Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 окт. 2005, 13:07 ч.

ОФФ Помощ за гледане на възрастна жена

  • 393
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 434
Здравейте, момичета!
Темата не засяга пряко задълженията ни спрямо децата, а по-скоро тези спрямо нашите родители.  Виждам, че и темата на Оранжево небето от преди няколко дни се радва на голям интерес, явно откакто станахме майки, обърнахме нов поглед към родителите си.
Става дума за свекърва ми, която аз много обичам. Тя от три години се е превърнала в доброволен затворник в собствената си къща и в слуга на майка си, която е на 95 години, в изключително добро физическо състояние за възрастта си, но в инвалиден стол заради болки в ставите и с много намалено зрение. Стои по цял ден затворена и се върти в кръга на рутината между принасяне на  вода, усилване и намаляване на радиото, четене. През цялото време е все плътно до майка си, защото бабата седи в инвалиден стол, с всички удобства, разбира се, но като й стане скучно, започва да крещи и да я тормози. Не че изисква кой знае колко, но ако разбере, че свекърва ми се кани да излиза някъде /дори и просто да поработи в градината/, може би от страх да не й се случи нещо докато е сама, започва да прави театър и да се преструва, че й е лошо или че внезапно нещо в стомаха й не е наред и други подобни дивотии. Тези, които са го изпитали, сигурно ще ме разберат.  Проблемът със свекърва ми обаче е по-скоро физически – тя е на над 70 години, не е за съжаление от най-здравите и всекидневното физическо усилие по вдигане и сядане съсипаха гърба и ръцете й и ме е страх, че от усилието е получила и херния /с големи усилия успяхме да я пратим на лекар днес/.
На мен ми е много сложно да разбера защо една дъщеря така доброволно и стоически се подлага на тормоза на една възрастна жена, но честно да кажа, боли ме когато ми се обажда с глас пълен от болка и самота. Ние живеем на около 250 км и не ми е възможно да съм до нея толкова често, колкото ми се иска.
Предложих й да намерим жена, която да се грижи за бабата и да живее в къщата, нещо като Au Pair само че за възрастни хора. Доскоро не даваше и дума да се издума, но напоследък много отпадна и изглежда е склонна да приеме един такъв вариант. За съжаление тя не може да си позволи услугите на социалните служби за повече от няколко часа сутрин – сестрите са надути и не правят дори една крачка встрани от преките си служебни задължения. Когато много се налага да излезе - на пазар или на поредното погребение, вика жена, на която плаща твърде висока цена просто за да прави компания на Ома.
Жената, от която се нуждае, следва да говори прилично немски и да е физически здрава, защото се налага няколко пъти на ден бабата да се води до тоалетната и е необходима помощ при ставане и сядане. Иначе рутинната работа по обгрижването на един възрастен човек – при обличане и къпане един-два пъти седмично, събличането вечер преди лягане, при леката домакинска работа като правене на чай или една лека супа. Чистенето няма да влиза в задълженията й.
Моля ви, ако познавате жена с познания и опит в гледането на възрастни хора, която да е с редовни документи и да има желание да живее в самостоятелно жилище в рамките на една голяма къща, помогнете ми със съвет и евентуални координати. За цената още не мога да кажа нищо, защото дори не зная как тази услуга се заплаща. По този въпрос също очаквам съвети от препатили.
Помогнете ми, моля, защото наистина не зная как иначе да помогна на свекърва си.
Благодаря предварително!
Ми6ка

# 1
  • в село на завоя преди Шенген
  • Мнения: 4 244
Мише, няма ли при вас Pflegedienst?
Можете да ги намерите в жълтите страници. Персонала е от болногледачи, които идват, къпят, приготвят лекарствата, пазаруват или поръчват храна и я носят
Замисляли сте се и над този вариант.
Ние ползвахме услугите навремето на една такава служба тъй като аз идвах за по 3месеца и през останалото време мъжа ми нямаше как да се грижи непрекъснато за баща си (нали ходи на работа)

# 2
  • Мнения: 434
Фиди,
Социалната осигуровка на Ома едва успява да покрие /заедно с доплащането/ един час дневно сестра - вече писах по-горе за това. А и Ома имаше проблеми с това, че сестрите са две и се сменяха. Ако сега включим и всякакви, които идват да пазаруват и за всяко ходене до тоалетната тичат от близкия град, нали се сещаш, нищо няма да се получи. Този вариант отдавна е проверен и отхвърлен по още една причина - може да прозвучи и зловещо - там, където свеки живее, са почти изключително само пенсионери и службите се задъхват от работа, защото системата издъхва и парите не стигат. Ома беше в листа на чакащите - това означава, че някой беше починал и тогава за нея се освободи място.
Свекърва ми би я устроило само 24-часово присъствие. Но явно ще трябва да заобиколим системата Pflegedienst.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт