Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • България-Швейцария
 • Мнения: 2 532
Въпросът ми е най-вече към мамите (и бъдещи такива) които живеят във френската част на Швейцария или във Франция, близо до швейцарската граница.

Идеята ни е още съвсем в зародиш, имам информация само относно цените на жилищата и наемите в районите, който ни интересуват. Оттам нататък ми е тъмна Индия относно годишни данъци, такси, разходи за поддръжка и всичко останало, свързано с едно подобно начинание - закупуване на инвестиционно жилище. Изчетох сума сайтове в Интернет по въпроса (най-вече за Швейцария), но не само, че не ми се изясниха нещата, а се обърках още повече. Не разбрах също така данъците върху жилищата еднакви ли са в цяла Швейцария/ Франция или всеки кантон/ префектура си ги определя самостоятелно? По-скоро е второто май... Сигурна съм, че и доста неща пропускам, а те могат да се окажат важни. Следващото ми пътуване май ще е основно с тая цел - официално събиране на информация от компетентните органи, но ще съм ви изключително благодарна и за всякаква предварителна такава.

Използвам темата и да ви кажа колко се радвам, че отново съм сред вас Hug и ви заварвам ведри и в добро здраве, да честитя на Вяра и Катя бъдещите бебчета, специално на Катя (а и на другите, на които постоянно обещавам) да се извиня официално, че пак не ми стигна времето да им отида на гости  Embarassed. Ще гледам да се реванширам следващия път.

# 1
 • Zurich, CH
 • Мнения: 1 909
Хихи и ние се ослу6ваме (zасега само като глухи свини в тикви), но аz от суеверие не раzпитвам zа данъци. Първо да съберем парите и после 6те му мислим.
Няма ли да има6 пак път насам? Чакам те  Heart Eyes
Иначе наистина нямам представа данъците дали навсякъде са еднакви, т.е. според кантоните, но не бих се почудила ако има раzлики  newsm78

# 2
 • България-Швейцария
 • Мнения: 2 532
Я да спамна собствената си тема  Laughing - здрасти, geminarius-че  Hug. Очертава ми се път съвсем скоро тоя месец (към 16-ти някъде), и то не само на мене - брат ми и бъдещата ми снаха и те ще са там. Той ще е на някакво обучение, т.е. Цюрих-Берн-Женева, тя ще е в Сен Гален на някакво мероприятие на банката, в която е работила. Ще видя докъде ще успея да стигна аз тоя път Embarassed.

P.S.  Да нагушкаш хубаво дребната от мен, голяма сладунка е станала  Heart Eyes

# 3
 • Мнения: 1 630
Ами поне тук много зависи от това за какво ще използваш жилището
Разходите по прехвърлянето и след това годишните данъци са различни в зависимост от това дали ще живееш в него или ще го даваш под наем, дали ти единствено жилище, на колко години е сградата и тн. Има намаления за някои типове ремонтни дейности. 

виж по сайтовете за продажба в Швейцария и Франция сигурно трябва да имо препратки към нотариални сайтоов, в които са обяснени тези неща.

Не ти помогнах много  Embarassed

# 4
 • Zurich, CH
 • Мнения: 1 909
Я да спамна собствената си тема  Laughing - здрасти, geminarius-че  Hug. Очертава ми се път съвсем скоро тоя месец (към 16-ти някъде), и то не само на мене - брат ми и бъдещата ми снаха и те ще са там. Той ще е на някакво обучение, т.е. Цюрих-Берн-Женева, тя ще е в Сен Гален на някакво мероприятие на банката, в която е работила. Ще видя докъде ще успея да стигна аз тоя път Embarassed.

P.S.  Да нагушкаш хубаво дребната от мен, голяма сладунка е станала  Heart Eyes
Е дано тоя път наистина дойдете, че да се видим и на 6вейцарска почва.  Simple Smile
6те ти пратя на ЛС телефоните, че май има6 стария ми мобилен  newsm78

# 5
 • България-Швейцария
 • Мнения: 2 532
Не ти помогнах много  Embarassed
А, напротив Simple Smile - поне даваш някакви насоки къде да търся и какви въпроси да задавам като отида да разговарям - аз със сигурност нещо ще забравя да питам, а въпросните чиновници там едва ли ще ми поднесат всичко на тепсия, по-скоро (поне по думите на приятелката ми, която вече е от 10 години там) на повечето трябва да им теглиш думите с ченгел от устата  Confused

# 6
 • Мнения: 4 212
Мое мнение е, 4е закупуването на жилище особено в региона който сте си избрали е едно добро вложение.  За Испания няма да пиша тъй като не те интересува. Оба4е аз си мисля 4е при малко късмет и добро оглеждане,може да попаднете на нещо много добро.Там е 4удесно и лятото и зимата.
Зна4и до колкото знам зависи от региона в който сте, дали си в града, извън него, в планината. Аз неразбрах, къща или апратамент търсите? Данъците са разли4ни.

# 7
 • Мunich
 • Мнения: 1 173
Един съвет. Евтини и на нормални цени жилища има по т.н. Zwangsversteigerung.
Не винаги състоянието им е добро, но пък с малко средства може да зaприлича на нещо.
Съвет относно данъци и разходи не мога да ти дам, но се надявам и швейцарските мами да се включат. Simple Smile

# 8
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Карамел4е,и аз да се обадя от коневръза макар,4е съм съседка  Wink ( а и понеже моя мъж е в този бранШ  Twisted Evil )
За струване,определено си струва,оЩе пове4е ,4е пазарът на недвижимите имоти ( специално тук в Италия ) е в непрекъснат възход. Доста хора предпо4итат този вид инвестиция и оттам съответното пока4ване на цените. Единствения риск,който виждам е ако не успееШ да си погасяваШ вноските по жилиЩния заем,( понеже при закупуване се прави ипотека на жилиЩето в полза на банката ), може банката да ти вземе жилиЩето. Това е.
Ти за какви данъци то4но питаШ:от рода на данък сгради,такса смет и тн ли? Ако е за тях,тук по принцип всяка обЩина си има разли4ни ставки а и размера на данъка зависи от квадратурата на жилиЩето и разни други подобни показатели.

# 9
 • в село на завоя преди Шенген
 • Мнения: 4 244
Карамелче, ние като собственици на къща плащаме данък сгради, данък смет, които както и Миленчето спомена се определят от общината, но знам че зависи от района в който е сградата и състоянието и(тип постройка и екстри).
Не знам това дали на сайтове го има обявено.
При закупуване през Иммобилиен се плаща процент на маклера определен в договора за покупка и такса нотариус. Това не знам къде може да се провери.
Ако купуваш от банка, както Доритт предложи, то тогава се плаща само хонорара на нотарииуса.
Не знам вие с кредит ли ще плащате и лихвите по кредитите в Швейцария също не ги знам, но знам че в Германия в момента са много ниски за жилищни кредити. Движат се между 2 до 5 %, в зависимост от банката и политиката и.
Питаш за такси за поддръжка. Това май не са такси ами ти си правиш застраховка имот и такава за покъщнина. Пак се определя на база състоянието на сградата и каква е покъщнината вътре. Много полезно нещо

# 10
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Имам някои информации по тоzи въпрос, не съм следила обаче как са се раzвили zаконовите норми в последно време.
По принцип е zабранено чужденци (т.е. които нямат раzрешение zа пребиваване) да купуват жилища и подобни в Швейцария, но доколкото zнам имаше и някакви промени в zакона, които поzволиха това да става при опр. условия. Информирай се добре, как стоят нещата в момента.  Внимавайте да не ви пробутат някои стари гроzни къщи, където наемите са ниски и живеят не особено платежбоспособни хора.
За жилището може да си вzемете някоя  т. нар. Verwaltungsfirma, която получава опр. процент и се грижи zа къщата и др.
Доколкото ми е иzвестно отделните кантони имат свои наредби, дали е въzможно на чужденците да купуват жилища.

# 11
 • България-Швейцария
 • Мнения: 2 532
За това, което ни хвана окото (и което роди всъщност самата идея) изрично пишеше, че е разрешена продажба на чужденци. Хич и не се бяхме замисляли по тоя въпрос преди това, на мене още ми звучи малко като авантюра, но може и да не е. В момента така съм я прегърнала идеята, че поне преди да проуча подробно как стоят нещата със сигурност и да се уверя, че има някакви огромни спънки или проблеми в последствие не бих се отказала.

Много ви благодаря за всички мнения до момента  Hug

# 12
 • Мнения: 636
Казваш, 4е жилището е инвестиционно. Имаш предвид с наематели или не?
Има доста тънкости при закупуването на имоти. Моми4етата са ти описали най-важните неща.

Тъй като работя в тази сфера, ще се опитам да ти дам някои съвети. Най-напред се информирай за условията, при които можете да вземете заем за закупуване на жилището. Ако купувате като 4ужденци, обикновено се изисква по-голяма сума за първона4ална вноска. Освен това лихвените проценти не са така благоприятни. Ако имате документи за пребиваване в съответната страна - нещата са по-лесни. Проверете условията относно забавяне на месе4ните плащания. Никога не знаеш кога ще ти се наложи да преско4иш 1-2 плащания. Или недай боже - ако изобщо спрете да плащате. Има страни, в които ще ти вземат къщурата като едното нищо. Ако ще да е по4ти изплатена.

Относно имота - местоположение (квартал, жители, близост до гр. транспорт, магазини и у4илища) Ако имате наематели, това  ще определи какъв тип хора ще наемат, а със сигурност не искате нисък социален кръг. Не бива да се хвърляте на евтино жилище в недобър квартал. Колкото по-скъпо е, толкова по-бързо се вдига цената му.

Относно данъците - при нас са доста солени за основно жилище, да не говорим за инвестиционно. Затова идеята да купуваш инвестиционно жилище от Бг без да живееш тук е немислима. Не зная как е за Швейцария.
Питай ако има нещо.

Късмет

# 13
 • Мнения: 2 292
Един съвет. Евтини и на нормални цени жилища има по т.н. Zwangsversteigerung.
Не винаги състоянието им е добро, но пък с малко средства може да зaприлича на нещо.
Съвет относно данъци и разходи не мога да ти дам, но се надявам и швейцарските мами да се включат. Simple Smile

може ли някой да изясни какво точно представлява Zwangsversteigerung и как се ръководи. В речника обяснението е аукцион - това значи ли че може да си се наддава безгранично или има определен таван? Как се гарантира че такова жилище е ефтино? ами то с наддаване може да излезе и мног оскъпо? Или? Имат някакъв Zwangsversteigerungsgesetz, който представляава какво ?

# 14
 • в село на завоя преди Шенген
 • Мнения: 4 244
Един съвет. Евтини и на нормални цени жилища има по т.н. Zwangsversteigerung.
Не винаги състоянието им е добро, но пък с малко средства може да зaприлича на нещо.
Съвет относно данъци и разходи не мога да ти дам, но се надявам и швейцарските мами да се включат. Simple Smile

може ли някой да изясни какво точно представлява Zwangsversteigerung и как се ръководи. В речника обяснението е аукцион - това значи ли че може да си се наддава безгранично или има определен таван? Как се гарантира че такова жилище е ефтино? ами то с наддаване може да излезе и мног оскъпо? Или? Имат някакъв Zwangsversteigerungsgesetz, който представляава какво ?
Когато решиш да си построиш къща и вземеш заем от банката, но след това не можеш да плащаш лихвите и главницата, банката пристъпва към обявяване на търг и се предлага винаги цена която е по ниска от пазарната но е минималната която на банката и погасява кредита
Общо взето са наистина поевтини такива жилища или къщи. В повечето случаи даже са и нови (като имаш предвид сегашната икономическа ситуация в Г)

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт