Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Пловдив

Мнения: 782
Какво интересно готвите с патладжани, освен имамбайлдъто и кьопоолуто.Приемам всякакви идеи Laughing
Цитирай

гр.Пловдив

Мнения: 51
Гръцка мусака



ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
2-3 големи патладжана
1 голяма глава лук
2-3- домата
2-3 скилидки чесън
400гр. кайма
1ч.л.риган
1/2ч.л.канела
1/2л. прясно мляко
1-2с.л.брашно
черен пипер


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните се нарязват на дебели шайби, посоляват се и се оставят да изтече "черния сок". В намаслена тава се нареждат и се изпичат. Лукът, нарязан на ситно се задушава с доматите и чесъна, докато се поизпари водата на доматите. Добавя се каймата(отделно задушена), ригана, канелата и черния пипер. В отделен съд се приготвя сос от маслото, брашното и прясното мляко на тих огън до сгъстяване, при непрекъснато бъркане. В глинен съд или йена глас се редят ред патладжани, цялата плънка и отгоре втори ред патладжани. Заливат се със соса и се запичат
Цитирай

София

Мнения: 7 584
Мусака с патладжани

Патладжаните се нарязват на филийки, посоляват се и се оставят да се отцедят. След това се изпържват. Няколко картофа се нарязват на много тънки кръгчета.
1 морков и глава лук се нарязват на ситно и се запържват, добавя се кайма (около 500 гр) и също се запържва, слагат се подправки - чубрица, червен и черен пипер, магданоз, сол (аз ползвам зеленчуков микс). В тавичка на дъното се сипва малко доматено пюре, отгоре се нареждат кръгчета картофи, така че да се припокриват леко, след тях - филийки син домат. След това се изсипва каймата. Отгоре отново ред картофи и син домат. Сипва се топла вода (подсолена или с 1 бульон в нея) така че да покрие сместа и се пече. Прави се заливка от 3 яйца , 1 чаена чаша прясно мляко (аз не харесвам заливката с кисело мляко) и 1 лъжица брашно. Заливката се сипва на 2-3 пъти, за да не попие в мусаката.


Син домат с майонеза

Синия домат се изпича, обелва се и се счуква или се пасира, добаля се сол, чесън и майонеза
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Патладжани-ботушчета

3 патладжана
400гр кайма
лук
чесън
домати за готвене или доматено пюре
кашкавал

Патладжаните се разрязват на две по дължина (без да им се маха дръжката,ако искате да станат наистина красиви за гледане).Оставят се да им изтече горчивия сок(аз ги слагам за около половин час в студена подсолена вода),после се намазват обилно с олио,слагат се намазнена тавичка и се пекат на силно във фурната,докато се запекат и омекнат.През това време се зъпржват лука и чесъна,изпържва се с тях и каймата,накрая се добавят доматите (на вкус - аз слагям около 1ч.ч.) и се подправя на вкус със сол и чер пипер,може и малко канела.Сместа се разпределя върху патладжаните,поръсва се обилно с кашкавал и се запича във фурната до образуване на коричка.(В оригинал се прави заливка като за мусака с брашно,масло и прясно мляко и чак отгоре се ръси кашкавал,ама ми е много занимавка,макар че е вкусно).

Може да се направи и в постен вариант без кайма,като само се направи сос с лук,чесън и домати,сложи се върху патладжаните,отгоре пресни домати нарязани на колелца и пак кашкавал за запичане.

Вегетариански макарони със зеленчуци

2 патладжана
2 тиквички (по-големи)
1 пакет макарони
1 тетрапак-опаковка доматено пюре (на Филикон примерно)
лук,чесън,сол,чер пипер
по 1ч.ч. натрошено сирене и настърган кашкавал

Патладжаните се режат на колелца и се оставят да се изцеждат.Тиквичките също на колелца се пържат до оцветяване и от двете страни (аз лично ги пекох на грил-тигана,намазани леко с олио - става и в тава във фурна,май така ще е най-бързо).Отцедените патладжани се обработват по същия начин като тиквичките - пържат се или се пекат,обилно намазани с олио.
Макароните се сваряват до готовност в подсолена вода.
Запържва се лука и чесъна,добавя се доматеното пюре и подправки на вкус и се оставя да поври малко соса.След това соса се обърква с отцедените макарони.
В намазана с олио тава се изсипват половината макарони,отгоре се редят ред патладжани,ред тиквички,половината сирене,половината кашкавал и пак половината макарони,зеленчуците и сирената.Запича се във фурната,докато кашкавала се стопи и стане златиста коричка.
Предупреждение - става огромно количество,ако се направи по рецептата,някъде около 8-10 порции.За проба по-добре да се направи наполовина,за да може да се изяде за 1 ден.
Цитирай

Варна

Мнения: 6 761
Аз скоро правих нещо като пикантно мезе от патладжани.

Изпържих патладжани, нарязани по дължина на филийки.

Направих плънка: настъргано сирене, счукан чесън, майонеза добавих малко.

От плънката слагах по филиите патладжан и ги завих на рулца.

Цитирай
Какво интересно готвите с патладжани, освен имамбайлдъто и кьопоолуто.Приемам всякакви идеи Laughing


но е добре
Цитирай

в село на завоя преди Шенген

Мнения: 4 244
Когато правите спагети (паста) с Болонезки сос (кайма с домати) когато добавите патладжан нарязан на малки кубчета, соса става по мек и много приятен на вкус.
Това е сицилианския вариант на соса
Цитирай

Пловдив

Мнения: 782
Благодаря Ви, момичета страхотни сте направих гръцката мусака и пастета с майонеза.Станаха страхотно   chef eat eat и даже вече свършиха  Embarassed с мъжо бяхме като лами.Скоро ще изпробвам и другите предложения   bouquet
Цитирай

Според сезона

Мнения: 293
Панирани патладжани

Нарязват се на филийки и се осоляват да пуснат каквото трябва.

Прави се каша за паниране от яйца , брашно /според количеството патладжани/.Добавя се и малко оцет - помага да не изпиват много мазнина и се панират в сгорещено олио.
Цитирай
Пълнени патладжани
Разрязвам ги на две, издълбавам пълнежа.
В тиган запържвам глава лук, една - две скилидки чесън, добавям издълбаният пълнеж на патладжана нарязан на дребно, малко салам, кайма или бекон, сладка царевица. Тази смес след това я разбърквам със сирене моцарела нарязана на кубчета. Връщам тоя пълнеж в патладжаните, поръсвам с кашкавал и ги пъхам във фурната. Пекат се около 15-20 минути на 200 градуса.
Придобиват горе-долу този вид
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.