Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 3 окт. 2005, 10:26 ч.

Твърде много кърма

  • 12 202
  • 1
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 046
Твърде много кърма

Въпреки, че е нормално да се тревожите за това дали млякото ви е достатъчно за бебето (виж „Получава ли достатъчно бебето ми?”), има много майки, които всъщност биха искали да имат по-малко кърма. Тези жени имат изобилие от кърма, което се нарича синдром на хиперлактацията, тогава произвежданото количество е повече от нуждите на бебето. Тези майки често страдат от препълнени гърди, което много пъти води до неприятно изтичане на кърма, запушени канали и инфекции на гърдата. Бебетата на тези жени изглеждат нервни и много често имат сипмтоми подобни на колики със прекомерно отделяне на газове и обилно слюноотделяне (дори повръщане). Тези бебета могат да имат и зелени, воднисти изпражнения и да качват повече от нормалното 1/2-1 (приблизително 15-30гр.) унция на ден през първите 4 месеца. Имат склонност и да сучат често и от двете гърди, понякога дори на всеки час. Някои бебета притискат  или прегъват зърното по време на кърмене за да намалят потока на млякото, особено ако майката има силен рефлекс на потичането (виж по-долу). Често зърната са бели след края на храненето и/или смачакни, а кърменето вероятно е болезнено. Бебето може периодично да отказва да суче заради неудобството „да задържа млякото”

Причината за бебешките симптоми се крие в непропорционалното приемане на нискомаслено мляко, което бебето поема в началото на кърменето. Когато бебето получава големи количества от това воднисто мляко и по-малки от пълномасленото задно мляко, до което трябва да стигне чрез продължително сукане, стомахът му се изпразва бързо и стоварва излишната лактоза в червата. Резултатът е много подобен на коликите при бебетата.

Обикновено тези симптоми могат да бъдат облекчени за майката и бебето като се направят някои промени в начина на кърмене. Позволете на вашето бебе да завърши изцяло едната гърда преди да предложите другата, като изчакате докато то само не се отдръпне, заспи или откаже да суче и поглъща активно. Не мислете, че трябва да прекъснете кърменто от едната гърда след определен период от време. Много по-важно е бебето да получи правилния баланс от мляко по време на кърменето, отколкото да суче от двете гърди. Не се тревожете, ако след като свърши с първата гърда не иска да продължи в другата. То вероятно няма нужда от нея. Ако чувствате неудобство може да изцедите малко кърма на ръка или с помпа, колкото да освободите напрежението.

Ако тази промяна не доведе до подобрения, то обикновено се препоръчва да ограничите бебето до едната гърда за около 2-3 часа и след това да го накърмите и от другата. При някои майки с изключително изобилие на кърма може да се наложи удължаване на този период. Отново, ако почувставате неудобство в неизползваната гърда може да изцедите малко кърма, колкото да се освободи напрежението. Кърменето и цеденето по този начин ще помогнат в рамките на няколко дни да регулирате производството си на кърма, приближавайки го до нуждите на бебето и ще му осигурят необходимия баланс между предно/задно мляко. Ако след няколкодневно ограничаване на бебето към кърмене само с едната гърда няма подобрение, може да използвате антихистамин, градински чай (Салвия) или компрес от зелеви листа докато не почуствате подобрение. (За повече подробности вижте предложенията за oтбиване на нашия сайт.) Прекратете тези екстремни мерки след като забележите подобрение. Крайна мярка е използването на силиконов предпазител за зърното по време на кърмене с цел намаляване притока от кърма. Използвайте предпазител на зърното с препоръката и наблюдението на консултант по лактацията.

Много пъти майки с изобилие на кърма имат силен рефлекс на потичане. Техните бебета могат да кашлят, да се дърпат, да се давят и т.н. през първата минута на кърменето или при задействане на рефлекса. Както бе споменато в първия параграф, те се дърпат продължително от гърдата и периодично отказват да сучат. Може да прегъват зърното за да намалят притока на кърма. Някои бебета дори се опитват да гризат върха зърното за да не тече млякото толкова бързо, вмето да засмучат дълбоко гърдата. Във всички случаи има голяма вероятност кърменето да е болезнено за майката. Бебетата, които реагират по този начин, поемат по-често въздух и имат нужда от често оригване по време на кърмене. За да помогнете на бебето си да се справи с големия поток мляко го поставете така, че главата му да е малко над нивото на гърдите. При по-малки бебете футболния захват дава добри резултати. Седнете така, че да се облегнете леко назад. Това ще позволи на гравитацията да забави нещата. Може да се опитате да легнете по гръб позволявайки на бебето да се покатери на гърдите ви. Може също да се изцедите докато намалее млякото и тогава да дадете на бебето да суче или да изчакате докато се спусне кърмата и тогава да дръпнете бебето попивайки кърмата с кърпа или памперс. След като потока кърма се забави, може да поставите бебето обратно на гърдата. С течение на времето, то ще се научи да се справя с големия поток мляко и вероятно ще го предпочита! 


Преведе Jade от http://www.breastfeed-essentials.com

# 1
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 262
То и това си е проблем,и то голям - както сме свидетели,не са една и две майките,които отбиват (често с лекарски съвет) заради постоянни проблеми с гърдите вследствие на хиперлактация.Така че ще е много полезно Grinning

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт