиквички с яйца
пълнени тикви4ки
пълнени тикви4ки
Мтауаме
Махши - пълнени тикви4ки или патладжани
Готвена тиква с месо и мляко
Скариди с ориз и зеленчуци
Пикантни пържени картофи
камуния - агнешки дреболийки
Арман - кис.мляко с агнешко месо
Агнешко със зеленчуци
къпсе - продълговат ориз с пиле/месо/
шиш  барак
Кофта по марокански
Меки4ки с накълцано месо
шаварма
таские
пилешки кебап
пилешко месо на фурна
пиле с картофи  шафран и нахуд
Хариса
Бириани от гр.Басра
"Троен мосулски кебап"
Масгуф - риба на жар
Шаран по магребски
Бунния (или кафяв шаран)
Шаран
зрял боб по иракски
специалитет "Забрава"

Десерти:

арабски сладкиш(бонети)
баразек(сладки със сузам)
йойо
Арабски сладкиш Наммура
райба(сладки подобни на масленки)
пълнени фурми
толумбички 1
толумбички 2
иракска злабя (пържени и сиропирани сладки)
мадлюка или мадлюа
Баклава Ливан
Галакси бисквитен сладкиш
Сладки от фино фиде
катаеф
плодови бонбони с кокос
класически кокоски
бадемови топчета
фунийки
трюфели
Ум Али
грис халва
Бакалва с готови кори
Бакалва с кори от фиде
Басбус
Кекс Мадлен
Сладки с пълнеж (фурми)
халауат джибна - халва със сирене
Сладък салам от стар хляб
Шакарлама (сладки от Ирак)
сладки Харша
Харша с цареви4но брашно
Aysh Al Saray (лесен арабски сладкиш)
арабски сладкиш
Кнафе

Подправки:
Бахар
Микс от седем подправки (Саба бахарат )
Универсална смес
рецепта за съхранение на подправки в бурканчета
Шафран
улеснен вариант на сместа от подправки

3имнина
Жълта мосулска туршия, Пълнени кисели краставички, Туршия от цве … аш, Шарена туршия

На4ин на приготвяне:
Ирански ориз
мляко с ориз
Как да сварим ориза
марина за пилешко,телешко и агнешко
марината за шиш4ата от мароко
овкусяване на телешка кайма
как се обработват сушени домати
някои идеи за оформяне на тестени закуски

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 20:23 от hadil

Реклама
# 1
  • Varna
  • Мнения: 24
Опаа запис Първа!!!
Хадилче бях чела някъде рецепта за фиде с ориз ама как се приготвяше, а пък и не мога да се сетя къде я четох. Ако може да помогнеш. Hug

# 2
  • Мнения: 171
Опаа запис Първа!!!
Хадилче бях чела някъде рецепта за фиде с ориз ама как се приготвяше, а пък и не мога да се сетя къде я четох. Ако може да помогнеш. Hug
кликни на линка "как да сварим ориз" там я има рецептата.

# 3
  • София
  • Мнения: 3 943
А дано и тази част да я напълните с интересни рецепти за нула време.

# 4
  • Мнения: 171
А дано и тази част да я напълните с интересни рецепти за нула време.
е, че как - работим за каузата !

# 5
  • Varna
  • Мнения: 24
Благодаря Хадил   bouquet

# 6
  • Мнения: 9 900

Да предложа и тези лесни и вкусни сладки - Марокански меденки Гриба д’асль. 

# 7
  • Мнения: 171
страхотна кулинарка си !   bouquet

# 8
  • Мнения: 9 900
страхотна кулинарка си !   bouquet

hadil, благодаря ти, мила.   bouquet  Хич се нямам за такава, по-скоро се старая да подбирам и правя вкусни нещица. Grinning

# 9
  • в дядовата ръкавичка
  • Мнения: 612
Хадил - Благодаря за темата.
Благодарности и на Айа за подредбата на линковете.

Наскоро правих арпа с пиле по твоя рецепта Хадил   bouquet стана много вкусно.


labrex- чудни са Мароканските меденки   chef една от любимките си ми от кулинарния форум  Heart Eyes и наистина си страхотна кулинарка.   bouquet

# 10
  • София
  • Мнения: 3 090
Хадил  Hug благодаря за темата!   bouquet

# 11
  • по пътеката
  • Мнения: 3 101
запис и едно рамо винаги по отношение на тунизийската  кухня( магребското като цяло също)!  bouquet  bouquet

# 12
  • София
  • Мнения: 3 943
Я да ви задам аз един въпрос.
Мисля си, че по вашите земи каймата основно я правите от телешко месо (сигурно има и от овче или анешко). Пробвах един път и аз да правя кюфтета само от телешко месо ама много сухи станаха после. Та въпросът ми е има ли по вашите земи някакъв специален начин за притотвяне на изделия от кайма от телешко месо, който да ги прави по пухкави и не толкова сухи.

# 13
  • Мнения: 171
Я да ви задам аз един въпрос.
Мисля си, че по вашите земи каймата основно я правите от телешко месо (сигурно има и от овче или анешко). Пробвах един път и аз да правя кюфтета само от телешко месо ама много сухи станаха после. Та въпросът ми е има ли по вашите земи някакъв специален начин за приготвяне на изделия от кайма от телешко месо, който да ги прави по пухкави и не толкова сухи.
бях готова да се обзаложа, че съм написала как се прави този номер, ама и аз не си го намерих в старите постове. естествено е по-хубаво да ползваш по-младо телешко, но и с говеждо става.
единият начин е да сложиш малко агнешко или овче месо.
другият начин е да сложиш зехтин в количество 4 с.л. на килограм телешка кайма.
може да добавиш яйце на килограм кайма или 1 с.л. доматено пюре (може и настърган домат) - в общи линии зависи от рецептата.

# 14
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
момичета, малко помощ....

скоро бяхме в иракски ресторант и ядах салата от пресни зеленчуци с мариновано козе сирене.

сиренето беше на конци  Thinking
какво е това сирене? как се казва?

самата салата беше подправена много добре, но не можах да разпозная подправките.
беше тъмен прах като настъргано индийско орехче, но вкусът и ароматът ми бяха непознати...
някой има ли идеи  за сиренето и подправките по беглите ми обяснения  Blush

# 15
  • Мнения: 171
момичета, малко помощ....

скоро бяхме в иракски ресторант и ядах салата от пресни зеленчуци с мариновано козе сирене.

сиренето беше на конци  Thinking
какво е това сирене? как се казва?

самата салата беше подправена много добре, но не можах да разпозная подправките.
беше тъмен прах като настъргано индийско орехче, но вкусът и ароматът ми бяха непознати...
някой има ли идеи  за сиренето и подправките по беглите ми обяснения  Blush

сиренето на конци не е задължително да е козе и е сирийско, а не иракско - казва се "джибнат шилал" (тоест сирене на гранки), а прахът за салатата е смес от сух магданоз, джоджен и заатар  (дива мащерка).

# 16
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
hadil,
благодаря за бързия отговор.
ще погледна в арабските магазини дали го има това сирене.
евентуално траснкрипция на латиница на името? ...

подправките в салатата бяха други.
тези, които си изброила ги познавам на вкус, а и подправките не бяха зелени!

бяха по-скоро тъмно кафеви  newsm78
имаха приятен, мек топъл вкус...

# 17
  • Мнения: 171
сиренето е shilal (има го по арабските магазини в София има го и в Кауфланд), а ако опишеш салатата с какви зеленчуци е ще се сетя за коя подправка говориш. иначе понякога се ползва зелен кимион, но той е остър на вкус, а и кориандъра също.

# 18
  • в матрицата
  • Мнения: 948
Ето ме и мен, кога пуснахте нова тена, че вече 2 стр. изписахте, а в старата бяхте изчезнали..... Аз няма да питам за рецепта, а ще питам какво стана със срещата и ходенето на ливански ресторант....май вече няма желаещи  Cry

# 19
  • Мнения: 171
да ти кажа честно аз още съм желаеща, но май времето ми ме ограничава. ако някой успее да организира нещо ще се постарая да се появя.

# 20
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
hadil,
не съм в Бг, ще търся тук.

салатата беше от Айсберг, моркови, ядки - май орехи...
подправките не бяха кориандър, нито кимион... тях ги знам  Thinking

# 21
  • Мнения: 171
остава да е бил тъмен соммак - той е кафеникав, а не червено-лилав като обикновения. понякога се примесва с малко карамфил, но не с всички салати. ако не е това - наистина не се сещам какво друго да е. но ще питам все пак.

# 22
  • София
  • Мнения: 3 090
А на кои салати се слага соммак? Досега съм слагала само на шопска, придава невероятен вкус.

# 23
  • Мнения: 171
ами на повечето салати се слага, за да придаде кисел вкус. слагаме го и на кюфтетата.

# 24
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
hadil,

май е сомак  Peace
мерси  Hug

# 25
  • Мнения: 102
Здравейтееее!
Хадил благодаря за новата тема! Hug

# 26
  • София
  • Мнения: 3 943
Мизиката е  кръвта на арабите. Може и да бъркам, но не съм забелязал друг етност така да е се е пристрастила към музиката. Няма значение дали мелодията ще е бавна и мелодична или силно ритмична. Арабите веднага ще намерят приложение на всякакъв вид мелодия.

Няма да забравя, когато приключи поредния курс (последния - сега вече не преподавам) на моите студенти, бях поканен от тях на ресторант. В групата имаше 4 момчета араби. Ами само да почукаш ритмично на масата едното веднага се ослушваше и усещаш че тялото му вече е в ритъма. Знаете ли колко са неповторими арабите, когато са спокойни и се развеселят. И най-намръщения да си ще те накарат да бъдеш сред тях и да се веселиш по тяхно му.

Ми даааа ... даже ме научиха да играя един техен танц. Дигаш единия крак и със стъпалото първо два такта на страни го люлееш после следващите два такта правиш кръг и хоп подскачаш на другия крак и пак така. След това правиш три крачки надясно и пак почваш. Даже едното момче на пясък изписа една формула заради която за една бройка да го скъсам (беше я научил веднага след изпит). Ама я изписа върху пясъка на плажа по време на танц. Бе какво ли знаят другите хора за арабските танци. Simple Smile

Някъде четох че по традиция играели били само жените пък за мъжете не били предпочитали или нещо такова. Това не си спомням по какъв повод беше и за какво се е отнасяло, ама тия момчета, за които аз разправям използваха всяка минута да танцуват. Бяха любимците на компанията. Знам ли може пък да са били изключение.

# 27
  • Мнения: 171
Мизиката е  кръвта на арабите. Може и да бъркам, но не съм забелязал друг етност така да е се е пристрастила към музиката. Няма значение дали мелодията ще е бавна и мелодична или силно ритмична. Арабите веднага ще намерят приложение на всякакъв вид мелодия.

Няма да забравя, когато приключи поредния курс (последния - сега вече не преподавам) на моите студенти, бях поканен от тях на ресторант. В групата имаше 4 момчета араби. Ами само да почукаш ритмично на масата едното веднага се ослушваше и усещаш че тялото му вече е в ритъма. Знаете ли колко са неповторими арабите, когато са спокойни и се развеселят. И най-намръщения да си ще те накарат да бъдеш сред тях и да се веселиш по тяхно му.

Ми даааа ... даже ме научиха да играя един техен танц. Дигаш единия крак и със стъпалото първо два такта на страни го люлееш после следващите два такта правиш кръг и хоп подскачаш на другия крак и пак така. След това правиш три крачки надясно и пак почваш. Даже едното момче на пясък изписа една формула заради която за една бройка да го скъсам (беше я научил веднага след изпит). Ама я изписа върху пясъка на плажа по време на танц. Бе какво ли знаят другите хора за арабските танци. Simple Smile

Някъде четох че по традиция играели били само жените пък за мъжете не били предпочитали или нещо такова. Това не си спомням по какъв повод беше и за какво се е отнасяло, ама тия момчета, за които аз разправям използваха всяка минута да танцуват. Бяха любимците на компанията. Знам ли може пък да са били изключение.
е копни си поста в нашата тема !  Laughing

# 28
  • София
  • Мнения: 3 943
...
е копни си поста в нашата тема !  Laughing

Копнах си я бъш на място. Ма нищо де нека и тука седи, па ако требе ще го изтрия. То в днешно време ядене без музика не върви.

Ох отдавна не съм се смял така на себе си.  Laughing

# 29
  • Мнения: 171
я не го трий ! остави си го тук. довечера ще пусна една рецепта - казва се "забрава", така че остави поста. Има интересна легенда за това ястие и е близка до това, която си писал в поста, така че се връзва. а и да ползвам повода да я пусна - хубава рецепта е.

# 30
  • София
  • Мнения: 3 943
Хадил намислил съм да правя експеримент с домашни къпани кори за баница. Да не развивам цялата идея ама да те помоля да ми кажеш как се казваше оная вашата специфичната подправка дето беше от много съставки, че да вървя в арабските да я диря. Идеята ми е баницата да е с кълцано месо (предполагам, че ще е свинско), което предварително съм обработил (задушил) в домето пюре, лук и тая подправка.

Впрочем как мислиш дали ще стане тоя номер.

# 31
  • Abu Dhabi
  • Мнения: 8 124
Мизиката е  кръвта на арабите. Може и да бъркам, но не съм забелязал друг етност така да е се е пристрастила към музиката. Няма значение дали мелодията ще е бавна и мелодична или силно ритмична. Арабите веднага ще намерят приложение на всякакъв вид мелодия.
..........
 Бе какво ли знаят другите хора за арабските танци. Simple Smile

Някъде четох че по традиция играели били само жените пък за мъжете не били предпочитали или нещо такова.

абе странно ми е това, което пишеш. първо се сещам за африканците/не Северна Африка, по-надолу/ и Централна Америка/да не говорим за Бразилия/...доста повече им кипи кръвта, ми се струва.
за жените също ми е странно, нашите тук само косите си мятат.

ама и те нашите тук едни традиции имат......

# 32
  • София
  • Мнения: 3 943
Мизиката е  кръвта на арабите. Може и да бъркам, но не съм забелязал друг етност така да е се е пристрастила към музиката. Няма значение дали мелодията ще е бавна и мелодична или силно ритмична. Арабите веднага ще намерят приложение на всякакъв вид мелодия.
..........
 Бе какво ли знаят другите хора за арабските танци. Simple Smile

Някъде четох че по традиция играели били само жените пък за мъжете не били предпочитали или нещо такова.

абе странно ми е това,...

Този пост по погрешка го пуснах тук, иначе темата я коментираме в Иракската тема ако искаш заповядай там и ще ни бъде интересно да ни разкажеш това което знаеш за арабите и техните танци.

# 33
  • Abu Dhabi
  • Мнения: 8 124
благодаря, просто се учудих, нищо повече. Всеки етнос изразява себе си И с музика.

# 34
  • Мнения: 171
дядо хаджия - аз точно така правя баницата с кълцано месо. а подправката виж в първия пост - води се универсална подправка. а в блога я има в класически у в улеснен вариант.

# 35
  • София
  • Мнения: 3 943
дядо хаджия - аз точно така правя баницата с кълцано месо. а подправката виж в първия пост - води се универсална подправка. а в блога я има в класически у в улеснен вариант.

Значи да не търся оная седемте дето е ами универсалната така ли ?

# 36
# 37
  • Мнения: 171
Дядо Хаджия, надявам се си намерил подправките в блога или в старата тема. Ето и обещаната рецепта с история.
Казват, че имало в едно време един младеж, който бил изкусен танцьор. Цял живот той се усъвършенствал в изкуството на танца. Бил известен сред хората, че на драго сърце веселял с танците си и свои и чужди, без да иска отплата. Един ден той видял на площада да танцува девойка, която владеела танците до степен, за която той само мечтаел. Тя била като магьосница. Отишъл той при нея, склонил глава и я помолил да го научи. Тя приела при условие, че той заплати каквато цена му бъде поискана, когато му бъде поискана. Съгласил се танцьорът и започнал да се учи.

Стараел се, танцувал, не спял от мъка, но не можел да достигне нейното съвършенство. Тя сякаш летяла, докато танцува. Един ден тя му казала: "Кое ти тежи най-много!". Замислил се и казал: "Тежи ми тялото, което ми пречи да летя като теб." Поклатила глава тя и казала: "Дай ми черния си дроб и ще олекнеш, но и никога няма да усетиш любов към земните наслади като храна и питие.". Съгласил се младежът. И наистина, отказвайки се от черния си дроб, той започнал да лети като нея.

След време забелязал, че все пак не може да танцува като нея. Тя никога не се огъвала от болката и не се уморявала. Натъжил се пак той. Попитала го девойката: "От какво те боли най-много?". "От физическата болка, която пречи на танца ми и от умората, която ме надвива." "Дай ми стомаха си и се откажи от състраданието към човешките болки, за да се отървеш от твоята.". Съгласил се младежът. и наистина вече не се уморявал.

Въпреки всичко, не бил щастлив... чувствал, че нещо му липсва. Попитала го пак танцьорката: "От какво страдаш?". "От сърцето ми, което тъгува по нещо незнайно за мен." "Дай ми сърцето си, за да не тъгува." Съгласил се младежът. И наистина вече не тъгувал, но и не изпитвал никакво щастие, нито каквато и да било емоция. Не страдал, не се уморявал, не обичал, не вкусвал, не пиел... загубил всичко човешко. Вече бил съвършен танцьор, но танцът му не радвал хората, защото той не се усмихвал и не бил вече свързан с тях. Той не танцувал за тях или с тях... танцувал само за себе си.

След време обаче младата танцьорка загубила съвършенството си и придобила всичко, което той имал. Когато попитали за тайната й тя им казала, че става въпрос за ястие на име "Забрава". като ядеш от него забравяш майсторството си, а като даваш продуктите за него губиш човещината си.
/малко напомня на Приказка за стълбата/

Та ето я и рецептата:

1/2 килограм пилешки дробчета
1/2 килограм пилешки воденички
1/2 килограм пилешки сърца
1/2 килограм телешко или агнешко месо (може и да става със свинско, така 4е пробвайте)
3 с.л. доматено пюре
2 глави лук нарязани на ситно
2 с.л. от подправката (универсалната)
1 връзка магданоз наситнен също
1/2 чаша добре измит ориз
малко джоджен на вкус
олио или зехтин за задушаване на плънката
1 пакет точени кори не от най-фините или като мен си ги наточете сами

Сварявате и обелвате воденичките (ако имат нужда де - аз понякога ги беля, докато са сурови, т.е. махам им онази жълтата дебела ципа), сварявате и сърцата и черния дроб (черен дроб се слага във вряща вода, никога в студена и не го варете дълго, може да остане леко суров, само да му сменете цвета отвън).

Задушавате лука в малко мазнина и добавяте нарязаното на ситни кубчета месо (размер около 0.5/1 см). Като месото си смени цвета, добавяте воденичките и сърцата. След около 10 минути на не много силен огън, слагате и черния дроб. Разтваряте в съвсем малко вода доматеното пюре и го слагате към сместа. Оставяте да къкри, докато напълно изври всякаква течност. накрая слагате подправката не повече от 5 минутки преди края, а зелениите като свалите от котлона.

Плънката се слага в корите и се завива като вита баница. ако не искате да е така просто си я направете като баница, каквато предпочитате. не нарязвайте предварително, но залейте с 2 яйца и 4 с.л. кисело мляко.

Печете на умерена фурна около 45 минути до 1 час максимум според печката ви.





# 38
  • Egypt
  • Мнения: 132
Еее, страхотна история, и страхотна рецепта. Ами тука има само от тънките кори, не може ли да ги навивам няколко наведнъж?

# 39
  • София
  • Мнения: 3 943
Еее, страхотна история, и страхотна рецепта. Ами тука има само от тънките кори, не може ли да ги навивам няколко наведнъж?

Тя Хадил да каже щото си познава рецептата. Аз обаче си мисля че няма проблем. Значи хващащ да речем три или четири кори, ръсиш между тях по малко мазнина и после върху най горната си редиш там плънката. Аз когато ми трябват по дебели кори - например за зелник или баница с месо така правя.

Пък ако ти се играе можеш и да си направиш кори, ама това е друга тема.

# 40
  • Мнения: 171
отговорът на хаджията е точен и за моята рецепта. иначе съм пробвала веднъж с тесто за месеница (тутманик), но без много мазнина и общо взето става. но най-добре е с корите. ако не искаш да го правиш навито, нареди си го като обикновена баница.

# 41
  • Egypt
  • Мнения: 132
Навити ми се струва, че най- добре ще стане. Обаче ако почна и да меся, няма да ми стигне цял ден за тая богатата рецепта Laughing

# 42
  • Мнения: 171
срам и резил, добре че е хаджията да ме подсети. В рецептата има и ориз - слага се малко преди да сложите доматеното пюре в сместа. за който не обича ориз - не е задължителен.

# 43
  • в капчица роса
  • Мнения: 800
само запис, после ще чета

# 44
  • Мнения: 4 358
Нареждам се отново сред вас.
Надявам се да напълните и тази темичка с изкусителни неща Hug

# 45
  • Мнения: 171
Нареждам се отново сред вас.
Надявам се да напълните и тази темичка с изкусителни неща Hug
с удоволствие, каквото поискате !

# 46
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
пак съм аз с въпроси за подправки  Mr. Green

скоро правих салатата със сумак, както Хадил ми каза.
не беше същия вкус като в ресторанта, но е напълно възможно моят сумак да е позагубил аромата си Thinking

днес искам да правя Fatayer bi Lahim, какви подправки препоръчвате?
обичаме да ядем пикантно  Simple Smile
също ако може и предложение за подправки за плънка от спанак...

# 47
  • Мнения: 171
за тези с месо аз ползвам моята си смес. ето улеснен вариант за приготвянето й:
кимион - 8 с.л.
черен пипер - 6 с.л.
лют червен пипер - 3 с.л.
сладък червен пипер - 2 с.л.
бял пипер - 1 с.л.
джинджифил - 3 с.л.
индийско и мадраско къри по 3 с.л.
кардамом - 1 ч.л.
канела - на върха на чаената лъжичка
карамфил - на върха на чаената лъжичка
бахар - 1 с.л.
кориандър - 1 с.л.
куркума - 1/2 с.л.

а за тези със спанак - соммак (ако е изветрял не го слагай, дава горчивина, ако е в голямо количество и няма нито кисел вкус, нито аромат), слагаме гъст сок от нар или малко кисели нарови зрънца и съвсем малко доматено пюре в плънката (не е задължително), малко люта чушка, индийско орехче, кимион или малко от сместа с подправките, без да се прекалява.

# 48
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
 HugХадил, ти си съкровище

от сместта за каймата колко да сложа? джинджифилът сух или пресен?
ще правя с малко бройки кайма (аз не ям месо), т.е. около 250 - 300 гр. кайма ще ползвам за плънката.
колко да сложа от смесените подправки? 1 ч.л. стига ли? - няма как да опитам  Blush

# 49
  • в капчица роса
  • Мнения: 800
Hadil , дай рецепта за зрял боб. Бг начин не ми допада. Една туркиня беше правила мн хубав с малки кщфтенца вътре, трябва да питам в турската/

# 50
  • Varna
  • Мнения: 24
И аз ако може с един въпрос не от арабската кухня, ама питах в няколко от другите кулинарни и никой не ми даде отговор, затова у дома най-добре да питам.
Купих сушени домати. Казаха ми че трябва да ги залея с гореща вода и като поомекнат да ги нарежа на кубчета. Обаче след това като ги сложих в яденето въобще нямаше вкус на домат и си седеше така на парченца и в общи линии не останаха доволни и моите. Ако можете да ми кажете как се приготвят, за да се разтворят в яденето и да придадат този аромат за който съм чувала

# 51
  • Мнения: 171
по ред на номерата:
asyalein  джинджифилът е сух, за около 300 грама кайма 1 ч.л. смес подправки е напълно достатъчна.

Shilan & Shiar - накисваш боба от вечерта, изсипваш водата и го слагаш в студена вода да заври. Като заври и омекне изхвърляш водата. Измиваш хубаво късчетата месо, ако ще е с месо, слагаш ги в малко студена вода, сипваш боба и оставяш да се досварят заедно, накрая, когато бобът е напълно сварен слагаш люта чушка и доматен сос или доматено пюре и сол на вкус. Е те това е цялата философия. Ако е с кюфтенца може по същия начин или можеш да запържиш леко кюфтенцата. Никакво брашно, никакъв лук и никакви други приумици. има и други рецепти, ако искаш, не са класически, но мога да ти ги дам.

nikito71, зависи в какво ще ги слагаш доматите. освен това не се заливат с вряла вода, а се накисват от преди ден в студена вода, като леко ги набождаш с вилица. После ги отцеждаш от водата и леко ги задушаваш със зехтин. После, ако искаш ги пасирай, макар че не се налага и тогава ползвай в манджите, иначе няма да им усетиш аромата.

# 52
  • Varna
  • Мнения: 24
Отново ти благодаря Хадил!!!

# 53
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
вчера забравих да се ппохваля - ето ми Fatayer bi Lahim-а  Mr. Green
на вкус - перфекти, за еститиката може да се поработи  Blush
Хадил, мерси за смеската от подправки  Hug

# 54
  • Мнения: 171
Браво на теб - и на вид са хубави. Иначе има много идеи за оформление. Важното е да ви е вкусно !

# 55
  • Мнения: 2
Здравейте, извинявам се че нахлувам така в темата , но просто искам да ви благодаря за споделените рецепти.  bouquet
Ще продължавам да поглеждам тук и да "крада" вашите рецепти.

# 56
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 8 199
вчера забравих да се ппохваля - ето ми Fatayer bi Lahim-а  Mr. Green
на вкус - перфекти, за еститиката може да се поработи  Blush
Хадил, мерси за смеската от подправки  Hug


Много ефектно, asyalein .
Погледнах на първа страница но не видях рецепта с това име...
Може ли линк,къде да я търся?    Praynig   

# 57
  • Мнения: 171
всеки е добре дошъл да си 'краде".
краси.мира - не разбрах коя рецепта ти трябва - за подправката или за самите фатайер ?

Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 20:54 от hadil

# 58
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 8 199
hadil ,  подправките ги видях,и за месната плънка, и за спаначената.
Интересно ми е от какво тесто се правят самите питки,ако така се казват?

# 59
  • Мнения: 171
hadil ,  подправките ги видях,и за месната плънка, и за спаначената.
Интересно ми е от какво тесто се правят самите питки,ако така се казват?



за тестото
500 грама брашно
2 щипки сол
мая за хляб
вода за замесването
Трябва да се получи тесто като за хляб. Оставяте да втаса и после оформяте по желание.

# 60
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
Краси, извинявай, че не отговорих, но тук Хадил е специалистката  Hug

тестото, което ползвах е същото като  рецептата, която тя е дала, но аз добави 2 с.л. зехтин.
кръговете бяха около 8см в диаметър...

плънката от спанак е задушен спанак с лук и подправките.
моята стана леко влажна и добавих малко овесени ядки да не ми се размекне тестото.

каймата е запържена с лук и подправките и 1 с.л. доматено пюре.

# 61
  • Мнения: 171
и аз понякога слагам зехтин в тестото или си намаслявам пръстите докато оформям самите закуски. а да ти кажа аз спанака го прецеждам като го бланширам и затова не става много водниста плънката.

Последна редакция: нд, 24 яну 2010, 12:11 от hadil

# 62
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
Хадил, как залепваш краищата, ако намазниш тестото  Thinking
аз мажех кръговете с белтък, за да залепнат... newsm78

спанакът ми стана воднист, защото беше от замразения.
в момента тук няма хубав пресен спанак... Blush

# 63
  • Мнения: 171
ако ги намаслявам ги правя плоски като пица, а иначе и аз мажа с белтък, а и понякога просто усуквам краищата. за замразения спанак има един добър начин - слагаш го да се задушава без нищо, докато се сгъсти, а лукът го запържваш предварително и след това го смесваш.

я да пусна едни модели, които бях видяла преди време и които съм пробвала само веднъж. да ви кажа честно никак не са лоши на външен вид:


последното го взаимствах за едни сладки розички - стават хубави.

Последна редакция: нд, 24 яну 2010, 14:13 от hadil

# 64
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 8 199
hadil , asyalein,   много ви благодаря!      newsm51

Наумила съм за довечера да ги правя.Дано да станат и за снимка...    Simple Smile      


Ето ги.Направих ги с една формичка,за по-лесно.



Тези са с кайма,лук и подправката.

Последна редакция: пн, 25 яну 2010, 10:03 от краси.мира

# 65
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
Краси, доволна ли си от вкуса?

нашите свършиха доста скоростно  hahaha
но ние ядем доста с подправки  Sunglasses

# 66
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 8 199
Краси, доволна ли си от вкуса?

нашите свършиха доста скоростно  hahaha
но ние ядем доста с подправки  Sunglasses
Да,много!Аз си падам по източната кухня и по пикантното.Имайки предвид,че от дозата се получиха две такива чинии,останаха само 4 питки.Трима сме,с дете на 13 г.    Mr. Green

Скоро ще се пробвам и с вегетариански.

# 67
  • Мнения: 171
Краси - имаш ли някъде упътване как хора като мен, абсолютни инвалиди в рисуването да могат да си оформят фигурките за украсите на твоите страхотни торти.

# 68
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 8 199
Краси - имаш ли някъде упътване как хора като мен, абсолютни инвалиди в рисуването да могат да си оформят фигурките за украсите на твоите страхотни торти.
Ами не знам кои точно украси имаш предвид...нямам някакви специални снимки или нещо такова...
Гледала съм от Тортената библиотека

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=339926.0

разни клипчета,или албуми...
с рисуването и аз съм зле,ама пусти мерак...   Mr. Green
А фигурките...правя ,мачкам,хвърлям,като не ми хареса и пак...
Ако нещо конкретно те интересува,питай!Ще обясня,доколкото мога!   Peace

# 69
  • Мнения: 171
много благодаря, намерих си страхотни неща в твоите линкове и в един от блоговете там.

# 70
  • Egypt
  • Мнения: 132
Някой може ли да ми каже как е ромфел и камун на български  newsm78

# 71
  • Мнения: 171
Някой може ли да ми каже как е ромфел и камун на български  newsm78
карамфил и кимион  Laughing

# 72
  • Egypt
  • Мнения: 132
Шокран, Хадил! Трябва да взема да понауча арабски, че съм като някой идиот тука. А тоя карамфил изобщо не е като познатия ми- черен и сух, ами си е направо червено цветче.

# 73
  • Мнения: 171
Шокран, Хадил! Трябва да взема да понауча арабски, че съм като някой идиот тука. А тоя карамфил изобщо не е като познатия ми- черен и сух, ами си е направо червено цветче.
с по-силен аромат е като е на цветче, ама аз не знам защо не съм му фен, ни сух, ни пресен. гледам да го слагам в малки количества.

свали си някой и друг учебник от тук www.avaxhome.ru  има и специални за египетския диалект.

# 74
  • Мнения: 102
Здравейте майсторки!

Все се каня да ви питам как се прави куба.Има някаква подправка вътре,която мисля я слагат ,и в ориз, и в сладки,но не мога да се сетя каква е.И струва ми ,се слагат лучец в средата на всяка кубетка. Hug

# 75
  • Мнения: 171
Здравейте майсторки!

Все се каня да ви питам как се прави куба.Има някаква подправка вътре,която мисля я слагат ,и в ориз, и в сладки,но не мога да се сетя каква е.И струва ми ,се слагат лучец в средата на всяка кубетка. Hug

ето ти линковете за кубба, а ако не си харесаш от тези, дай повече информация кой вид имаш предвид и ще те уредим с рецепта:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.msg4065077#msg4065077
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.msg12565836#msg12565836
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.msg12589924#msg12589924
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.msg12894674#msg12894674

# 76
  • Мнения: 102
Много ме е срам EmbarassedУж първата тема не я изпусках от поглед,а то колко рецепти за куба имало.Мнооого се извинявам.Сега като видях толкова много видове и аз започвам да се чудя какво ядем тук.Срамота направо  Embarassed
Тъмна като кюфте с конусовидни краища.Предполагам,че е тази от втория линк .Хадилче мнооого благодаря,златна си  Hug
 Другата седмица ще се пробвам да я направя и ще докладвам.Междувременно ще купя готова куба и ще я снимам за експертно мнение  bouquet
Хе хе а първата рецепта от същото линкче,това с питата съм го хапвала и все си мислех ,че е тукашната пица Joy
Усмихната седмица на всички!
Да се редактирам малко:булгура може ли да се смели в блендер или за предпочитане е да го намачкам на ръка,при положение ,че нямам машинка за месо.Или, ако е от най -ситния дали не може само да се накисне във вода за няколко часа ?И Хадилче на твоята смес,като кликна излизат други работи.

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 12:04 от orchestra

# 77
  • Мнения: 171
orchestra, коя смес не ти излиза ?
булгурът, ако е ситен може и само да се накисне. а с блендера - може, но не на високи обороти, за да не стане "гумено" тестото.

# 78
  • Мнения: 102
Хадилче,на втория линк,кубба от булгур,пише  "1 с.л. от моята смес подправки".Като кликна там излиза ето тази страница http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.150 , където не виждам твой пост .Предполагам  говориш за универсалната подправка,която е на първа страница от втората тема.Дано успея с булгура,току що купих светъл (жълт) ситен.
И още един въпрос ако може: като изпържа куббата ,колко време може да престои и що годе да не си загуби вкусовите качества?
Хадилче благодаря!
Днес правих Махши (само тиквички),мисля че ми се получиха много добре и на вкус ми харесват,уцелих ги да са леко хрупкави даже.Ще снимам да се покажа BlushМоже би подправката да не съм я докарала много на пропрции, понеже  кардамома и карамфила имах цели зърна и  се опитах да ги смеля в робота.Доста фира дадоха.
Направих и Мотаббел петинджан,Мондето я беше дала в една тема за арабска храна,но струва ми се не я докарах.Ще гледам да я хапна в някой ресторант да видя как е.Въобще тази седмица съм се отдала на арабска кухня.
Хайде вкусна вечер!

# 79
  • Мнения: 171
браво на теб. а за линка сигурно съм го дала преди да се пренаредят страниците, та затова става така. точно универсланата смес имам предвид. а кубба, може да се съхранява в хладилника и като я претопляш си е годна за ядене.

# 80
  • Мнения: 102
Сътворих и куббата тази вечер.Стана добре мисля.Не можах да измайсторя стеничките да са мнооого тънички.Намерих ето този блог:
http://lailablogs.com/?p=769 Но както виждам тук булгура е смесен с част от месото (каймата) и може би по лесно се оформят тънки стени newsm78
Взех ,че реших да се правя на голяма майсторка и запържих малко ядки (пакистански пише на пакета,виждам в разни сосове ги слагат) в масло.Плънката стана много вкусна и ядките бяха хрупкави. В готовата кубба ,обаче не се усещаха като хрупкави,а по скоро като орехи в кекс.
Ето снимки (не са много добри) на кубата и на тиквите Wink
http://media.snimka.bg/5485/017224806.jpg
http://media.snimka.bg/5485/017224930.jpg
http://media.snimka.bg/5485/017224997.jpg

# 81
  • София
  • Мнения: 3 090
Изглеждат чудесно, поздравления!  smile3501
Навярно са и вкусни  thumbsup

# 82
  • Мнения: 171
браво на теб и за махши и за кубба. а в булгура не е смесена плънка, просто част от него е размесена, а другата е, както си излиза от машинката за мелене.

# 83
  • Варна
  • Мнения: 164
Сега видях, че сте отворили новата темичка. Да ни е честита!   bouquet Много хубаво е оформена! Записсс Wink))  Hug

# 84
  • Мнения: 171
и едно копие на рецепти за Великденски пости:


Баница със спанак

2 кг пресен спанак или 800 грама готов бланширан и отцеден спанак
1 връзка пресен копър, ситно нарязан
1 връзка пресен магданоз, ситно нарязан
8 стръка зелен лук, ситно нарязан
1 връзка листа от резене, които могат да бъдат заместени с един средно голям стрък праз или 1 връзка прясна мента/джоджен/нане - също ситно нарязани (може и по малко от всичко)
3/4 чаша зехтин (очевидно рецептата е за дните, в които е разрешена употребата на мазнина)
1 пакет кори за баница (около 24 кори)
черен пипер, сол

Пресните зелении се изчистват и измиват хубаво, после се посоляват с малко морска сол (става и в обикновена), нарязват се и се оставят да се отцедят за около 10 минути, за да се махне излишната вода. После смесете спанака, копъра, магданоза, лука, резенето, черния пипер и половината зехтин и ги разбъркайте добре.

Загрейте фурната до около 180°C.
Намаслете тавата, в която ще печете. Като нареждате корите, оставяйте част от тях да остане извън тавата. Наредете половината кори, като намаслявате леко всяка една.

Сложете плънката и подвийте краищата а корите, които сте оставили при нареждането. Наредете втората половина кори, като също ги намаслявате - без последната. Нарежете баницата. Напръскайте с малко вода и печете около час. След като се изпече, оставете да се охлади поне около половин час.


Пълнени чушки с булгур и босилек

6 бр. големи пиперки за пълнене или 10-12 бр. със среден размер
1/4 чаша зехтин
1/2 чаша настърган лук
1 чаша булгур (за предпочитане от по-светлия)
2.5 чаши нарязани белени домати (може и консерва естествено)
1 и 3/4 чаши вода
1 с.л. сол
1/4 с.л. черен пипер
1/2 чаша ситно нарязан магданоз
1/3 чаша ситно нарязан босилек
1/2 чаша вода

Отрежете от чушките капаче, което да ви позволи да махнете семената от вътрешността, но запазете капачетата.

В малка тенджерка задушете лука в зехтин за около 1-2 минути. Добавете булгура и разбъркайте хубаво, докато се смеси добре със зехтина и лука. Намачкайте доматите и ги добавете заедно с 1.5 чаши вода, сол, пипер и оставете да къкри на средно силен котлон за около 10 минути, като често разбърквате.

Добавете босилека и магданоза и махнете от огъня. Оставете за около 5 мин. да престои. Загрейте фурната до около 180°C. Напълнете чушките (като оставите малко свободно място, за да не излезе плънката като се досготви). Пиперките се слагат изправени една до друга, с капачетата отгоре, слага се половин чаша вода в тавата и се пече около час и 15 мин. или докато пиперките омекнат според вкуса ви. Ако капачетата има опасност да изгорят - покрийте с фолио.

# 85
  • варна
  • Мнения: 7
ЗДРАВЕЙТЕ.следя вашата тема с голям интерес и дано се престраша да се включа и аз някои ден

# 86
  • в средата на мъглата
  • Мнения: 3 804
Да се запиша и аз   bouquet

# 87
  • Мнения: 102
Здравейте майсторки!
Миналата седмица направих Баразек.Вместо накълцан шам фъстък сложих накълцани орехи (това имах в момента).Но....това 3/4 ч.захар много малко ми с вижда.Аз даже сложих 2-3 с.л. отгоре,но не бяха сладки.Може би и за това дребните не ги уважиха,занесох ги в офиса ,там се изядоха Mr. Green
Иначе на вид и на мирис бяха страхотни.Кажете на какво трябва да бие повече вкуса ,на сладост или на сусам (как се изказах,но ще ме разберете).
Все се каня да постна една снимка на марокански сладки.Незнам дали са марокански,но в марокански ресторант ни почерпиха с тях.Едното ми заприлича на сладката харша ,а другото със сусама си мисля че е точно баразек ,но значително по -сладки  (моите ,заради орехите имаха малко по различен вкус) Но тези пръчиците,чиито краища са натопени в сусам (вътре са с плънка) и тези пънчета ,чиято среда е също плънка (не знам дали се вижда добре на снимката) много ми допаднаха.Може някоя от мароканските ни агентки да се включи  Sunglasses
http://media.snimka.bg/5625/017506267.jpg

# 88
  • в средата на мъглата
  • Мнения: 3 804
orchestra -Баразето не е толкова сладко,вкусът бие повече на сусам.

# 89
  • Мнения: 171
Здравейте майсторки!
Миналата седмица направих Баразек.Вместо накълцан шам фъстък сложих накълцани орехи (това имах в момента).Но....това 3/4 ч.захар много малко ми с вижда.Аз даже сложих 2-3 с.л. отгоре,но не бяха сладки.Може би и за това дребните не ги уважиха,занесох ги в офиса ,там се изядоха Mr. Green
Иначе на вид и на мирис бяха страхотни.Кажете на какво трябва да бие повече вкуса ,на сладост или на сусам (как се изказах,но ще ме разберете).
Все се каня да постна една снимка на марокански сладки.Незнам дали са марокански,но в марокански ресторант ни почерпиха с тях.Едното ми заприлича на сладката харша ,а другото със сусама си мисля че е точно баразек ,но значително по -сладки  (моите ,заради орехите имаха малко по различен вкус) Но тези пръчиците,чиито краища са натопени в сусам (вътре са с плънка) и тези пънчета ,чиято среда е също плънка (не знам дали се вижда добре на снимката) много ми допаднаха.Може някоя от мароканските ни агентки да се включи  Sunglasses
http://media.snimka.bg/5625/017506267.jpg
тцъ - не са баразек. друг вид сладки са. сега нямам време да търся рецептите, но до няколко дни ще ги пусна, ако от мароканските или алжирските дами не ме превари някоя. наистина орехите могат да намалят сладостта, но не до такава степен, просто баразек не са толкова сладки.

# 90
  • Мнения: 102
Вещичке,Хадилче,благодаряза поясненията!Пак нещо съм объркала,но поне опитах.
Ще чакам рецептите Hug

# 91
  • Пазарджик/Бирмингам/Пакистан
  • Мнения: 21
Момичета опитах се да намеря рецепта за Maqluba ili Makloube  в форума но не намерих.Отивам да го готвя по рецепта която ми дадоха.Стискайте палци и ще се отчета с резултат/ако има такъв /:))/b]  chef

# 92
  • Бургас
  • Мнения: 158
Страхотно е при вас! Благодаря на авторката за положения труд!  bouquetСлед малко ще спретна баницата със спанак, ама без резене Embarassed.

# 93
  • Мнения: 171
Едно копие и тук:
Една рецепта, за която ме подсети АС в другата тема.

Саййадия

2 кг рибено филе
2 чаши измит ориз
2 ч.л. смлян кимион
сол и черен пипер на вкус
половин чаша олио
две чаши половина вода
нарязана на ситно глава лук със средна големина
1 ч.л. смес от подправки (известната универсална смес също става)
2 ч.л. соммак
2-3 скилидки чесън - намачкани
1 лимон - по-големичък

смесвате солта, кимиона, пипера, подправката и соммака и обилно поръсвате рибните филета. лукът се запържва леко в олиото и се добавя чесънът, докато порозовеят. добавят се рибните филета и се задушават, докато леко си сменят цвета. после ги слагате на дъното на тенджерата и заливате със соса, в който сте ги задушили. слагате ориза, водата и сол на вкус. задушавате, докато се сготви оризът. обръщате в подноса и изстисквате лимона върху рибата.

за доматения сос:

половин килограм пресни белени домати или една консерва домати
1 глава настърган лук (по-малка главичка)
босилек, лют червен пипер, черен пипер, сол и джинджифил
половин връзка магданоз

запържвате лука в малко зехтин, добавяте пасираните домати. оставяте да се сгъсти и слагате подправките. като махнете от огъня, слагате наситнения магданоз.
В някои варианти, оризът и рибата се готвят в този сос, а в други той се добавя след това. Рецептата се счита типична за палестинската кухня, но се прави и в Ливан и Сирия. В Ирак сме си я заимствали и я готвим и ядем с удоволствие.

Добър апетит !


Съжалявам за забавянето с рецептите за сладките от Магреба (характерни са за Мароко и Алжир и някои части на Тунис):

Бадемови пръстчета

1/2 пакет кори за брик или в краен случай български фини кори за баница.
2 ситно нарязани бадеми
1 чаша захар (понякога слагат равни количества захар и бадеми - това зависи от вкуса, аз лично не го препоръчвам, защото не обичам много сладко)
2 с.л. розова вода или вода от портокалови цветчета
половин чаша мед и няколко с.л. топла вода
олио за запържването
пригответе си купичка вода, в която да си топите пръстите, за да залепите краищата на корите

Смесете захарта, розовата вода и бадемите. Слагате плънката в средата на правоъгълно парче кора. Загъвате двата края към средата и завивате в другата посока като цилиндърче. навлажнявате кората, за да залепите краищата. Пържите около минута на не много силен котлон. Като порозовеят хубаво ги изваждате и оставяте малко да се отцеди мазнината. После заливате с малко мед или по желание с пудра захар.

Гребиа - сладки с грис

1 кг пшеничен грис
250 г масло на стайна температура, за да омекне
3 яйца - разделете жълтъците от белтъците
750 г захар (става и с по-малко, за да не е много сладко)
четвърт ч.л. сол
бадеми за декорация
олио за печене

1)Разбийте белтъците на сняг

2) Разбийте жълтъците с маслото, докато се получи една пухкава консистенция. Добавете 2/3 от захарта, гриса, разбъркайте добре и после внимателно смесете с белтъците. Не се тревожете, че сместа малко ще спадне (но не много).

3) Загрейте фурната до 1800С

4) Тестото е лепкаво, така че докато работите си намаслявайте пръстите с олио.

5) Намаслявате тавичката за печене (може с масло или олио). Взимате малко тесто (колкото голям орех), правите топче, което леко приплесвате от едната страна, притискате към останалата захар, слагате в средата белено бадемче и редите в тавата.

6) Слагате на средното ниво на фурната и печете 15 минути. Ако искате по-препеченки - оставете още 5 минутки.

Понякога тази рецепта се прави с брашно, но вкусът е съвсем различен. Ето пропорциите за този вариант:
3 чаши брашно
120 грама масло
1 чаша захар
ванилия
2 яйца
Процедурата е същата.

Сладки с пълнеж

2 чаши брашно
1 чаша грис
250 грама масло
1/2 ч.л. смлян бахар
1/4 с.л. вода от портокалови цветчета (става и с розова вода)
2 1/2 с.л. захар
1/4 чаша нарязани ядки за плънката (шам-фъстък, бадеми или орехи)
пудра захар за украсата
2 с.л. прясно мляко

Смесете гриса и брашното. В отделна купа разбийте маслото, за да стане по-пухкаво. Докато разбивате започнете да добавяте по малко сместа от брашно и грис. Накрая размесете леко с бахара, млякото, розовата вода. Това количество тесто е за около дузина големи сладки. Делите си тестото на топчета, във всяко едно слагате плънка, затваряте добре и печете в предварително загрята до 3500С фурна, докато порозовеят. накрая се напудрят с пудра захар.

А PandaKhan, ако все още ти трябва рецептата за маклубе казвай.












Последна редакция: пт, 05 мар 2010, 13:14 от hadil

# 94
# 95
  • Пазарджик/Бирмингам/Пакистан
  • Мнения: 21
Хадилче аз го спретнах по рецепта на една приятелка.Стана разкошно вкусно ама язък не можах да го обърна и да си стои в тавата-разпадна се.Мъжо си умря от смях че аз му показах снимите в нета и му казах че ще хапва ей това чудо.А то като се разпадна и той вика -ми тва ориз с месо нищо ново под слънцето хахахЯвно е трябвало да го подържа ориза още поне 5-6 мин та съвсем да стане сух.Ако може напиши и твойта рецепта -аз и нея ще опитам Simple Smile)

# 96
  • Мнения: 171
важното е да е вкусно. ето ти моята рецепта, но без пропорции, защото зависи от съда. единствената пропорция, която ти е нужна е тази: оризът не бива да е повече от 2/3 от дълбочината на тенджерата и не по-малко от 1/2 и готви в тенджера, а не в ниски тави.

Месо - шилешко, телешко или пилешко нарязано на кубчета. Мариноваш в 2 с.л. оцет, сол, черен и червен пипер, кимион и джинджифил. Телешкото се държи около час, шилешкото около 40 минути,  а пилето 20 минути. После запържваш бързо на силен огън в малко растителна мазнина (слънчогледово олио или зехтин за телешкото специално).

Патладжана го обелваш и нарязваш на хубави дълги филийки,които накисваш в студена вода (без сол) за около час. После изстискваш добре и пържиш от двете страни (поема доста олио да знаеш) - между другото става да го замениш и с тиквички, но вкусът е съвсем различен. Преди да изпържиш патладжаните изпържи кръгчета картофи, колкото да покрият един слой в съда, в който ще готвиш.

Отделно си задуши малко лук, домати, сол и бахарат на вкус. Оризът трябва да е измит и накиснат в студена вода за около час.

Посоляваш на вкус всички съставки и редиш - отдолу месото, после картофите, после патладжана, после доматения сос с лук, накрая отцедения ориз. Слагаш да заври за около 5 минути, после оставяш на тих огън да се дозадуши оризът.

Ние понякога при реденето, редим по стените на съда филийки патладжан и като го обърнем седи като опаковано.

Аз лично с месото слагам и малко бадеми. А понякога и редя плънката и ориза на няколко пласта. Освен това като свалиш от котлона изчакай поне 20 минути преди да го обърнеш. Като обърнеш тенджерата, почукай леко дъното отвсякъде и после завърти, а не вдигай рязко нагоре.


# 97
  • варна
  • Мнения: 7
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК.мили дами

# 98
  • Мнения: 171
Малко Великденски рецепти от нашенско !

Агнешки бут с плодове

1 чаша светли златисти стафиди
1 чаена чаша сушени череши
1 чаша сушени кайсии, нарязани
1 / 2 ч.л.. сушена мащерка
2 яйца, леко разбити
2 чаши галета
1 обезкостен агнешки бут
2 с.л. зехтин
1 чаена лъжица. сол
1 / 4 ч. л.. пипер

В купа смесете стафидите, сушените череши, нарязаните сушени кайсии и мащерката. Добавят се яйцата и се разбърква добре. Разбърква се с галета, която се добавя постепенно на по половин чаша до общо количество не повече от 2 чаши или достатъчно да задържи сместа заедно.  Напълва се агнешкият бут и се завива с мрежичка или се зашива. Отстранете всички видими мазнини. Може да се оформи и като голямо руло. намазва се със зехтин и се посипва с черен пипер и сол.  Пече се в предварително загрята фурна на 450 градуса за 10 минути. Намаляване на фурна температурата до 350 ° градуса и да продължи за печене 1-1/2 до 2 часа.  Да се охлади за около 10 минути преди да се нареже са сервиране.


Кексчета с моркови и стафиди

1-1/2 чаши брашно
1-1/2 ч.л. бакпулвер
1 / 2 ч.л. сода
2 ч. л. канела
1 / 2 ч.л. сол
2 яйца
3 / 4 чаша захар
1-1/2 чаши настъргани моркови (от около 4 средно големи моркова)
1 / 2 чаша стафиди
1 / 3 чаша мляко
1 / 3 чаша масло
1 / 4 чаша крема сирене
1 чаена чаша пудра захар
2 с.л. мляко
1 / 2 ч.л. ванилия

Смесете брашното, бакпулвера, содата, канелата и солта заедно. Разбийте захарта и яйцата заедно. Добавете настърганите моркови, стафидите, млякото, и 1 / 3 чаша разтопено масло и разбъркайте добре. Разбърква се с брашното, докато сместа стане хомогенна. Разпределя се най-добре в намаслена формичка за малки кексчета (стават около дузина). Пече се в предварително загрята фурна на 400 ° градуса за 16 до 18 минути или докато придобият златисто-кафяв цвят. За да приготвите глазурата - съчетавате крема сирене и 1 супена лъжица разтопено масло. Добавяте малко захар и ванилия. Разбърква се до получаване на гладка смес. Глазирате кексчетата, след като ги охладите.

Сладкиш със сироп от наров сок

4 яйца, разделени
1 ванилия
1 1 / 2 чаши пудра захар
1 1 / 2 чаши брашно, пресято с 1 супена лъжица бакпулвер
1 / 4 чаша масло
2 с.л. захар
1 супена лъжица царевично нишесте
1 / 2 чаша сладък наров сок (НЕ нарова меласа)
1 / 4 чаена лъжичка розова вода (по желание. аз лично предпочитам вода от портокалови цветчета)

загрявате фурната до 350 градуса. разбивате жълтъците на пухкава пяна, постепенно добавяте пудрата захар и ванилията. продължавайки да разбивате, добавяте брашното. добавяте маслото и продължавате да разбивате с най-високата скорост на миксера (въртете купата от време на време). слагате в тавичката и отгоре слагате разбитите на сняг белтъци. пече се 20 минути. тавичката е предварително намаслена и набрашнена.

за соса: смесвате захарта и нишестето заедно и слагате на котлона, като постепенно добавяте наров сок, докато сместа стане гъста като карамел. оставяте да ври около 2 минути. добавяте розовата вода, охлаждате и после ползвате като топинг за парчета от сладкиша.

# 99
  • София
  • Мнения: 177
 Запис-за да не ви загубя.  bouquet

# 100
  • Abu Dhabi
  • Мнения: 8 124
много хубав йордански баба гануш ядох наскоро. няма рецепта на 1 страница, а пускали ли сте, ако съм пропуснала?

# 101
  • Мнения: 171
съжалявам, че линковете към ястия в текущата тема не са точни, но трябва да е приключила темата, иначе се сменят страниците с изписването.
а за баба гануж има рецепта, но сега не ми се рови, по-бързо ми е да напиша една:
печен патладжан (около 3 средно големи патладжана)
сол и лют пипер на вкус
половин чаша сусамов тахан
2-3 скилидки чесън (или повече, според вкуса)
3 с.л. лимонов сок (от лимон, не от онези неидентифицирани жълти шишенца)
половин връзка наситнен магданоз (някои слагат и малко листа от кориандър)
2-3 с.л. зехтин

някои слагат и 2 лъжици кисело мляко (може и цедено), 1-2 печени пиперки и малко орехи - последните 3 съставки не са задължителни.

# 102
  • Abu Dhabi
  • Мнения: 8 124
киселото мляко на мен ми допада, благодаря. Значи сусамов тахан? Аз си мислех, че е хумус.

# 103
  • в средата на мъглата
  • Мнения: 3 804
Барак

Тесто:

1 водна чаша брашно

1 непълна чаша вода

1 лъжица масло

щипка сол

Пълнежът може да 2 вида,с месо или сирене.

Ако е с месо-месото се запържва и овкусява.

Ако е със сирене-натрошава се на ситно и се се смесва с накълцан ситно магаданоз и малко масло.

начин на приготвяне

Сложете да заври водата с маслото ,след това залейте брашното и омесете тесто.След това накъсайте малки топки и ги разточете върху набрашнена повърхност,до почти прозрачност и сложете пълнежа и сгънете с формата на правоъгълник.Пържи се в нагорещено олио.

# 104
  • Мнения: 1
Имам едно питане на което не мога да намеря от дълго време отговор и тази тема като я гледам май е последният ми шанс. Как се прави ьляб Лаваш, които се ползва за персийските Рула с кашкавал , риба тон и какво ли още не ?

# 105
  • Мнения: 171
Имам едно питане на което не мога да намеря от дълго време отговор и тази тема като я гледам май е последният ми шанс. Как се прави ьляб Лаваш, които се ползва за персийските Рула с кашкавал , риба тон и какво ли още не ?
предполагам, че имаш предвид тънкия хляб лаваш, който е характерен за арменската кухня и се ползва и вместо кори понякога. та за него има една рецепта във форума, ето тази: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=314163

а иначе има и питка лаваш и лаваш подобен на арабските питки. последният, обаче се прави ето така:
2 чаши кисело мляко, 2 с. л олио, 2 ч.л сода, 2 ч.л сол, 4 ,5 чаши брашно. Замесва се тесто. Разделя се на 8 топки. Разточват се тънки питки и се пекат в загрят, напълно сух тиган. Още горещи се намазват с масло.

имам приятелка арменка от Ирак, та ако не стане с форумната рецепта, ще я питам тя как го прави.

# 106
  • Мнения: 442
hadil,

благодаря за рецептата за леща с грейпфрут и сьомга (тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.msg13158664#msg13158664)

# 107
  • Мнения: 171
 greyeve, радвам се, че ти е била полезна. Добър апетит !

# 108
  • в средата на мъглата
  • Мнения: 3 804
карауия

6 чаши вода
2 големи лъжици смлян ориз
1 голяма лъжица канела/смляна/
1 голяма лъжица кимьон смлян
1 чаша захар

Поставете в тенджерка на огън всички продукти,освен оризовото брашно ,да поврът за около 30 мин.,като през това време цветът им се стане кафяв.След това разтворете оризовото брашно с малко от сместа и добавете при останалата смес.Бърка се до сгъстяване.
След това това количество ,се разсипва в 4 купички,които се покриват с фолио или найлон и след като изтине се слага в хладилника.После се украсява
с кокосови стърготини и ядки,но в Дамаск карауията се поднася гореща и украсена.



Това се поднася ,когато се роди бебе.

# 109
  • варна
  • Мнения: 220
отскоро чета темата   дайте изпитана рецепта за фалафел

# 110
  • в средата на мъглата
  • Мнения: 3 804
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.45

# 111
  • Мнения: 171
отскоро чета темата   дайте изпитана рецепта за фалафел
ако искаш погледни този линк: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=44131
има рецепти, които мисля, че са изпробвани.

иначе ето и моята рецепта:
Фалафел
250 гр нахут
1 глава лук
2 ск.чесън
1/2 връзка магданоз
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. кимион
1 ч.л. бакпулвер или сода бикарбонат
черен пипер, сол, брашно, галета, олио

понякога намаляваме малко нахута и вместо него слагаме бакла, която е предварително накисната и обелена от твърдата люспа. иначе като технология не се различава от тази в линка.  ако нещо не е уточнено ще помогна с удоволствие.

# 112
  • сред маслини и портокалов цвят
  • Мнения: 1 199
Ще ви помоля да ми кажете как да си направя туршия от червено цвекло. Мъж ми преди години беше правил, но не си спомням. А и не успя да я докара на вкус.

# 113
  • Мнения: 171
 1 кг алабаш
1.5 - 2 кг червено цвекло

алабашите ги избери по-дребни, иначе като белиш трябва да махнеш не само лилавата кора, а и много от твърдата външна част. нарязват се алабашите и цвеклото на парчета с размер по желание. после слагаш вода да заври. като заври водата, слагаш вътре само цвеклото и махаш от огъня. цвеклото ще си пусне вътре цвета, в никакъв случай не го оставяй да се вари - става меко и никак не е вкусно. като изстине водата, слагаш вътре и алабаша. слагаш си сол на вкус. най-добре е да напълниш туршията в туби от минерална вода, като не я напълваш догоре - остави си около 3-4 пръста свободни, за да може като ферментира да излязат свободно газовете. освен това не затваряй много здраво капачката. ако не ползваш туба от вода, а някакво бидонче с по-широк отвор, трябва да сложиш нещо да затиска алабаша и цвеклото, иначе изплуват. съхранявай някъде на тъмно. след около седмица до 10 дни консистенцията става леко слузеста и това си е фаза от самия ферментационен процес, така че да не решиш, че е развалена. след около месец до месец и половина е готово за консумация. чака се по-дълго, защото си ферментира само, без добавки. винаги вади от туршията с нещо много добре измито, да няма следи от мазнина особено. ако нещо не е ясна рецептата, само питай.

# 114
  • сред маслини и портокалов цвят
  • Мнения: 1 199
Хадил, благодаря! Като се сдобия с продуктите я почвам и после ще докладвам. Hug

# 115
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 129
Записвам се, да не изпусна нещо  chef.

# 116
  • София
  • Мнения: 3 090
Малко да побутна темата с един въпрос  Laughing
Намерих си в нета хиляди рецепти за супа хариса, но ако някой знае как става, ще съм благодарна.
Пък и без това темата малко заспа, не готвите ли newsm78  hahaha

# 117
  • Мнения: 171
Малко да побутна темата с един въпрос  Laughing
Намерих си в нета хиляди рецепти за супа хариса, но ако някой знае как става, ще съм благодарна.
Пък и без това темата малко заспа, не готвите ли newsm78  hahaha
готвим, та затова нямаме време да пишем  Laughing
не знам за коя супа точно питаш, защото "хариса" е много широко използвана дума за различни неща. Иначе в Ирак супа хариса се прави ето така: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.msg12571893#msg12571893

# 118
  • София
  • Мнения: 3 090
hadil, вината е моя  Embarassed Супата, която търся, е харира, но имах пред себе си едно бурканче хариса и съм написала грешно  Embarassed извинявам се  Embarassed

# 119
  • Мнения: 171
hadil, вината е моя  Embarassed Супата, която търся, е харира, но имах пред себе си едно бурканче хариса и съм написала грешно  Embarassed извинявам се  Embarassed
   Joy

това е най-точната рецепта, която съм срещала в бг нета: http://www.receptite.com/recepta.php?r=4844
тази супа не е характерна за иракчаните, затова и не ти давам нашата рецепта. при нас малко я префасонираме, за да я нагодим към вкуса си. ако все пак искаш мога да ти пусна и нашата.

# 120
  • София
  • Мнения: 3 090
ако все пак искаш мога да ти пусна и нашата.
Разбира се, че искам! И ми е интересно по какво се различава вашият вариант...

# 121
  • гр. София
  • Мнения: 59
Здравейте момичета! Искам да направя арабски хлебчета по оригинална рецепта  ,много ще съм благодарна, ако някой сподели рецептата   newsm17

# 122
  • на един океан разстояние
  • Мнения: 337
Разписвам се само да се похваля ...днес направих най-вкусните баклавички na света по рецептата на hadil с готови кори от баница . Хадил ,  Hug
В нашето семейство обожаваме баклава и често купуваме от един арабски магазин до нас  , но днес реших да се пробвам да направя и сама , след като попаднах на рецептата тук и... О чудооо!! Стана , при това перфектна , смея да твърдя , че беше и една идея по-вкусна от тази в магазина (тоест все още е , защото я оставих  да престои ,следвайки стриктно инструкциите , но вече е наполовина тавата  Blush) Mr. Green!!

# 123
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 129
Mаxi , а с каква плънка направи баклавата?

# 124
  • на един океан разстояние
  • Мнения: 337
Mаxi , а с каква плънка направи баклавата?

 Едро смлени орехи и кашу (сурови) и поръсих с много малко канела , разкошна стана на вкус  Peace

# 125
  • Algiers
  • Мнения: 169
Да се запиша и аз да ви следя
Хадил   bouquet
Днес съм се приготвила да готвя ръща
Идеи приемам всякакви

# 126
  • по пътеката
  • Мнения: 3 101
4eтох, 4е вие я правите бяла! а какво слагате то4но? тук си е 4ервена ,ина4е никой няма да я погледне! та доматено пщре ,зехтин и малко 4есън се джъзват, месцата на малки хапки и после се залива с гореща вода! ври до увиране на месото! подправките са хариса, 4ервен пипер, канелка, куркум ,табел и целина, на връзка- прясна! зарзаватите са морков, бакла, картоф
морков, нахут , лифт, спанак
накрая се слага цял пипер в соса !

# 127
  • Algiers
  • Мнения: 169
Марси аз точно така я направих- с червен сос.Аз също не обичам белезникави води  Peace

# 128
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
привет  Hug

вчер опитах maamoul.
някой има ли рецепта? пишеше, че са с грис и пълнеж от фурми. има ли и други пълнежи?
някой има ли изпитана рецепта  Simple Smile
как да ги направя като нямам форма?

# 129
  • в капчица роса
  • Мнения: 800
привет  Hug

вчер опитах maamoul.
някой има ли рецепта? пишеше, че са с грис и пълнеж от фурми. има ли и други пълнежи?
някой има ли изпитана рецепта  Simple Smile
как да ги направя като нямам форма?



свкърва ми ги прави с форма, но прави от същото тесто и обикновена правоъгълна  сладка, подобна на бисквита с фурма вътре.

# 130
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331

свкърва ми ги прави с форма, но прави от същото тесто и обикновена правоъгълна  сладка, подобна на бисквита с фурма вътре.

ми дай рецептата де  Simple Smile

# 131
  • в капчица роса
  • Мнения: 800

свкърва ми ги прави с форма, но прави от същото тесто и обикновена правоъгълна  сладка, подобна на бисквита с фурма вътре.

ми дай рецептата де  Simple Smile

е, и аз не я знам  Crazy  ама чакай, в блога на Амал май че мернах рецепта. Изчакай само малко

# 132
# 133