Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 480
Иска ми се за довечера да направя кюфтета по цариградски, обаче имам смътен спомен, че се заливат с някакъв сос освен пюрето. Някой да го знае?  newsm78

Айде, пък ще ви метна по едно кюфте ако станат!  Mr. Green

Мерси предварително!  Very Happy
Цитирай

гр.Пловдив

Мнения: 51
КЮФТЕТА ПО ЦАРИГРАДСКИ

за 5 порций
500 гр. кайма по избор (може да е смес, само свинско, само тел., пилешка, рибена)
100 гр. лук
около 120 гр. хляб
магданоз
1 яйце
брашно или галета
сол
черен пипер


сос: мазнината от пържените кюфтета
400 мл. бульон може в завряла вода да се разтвори 1 кубче бульон по избор
50 мл. червено вино
2 с.л. брашно
черен пипер

картофено пюре

приготвяне кюфтета:
към каймата се прибавят дребно нарязания лук, предварително накиснатия хляб в студена вода, яйцето, нарязания магданоз, черния пипер и солта.
Сместа се омесва добре като периодично ръката се мокри обилно с вода. Оформят се малки кюфтета - топчета.
Овалват се в брашно или галета и се пържат.
В средата се сипва картофено пюре, а от двете страни се подреждат кюфтетата, а отстрани соса. Украсява се с пресен магданоз.     

приготвяне сос:
Към мазнината не трябва да е повече от 70 мл., се прибавя брашно като леко се запържва. Разрежда се с виното и веднага след това с изстудения бульон. Прибавя се черен пипер. Вари се до готовност около 20 мин на тих огън. Ако се сгъсти много се прибавя гореща вода. Когато е готов се прецежда
Цитирай

In transit

Мнения: 1 667
Аз съм го яла с червен сос. Приготвя се като се запържи малко брашно, добавя се 1-2 с.л. червен пипер и се разрежда с вода. Овкусява се със сол и черен пипер.

При сервиране се слага от соса в чинията, отгоре се слагат кюфтенцата и малко пюре.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.