Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 фев. 2010, 21:36 ч.

Програма за интеграция на деца със СОП

 • 12 777
 • 196
 •   1
Отговори
От известно време групата на моето дете се посещава от детенце с някакво умствено разтройство. Какъв точно е проблемът никой не можа да ми даде еднозначен отговор.  То винаги е придружавано от майка си и не стои цял ден, а само докато стане време за сън. Обикновено рядко ги засичам, защото идват по-късно и следобед вече са си тръгнали, затова не съм имала наблюдения върху детето. Днес станах свидетел на случка, при която това дете започна да се тръшка на земята и да крещи неистово за някаква играчка, с която играеше друго дете. Майка му през това време не можеше по никакъв начин да го контролира, а камо ли да го успокои. Най-притеснена останах от факта, че останалите деца се вцепениха от тази реакция, а учителката обърна гръб и се направи, че нищо не става. В къщи разпитах синът ми и той каза, че това дете така си се държи по принцип.
Мисля, че ще ме разберете, защо влизам анонимна, но искам да знам дали има някаква идиотска програма за интеграция на деца с умствени увреждания, защото не открих в интернет. Нямам нищо против децата да общува със слепи дечица или дечица в инвалидна количка, но на тази крехка възраст, когато психиката им не е оформена, смятам че е абсурдно да им се представя модел на поведение, който е с отклонения. Опитвам се да се поставя на мястото на тази майка и да си представя, че това можеше да е моят син, но от другата страна отново в съзнанието ми изникват тези 20 чифта потресени детски очички, които ме гледаха днес и не мисля, че е честно те да бъдат използвани като опитни мишки.
Съжалявам ако съм обидила някого, но мен тази случка днес много ме разтрои и не спирам да мисля как се чуввстват тези 3-4 годишни почти бебета, които тепърва свикват с детската градина и всекидневно са подложени на подобен стрес, вместо да имат щастливо детство.

Последна редакция: вт, 09 фев 2010, 09:40 от .Ели.

# 1
 • Мнения: 44
Аз съм виждала много деца,които не са с подобно заболяване да се държат така,че дори и по-зле.
А и по принцип никой,никога не е застрахован от подобна или друга болест,защото тези заболявания освен наследствени могат да бъдат и придобити.
Съжалявам,сигурно си очаквала друг отговор,но аз мисля,че е крайно време българите да станем по-толерантни към хората със специални нужди! Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 3 409
Понякога , когато чета такива теми , от Анонимни , Интелигентни майки , просто оставам безмълвна . Ето това е Идиотската програма за интеграция на деца с умствени увреждания . Умишлено те цитирам . Всъщност се нарича "Национален план за интегриране на деца със СОП" . Превеждам СОП означава Специални образователни потребности , а не умствени увреждания . И не е зле човек малко да попрочете тук - там , да се ограмоти , образова и чак тогава да пуска Идиотски теми . http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … c_potrebnosti.pdf

# 3
 • Мнения: 1 298
Ужас! Та има здрави деца, дето се тръшкат до припадък, агресивни са, псуват и пр.
Защо да не може и едно дете, с проблем да го прави?

Осведомете се за проблема на детето. Говорете с учителката, а защо не и с майката.
Така хората ще спрат да се плашат от глупости.

# 4
Ясно! Не търся разбиране, а просто информация, дали наистина има програма за подобна интеграция. Очевидно има и за съжаление, ако едно "нормално" дете се държи по този начин системно, родителите правят подписка и детето бива преместено в друга градина. В случая има законова пречка за родителите на 28 деца да потърсят правото на здрава атмосфера за децата си. Къде е дискриминацията тогава ...
Аз обичам детето си, точно толкова, колкото и всяка майка на дете с увреждания и не искам то ежедневно да търпи психически тормоз. Може това да не е "интелигентна" позиция, но поне е искрена.

# 5
 • Мнения: 2 233
И кое точно е -за съжаление???Че по закон деца с проблеми в развитието би трябвало да се приемат с предимство, но уви, рядко са градините които приемат такива даца, въпреки закона?И виждаш ли във вашата група са взели та приели такова дете...Поздравления за директорката ви.
В дадената случка за пример не виждам ама никакъв психически тормоз, явно проблема за теб е друг, защото такива случки има под път и над път  и със здрави деца.
Спокойно , няма да прихване твойто дете и да се зарази от тази ,,болест"Simple Smile)))

Последна редакция: сб, 06 фев 2010, 15:53 от Deja Vu

# 6
 • Мнения: 2 445
И кое точно е -за съжаление???Че по закон деца с проблеми в развитието би трябвало да се приемат с предимство, но уви, рядко са градините които приемат такива даца, въпреки закона?И виждаш ли във вашата група са взели та приели такова дете...Поздравлениея за директорката ви.
В дадената случка за пример не виждам ама никакъв психически тормоз, явно проблема за теб е друг, защото такива случки има под път и над път  и със здрави деца.
Спокойно , няма да прихване твойто дете и да се зарази от тази ,,болест"Simple Smile)))

Hug

# 7
 • Мнения: 85
 Sick-честно , това ми иде , когато прочетох какво си написала, анонимна майко.
Звучиш ми като млада и интелигентна жена, но с тези призиви за щастливо детство и да затваряме тези деца в специални институти и да се правим , че не съществуват, сякаш се върнах в социализма...

# 8
Нямах намерение да влизам в спор, но потнеже мненията на всички, които отговарят са изключително крайни и нападателни, искам да ви задам един единствен въпрос: В качеството си на какви давате мнение - потърпевши ли сте /децата ви имат ли психични проблеми/ или сте засегнати /децата ви учат и посещават детска градина с психично болни деца/? Ако само си чешете езиците, без да имате опит в подобна ситуация, това е чиста форма лицемерие.
Аз също си мислех, че съм безкрайно толерантна и първоначално се зарадвах че такова дете ще бъде в нашата група - мислех, че най-малкото ще има педагогически ефект и моят син ще стане също толерантен човек. Но истината е изненадваща. Умишлено не описвам с подробности как се държи въпросното детенце и майка му, защото смятам, че е грозно и сеирджийско. Достатъчно за мен е детската реакция на неговото поведение - децата не искат да играят с него, а дори са по детски озлобени защото той крещи постоянно, бие се, не дели играчки и изпада в истерия, докато не постигне своето. Естествено всяко дете може да проявява подобно поведение, но когато майката на същото това дете, няма никакъв контрол над него и само го дърпа и му крещи " Млъквай!!!"  Rolling Eyes Децата я копират и правят същото, а това за съжаление не възпитава толерантност.
Надявам се сега да ви стана ясно каква е ситуацията и аз наистина не разбирам КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ТОВА. Затова го и смятам за идиотски експеримент. Това дете ще се чувства 100 пъти по добре в много по-малка група със специални грижи на психолог, който да му обръща внимание.
П.С. имам право да съм анонимна и причината определено не е срам от позицията ми

# 9
 • Мнения: 2 233
Аз лично пиша от позицията на Родител на дете със синдром( синдром на Даун), само да поясня, че това не е болест. Ако някой има желание може да го погледне сайта ни на родителите на деца със СД и да се поосведоми:
http://www.downsyndromebg.com/bg/downsyndrome

Та така, ще споделя личен опит за малкият ми син.Той ходи в специална група в масова детска градина. Групата е от дечица с подобни проблеми с тях работят специалисти наистина.В такава група сме поради почти никаквата възможност в София да ни приемат в нормална ДГ...въпреки закона.В подобно положение са много родители на такива деца тук. Но в по-малките градове, където няма такъв наплив за ДГ -тези деца се интегрират много успешно, приемат ги в масовите групи и те се чувстват много добре, социализират се и това влияе много полжително за тяхното развитие. Поради тази причина за тях е по-добре да са в нормална среда  където да копират поведението  другите деца и да водят нормален живот.Да не говорим за чужбина , където отдавна са интегрирани в ДГ и училища и където отдавна няма домове  и помощни у-ща за такива деца.
Моят син също не е от тихите особенно като го водя на разходки или на пазар, със сигурност много пъти сме събирали очите на хората, това го прави от емоция, радост(обича да е навън, но поради почти непрекъснатите му боледувания, повече седим в къщи) и да се опитам да му обясня да не вика и да не се радва-няма да помогне, така че почти и не правя опити(как ли изглежда от страни не знам Crazy).Вече съм свикнала на погледите на околните, дори не ги  и забелязвам, достатъчно ми е да виждам, че детето ми е щастливо...И не смятам да го затворя в къщи и да не го извеждам навън защото виждаш ли може да развали рахата на някой...Водим го почти навсякъде с нас, пак казвам стига да е здрав.В къщи прави много бели и неща които не са редни, има  батко само 1г. и 8м. по-голям от него, но той  не го копира и не взима да прави и той такива неща.....

Та това е, наистина от описаното от теб не звучи да е чак толкова страшно положението, та чак да се събират подписи да се изгони това детенце, а и то все пак е с придружител, не е оставено на самотек да вилнее...

И аз имам един въпрос- Къде и Какво  според теб , трябва ние родителите на такива деца да ги правим/крием?Знаеш ли, че повечето родители на  деца с проблеми в развитието са се отказали от кариера, работа, за да могат да ги отглеждат именно поради тази причина, че не ги взимат в ДГ или ако случано ги вземат обикновенно е при условето до обяд и с придружител(по-често майката).Единици са тези, кото могат да си позволят да работят и да ги поверят на някой друг или да ги дадат в ЧДГ където може и да ги приемат(нали си плащат).Да не изброявам и другите трудности с които се сблъскваме ежеднево ние родителите.

 И както някой по-горе беше писал-никой не знае утре какво го чака, него или неговите деца, така че нека бъдем по-толерантни с хората/децата в неравностойно положение и се поставим поне за минутка на тяхно място преди да говорим или действаме.
Мога още много да пиша,но за сега ще спра до тук.С най-добри чувства.

Последна редакция: сб, 06 фев 2010, 20:37 от Deja Vu

# 10
 • Мнения: 5 057
Темата ми стана интересна, макар че  децата ми не са попадали в такава ситуация, аз имам подобен личен опит като дете с едно детенце на приятелско семейство на родителите ми.
Не съм запозната с тази програма, която цитирахте по-горе, бегло прегледах линка към сайта на мон и си мисля, че нито градините и училищата, нито самите родители са подготвени за тази интеграция.В групите където има такива деца според мен би трябвало освен учителката да има и специалист.
Българина като цяло е нетолерантен към различните /тук включвам не само раса, етнос, хора с увреждания  и др./.
Но ми е странна реакцията на учителката в детската градина-седи, нищо не прави нищо не казва.И това се случва в стая в която има доста голяма брой деца.Майката се занимава с нейното дете, ами останалите?
Не би ли трябвало учителите да преминат някакво обучение, за да знаят как да се справят с такива ситуации си мисля от една страна или поне да реагират както го правят при някоя конфликтна ситуация сред децата.
Точно в това неправене на нищо според мен е проблема. Ако учителката има желание ще положи усилия и ще гледа да направи възможното всички деца в групата да се чустват добре независимо с увреждане или здрави.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 941
А защо оставаш анонимна?  ooooh!
Преди време пак имаше подобна тема. Оставам изумена как простотията остава константна в съзнанието на част от хората.

Дежа Вю, как къде да се заврете? В къщи, с шумоизолация по възможност. Да не се дерзне някоя аноинмна от гледка, която не би понесла. Същото се отнася и за майките на мулатчета, например. За всеки случай. Нежни дами има навън. Направо се учудвам на спокойствието ти с което отговаряш и обясняваш.

# 12
 • Мнения: 549

Но ми е странна реакцията на учителката в детската градина-седи, нищо не прави нищо не казва.И това се случва в стая в която има доста голяма брой деца.Майката се занимава с нейното дете, ами останалите?
Не би ли трябвало учителите да преминат някакво обучение, за да знаят как да се справят с такива ситуации си мисля от една страна или поне да реагират както го правят при някоя конфликтна ситуация сред децата.
Точно в това неправене на нищо според мен е проблема. Ако учителката има желание ще положи усилия и ще гледа да направи възможното всички деца в групата да се чустват добре независимо с увреждане или здрави.


Ето това е проблемът- учителите не са подготвени да реагират в подобни ситуации, но не са виновни за това. Учителката  може би има желание да помогне, но не знае как. Поставете се на нейно място... Не е толкова лесно! В конкретната ситуация бих казала, че липсата на реакция от нейна страна е правилен подход. Нарича се игнориране, защото всякакви опити да се успокои детето в момент на изблик,  само могат да засилят и удължат кризата. В такъв случай се внимава то да не нарани себе си или другите  . Мисля, че е трябвало да се опита да обясни на останалите деца и да ги успокои. Ето това вече е работа на специалисти- психолози, които да съветват учителите.

# 13
 • Мнения: 428
Чета, чета и не вярвам на очите си!
Всъщност защо да не вярвам като самата аз си изпатих от родители с подобен начин на мислене.
Дъщеря ми е аутист, това за протокола и обяснението в качеството на каква изразявам мнение.
След като имаш притеснения, защо не попиташ майката в прав текст какво му е на детето и с какво ти би могла да бъдеш полезна?
Сигурна съм, че не би имала против, така както аз никога нямах, само дето вместо да ме попитат, зад гърба ми се опитаха да сътворят подписка срещу дъщеря ми. Настроиха и ръководството и учителите в училището, в което я бях записала първокласничка и не искам да описвам какво ми костваше всичко това.
Бъди сигурна, че с въпросното детенце вероятно работи екип от логопед и психолог и с времето нещата ще се овладеят и подобрят.
Вместо да пускаш теми с подобно съдържание, обясни на детето си, че хората са различни, децата също. Помогни му да се научи да приема различния и да му помага в нужда.

# 14
 • Мнения: 423
Такааааа , нещо ми е познато тук ...ситуация от ДГ в която поради здравословни проблеми на малкият ми син който със популярния СД не можем да посещаваме ... но купона ще е пълен когато сме редновни  Mr. Green
Ние сме група от 30 деца -един бонбон с аутизъм , един със епи и наша милост . В началото беше цветя и рози , госпожите много ни искаха и сега ни искат уж , колко сме умни и добри  Mr. Green то си е така де . Нямат против господин хромозомчо ,но неискат аутистичния пич ...
И знаете ли защо , защото аз съм там вътре в групата и виждам че колкото и да се стискат и стараят пред мен се изпускат ... примери ще се въздържа , ако се наложи по късно . Госпожите незная как дасе държат , лекичко истерясват .. и детенцето им пречи на занятията според тях .
Но децата от групата .. те просто го обичат такъв какъвто е приемат го . Една мома го е взела под крилото си и не дава прах да падне върху него . Така че мила ми госпожо анонимке не ти вярвам че децата са се стресирали , вярвам че ти се вживяваш във роля на закрилник на  така наречените нормалните деца , айде стига снобария и тесногърдие аман вече .
Голямият ми син който е без допълнителна хромозома на 4годишна възраст ми спретна такова представление , че ти е бедна фантазията , ако тогава го беше видяла каква ли диагноза щеше да му поставиш  hahaha
Госпожите настройват родителите против това детенце , казват че другите деца имали права , а с посещението на този пич , къде отивали правата на другите деца , настройват родителите и за подписка да изгонят детенце .. дали пък ти не си майка на някое дете от нашата група  а newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт