Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 окт. 2005, 08:53 ч.

Как можем да помогнем за насърчаване на кърменето?

 • 2 367
 • 22
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
По повод темата на Ассинка се размислих в детайли и по-мащабно и реших да ви изложа мислите си, като разбира се, очаквам и вие да се включите с идеи и изпълнение.

Как можем да помогнем за насърчаване на кърменето? Как новите майки могат да получат адекватна информация за кърменето и да бъдат подкрепени и окуражени за него?

На първо място идва родилния дом. Можете да си приказвате до посиняване (извинете за израза) кой родилен дом какъв е и какви проблеми има, но докато не се направи нещо адекватно по въпроса, всичко остава във вирт-пространството. А промяната трябва да дойде най-вече от родилните домове, където се събират във всеки един момент най-много майки, потенциално желаещи да кърмят бебетата си.

Най-доброто, което можете да направите за някой родилен дом, е да помогнете да се включи в УНИЦЕФ програмата "Болница, приятел на бебето". По тази програма целия персонал на родилния дом (под целия разбирай наистина целия, от ръководните кадри до санитарките) минава обучение от УНИЦЕФ по различни въпроси, свързани с кърменето. Чела съм материалите, по които УНИЦЕФ организира това обучение, и мога да ви уверя, че е добро и пълно. След това обучение персоналът може да даде много адекватни насоки и помощ през първите дни на младите майки.
Проблеми: болниците трудно се решават на това, защото изисква известни усилия и ресурси да се събере целия персонал на това обучение (мисля, че трае няколко дена по няколко часа). Проблем втори е, че всъщност не ги касае чак толкова как всъщност ще храни майката...
Това, което можете да направите: ако имате познати по болниците, свържете се с тях. Насърчавайте ги да включат родилния си дом в тази програма. Говорете с тях за плюсовете, които биха имали ("Еди-коя си болница е "Приятел на бебето", помага много на новите майки да кърмят успешно!).

В България, доколкото знам, а в това съм почти сигурна, няма консултант по кърмене (т.е. член на IBCLC - International Board of Certified Lactation Consultants или друга равнозначна организация). Разбира се, всяка акушерка или акушер-гинеколог, който дава информация на майките по тези въпроси може да се нарече 'консултант по кърмене', но тези неща не са едни и същи. Най-близките IBCLC консултанти са в Унгария и Словения... IBCLC консултантите преминават много сериозно обучение от няколко години с много изпити, а рядко някое медицинско лице ще се навие тепърва да се занимава с това. Така че, по-добрият вариант при всички случаи остава програмата на УНИЦЕФ, която изключително много насърчава болницата, участваща в нея, и дава положителни резултати в подкрепата на кърменето.

Ла Лече Лига - както може би знаете, вече съм пълноправен ЛЛЛ лидер. В началото на зимата, живот и здраве, смятам да организирам първата в България ЛЛЛ среща - в Пловдив, разбира се  Mr. Green. Срещите се провеждат ежемесечно и на тях се насърчават да присъстват както бременни, така и кърмещи майки с различен 'стаж'. Iva_D се обучава за лидер също, говорили сме с нея да дойде на няколко от тези срещи, и се надяваме скоро да стане лидер и да организира тези срещи и в София. ЛЛЛ се издържа изключително от членски внос и дарения. Ако решите, моежете да станете член на ЛЛЛ, да присъствате на срещите, и по този начин да помагате на бъдещите и настоящи майки. Можете да оказвате помощ на групата си, като давате едно рамо на лидера, и помагате с разнообразни неща - например, както в момента, с преводи и прочие. На тези срещи майки споделят опита си помежду си и с бъдещите майки, и по този начин дават едно добро начало на кърменето. Такива срещи са много добър и по-организиран еквивалент на сегашните спорадични срещи на майки.

Заедно с ЛЛЛ групата си може да се правят брошури, които например да се разнесат по родилните домове. Неслучайно казвам 'заедно с ЛЛЛ', защото това е международна организация с 48 годишен опит и много добро име. Разбира се, можете да раздадете брошури и сами, но дали болницата ще приеме е друг въпрос...

Здравното Министерство - ако оттам тръгне промяната, за която скоро се писа във форума, с нови наредби за изключително кърмене и захранване след 6м, това ще е невероятен успех, който автоматично ще засегне всички педиатри и джи-пита, а оттам - всички майки. Ако имате познати в ЗМ, разпитайте ги. Можем да напишем открито писмо до ЗМ, което първо да се прати до тях, а ако не даде резултат или поне отговор - до медиите.

Медиите - сега не визирам телевизиите, които вече неколкократно отразиха наши изяви. Вестниците остават (според мен) най-силното оръжие за момента. Ако сте журналисти или имате познати журналисти, можете да напишете интересна статия или да дадете материал за такава.

Не забравяйте обаче винаги да посочвате източниците си, и вместо съвети да предоставяте (на майките) информация. Макар и с дълъг стаж в кърменето и с много прочетени материали зад гърба си, вие си оставате любители, т.е. ако не дай си Боже нещо се обърка при майката и бебето, вие ще носите отговорност. Затова ви казвам 'информация' - вие давате информацията, и оставяте на майката да реши какво да прави с тази информация и как да постъпи - това е нейното бебе и само тя е отговорна за него.

# 1
 • София
 • Мнения: 232
Аз само искам да кажа, че може би  на болниците може да е представено включването им в програмата "Болница, приятел на бебето" като финансово изгоден вариант /за съжаление в Бг такава е реалността/ - т.е. много повече майки ще предпочетат да раждат при тях... Ако и в брошурите е споменато, че е за предпочитане такава болница, може би това ще е и самата истина...

# 2
 • София... с надежда за преселение.
 • Мнения: 3 926
Точно това имах предвид. Решението за бебето е на всяка майка. За мен е важно то да е взето на базата на достатъчна информираност и своеобразен сравнителен анализ, а не защото "ми намалява кърмата", "не ми е хранителна кърмата", "гърдите ми омекнаха и млякото ми спря", "как така няма да давам вода"... и т.н.
Въпросът за здравното министерство трябва да се проучи Thinking Аз прочетох идеята за новия план и доста мислих по въпроса. Дори и да се приеме, дори и да се проведат "опреснителни" курсове на педиатрите, то това не значи, че от веднъж радикално ще се промени начинът им на вмешателство по отношение на отглеждането на едно дете. Защото те също са, за да дават съвети, не да налагат мнение. Дори и ако детето е болно докторът може да назначи лечение, но е решение на майката дали ще се съобрази с това...
Ох, много объркано стана, но с две думи - ще видя дали наистина не можем да подхванем тази работа от Главата, а именно Министерство на Здравеопазването.

# 3
 • София/Варна/Стокхолм
 • Мнения: 1 896
Това за отвореното писмо и аз отдавна си го мисля, очевидно темата е интересна за медиите, според мен е добра идея да се изпрати едновременно до МЗ и да бъде съпроводено с някаква публична изява. И наистина има голяма разлика дали ще го организират 2-3 "луди сектантки" или организаця като ЛЛЛ, която се ползва с уважение по цял свят. Аз затова все разпитвам кога ще има ЛЛЛ в България.
Бихме могли даже да поискаме съдействие, включително финансово от норвежкото посолство например - те имат програма за финансиране на проекти и страната им е много напред в областта на кърменето. Могат да осигурят съдействие дори на здравното министерство на ниво специалисти и т.н. Други организации със сигурност също ще подкрепят идеята.

# 4
 • София
 • Мнения: 883
Аз мисля, че информацията трябва да бъде поднесена на майките доста преди да родят. Защото трябва наистина да почетат доста, за да вземат решение да се противопоставят на сега действащата масово схема. Иска се информираност и кураж. Може би листовки и други материали, информация за курсове и консултанти трябва да има и в женските консултации и в кабинетите на гинеколозите.
Между другото, когато родих преди три години и половина в МД-София ми дадоха едни брошурки за ползата от кърменето и една листовка, на която пишеше, че това е "Болница - приятел на детето" и нищо повече. Никой повече и не отвори дума за кърмене и редовно ми носеха шишето с добавка, защото аз не ходех а го взимам. Добре, че аз си бях решена отпреди това. Ами майчетат с първо бебе и без информация и опит? Така, че за да стане тавя с болниците, трябва да има "натиск" от страна на майките, а пък те да знаят какво да искат и какво да очакват.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 954
Винаги по такива теми казвам, че според мен началото на края за много майки започва в родилния дом. На книга и на приказки там то се насърчава. За съжаление обаче отношението на персонала там по принцип не е насърчително, а като се добавят и другите практики за хранене, които сме дискутирали много пъти резултатите са в две насоки:
- Майките излизат с препълнени гърди и пред мастит, което от моя опит пърмия път е кошмарно преживяване;
- Майките излизат с притеснение дали имат достатъчно кърма, тъй като бебето не е слагано достатъчно често на гърдата.
И двете състояния втория път майката е способна да преодолее сама, ако е наясно, че иска да кърми, но защо чак втория път  #2gunfire
Затова и аз много харесах това, което момичетата от тук направиха с лекцията в училището за родители в Тина Киркова.
Днес присъствах на разгорещен спор между бременно момиче и сестра й в магазина, докато чаках да ме обслужат. Спореха кога да се купят шишетата преди или след раждането.

# 6
 bouquetМили майки,ако имате въпроси относно кърменето или имате излишно количество кърма,което изхвърляте се обърнете към специалистите в Банката за майчина кърма  в София.Излишното количество може да го предоставите срещу заплащане и пио този начин вие ще направите още една майка щастлива и едно бебе по- здраво.Ние храним предимно бебета с алергия към белтъка на кравето мляко и машата кърма е безценен дар за тях.Телефоните на които можете да ни намерите са 23-10-50 ,822-09-30 и 822-30-07 Heart Eyes newsm51 newsm51  ylinfant newsm30

# 7
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Краси Крумова, Благодаря че се включвате от време на време. Имаше теми в които беше обсъждана темата за Банка за майчина кърма. Тя е нещо много важно за бебета, които имат проблем. Но процесът трябва да бъде двустранен. За да участва Банката дейно в тази кауза- защото се оказва че кърменето е кауза, е добре да се включвате и да организирате повече мероприятия. Може би това го няма в длъжностната ви характеристика, но мисля че и вие като нас има те хъс и ентусиазъм. Другото, което е важно е персоналът ви да се обучи за работа с клиенти- имате все повече недоволни от обслужването клиенти. Не говоря за млякото- то е на ниво, разбира се. Говоря за човешко отношение. Обучението трябва да започне от Директорката Ви до охраната. Казвам го с най- добри чувства. Но го казвам и като човек пряк и косвен свидетел на грубо отношение към клиентите. Помислете как се чувства една майка, която е натоварена с проблемите на детето си и бъде овикана.
Сега по темата.
Най- са ми любими хора, които обясняват как нещо не може да стане вместо да запретнат ръкави и аз сега ще си стана любимка на себе си, но...Хубава работа, но ...българска. Болницата, в която  проведохме срещата с бременните майчета по повод седмицата на кърменето- АГ"Св. София" е "приятел на бебето" от няколко години. През това време аз родих двете си деца точно в тази болница. "Приятелството" се изразява единствено в това, на някои майчета бебетата си стоят при тях през цялото време. По отношение на кърменето не съм получила никаква помощ, макар да съм търсила. Та до тук с приятелството- идеята на УНИЦЕФ е страхотна, но за съжаление побългарена-което ние по никакъв начин не можем да променим, защото болницата си има управа, но относно кърменето политика няма. Така е и във повечето бъргарски болници "Приятели на бебето". Не знам до колко може да се въздейства на МЗ след като там работят същите тези лекари, които препоръчват сокче на бебе на 40 дни. Но не пречи да се опита- може пък да се получи. Mr. Green

# 8
 • Мнения: 1 681
Това, което не мога да разбера е защо в родилните домове в България /държавните/ схемата е резлична - примерно в болницата където раждах аз /в Петрич/ - бебенцето е денонощно с майка си /кърмиш на поискване/, НЕ предлагат адаптирано мляко, дори и да си поискаш /една майка се оплакваше, че детето й било гладно поради неидването още на кърмата - обясниха й значението на коластрата/, вода ти дават, но ей така си стои на шкафчето - дори обясняват, че няма нужда от нея ... а за други болници слушам, че бебето се носи на 3 часа /Шейново напр./, дава се адаптирано мляко по време на престоя и т.н. Не би ли трябвало режимите да са уеднаквени?!!

# 9
 • София
 • Мнения: 2 323
Ами например, в Майчин дом в Сф първите няколко дни ти дават шишето с т.нар.,,добавка,, без да те питат имаш ли, нямаш ли? Аз на 2-3 ден след раждането отидох да питам защо гърдите ми са супер напрегнати Sickи акушерката - ,,Я, ми тя кърмата ти дошла,, #Cussing out И като добавим и факта, че изобщо не бях наясно, че тая работа не е като оная, т.е. кърменето е лесна работа, ако си чел поне нещичко по темата, галимацията беше почти станала...

# 10
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 808
Напълно съм съгласна с Йосариан за побългаряването на инициативата на УНИЦЕФ.
МБАЛ "Ст. Киркович" в Стара Загора също се води "болница - приятел на бебето", но приятелството им се състои само в 3 неща:

- бебето е при майката, защото няма приспособена зала само за бебета, а и така персонала не се занимава с разнасяне на ревящите същества. Просто ги тръшват на майките и ги оставят да се спасяват сами;
- добавки не дават, но пък редовно разнасят пълни с глюкоза шишета и обясняват, че 100 мл се дават за едно денонощие;
- на врата на всяка стая стои списък с 10-те стъпки за успешно кърмене на УНИЦЕФ, които разбира се никой не спазва, защото или нямат време да обясняват или не знаят как точно да го обяснят или пък изобщо не им пука.

Та... дотук с "приятелството" Close

Родилните домове според мен са много добра цел, но за съжаление трудно постижима, защото всичко е в ръцете на персонала или в най-добрия случай на директора на болницата Confused

Мисля, че трябва да се започне по-отгоре. МЗ е добра перспектива, стига да се намери някой вътрешен човек, който да задейства нещата.Честно казано, не мисля че ще обърнат внимание и на ред от писмо на няколко "заблудени жени от един кърмачески форум". Искрено се надявам да греша...

# 11
 • София
 • Мнения: 53
Според мен трябва да се промени съзнанието на майките - аз се учих, докато кърмих, преди това не съм чела нищо за кърмене, захранване и т.н. - просто се радвах на бременността си. Но точно в Майчин дом ми дадоха бебето и ме научиха да кърмя -  една много мила акушерка ми обясни и ми каза, че това е най-важното за детето ми и то си ми дойде от само себе си. Много майки обаче не искат да кърмят, защото стават тотално зависими от децата си, особено ако няма режим, пък и доста от тях слушат роднини и педиатри, които твърдят, че се натоварва коремчето и не трябва да се кърми нощем, че им била рядка кърмата и т.н. Никога не съм ходила на курсове за бременни и нямам преки наблюдения, но все ми се струва, че там много повече се залага на раждането като процес и не се обръща достатъчно внимание на кърменето, което на бъдещите майки се струва мноооого далечно! Бъдещите майки трябва да осъзнаят, че кърменето е най-важното за децата им! Дори и във вашия форум има теми, в които майки, които са заменили адаптираното мляко и са минали само на кърма, биват съветвани да се върнат към адаптираното мляко, защото са подложени на някакъв стрес и бебето не наддавало достатъчно - като това достатъчно е много неясно понятие. Така че най-добре е първо всеки, който вярва, че кърменето е най-доброто за едно бебе, наистина да е убеден в това! И после нещата ще си дойдат на мястото! В момента братовчедка ми -  в 7 гестационна седмица, която е от малък град, е убедена, че ще кърми и то дълго и се опитва да убеждава акушерката си в ползите от късното захранване, защото е гледала мен. И акушерката започва да поддава. Това са малки победи, но според мен това е начинът.

# 12
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Имам връзки с настоящия здравен министър, ако мислите, че мога да съдействам нещо...  Rolling Eyes Знаете, че е абсурд да се юрна по срещи и акции, но ако мога да съдействам да му бъде връчено писмо, да му се обърне по-специално внимание, или да се изиска среща, ще пробвам (макар че все пак не обещавам, не знам откакто е станал министър дали не е недосегаем вече  Twisted Evil, но навремето беше, а се надявам, че и още е невероятен лекар и много свестен човек!)... 

# 13
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Зъхи, ти си златна Simple Smile

# 14
 • София
 • Мнения: 53
Копвам това от Националния план за хранене за 2005-2010
НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ “ХРАНИ И ХРАНЕНЕ”
2005 - 2010
През последните 15 години се наблюдава тенденция за увеличаване относителния дял на новородените с поднормено тегло, което може да се свърже с недохранването и нездравословното хранене на бременните жени, по-специално на тези от социално слабите групи (Фиг.13).
През 90-те години няма провеждани национални проучвания, съобразени с международно приетите от СЗО стандартизирани  дефиниции, индикатори и методи, за определяне на честотата и продължителността на кърменето (изключително кърмене, доминиращо кърмене, смесено хранене, изкуствено хранене). Проведените локални проучвания сочат, че около 90% от новородените, изписвани от родилните домове, са кърмени, но не и хранени единствено с кърма. Няма национално проучване относно честотата и продължителността на “изключителното кърмене”, което означава хранене единствено с кърма, без да се дава вода, сокове и други течности. Нито майките, нито здравните работници са добре информирани относно неговите преимущества. Съществуващите практики в повечето родилни, неонатологични и детски отделения, както и организацията на работа в тях, не създават условия за ранно започване на кърменето и успешното му провеждане. Не без значение е и твърде голямата активност на производителите на адаптирани млека, включително практиката за предоставяне на безплатни мостри на здравните заведения. Поради това се установява, че едва 30% от децата на 6-месечна възраст все още са кърмени. Като една от причините за прекратяване на кърменето може да се посочи липсата на необходимата социална подкрепа с нейните конкретни емоционални и образователни компоненти, както от страна на семейството и обществото, така и от страна на здравните работници и здравните организации.
Практиката на захранване на кърмачетата в България не отговаря на международно приетите препоръки. Докато препоръките на СЗО са до 6-ия месец бебетата да са на “изключително” кърмене, у нас вода се дава още след раждането, а в края на 2-ия месец се въвеждат плодови сокове. Това намалява приема на кърма и оказва неблагоприятно действие върху хранителния статус и имунитета на кърмачето. Поради неинформираност или липса на средства, някои майки въвеждат рано краве мляко в храненето на кърмачето, което създава риск от алергия и желязодефицитна анемия.
...
VIII. ДЕЙНОСТИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ
ЦЕЛ 1. ДА СЕ ИЗВЪРШАТ ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОМЕНИ В НАЦИОНАЛНИЯ ХРАНИТЕЛЕН МОДЕЛ - ЗА НАМАЛЯВАНЕ РИСКА ОТ ХРАНИТЕЛНИ ДЕФИЦИТИ И ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, СВЪРЗАНИ С ХРАНЕНЕТО
1.3.3. Обучение на бременните и кърмачките по проблемите и преимуществата на кърменето - разработване и отпечатване на информационни материали за бременни и кърмещи жени, създаване на обществени групи “Майки подкрепят майки” .
1.3.4. Информиране на цялото население по проблемите и преимуществата на кърменето. Създаване на Интернет страница по проблемите на кърменето, пропагандиране на Световната седмица на кърменето.
1.3.5. Повишаване нивото на знанията и уменията на здравните специалисти за подкрепа, защита и насърчаване на кърменето – курсове и семинари за специалисти от РИОКОЗ, доболничната помощ; интегриране на адекватна информация в обучението на студентите по медицина, медицинските колежи; организиране на постоянни курсове за специалистите от лечебните заведения, работещи в областта на майчиното и детското здравеопазване.
1.3.6. Разработване и издаване на учебни помагала за следдипломната специализация на  Консултант по кърмене и здравословно и диетично хранене.
1.3.7. Прилагане на международната система за оценка на болниците, за придобиване на статут “Болница приятел на бебето”; осъществяване на текуща оценка на болничните заведения, придобили този статут.
1.3.8. Създаване на законодателни мерки за начина на разпространение на заместителите на майчина кърма, съобразени с  Международния Кодекс за маркетинг на заместителите на майчина кърма и информиране на здравните специалисти, производителите и дистрибуторите за техните отговорности; информиране на обществеността.
1.4. Подобряване храненето на кърмачетата и малките деца
1.4.1. Проучване на основните актуални проблеми в храненето и хранителния статус на кърмачетата и малките деца (0-3 години). Проучване разпространението и тежестта на анемията и белтъчно-енергийното недохранване. Оценка необходимостта от обогатяване на храни, предназначени за деца, с желязо и други микронутриенти.
1.4.2. Актуализиране на знанията на медицинските специалисти за захранването на кърмачетата съгласно международните препоръки:
•   Актуализиране на курсовете по педиатрия за медици и в медицинските колежи;
•   Актуализиране на следдипломното обучение по педиатрия за медици, акушерки и медицински сестри;
•   Разработване, публикуване и разпространение на обучителни материали,провеждане на курсове, семинари.

1.4.3. Повишаване информираността на населението по въпросите на хранене на кърмачетата и малките деца:
•   Разработване, отпечатване и разпространение на информационни материали;
•   Разработване и поддържане на Интернет страница по проблема;
•   Използване на масмедиите за популяризиране на информацията, организиране на ежегодни медийни кампании.
1.4.4. Разработване на препоръки и индикатори за даване в ранната детска възраст на добавки към храната, съдържащи желязо.
1.4.5. Оценка на необходимостта от добавки към храната, съдържащи желязо (обогатени с желязо храни) за деца от високорискови популационни групи.
1.4.6. Създаване на система за мониториране и контрол на желязо-дефицитната анемия и белтъчно-енергийното недохранване при кърмачета и малки деца.

Извинявам се за дългия постинг. Това е копнато от: http://www.mh.government.bg/stat.php?id=1222 - отваряте самия wod-овски файл.


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт