Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 окт. 2005, 12:48 ч.

защо обичам мама?

 • 3 983
 • 25
 •   1
Отговори
 • Sofia/ The Hague- Nl
 • Мнения: 1 760
''Аз обичам мама,защото тя пере,готви и чисти.Освен това понякога тя глади и пазарува."'
-това е съчинението на брат ми, послучай 8-ми март на тема "защо обичам мама".Под него вместо оценка учителката беше написала:само за това ли обичаш майка си?
Когато донесе тетрадката вкъщи и майка ми тъжно го попита същото,отговорът беше:ами за какво друго да те обичам?

Интересно ми е мъжете какво ще отговорят на този въпрос,обичат ли майките,жените,сестрите си и в какво се изразява тази обич?

# 1
Как ли ще отговори едно дете на въпроса:
Защо обичам татко?

# 2
 • Мнения: 141
Един протестантски автор, мисля че беше Джош Макдауъл, беше написал за любовта нещо от този род:

1. Обичам те, защото си такъв и такъв;
2. Обичам те, защото не си еди какъв си;
3. Обичам те и аз не знам защо.

Ако изпитва човек от първита два вида, лошо му се пише.
Виж за третия - това е необяснимо.
Та така зададен въпроса, защо и за какво обичаш е много неправилен и подвеждащ.
Аз идея си нямам защо обичам жена си. Явно Господ ни е събрал.

Последна редакция: сб, 08 окт 2005, 05:19 от Tatti

# 3
 • Ада (без да се) пазарЪ
 • Мнения: 266
Страхотна тема ще следя с интерес мнението жи мъже - така че пишете! Joy hahaha hahaha bowuu hahaha
 Браво картинка как се сети за това? Страхотна си Hug

Последна редакция: сб, 08 окт 2005, 05:20 от Tatti

# 4
 • Мнения: 1 250
Това е от промивките на мозъците в училище - защо обичаме мама, защо обичаме нашата учителка, защо обичаме нашето училище и т.н.
Съгласна съм с Дедо Поп, обаче т.3 едва ли ще хрумне като обяснение на едно дете. Не можеш да накараш някого да те обича просто защото ти така искаш.

Обаче съществува и друго - бабите се надпреварват да лигавят децата, за да спечелят любовта им. Дори и с подаръци - "виж каква хубава играчка съм ти купила", идва ред на другата баба - още по-скъпа играчка и на практика се получава че те купуват любовта на детето. Детето започва да ги обича, защото получава от тях хубави играчки. В крайна сметка обичта е нещо като да ти е приятно да бъдеш с някой, само че на друго по-високо ниво. А защо ти е приятно да бъдеш с него - това вече е комплексен въпрос.

Забелязала съм, че децата много държат на своите родители, после и на баби и дядовци. Децата са много обичливи създания. Лично аз си спомням как жертвах един лагер едно лято, само да докажа на моята баба, че "мама не е лоша", а ревах 2 дена че не отидох на него. Обаче ако ме питате "защо обичам мама" - ами просто защото е моя майка. А защо една майка обича децата си? Вие как ще отговорите на този въпрос?

И едни допълнителен към Дедо Поп - а духовниците не използват ли "Господ трябва да се обича, защото Той е добър"?

# 5
 • София
 • Мнения: 4 813
много често у дома се питаме "защо ме обичаш". отговорът и на двете деца (сега са на 10 и на 3 г.) винаги е бил "защото си ми майка/татко". никой не ги е учил да отговарят точно така, но може би са разбрали какво им казваме ние. когато някоя от тях ме попита защо я обичам, винаги отговарям "защото си мое дете". когато са непослушни, вкиснати, непоносими дори, казвам "не те харесвам така" и бързам да добавя, че винаги ще ги обичам, но има неща в поведението им, които не харесвам.

когато разговарям със съпруга си за това, казвам му, че го обичам, защото съм избрала да обичам именно него и веднъж взето, това решение не може да бъде променено - млад, стар, дебел, плешив, болен, тъжен, депресиран, нервен, груб... какъвто и да е - аз вече съм решила да обичам точно него. някой някога беше казал, че любовта не е чувство, а е действие на волята. с такова разбиране сме заедно с моя съпруг вече 12 години - още отпреди да завършим училище.

а по въпроса, че трябва да обичаме бог, защото е добър: в библията пише, че ние обичаме бог, защото той най-напред е обикнал нас. дедо попе, потвърди, моля! и отново имаме право на свободна воля - да го обичаме или не.

# 6
 • Мнения: 141
Такааааааааааааа.
Бог е ЛЮБОВ.
Това е. Когато Бог обича, го прави защото Той Самия е Любовта. А ние го обичаме, защото създавайки ни по Свой образ и подобие, Той влага в нас това прекрасно чувство. Затова по-горе написах: "обичам, но не знам защо", защото тази любов идва от Него.
Я ми кажете, колко от вас са правили деца (?????) и колко от вас са се обичали и заради тази любов Бог ги е дарил с дете, защото "Награда от Господа е плодът на майчината утроба" (пише го някъде в Библията). Та изживявайки тази любов един към друг, от която се ражда детенце, то априори вече обича. Как тогава да му зададем въпроса "защо обичам мама".

А Господ не държи ние да го обичаме, защото Неговата любов към нас е предостатъчна, за да покрие и нашата. НО: иска да се обичаме един друг.
Едни питал Христос: "Как да наследя Царството Небесно?", а Той му отговорил "Обичай ближния като себе си". Който от нас може да види у всеки човек образа Божий е щастливец, защото може да различава корена на доброто и на злото.

Последна редакция: сб, 08 окт 2005, 05:27 от Tatti

# 7
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Винаги съм мислела, че въпросът Защо е най-тъпият въпрос. Дори и по причина, че някой може да ти отговори.
Важното е да обичаш, тогава няма Защо. Аз обичам и ако ме питат Защо, ще  отговоря, защото така.

# 8
 • София
 • Мнения: 242
"защо обичам мама".

Цитат

Ами защо не

# 9
Аз пък все си мисля, че човек не може да обича "просто така", защото работата наистина става проста. Всеки индивид си има набор от ценности и те определят съответно и облика на обичания човек. Съгласна съм, че има химия, първична страст, но те отминават и после какво просто ще си се обичаме  newsm78.

# 10
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Аз пък все си мисля, че човек не може да обича "просто така", защото работата наистина става проста. Всеки индивид си има набор от ценности и те определят съответно и облика на обичания човек. Съгласна съм, че има химия, първична страст, но те отминават и после какво просто ще си се обичаме  newsm78.
Важно ли е да знаеш Защо те обичат, когато те обичат?
Естествено, че има причини, но говорим за любов към родителя, каква химия, какво просто и какво сложно.  newsm78
Мен никога не са ме питали, а се надявам да не изкукуригам дотам, че да искам знам Защо. Това може би ще е знак, че се съмнявам в любовта на детето.

# 11
 • Мнения: 2 792
 Много хубава тема Laughing
 Интересно е как възприемаме светът и търсиме винаги обяснение с този въпрос "Защо", понякога нещата се случват, обичаме не защото, а защото обичаме, няма логика и теоритично обяснение на обичта.
  Няма нищо лошо едно дете да мисли, че трябва да обича майка си заради всекидневното обслужване, лошо ще бъде ако не осъзнае, когато порастне, че нещата не опират до чисто бельо, готвене и чистене. Аз не бих се обидила, ако децата ми са забелязали, че правя всички тези неща в къщи, даже напротив, бих се зарадвала, че съм оценена в тази дейност.
 Децата са искрени и търсят логично обяснение, а то следва от действието, така че при този отговор, виждам повече проблем в реакцията на възрастните, отколкото на детето.
  Никога не ми е хрумвало да питам децата си, защо ме обичат, не мисля че трябва да имат конкретна причина newsm78, на такъв въпрос и аз бих си изсмукала нещо от пръстите Rolling Eyes

# 12
 • usa
 • Мнения: 3 491
Не съм питала децата си Защо ме обичат, но да си призная, зададена така темата ме подразни. Защото предполага, че децата трябва непременно да казват, че обичат майките си. Това е емоционална  агресия - едно дете има право да каже на майка си "не те обичам", дали го мисли дълбоко в себе си е друг въпрос.

Последна редакция: нд, 09 окт 2005, 02:06 от neznakomka

# 13
 • Мнения: 14 973
А не би ли било по-правилно да се попита: "Какво харесваш и какво не харесваш в своята майка(баща)?"?
Защото човек може много да обича някого, но това не пречи да не одобрява някоя негова черта. А особено отговорите на децата бих били много любопитни(и поучителни, надявам се) за техните родители! Wink

# 14
 • Мнения: 1 250
А не би ли било по-правилно да се попита: "Какво харесваш и какво не харесваш в своята майка(баща)?"?
Защото човек може много да обича някого, но това не пречи да не одобрява някоя негова черта. А особено отговорите на децата бих били много любопитни(и поучителни, надявам се) за техните родители! Wink
Вероятно, защото това би следвало да се пита и за "любимата учителка" и "любимото училище" и просто съчинението ще стане много истинско и лишено от фалш и лицемерие, и все някой ще се запита "ами може ли това да се промени".

Това си началото на една промивка на мозъка на децата, продължаваща до края на образованието. Самата аз бях подразнена от това когато сина ми стана 1ви клас.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт