Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

все тук

Мнения: 1 600
Ето списък на 10-те топ здравословни храни:
1. Ягоди-При хората, които ежедневно консумират ягоди (около 8 бр.), се наблюдава значително увеличение на количеството фолиева киселина в кръвта и намаление на систоличното кръвно налягане. Ягодите са богати на антиоксиданти, а червеният пигмент предпазва от сърдечносъдови заболявания.
2. Боровинки-Съставката птеростилбен, която се съдържа в боровинките и гроздето, спомага за намаляването на холестерола и триглицеридите в кръвта. Тя предпазва сърцето с почти същия успех, както медикаментите за понижаване на холестерола.
В боровинките се съдържат и най-много антиоксиданти от всички популярни плодове. Те забавят "остаряването" на мозъка. Стари опитни мишки, хранени с плодовете в продължение на два месеца, не само се ориентирали по-бързо в лабиринт, но имали и по-добър баланс и координация.
3. Мазна риба-Ползата от честата консумация на скумрия, херинга и риба тон се дължи на високото съдържание в тях на омега-3 мастни киселини. Ако консумирате поне 300 г на седмица от тези видове риба, рискът да умрете от сърдечносъдова болест може да спадне до три пъти. Освен това хората, които редовно си хапват мазна риба, се по-малко предразположени към атеросклероза. Омега-3 мастни киселини имат противовъзпалително действие и са особено полезни при артрит, особено в съчетание с малки дози аспирин. Не на последно място, те влияят благотворно и при справянето с депресията.
4. Орехи-Орехите имат подобно действие върху нивото на холестерола и C-реактивния протеин, чиито увеличаване в организма предвещава развитие на диабет, атеросклероза или сърдечен проблем. Орехите съдържат алфа-линолиева киселина, от групата на омега-3 мастните киселини, която понижава нивото на холестерола и намалява риска от внезапна смърт в резултат на анормален сърдечен ритъм.
5. Чесън-Десетки изследвания са установили, че чесънът е "пазител" на сърцето. В последното от т.г. учените са открили, че активната съставка алицин в него помага при повишено белодробно налягане, което води до болки в гърдите, недостиг на въздух и припадъци. Две ядки чесън на ден са достатъчна предпазна мярка в това отношение. Чесънът унищожава бактерията, която води до язва. Всеизвестно е, че е и прекрасно средство за предпазване от стандартна настинка.
6. Гъби-Изключително ефикасни срещу настинки и вируси. Гъбите са най-богати сред храните на засилващи имунната система антиоксиданти. Дори обикновените бели печурки съдържат 12 пъти повече антиоксиданти от пшеничния зародиш и четири пъти повече от пилешкия дроб, следващия най-богат източник. В по- екзотичните видове гъби съдържанието е дори още по-високо.
7. Ананас-Бромелинът в ананаса има мощен противовъзпалителен ефект, който облекчава болките при артрит и др. Ензимите в бромелина действат като мощни болкоуспокояващи, тъй като намаляват производството на брадикинин - вещество, което причинява болка и "спукани" кръвоносни съдове, водещи до подуване. Бромелинът има и силен противовъзпалителен ефект.
8. Броколи-Съдържа вещества, които имат ефект, подобен на този на лекарствата за лечение на болестта Алцхаймер. Картофите, портокалите, ябълките и репичките също са полезни в това отношение. В дългосрочен план употребата на зеленчуци от семейство зелеви намалява опасността от спадане на ацетилхолиновите нива в централната нервна система, на което се дължи заболяването.
9. Зехтин-Отдавна е известно, че зехтинът е балсам за сърцето и понижава холестерола. Последните изследвания показват, че съдържа и съставка, която има подобно на "ибопруфена" болкоуспокояващо действие. Съдържа мощно противовъзпалително вещество - олеокантал. Пресният и скъп зехтин съдържа значително количество от олеокантал, което обаче се унищожава при термична обработка.
10. Домати-Те са сред най-богатите източници на антиоксиданта ликопен - пигмент, който придава червения цвят на плодовете и зеленчуците, и който понижава риска от рак на простатата и сърдечносъдови заболявания. Намалява до 50% опасността от инфаркт при мъжете. Ликопенът обаче се приема най-добре от организма под формата на доматено пюре, салца и др. производни, отколкото чрез пресните домати.
Цитирай

софия

Мнения: 705
evala,za tova staranie da opishesh vsichko tova.na men lichno mi e interesno zashtoto tochno dnes reshih che triabva da promenia neshto v nachina si na hranene....
 mejdu drugoto otkude sa tia znania i pisania?
Цитирай


Мнения: 1 640
Аз лично от доста време съм обърнала голямо внимание на това как се  храня и се стремя да е здравословно ....
     От инфото по-горе се изненадах от съдържаниято на  ягодите , тази фолиева киселина  ми е много ценна и необходима.... ама до колко продуктите по пазара са екологично чисти  Thinking
Цитирай

София

Мнения: 29 968
от тук е инфото  - http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=786330
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.