Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 60
 • в сърцето на един мъж...
 • Мнения: 5 533
От първи април българите, които пътуват в чужбина, трябва задължително да носят със себе си Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК).

Картата гарантира получаването на неотложна здравна помощ, включително и дентална, в случай на нараняване или разболяване при пребиваване в чужбина.

Тя е необходима при продължителен престой в държава-членка на Европейския съюз, Европейската икономическа зона (Европейското икономическо пространство) и Швейцария, както и при кратко туристическо посещение, почивка и лечение в чужбина.

цитат от тук


ЕЗОК се изисква за страните: Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Кипър (Република Кипър), Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Швеция. Наличието й се представя на граничните пунктове.
 Европейската здравноосигурителна карта се издава само при непрекъснати здравноосигурителни права, според новите промени в Закона за здравното осигуряване, значи, че осигуровките за здраве трябва да са внесени за 36 месеца назад.
*
Европейската здравноосигурителна карта е въведена постепенно в държавите-членки на ЕС от 1 юни 2004 г., а от 1 януари 2006 г.  се издава и признава от всяка една от гореизброените държави.
С приемането на България за държава-членка на ЕС от 1 януари 2007 г. разпоредбите на европейските регламенти, уреждащи въпросите на социалното и здравното осигуряване, стават директно приложими, което включва изискването за притежание на европейска здравноосигурителна карта при придвижване в Обединена Европа.
Европейската здравноосигурителна карта замества използваните в миналото формуляри.
Медицинската застраховка не е еквивалент на Европейската здравноосигурителна карта.

повече тук

От това, което има пуснато като информация, мисля че е достатъчно ясно - ние, които живеем в чужбина, не се осигуряваме в България, нямаме нужда от това нещо. Нащите застрахователни карти покриват това, което покрива тази карта, за тези, които са на екскурзия.


Европейската здравноосигурителна карта се издава преди заминаване по адрес на местоживеене.

# 61
 • Мнения: 186
Законопроект за отмяна задължитeлността на ЕЗОК за живeeщите постоянно в България :
http://www.parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid=4&acti … show&lid=2688

# 62
 • Мнения: 6 395
аха... и това не го знаех...
аз въобще не фигурирам в списъците на НЗОК, явно следващото пътуване до бг ще е само бумащина...

Ели, странно е, 4е не фигурираШ
от няколко месеца са вкарани вси4ки егн_та
провери тук
http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm_15_out.asp
линка вече не работи, сега къде се гледа за тези неща имате ли представа?

# 63
 • Мнения: 186
справка за здравноосигурителния  статус :
https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html

# 64
 • Мнения: 6 395
на този линк мозилата ми вади няколко предупреждения да не го отварям...че ще бъда следена и нещо такова...
на вас отваря ли ви се без проблеми... на мен ме е страх сега да кликна да продължи  ooooh!

# 65
 • Шкофя Лока Словения
 • Мнения: 341
Линка се отваря без проблем, и ме има, малко спам може ли нЕкой да ме светне как да се отпишЕм от тЕя,  #2gunfire.
Когато отидох да ги моля да ме отпишат служителката ми каза, че не били военно окръжие и нямало от какво да ме отписват, след това ме гониха да им плащам, а сега виждам, че са ми набили сметка за годината в която вече не съм била в България. Когато ходих да се боря повторно да ме отписват друга служителка настоятелно ми обясняваше как съм щяла да имам нужда като си идвам от лекар и затова трябвало и в България да си плащам осигуровки. Тогава ми се наложи да и обяснявам за европейската карта, а както в началото написах тази година ми се наложи и на педиатърката да обяснявам. Та да вземат първо персонала да си обучат, пък тогаз да малтретират хората. Моля за отговор как става отписването и къде, може ли по интернет или какви документи да имаме като си ходим да се отписваме, ако някой има информация много ще се радвам, а и май не съм единствената с този проблем.

# 66
Европейската здр.осигурителна карта се издава там, къдетo сте се осигурявали за определен минал период (мисля че е 36 месеца). Тя важи за страните от ЕС и е преди всичко с цел краткосрочен престой (до 12 месеца). Например от България отивате на курс в Германия за 6 месеца или сте българска студентка, която следва в Великобритания и ще ражда там. Евр.здр.карта включва и раждане в ЕС. Друг пример е когато някоя от вашите майки,лели идва да ви помогне в гледането на детето. те също могат да ползват евр.здр.карта до 1 година. Картата има един и същ дизайн за да се разпознава лесно във всички страни-членки на ЕС. Местното законодателство на страни-членки от ЕС може покрива или да не покрива услугите, които ви се налага да ползвате. Ето защо трябва да се пазят всички фактури и платежни документи и при връщане в България да се осребрят от НЗОК.
Ако сте в чужбина и се осигурявате в страната, където работите пак може да ви се издаде Европейската здр.осигурителна карта, тогава ще я ползвате ако ходите на екскурзия в друга страна - например:вие сте българи и живеете и осигурявате цялото семейство във Германия, но отивате на почивка за 1 месец в Италия. Тогава може да отидете или с Евр.здр.карта или със застраховка, но със застраховката е по-скъпо. Въпреки че застраховката е по-скъпа тя покрива повече услуги отколкото евр.здр.карта.
Също така ако законодателството на някоя страна-членка не признава съвместното съжителство за равносилно на брак и оттук невъзможността за правата осигурени от Family health insurance, Евр.здр.карта ще бъде като "спасителен пояс" включително за деца до 14 години.
Прехвърлянето на здр.осигурителни права от България в ЕС ( и от ЕС към БГ) става с Е106, а доказване на непрекъснати здр.осигурителни права от България в ЕС ( и от ЕС към БГ) става с Е104.
За мен е нецелесъобразно да се иска Евр.здр.карта от всички, които излизат от БГ след 01.04. Би било по-удачно да се иска само на определена група - студент(к)и, курсисти, бавачки на деца (пенсинери), роднини които гостуват за повече от 1 месец и др.

# 67
 • Torino,IT
 • Мнения: 1 818
Аз и преди питах, ама не получих отговор, ако сме се отписали от здравната система в Бг, ще ни карат ли на границата да показваме Европейска здр. карта, и как разбират служителите на летище София че не фигурираме в списъците на НОИ, следователно какво ще трябва да показваме.

# 68
Lindita

Замисълът е българите които работят БГ и не са си платили здр.осигуровки, да започнат да си плащат. Вие сте се отписали от БГ осигурителна система (НОИ) и няма логика да ви искат карти. Но от някои "умни глави" може да се очаква всичко....
Все още е рано да се каже как точно ще правят тези проверки, но на теория са възможни  варианти:

1. ЕГН на всички здравно неосигурени в БГ се прехвърлят към компютрите на летищата и граничните пунктове.

2.Искат се карти от абсолютно всички българи ( за този вариант допускам да ви накарат да си вадите карти в чужбина, там където се осигурявате).

И двата варианта ще са съпроведени със забавяне и губене на време, което противоречи на основен европейски принцип - за свободното движение на хора и стоки.
Не знам, рано е да се каже....

# 69
 • Шкофя Лока Словения
 • Мнения: 341
Lindita, когато тръгваш за България е препоръчително да си подсигуриш такава карта от държавата, в която се осигуряваш. Ти се водиш там където живееш и от там получаваш и картата, така че на която и да е граница показваш тази карта. Аз лично ти препоръчвам да си я взимаш когато пътуваш в България, понеже лекарите там се гаврят с теб и като им дадеш европейска карта те гледат сърдито, но те обслужват и не им плащаш освен онези 2 лв., за които аз настоявах да ми дадат касова бележка за да си я осребря  Whistling, понеже ме беше яд на измекярщината им. Така че ти няма от какво да се притесняваш при всички положения я имаш. Въпросът е дали ще се заяждат за стари дългове, понеже аз видях за себе си, че са ми набили дълг за годината в която съм напуснала държавата, така че като си ходя ще взема да уредя този проблем, мисля че няма да е трудно защото имам доказателства, че в същото време вече съм плащала осигуровки тук.

# 70
Подкрепям bzepic, трудно се преборва бюрокрацията, закостенялостта...така че е добре да се презастраховаме Peace

# 71
 • Sofia
 • Мнения: 1 073
не съм чела цялата тема, но е вероятно да се прави само за пари от страна на здравната каса. цената на заявлението е 0.20 лв., а моя входящ хомер е 325 000 - цифрата е за ориентир, но беше над 320000.  За 320000 касата получава 64 000лв, а всеки ден много хора подават заявления. Друг абсурд е , че чакаш около 20 дни за картата. Мои познати в Германия ми казват, че там не я признават и германците гледат умно и се чудят каква е тази карта.

# 72
 • Мнения: 49
Само простотии измислят...аман вече  Close Доколкото изчетох не е за всички страни....например аз пътувам много често до Албания (и минавам транзит през Македония)...Нали не ми трябва тая идиотия? Объркана съм, защото хем чета за определени страни, за които важи картата, хем после чета 2 реда отдолу, че не пускат да се мине граница без нея.....моля ви да ме ориентирате  Confused

# 73
 • Sofia
 • Мнения: 1 073
познати казват, че в Германия не важи и много се чудят каква е тази карта.

# 74
 • София
 • Мнения: 158
Необходими документи за издаване на Европейска здравно-осиг. карта (ЕЗОК) в България:

За възрастни:
1.Заявление (купува се на място, струва 12 ст.)
2.Лична карта
3.1 снимка

За дете (0-14 г.):
1.Заявление (купува се на място, струва 12 ст.)
2.Лична карта на родителя
3.1 снимка на детето
4.Акт за раждане - оригинал и копие
5.Задграничен паспорт.

Електронен образец на заявлението:
http://www.egov.bg/eGovPortal/DownloadBinaryServlet?nodeId=/BEA% … 0B2E-00040B2D.pdf

При попълване на заявление за дете, първо се попълват данните на родителя (номер на л.к. адрес, телефон), а в ляво - ЕГН на детето, в полето"подпис" - остава празно.
След това се попълват данните от паспорта на детето. Детето не е нужно да присъства.
Картата излиза до 20 дена, срещу представяне на бележката с входящия номер и датата на подаване на заявлението

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт