Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 750
 • Мнения: 2
radha, Благодаря много за сламките, още ровя и търся и още неща излизат.

# 751
 • Мнения: 6
„Тук смятам да представя една по – „скандална” идея, която струва ми се може да бъде полезна за икономиката. Не за пръв път ще лобирам за генномодифицираното земеделие, ако може така да го наречем. Предварително искам да кажа, че не познавам никого от „Монсанто” че не притежавам акции в тази компания, държаща почти 50% пазарен дял в продажбите на генномодифицирани сортове семена в света...Ако приемем хипотетично, че България либерализира политиката си по отношение на генномодифицираното земеделие по начина, който имаме в САЩ, и ако българските производители бъдат стимулирани да използват генномодифицирани семена, то добивите на единица площ биха се удвоили...Подобна сметка би била валидна и за маслодайните култури и със сигурност превръщането на земеделието в генномодифицирано ориентирано би имало пряк ефект, надхвърлящ 1 млрд. евро годишно. При това при много по-голяма устойчивост на добивите спрямо сушата. Както биха казали банкерите, земеделието би станало много по-банкабабилно... Идеята на този текст е в предложението България, която в момента е сред най-големите скептици в ЕС по отношение на генномодифицираното земеделие, да стане една от най-либерално настроените.”, пише в авторска статия Светослав Божилов, в списание „Мениджър” от януари тази година.
Светослав Божилов е бил член на УК на Фондация „Отворено общество”, както и е съосновател и и акционер на СИБанк. Собственик е и на Venture Equity Bulgaria, която се занимава с финансови инвестиции и проекти свързани със зелена енергия.


А, докато съм писала предишния си постинг, други досетливи хора направо са посочили за кого става въпрос!


за да ви улесня малко започнете с "АГРОЕНЕРГДЖИ" АДСИЦ

Radha,
Тоя път, признавам си, не се досетих самата аз, макар да съм твърде досетлива, а сайтът на"Афера", където гъмжи от всякакви информации, явно имат достъп до по-специални източници на информация и доста пъти излизат прави, макар да ги набеждават, че понякога прекаляват. Ето я цялата статия - в прав текст са си казали някои неща, за които всички се досещаме.
http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&a … 022&Itemid=33

Hypollita, благодаря за статията! Не бях я чела, но и аз стигнах до същите изводи, които пише там. Всички да я прочетат, за да знаят с кого всъщност се борят.
Ще добавя само, че една от първите работи на новите управляващи в Министерство на земеделието беше да закрият отдела за Биоземеделие. още в началото са били наясно, че няма да им трябва скоро... А приказките за биоземеделие и екология са били само, за да ни приспят и да прокарат закона тихомълком, както се опитаха да направят.

# 752
 • Мнения: 6
Направете още връзка със закона за ВЕИ и биогорива, който е приет в края на 2009 и според който до март 2011 задължително биодизелът трябва да бъде мин.4 % от литър дизел. Освен това ЕК е разрешила въвеждане на държавна помощ за отрасъла за следващите 2 години. Ето защо бързат толкова! - нещо, за което всички се питахме!
Заради всичко това си мисля, че са ни продали вече...

# 753
 • Мнения: 6
radha, Благодаря много за сламките, още ровя и търся и още неща излизат.


Радвам се, че съм била полезна. Само Ви моля всички - нека не се делим на различни организации. Аз лично не съм член на никоя организация. Запознах се на протестите с представители на различни НПО, опитах се да говоря с всички и да допринеса колкото мога. Най-вероятно сега ще започнат опити да скарат различните организации, които защитават каузата Против ГМО, както дискредитираха протестта пред парламента миналия януари. Нека не се поддадем!

# 754
 • Мнения: 341
... заради 1-то четене ли?

По см. чл. 28, ал. 3  вр. чл 28, ал. 2 на ЗН актове.

# 755
 • Мнения: 1
radha, Благодаря много за сламките, още ровя и търся и още неща излизат.


Радвам се, че съм била полезна. Само Ви моля всички - нека не се делим на различни организации. Аз лично не съм член на никоя организация. Запознах се на протестите с представители на различни НПО, опитах се да говоря с всички и да допринеса колкото мога. Най-вероятно сега ще започнат опити да скарат различните организации, които защитават каузата Против ГМО, както дискредитираха протестта пред парламента миналия януари. Нека не се поддадем!

Разбира се!
Напълно съм съгласна.
Аз също съм от форума на вестник "Сега", където сме изписали повече от 10 хиляди поста против ГМО, дори написахме открито писмо, още в началото на януари, против закона и редакцията го внесе в Парламента, в Министерския съвет и при ПРезидента. Още тогава се включих в тоя форум и призовах мамите, които много уважавам и направо обичам, да се обединим, защото тая борба е борба за Отечеството ни.
Няма да се караме и спорим за надмощие, защото така , преди много години, Иван Шишманова България падна под робство за 500 години.
Нали?
Бъдете здрави всички, които се изпречихме още в зората на тоя протест - със слабите си силици и доброволни жертви - недоспали , уморени и отчаяни, срещу този огромен и отвратителен заговор.
Сега ще пусна пак днешната статия от "Сега" - там изобщо не възнамеряваме да се успокояваме.

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 01:28 от hyppolita

# 756
 • Мнения: 1
Една чудна PR кампания има за цел да вкара модифицираните организми у нас и да разясни защо сме по-европейци от Франция и Германия
Диян Божидаров

 
Естествено в протестите срещу ГМО преобладават младите хора.

Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
 

До няколко дни България ще има нов закон за генномодифицираните организми (ГМО). Какъв точно ще бъде все още не се знае. Неправителствените организации протестират, депутатите се объркани, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) казва това, което никой не го пита. Ясно е едно - сегашните крути забрани за отглеждане на генни организми ще паднат. Въпросът е дали новият закон ще отвори само формално вратите за ГМО, както е в повечето европейски държави, или българската земя скоро ще ражда храни мутанти.

Интересни са физико-химичните процеси, чрез които ГМО покълна в главите на управляващите. Несъмнено се е състояла голяма метаморфоза, тъй като много хора промениха позицията си за няколко месеца. Така стана например със зам.-министър Евдокия Манева (ДСБ), която в качеството си на опозиционер в предишния парламент категорично бе против внедряването на ГМО. Сега е твърд радетел на либералните промени. Нещо генерално ще да се е променило и в ГЕРБ. Предизборната й програма е пълна с обещания за "биоземеделие", "зелена продукция", "чисто селско стопанство", а пускането на ГМО у нас се оказа сред първите й задачи. В едно предизборно интервю Бойко Борисов с умиление си спомни как баба му правела салата от сочни домати, пълни с витамини, поради което пораснал голям и силен. Е, идните поколения може да нямат този шанс.


Палавата ЕК


ГМО индустрията получи силен тласък последните двадесетина години. Водещ производител е САЩ, а корпорациите, които трупат печалби, са "Монсанто", "Дау кемикъл" и "Дюпон". Зачестяват научните мнения, че ГМО са причина за автоимунни заболявания, алергии, вредят на естествените физиологични процеси. Нищо не е сигурно, вероятно ще се разбере след десетки години. На принципа на пробата и грешката. През това време хората, които ядат ГМО, са опитни мишки, а земите, в които се отглеждат - опитни полета.

Европейските държави са най-враждебни към мултинационалните компании и имат различни регламенти за регулацията на търговията с ГМО продукти. Но голямата борба напоследък е за засяването и отглеждането. Единственият разрешен за култивиране в ЕС хибрид в момента е царевицата MON 810. Франция, Германия, Гърция, Унгария, Австрия и Люксембург обаче го забраниха. ГМО културите са разрешени само в Испания, Португалия и още две-три от новите членки.

Добър приятел на мултинационалните компании е Европейската комисия (ЕК). Тя, под давлението на Световната търговска организация (СТО), често натиска членките да либерализират търговията и отглеждането. Съответно пък СТО е подвластна на интересите на гореспоменатите компании. Но пък европейските държави, принудени от потребители и фермери, които искат чиста продукция, хитро приемат закони, с които хем да не скършат хатъра на ЕК, хем реално да не пускат ГМО. Особено при култивирането. Блестящ пример е Ирландия, която уж разрешава хибриди, ама тъй е направила закона, че правителството автоматично да ги счита опасни за здравето и да ги забранява.


Къде е писмото?


На фона на противопоставянето между ЕК и членките, България се оказа по-голям европеец от Франция и Германия. Старият закон за ГМО налагаше забрани върху отглеждането на тютюн, памук, маслодайна роза, пшеница, всички зеленчукови и овощни култури, както и пускането им в зоните от "Натура 2000" и 30-километров буфер край тях. Особено важни бяха зоните и буферът. Те пречеха на евентуалните мераклии да окрупняват масиви, т.е. препятстваха икономическата изгода.

В новия закон падат горните ограничения. Сега между двете четения в парламента буферите се изясняват култура по култура, а евентуалните забрани също ще бъдат индивидуални. МОСВ обещава закон, който позволявал всичко, но пък залагал крути процедури по издействане на разрешения, които да откажат ГМО производителите (за процедурите по-долу).

Най-интересен е мотивът, който задвижи колелото. Евдокия Манева се позовава на писмо от април 2009 г., в което ЕК настоява България да хармонизира закона си спрямо ГМО директивата 18/2001 на ЕС. Самата директива остава вратичка отделните страни да налагат забрани при риск за здравето и околната среда. Но най-любопитното е, че никой освен Манева не е виждал въпросното писмо. Не е показано на еколози, фермери и юристи.

Даже не е сигурно и дали Манева го е виждала. Защото след упорито питане, търсене, ровене из стари съобщения на МОСВ, а и след изтървани фрази на негови представители, еколозите разбират, че писмото въобще не изисква падането на всички забрани. А настоява за либерализация по отношение на т.нар. "освобождаване в контролирани условия", т.е. за научна дейност. Тогава идва и второто оправдание на властта - становище на германски и австрийски експерти, които открили несъответствие между нашите закони и директивите на ЕС. По принцип становището е изработено само за сведение на България.

Манева ту твърди, че срещу страната ни има отворена наказателна процедура, ту пропуска тази грозна за слуха административна заплаха. Също като писмото, процедурата е фантом. Още по-дълги словесни дъвки разтяга началничката й Нона Караджова. Няма интервю, в което да не потрети, че хората неправилно си въобразили, "че от утре пазарът ще се напълни с ГМО". "Няма такова нещо", артистично се гневи Караджова. И е права. Пазарът няма да се напълни, но и никой не е твърдял подобно нещо. Ще се напълни земята, ако не утре, вдругиден. Караджова удобно избягва темата с култивирането, но пък повърхностните й обяснения вероятно са постигнали нужния пропаганден ефект сред широката публика, която въобще не е запозната с проблема.


Кръгове на ада или колело на манипулацията


Последните дни вестниците и телевизиите са залети с графики и разяснения в подкрепа на защитната теза на МОСВ - как желаещите да произвеждат ще бъдат мъчени от дълги и сложни процедури, които непременно ще ги откажат. Но така ли е? За кръгове на ада ли иде реч или за ново тарикатско колело на манипулацията?

Свилен Овчаров от групата "Зелени адвокати", който подробно е запознат с проекта на МОСВ, твърди, че тези процедури са единствено за хибриди, непознати за ЕС, които България смята да внедрява като новатор. Нищо подобно не се предвижда за пускане на вече одобрени в европейски страни ГМО култури. Освобождаването им в България ще зависи от екоминистерството и присъдружни ведомствени учени. Еколозите настояват гражданският сектор да има думата, както и парламентът, като последна и все пак публична инстанция. И макар клетвите на МОСВ да са подобни, дебатът в парламентарните комисии показа точно обратното.


Старци работохолици


Показателно бе заседание на "работната група по закона" миналата седмица, в която учени на държавна заплата, чиновници, граждани и депутати трябваше да обсъдят буферите за всяка култура поотделно. Най-дейни бяха учените, които за някои видове сведоха разстоянието до 400 метра. Буферът за царевицата, която се знае, че е най-преносима, е 800 метра.

Няколко пъти учените от различни държавни институти поискаха не формален, а "работещ закон". И разбиха всякаква защитна теория за практическото неприложение на промените. Присъстващите бяха силно изненадани, тъй като българските учени по принцип не се славят като най-работливи. Пък сега им трябва почти цялата територия на страната за "работа", опити и изследвания.

Като стана дума за учени, то е редно да се знае, че през 2005 г. Нова телевизия показа как САЩ даряват 10 000 долара на софийския Агробиоинститут, който е сред най-ревностните защитници на ГМО. Преди дипломатически, политически и всякакъв друг лобизъм ГМО производителите установяват "тесни контакти" с научната общност. Преди няколко години група български депутати, сред които и Манева, се разходи до централата на "Монсанто" в Айова по програма на Американската агенция за международно развитие. А като иде реч за "Монсанто", следва да се припомни, че компанията винаги е имала силни позиции в Белия дом. През 2005 г. пък плати 1.5 млн. долара, след като неин служител бе обвинен от американското правосъдие, че е подкупил с 50 000 долара човек от правителството на Индонезия.

Естествено, всички действащи лица у нас отричат участие в грозни явления. Даже и през ум не им е минавало.

Законотворческият миш-маш наистина е голям. МОСВ първо премахна 30-километровия буфер, после се съгласи да го остави, накрая се отметна. Нави се на парламентарен контрол, после се отказа. Депутатите от ГЕРБ, повечето от които откровено не са в час, а и напоследък изпитват анти-ГМО натиск от родни винари, пчелари, а вече и зърнопроизводители, са в тотален шах. Загадка е хаосът нарочен ли е, или в ерата на ГЕРБ по принцип е така.

Еколозите припомнят, че ЕК три пъти безуспешно се мъчи да глоби Австрия и Унгария за забраната на царевица MON 810. А от няколко дни правят и най-важното - пишат писма на Бойко Борисов. С надежда да си спомни за бабината салата. И да прозре, че вървим към печката, на която други се опариха.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4961& … =5&id=0000902

# 757
 • Мнения: 4
[/i]
Сега видях:
"...Зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева обаче заяви, че министерството няма да оттегли поправката за отпадане на забраните."

Нали ви казах за това, това тя ми го каза категорично още в четвъртък след комисията. Питах я дали ще се съобрази с исканията на еколозите за 30 км. буфер и тя ми каза: Как ще се съобразим! Това ще направи закона неработещ!
Веднага репликирах: Какво значи неработещ и в коя директива пише, че буферите трябва да са по-малки от 30 км. и тя се направи, че не чува...
Заради всичко това си мисля, че са ни продали вече...

Манева е най-големия враг на всичко що е екология в България... Не мога да си представя по-вреден и по-противен човек от нея що се отнася до екологията и този човек е назначен за зам. министър. Значи представете си за какво става дума. Отврат... дърта пачавра е тая Манева...  Sick

# 758
 • София
 • Мнения: 2 816
 КАМПАНИЯТА С КАРТИЧКИТЕ ИМА НЕОЧАКВАНО РАЗВИТИЕ!

КОЛИЧЕСТВОТО, КОЕТО ДЪРЖА В РЪЦЕТЕ СИ Е НЕВЕРОЯТНО БОГАТСТВО, КРАСОТА И ЕНЕРГИЯ!
ЧАСТ ОТ КАРТИЧКИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СКАНИРАТ И КАЧАТ В ИНТЕРНЕТ (МОЖЕ БИ НА СОБСТВЕН САЙТ) ПРЕДИ ДА СЕ РАЗДЕЛИМ С ТЯХ !


Аз лично  не мога да се отделя от съкровището. Тази вечер, в навечерието на евентуалната среща с Министър-председателя на България, събрахме от различните "пунктове", в различните части на София и страната. Вече е сутрин, а аз не спирам да ги разглеждам, преживявам и сортирам (доста тъпа дума, съжалявам).
Първоначално се опитвах да избера няколко с най-подходящо послание, после се оказа, че има за четене цели поеми и фермани с молби и обещания!

Нямам търпение да ви ги покажа! И не знам как ще успея да ги сканирам до обяд, за да ги връчим.

Не съм виждала още събраните в пощенската кутия, очакваме колективна пратка от Варна и Пловдив. Това , което е у мен е невероятно! У Тео777 има същото такова съкровище, исках да ги взема от нея, за да ги подредя, а тя не ми ги дава!!! Искала да ги снима на дневна светлина.... Simple Smile  bouquet

Какво мислите? Рафаил, ти кажи -като автор на идеята) ?

Днес, преди обед имаме да съберем от още няколко места, ще се побъркам от отговорността и чувствата... Както Тео каза, ако Бойко Борисов ги прочете, ще почувства кой е правилния път!
Молете се да се справим по най-правилния начин с кампанията! Казвам ви -
КАРТИЧКИТЕ СА ПО-СИЛНИ ОТ ГМО !!!


(Хиполита, като ги видиш, ще си промениш мнението, дълбоко ще съжаляваш  и ще ни молиш д авземем картички и от теб  Simple Smile )

Има ли някой желаещ да сканира около 100 картички  ?Утре до обяд?

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 08:44 от ОП

# 759
 • Мнения: 803
Непременно ги покажи, направи един публичен албум някъде!

# 760
 • Мнения: 341
...И не знам как ще успея да ги сканирам до обяд...

С добър цифров апарат без светкавица може да стане много бързо, дори с качество, годно за печат, снимка по снимка. Така за сканиране ще остане по-малко.

Преди малко по про.бг мина някакво страшно смешно интервю с шефката на комисията по земеделието и горите в частта му за ГМО.

# 761
 • Мнения: 2
Десислава Танова? Ама тя и тая не е в час, както и Нона. Всичко движи Манева! Sad

# 762
 • Мнения: 6
КАМПАНИЯТА С КАРТИЧКИТЕ ИМА НЕОЧАКВАНО РАЗВИТИЕ!

КОЛИЧЕСТВОТО, КОЕТО ДЪРЖА В РЪЦЕТЕ СИ Е НЕВЕРОЯТНО БОГАТСТВО, КРАСОТА И ЕНЕРГИЯ!
ЧАСТ ОТ КАРТИЧКИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СКАНИРАТ И КАЧАТ В ИНТЕРНЕТ (МОЖЕ БИ НА СОБСТВЕН САЙТ) ПРЕДИ ДА СЕ РАЗДЕЛИМ С ТЯХ !


Аз лично  не мога да се отделя от съкровището. Тази вечер, в навечерието на евентуалната среща с Министър-председателя на България, събрахме от различните "пунктове", в различните части на София и страната. Вече е сутрин, а аз не спирам да ги разглеждам, преживявам и сортирам (доста тъпа дума, съжалявам).
Първоначално се опитвах да избера няколко с най-подходящо послание, после се оказа, че има за четене цели поеми и фермани с молби и обещания!

Нямам търпение да ви ги покажа! И не знам как ще успея да ги сканирам до обяд, за да ги връчим.

Не съм виждала още събраните в пощенската кутия, очакваме колективна пратка от Варна и Пловдив. Това , което е у мен е невероятно! У Тео777 има същото такова съкровище, исках да ги взема от нея, за да ги подредя, а тя не ми ги дава!!! Искала да ги снима на дневна светлина.... Simple Smile  bouquet

Какво мислите? Рафаил, ти кажи -като автор на идеята) ?

Днес, преди обед имаме да съберем от още няколко места, ще се побъркам от отговорността и чувствата... Както Тео каза, ако Бойко Борисов ги прочете, ще почувства кой е правилния път!
Молете се да се справим по най-правилния начин с кампанията! Казвам ви -
КАРТИЧКИТЕ СА ПО-СИЛНИ ОТ ГМО !!!


(Хиполита, като ги видиш, ще си промениш мнението, дълбоко ще съжаляваш  и ще ни молиш д авземем картички и от теб  Simple Smile )

Има ли някой желаещ да сканира около 100 картички  ?Утре до обяд?

Кои медии ще присъстват на връчването на картичките? Мисля, че е важно да се публикува албум с картичките.

# 763
 • Мнения: 8 994
Извинявам се, ако е пускано, но тази статия много ми хареса, заради подредените и ясни факти.

edit: Току що видя, че я има по-назад в темата! Simple Smile

# 764
 • Мнения: 2 010
Какво става с тези производители на ГМО от Добричкия панаир, които са внесли в страната и дават ГМО семена( най вероятно безплатно с цел зарибяване на фермери ) дали някой ще ги глоби ?
А тези фермери които вземат семената и ги хвърлят в нивата си, дали ще го броят за ГМО замърсяване ?
Могат ли да ги открият и спрат ? - Най-вероятно НЕ


Преди малко говорих с една приятелка,
тя е родом от Добрич, която ме увери, че Монсанто от няколко години посещава изложението в Добрич!


От 1995 г. всяка годишна програма на Добрички панаир АД започва с провеждането на Борса за семена и посадъчен материал. От 1998 г. изложението се провежда под егидата на Министерството на земеделието и горите. През 2000 г. Добрички панаир стана член на Асоциацията на семепроизводителите, която избра Борсата за семена и посадъчен материал да бъде неин основен форум.
ХVІ – то Международно изложение БОРСА ЗА СЕМЕНА И ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ 2 – 6 Февруари 2010 г. СК Простор – гр. Добрич Десет дни преди откриването на ХVІ-та Международна “Борса за семена и посадъчен материал” участие са заявили 70 фирми от страната и чужбина. На 2 февруари 2010 г. от 10:00 часа в СК Простор – гр. Добрич, Добрички панаир АД за пореден път ще открие календара на селскостопанските прояви в България със специализираното изложение “Борса за семена и посадъчен материал”. През петте дни на форума земеделските производители ще имат възможността да направят своя избор и да си осигурят най-добрите продукти за сеитбената кампания 2010г. Български и чуждестранни фирми ще представят богат избор от семена и посадъчен материал, торове и почвени смески, нови технологии в едро и малогабаритната техника, препарати за растителна защита и специализирана литература. 80% от изложителите са редовни участници във форума. Тази година са заявили участие за първи път – Монсанто България, Синджента България, Смарт Агро, Кооперация Хисар-Агра, Агротоп, Агроферт, Hatzenbichler –Австрия. Сред поканените гости са МЗХ, ДФ Земеделие, ИАСАС, Народни представители, Областния управител и кмета на гр. Добрич. Посетителите ще могат да разгледат изложението непосредствено след откриването му.


За мен е изненадващо, че "за пръв път" са Монсанто тук....Те отдавна са намерили добри клиенти в област Добрич...от години....

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт