Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 окт. 2005, 10:07 ч.

Разглезени деца?

 • 6 601
 • 44
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 7 140
Искам да ви питам, какво точно разбирате под разглезени деца. И смятате ли, че материално презадоволените деца са непременно разглезени. Или глезотията е нещо, което зависи само от умението на родителя да възпитава и няма нищо общо с покупките, които се правят за детето.

# 1
 • София
 • Мнения: 25
Аз мисля, че няма нищо общо с покупките, а по-скоро е възпитаване на отношение към света и околните, т.е. искам да кажа, че ако имаш възможност, няма нищо лошо в това да купуваш много неща на детето си, но е важно и да го учиш да ги цени, да не ги чупи, да ги споделя с другите и т.н.

# 2
 • София
 • Мнения: 4 813
и аз мисля, че разглезването има не толкова връзка с не/купуването, а с отношението към него и изобщо към материалните неща.

за мен разглезено е детето, което при отказ да му се купи нещо започва да мрънка до безкрайност, защото знае, че това е начинът да се наложи и да получи каквото си е наумило. и пак, не съм убедена, че в случая проблемът е в детето, а в родителите. и аз да знам, че шефът ще ми намали работното време и ще ми увеличи заплатата, ако мрънкам достатъчно дълго, веднага ще се просълзя и ще пусна фалцетните нотки.

а отношението към материалните неща рефлектира и върху отношението към хората. уча децата си, че ако не са готови да споделят някоя вещ с друг, значи не са готови да я притежават. не виждам положение (принципно), при което вещите да са по-значими от хората.

# 3
 • София
 • Мнения: 31 596
И според мен е отношението на родители и околни към детето.
Преди години слушах в автобуса една студентка как обясняваше на нейна приятелка "Вуйчо ми каза, че ако изкарам 6 ще ми подари екскурзия в Палма Де Майорка. И ми подари. А пък хората там като разбраха, че съм бг ме питаха не е ли много скъпо за такива като мен".

Винаги съм се чудела на тъпите стимули. Аз ще уча не защото трябва да се развивам, а защото ще ми подарят нещо за това. И другото. Вие сте ми родители - вие сте длъжни да ме "глезите", "осигурявате" и т.н.

# 4
 • Мнения: 5 876
Разглезено дете е дете, което няма ясен коректив за действията си - примерно не знае, че ако разбие носа на свое другарче, вкъщи ще му се случи случка.
Дете, което е добре запознато с ясните и последователни правила за поведение, не е разглезено, дори да се отклонява от тях понякога.

Не мисля, че да поглезиш детето си означава да го разглезиш. Съгласна съм с АнМари, че покупките не трябва да се явяват стимули за нещо си; искал си да зарадваш детето си, купил си му нещо - защото го обичаш, защото те кефи да го гледаш как се усмихва, защото ти е приятно - не защото е изкарало класното по математика.

# 5
 • София
 • Мнения: 4 813
ооо да! наградите са ми любима тема. особено онези награди, които се приемат за даденост и едва ли на за единствен стимул някой да свърши нещо.

наградата не е ли един вид оценяване? не е ли това и функцията на оценките в училище?

# 6
 • Мнения: 1 250
Детето не се разглезва от скъпо, а от много. Защото за едно дете има измерение главно в количество - това го пиша от опит.

Като тръгне на училище, нещата придобиват вече и паричен израз.

Вероятно много майки ще ме упрекнат, но това си мое решение - сина много искаше мобилен телефон с цветен дисплей. Стария му издърожаше 1 ден до следващо зареждане, а пък и имаше голяо излъчване. Така че му обещах нов с цветен дисплей, но ако изкара пълно 6 за годината. Това наистина му костваше много, защото последните дни беше изпаднал в стрес - вечер го тресеше и му беше студено - това през май и юни. Но детето се пребори, успя да завърши с пълно 6, защото аз колкото и да помагам, не мога да му налея на сила в главата знания - това зависи най-вече от него. И за награда получи обещаното. Е, имаше малко разминаване, защото той си беше харесал един телефон за 700 лв...

То и при възрастните е така - работиш повече, ходиш понякога събота и неделя, но пък понякога ти дават премии, увелачават ти заплатата.
Сега сме в процес на приучаване, че най-голямата награда за него всъщност е знанието.

# 7
 • ново
 • Мнения: 1 531
И според мен всичко зависи от начина, по който родителите възпитават децата. Познавам много презадоволени деца, които не са глезени и обратното.
И аз купувам много, но детето ми не е глезено. Възпитавам я да уважава децата и да споделя всичко с тях Hug. Когато излиза да играе с деца е наясно, че играчките, които носи трябва да ги дава на всички деца, в противен случай да не ги взима навън - и тя сама преценява дали да ги носи. Ако яде нещо винаги да покани всички деца. Но за съжаление виждам, че не всички мои познати споделят моето мислене. newsm78

# 8
 • София
 • Мнения: 7 140
Аз също съм на мнение, че дъщеря ми не е глезена - за разлика от много деца приема лесно отговора "не" и рядко настоява да получи нещо. Научена е да дава играчките си и никога да не яде нещо пред друг, без да предложи. Въпросът ми е провокиран по-скоро от отношението на възрастните. Все имам чувството /може и мнителна да съм, знам ли/, че купувайки скъпи неща на дъщеря си, познатите ми го възприемат като глезене и ме гледат осъдително.
Съгласна съм, че понякого са уместни материални награди. Така детето разбира, че за до получи, трябва да даде. А какво може да даде едно дете освен усърдие и старание? Разбира се, против наградите за извършване на обикновенните ежедневни задължения съм - например да възнаградиш изхвърлянито на боклука или оправянето на стаята. Напълно съм съгласна с Дете Виара - такива големи подаръци е хубаво да бъдат заслужение по някакъв начин, така и детето повече ги цени. Именно да дадеш на по-голямо дете на готово нещо скъпо, което не е от първа необходимост, може би разглезва.

# 9
 • Мнения: 1 250
Абсолютно съм съгласна с теб - не бива да се дават подаръци за изпълняване на всекидневните задължения! За неизъплняване обаче има наказания, както и за ненаписани домашни.

Проблем възниква обаче, когато другите деца "имат" без да са "заслужили", а той няма  Sad

Друг проблем изниква, когато бабите дойдат и почнат да се съревновават за това, коя ще "купи" обичта на детето, а пък става трагедия, когато има и друго внуче - в случая дъщеря ми. Още им държа сметка за стойността на подаръците и за поводите на подаръците, защото баткото беше "преосигурен" от дрехи и играчки, а сестра му сега е на "доизносване", но вероятно скоро съвсем ще спрат да ми обръщат внимание, защото в егоизма си да получат "всичко", бабите не гледат какво прегазват и дали правят "добра" или "лоша" услуга на детето.

# 10
 • в село на завоя преди Шенген
 • Мнения: 4 244
Разглезеното дете е дете което няма поставени граници. Което не знае кога да спре и изправя на нокти и зъби родителите си с непрекъснати провокации и чиито родители реагират непоследователно и неадекватно на нуждите му.
Не знаейки докъде и докога такова дете няма да знае кога причинява физическа или душевна болка на някого, иска всичко да се върти около него и не се радва на подаръците които родителите му правят за да го зарадват или ощастливят по някакъв начин.
То не знае какво е да си задоволен - било с храна, с облекло или с играчки
Може да иска колело но няма да се зарадва когато го получи - просто ще му намери кусур за да изпитва границите и възможностите на родителите си. Просто защото те не са му сложили свои и не са ги удържали като позиции.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Ако трябда да отговоря еднозначно - не, не смятам, че "материално задоволени деца" е еквивалент на "разглезени деца".  Естествено, че е въпрос на възпитание и ценности. Което не означава, че много от презадоволените деца не са и разглезени.

На мен също ми се иска да кажа, че моите деца не са разглезени, въпреки, че са добре задоволени, но предполагам, че баща им би казал друго. Въпрос на гледна точка. Според мен аз ги възпитавам достра строго, въвела съм стриктни правила и имам относително високи критерии, свързани с възпитанието им. Но отстрани, за страничните наблюдатели нещата не знам как изглеждат.

Но за едно съм съгласна - децата не оценяват качество и цена. Та в този смисъл скъпото едва ли би ги възторгнала много.

А темата за мотивацията е много обширна, но там нещата са сходни - също е основно въпрос на възпитание. Аз определено съм противник на мотивирането чрез материални стимули.

# 12
 • Varna
 • Мнения: 1 399
Искам да ви питам, какво точно разбирате под разглезени деца. И смятате ли, че материално презадоволените деца са непременно разглезени.
Лекси, за мен има разлика между презадоволено и задоволено дете Wink
Материално презадоволено, аз го разбирам точно както се е изразила "Стройна" фиданка. Та в този смисъл, за мен презадоволеното дете си е разглезено дете.
Презадоволено не само материално, а чрез съсредоточаване на цялото внимание на близките върху него, поставяне на равенство между понятията каприз и проблем.
Просто, по някакъв начин, човек трябва да не минава границата между задоволяване и презадоволяване. За всекиго тя е различна, но мисля че един интелигентен човек може да се усети кога я пристъпва.
Но в никакъв случай не смятам едно задоволено /материално и духовно/ дете за разглезено.
Мразя такива генерални изводи. например - имаш ли много възможности, значи детето ти е разглезено.
Или , темата по която пък аз съм станала твърде чувствителана е, когато някой ми каже - не оставай с едно дете, единственото дете е разглезено дете.
И защо трябва това да ми е мотив за създаване на второ дете? Защо ме мислят за толкова проста, че видиш ли ще мога да съм добра майка на две деца, ама няма да мога да съм същата на единственото си дете. Т.е. ако имам две деца, ще направя хора от тях, ама ако остана с едно - не Tired
Същото се отнася и за материалното задоволяване.
Просто както многократно се повтаря почти във всеки постинг - всичко е въпрос на ценности и на възпитание.

Последна редакция: пт, 07 окт 2005, 12:44 от stella

# 13
 • Мнения: 1 250
Хм, по въпроса за единственото дете...

Един доктор ми беше казал, че ако детето расте без братче/сестриче, получава ТВРЪРДЕ много любов, която НЕ ДЕЛИ с никого. Аз съм на мнение, че повечето (не искам да бъда обощаваща, затова не пиша всички) деца, които израстват сами в едно семейство стават не разглезени, а егоисти, защото просто не им се налага да делят нито родителска любов (най-вече време), нито играчки. Тези, които имат повече от 1 дете ще ме разберат, защото и аз не го осъзнавах напълно преди да се сблъскат интересите на 2те деца.

Също така разбрах, че насилственото приучаване към даване на играчки храна и др. са вредни за детето, защото то се научава да дава по принцип, а не на тези, които му дават. Та се наложи сина ми да го отучвам от тези неща, защото той се раздаваше, а не получаваше нищо в замяна. Имаше много хубави играчки, които след първите гости бяха изпочупени от другите деца, а той ревеше че другите не му пазят играчките.

# 14
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
...Или глезотията е нещо, което зависи само от умението на родителя да възпитава и няма нищо общо с покупките, които се правят за детето.

-->много взаимосвързани са 2-те неща, но като че ли от уменият на родителя да възпитава!
Виждала съм презадоволени деца, които само с поглед родител ги контролира, както и такива лигльовци, дето и копче не може да им се каже.

А по ?-са с единственото дете.
НЕ всяко такова е егоист. Съседката е една на мама и тате, че даже и на баба и деде. Демек 4-ма души само за нея са бачкали. Задоволявали са й всеки каприз и помисъл, а сега, ако има 2 неща(примерно), едното ще е за дъщеря ми, а останалото за нейните 2 деца  #Crazy. ТЯ е всичко друго, но не и 'густ.  Heart Eyes

Мъж ми също е сам, но той е по-скоро саможивец, отколкото егоист. Макар, че съм забелязвала прояви на последното в началото на брака ни... Confused
Хора и деца всякакви, свят шарен   ideauu

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт