«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 люкарник
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-148 от 148 отговора

ѕловдив

ћнени€: 657
¬се още едни от проблемите на биопазара са по-високите цени, които държат биопродуктите в сравнение с конвенционалните, както и недоверието, което гол€ма част от хората гласуват на етикетите за "био", "органичен" и "екологичен". ¬секи от нас се е сблъсквал с подвеждащи ДзелениФ марки, затова потребителите на биопродукти вече са се научили да четат внимателно етикетите и да разбират от съставки. Ќо дори при безупречно опакован и етикетиран биопродукт, маркиран с авторитетен биосертификат, има хора които се съмн€ват в добрите му качества. ѕричината за това е, че вече много, ама наистина много сме лъгани.
¬исоката цена на биопродуктите идва не само от самото естество на биоземеделието, но и като резултат от преработката на суровините, при ко€то се налага биосуровина от едини€ край на Ѕългари€ да бъде транспортирана до други€, където се намира сертифицирани€ биопреработвател. —лед това, обикновено от една складова база продукци€та се достав€ до различни търговски точки в ц€ла Ѕългари€. «а съжаление това е против иде€та за био, но все пак сме склонни да приемем повече междуградското транспортиране, отколкото износа на биосуровини от Ѕългари€ и после връщането им на наши€ пазар в преработен марков продукт на четворна цена.
≈дин от начините за минимизиране на разходите и оправдаване на доверието към биопродуктите е скъс€ване на връзката производител - потребител. Ѕиоферми от ц€л св€т, включително и такива от »нди€, не само произвеждат и преработват сами продукци€та си, но затвар€т цикъла като извършват директни доставки до домакинствата. ¬ јнгли€, например, има регионални потребителски организации, които сами извършват годишно планиране на потреблението в района и организират доставките на био плодове, зеленчуци, млечни продукти, €йца и пр. до домакинствата. ќсвен това организират редовни посещени€ до фермите, където потребителите обикновено стават лични при€тели с биофермерите и се запознават от близо с техниките на земеделие. ƒруги ферми по света сами се ангажират с доставките. –азбира се, това не е основни€т им бизнес. “е зареждат със стока местните магазини & супермаркети, осигур€ват суровини за по-големи производства и пр. Ќо като ц€ло на вс€къде важи принципа, че биофермите са отворени за посетители, те могат да вид€т и да питат за всичко, могат да си изберат сами и да си наберат желаната биопродукци€. ћедиите също са чести гости за да отраз€в€т практиките и ежедневието на биофермерите . „рез тези близки взаимоотношени€, производителите най-вече печел€т доверието на потребителите, позвол€ва им да предлагат продукци€ на по-ниски цени директно на домакинствата и в крайна сметка така се подобр€ва производителността им за да могат да предлагат още по-качествена стока на магазините.
 акво ни пречи на нас за да има ферми, предлагащи "from seed to tableФ? Ќа първо м€сто факта, че в Ѕългари€ все още не е разрешено биофермерите да преработват сами продукци€та си. “е могат да продават само свежа, непреработена продукци€. ” нас биосуровините тр€бва да се преработват от биосертифициран преработвател, което от една страна ограничава разнообразието на крайни продукти, от друга Ц разнообразието, количеството и качеството на отглежданите биосуровини. «а щастие към април Ц май се очаква да бъде приета пром€на в закона, ко€то ще позвол€ва на животновъдите да преработват сами суровините си в мл€ко, сирене, кашкавал, масло, €йца и др. и да ги предлагат на местните магазини или директно на крайни клиенти (но локално!). ƒо тук добре, но такова домашно биопроизводство тепърва ще се развива, защото досега биоживотновъдите не са били подкреп€ни от държавата и съответно се бро€т на пръсти. “ака че търпение се иска и нашата подкрепа. Ќе ме питайте защо такава пром€на не се предвижда и за растениевъдите. ѕоредни€ държавен абсурд! ѕросто това решение зависи от друго министерство Ц от ћинистерството на храните и гласът народен тр€бва да се надигне наново, хо!
 акво друго ни пречи? Ќедоверието? “ова е въпроса ми, заради който повдигам дискуси€та. —амо от нас зависи дали да се доверим на домашен производител.  аква е нагласата ви за такова нещо?

“ук може да видите такива ферми от ц€л св€т: http://organicconsumers.org/state/greenbiz.cfm?all=FoodDelivery
« ѕоследна редакци€: нд, 21 фев 2010, 16:40 от Kabiv »
÷итирай

каби_нета

ћнени€: 189
ћога много да пиша по темата ама нъцки.
—ъс статии , писани€ и гледане не става.
’одила ли си в такава ферма , знаеш ли колко институции им помагат , а не пречат както е тук.
«абрави , в близките 20 год. н€ма да се получи .  ¬ нашата държавица почти всеки който има връзка със село, ползва био продукти.
÷итирай


ћнени€: 190
–езюме?
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
’одила ли си в такава ферма , знаеш ли колко институции им помагат , а не пречат както е тук.
“ъй в€рно - държавата им помага, а не да им пречи. Ќо и с нашата негативна нагласа, готови бързо бързо да ги пренебрегнем щото държавата не им помага, пак не сме им в полза Wink Ќе всичко зависи само от държавата.
¬ нашата държавица почти всеки който има връзка със село, ползва био продукти.
¬секи да се спас€ва поединично и като може? јз н€мам село, но искам домашно качествено, гарантирано че н€ма химии. «а съжаление на пазара има много малко гарантирани български био храни ... говор€ за това, че ми липсва нашенски€ вкус
÷итирай


ћнени€: 3 609
Ћинкът за нашата подкрепа ми води към началната страница на фейсбук Thinking
»наче, да, съвсем да, бих поръчвала от такова м€сто Peace
÷итирай

каби_нета

ћнени€: 189
Kabiv ,99% зависи от държавата.Ќикакви облекчени€ , а само изисквани€ .
 олкото и да се напъваш , все н€ко€ шибана институци€ ще ти резне крилцата.
÷итирай


ћнени€: 4
¬секи да се спас€ва поединично и като може?

—пасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се...

јз н€мам село, но искам домашно качествено, гарантирано че н€ма химии.

“ук бих казал - ћного пък искаш. ћалко нахални ставате гражданите. Ќе стига че не ви се работи на село и не ви се копа ами искате и все хубави работи да €дете. ўе €дете каквото ви дадем ние сел€ните и ще мълчите.  ойто не му харесва - никой не го спира - села колкото искаш и пустееща зем€ колкото искаш. ’аресваш си едно село, купуваш си къща на безценица и започваш да копаш и да си гледаш биопродукти.  акъв ти е проблема. »ли може би те мързи да копаш и предпочиташ да си стоиш на топло в града, а н€кой друг да си мърси ръцете и да ти произвежда биопродукти.
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
≈овин, благодар€!
√–»ѕ, пак да се повтор€, права си. Ќе само, че н€мат облекчени€, но напротив държавата им налага по-големи рестрикции, по-високи изисквани€, повече спънки. ¬иж тук сме на едно мнение Peace Ќо в момента и домашното производство на село не е най-доброто решение. »мала съм възможност един - два пъти да си куп€ домашно сирене и мл€ко, ами от хигиенна гледна точна нещата б€ха брутални... и спирам до тук - хората го произвеждат все пак за себе си. јко домашното производство се регламентира официално н€ма ли да бъде по-добре? “огава ще има санитарни изисквани€, на които да отговар€т производителите и крайните продукти, ще има н€какъв контрол. »де€та ми е, че тогава и много фермери ще минат на биоземеделие, ще има повече родни продукти достъпни за повече хора, не само за близки и познати. ≈то, съвсем скоро ще има официална наредба, ко€то ще позвол€ва домашното производство на кисело мл€ко, сирене, кашкавал, масло, €йца. ƒано пак не вдигнат летвата твърде високо, но все пак е стъпка напред. “ъй като бранша тепърва ще се развива, повечето фермери първо ще излезнат да продават на пазарите в селата, в градовете и по-късно продукци€та им ще се по€ви и по магазините. “и би ли си купила домашно сирене от непознат? јко те покани да видиш фермата му, технологи€та му на производство би ли отишла? Ќакратко - ако държавата позволи, тогава ние какво ще правим Smile? »маме ли готовност да пазаруваме така?
ƒон,  Laughing
÷итирай


ћнени€: 5 080
ƒоколкото знам (не претендирам за 100% достоверност, но скоро гледах едно предаване по темата), в Ѕългари€ има н€каква страшно глупава наредба, според ко€то производителите на мл€ко н€мат право да го преработват и да продават млечни продукти. Ќе знам що за безумие е това, но н€ма начин законно, както е в »тали€ или ‘ранци€ например, да отидеш във фермата, в ко€то се добива мл€кото, и да си купиш сирене примерно или кисело мл€ко.
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
јха, точно така е. ≈то тази стати€ също би внесла €снота - http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/ekosbor/2009/06/23/740160_spasia … _redoviia_fermer/
÷итирай

—офи€

ћнени€: 286
Ќе виждам линк за подкрепа  newsm78
»наче да, бих се възползвала от такава стока и услуга на разумна цена.
¬същност и сега има нещо подобно ама е под сурдинка, именно заради безбройните спънки които държавата осигур€ва.“а тук и обикновенното земеделие тъне в нищета.
≈стествено че ще им забран€ват производството на фермерите...как иначе ще им изкупуват мл€кото за жълти стотинки , ще го обезмасл€ват , преработват и тъпчат с палмови производни ...
÷итирай

—офи€

ћнени€: 5 374
¬се още съм крайно недоверчива към т.нар. Ѕ»ќ....еми ако това ще ми струва на месец една четвърт от семейни€ доход - не , благодар€.
—амо като погледна цените на 'био-тата', и ми става лошо, ми то, ако тр€бва, Ѕио хл€б, €йца, мл€ко, сирене, кашкавал, масло, месо да са на такива цени, по-добре да съм Ќ≈био.
ј не съм от хората, които в супермаркетите пазаруват под списък, обаче те€ цени...... ooooh!
ј на ЅЏЋ√ј–— » домашем производител не знам дали бих се доверила.  ой ще ги контролира т€х, кой ще ги сертифицира, въобще-каква точно ще бъде схемата?
Ќаписаното ми е твърде общо.
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
ўе ги контролират регионалните –»ќ ќ« и независимата сертифицираща организаци€ "Ѕалкан Ѕиосерт"
÷итирай

—офи€

ћнени€: 5 374
Ќе знам.....според мене, имаме твърде мнооооооого да растем, за да стигнем до този етап.
–егионални –»ќ ќ«, "независима" организаци€, бл€-бл€.
».....бетцален  под масата.
¬иж, във ‘ранци€ съм си купувала ехеееее, на времето, френско сирене от точно такива производители, и през ум , обаче, не ми е минавало да се съмн€вам. ќбаче тук........
÷итирай

—офи€

ћнени€: 286
Ќаистина, това с недоверието се €в€ва основен проблем.
ѕон€кога избирам био продукти, но и аз това си мисл€...кой ми гарантира че са такива.
“а те не могат да гарантират че в сиренето има мл€ко, какво остава и да е био.
» ми се струват твърде завишени цените.Ќормално е да са по-високи, ама не 2-3-4 пъти над цената за не-био продукта.
ƒруг е въпроса че е пълно с био вафли, шоколади и не знам си какво, а основни продукти липсват.
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
Ќай-сигурната гаранци€ е ц€лата ни селскостопанска продукци€ да е под етикета "био".
Ќе знам дали е възможно, едва ли. Ќужна е подкрепа на държавата, а такава н€ма никога да се получи, не и с тези подкупни чиновници и политици...
ƒобре е, че се мисли за контрол на качеството на производителите, но като знам каква корупци€ цари сега в –»ќ ќ« и ƒ¬— , ако към цената се калкулира и рекетът на тези служби, цените на био-продуктите ще стане космическа.  Thinking
÷итирай

град-държава

ћнени€: 183
Основни продукти като сирене,кашкавал,мляко си купувам БИО,нямам проблем с доверието, още повече щом се отнася до "Хармоника",качеството е безспорно и във времето вкусът и видът на даден техен продукт е запазен...естествено,ако цената е по-нормална още по-добре и в този ред на мисли естествено,че бих купувала направо от производителя-фермер,но произведеното на село не винаги е гарант за БИО,когато хормоните,антибиотиците,ГМО фуражи и т.н. са изключени в процеса на създаване на даден продукт, тогава можем да говорим за БИО.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 712
» аз бих си купувала от ферма. јма къде? Ѕабите по √рафа не влизат в сметката, особено за животинска продукци€, че ми се вижда нехигиенично. ≈дни мътни шишета мл€ко ц€л предиобед стоели на слънце ...
“а проблемите за мен са хигиената и доверието. Ќе знам какви са държавните изисквани€, но ако са копирани от н€ко€ директива, то веро€тно са свързани с безупречна чистота. Ќ€мам нищо против.
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
Как` Сийке, права си за РИОКОЗ и ДВСК, много са нагли. Но те и в момента тормозят фирмите. Отношението ще бъде еднакво корумпирано и към малките биофермери, т.е. нищо ново...
« ѕоследна редакци€: пн, 22 фев 2010, 10:46 от Kabiv »
÷итирай


ћнени€: 910
Хубава тема - дано и дискусията да се получи Wink А за коментара на Дон -  предполагам не е на сериозно. Някои хора  нямат село и не могат да си гледат домашно производство...а за хубавите заплати и работа - да не говорим. Градът не е панацея. Бих си купувала от село, даже се надявам аз да почна да си произвеждам, нямам проблем с месните и млечни продукти - просто не ям такива Laughing Само ще вметна, че най-вероятно ще дойде моментът, в който няма да можем и една билка да си купим без рецепта...А храните по магазините(те вече са) ще са далеч от полезни. ГМО ни е заляло и сега - та спасението е...кой знае, селото, но дали ще го опазим  Confused Докато ние се опитваме да вържем 2та края в града - на село нивите пустеят, някой ги взима под аренда и  кой знае какво отглежда. Големите бизнесмени изкупуват българската земя на безценица и отглеждат големи количества рапица - биодизел царевица, но дали не е гмо...никой не гарантира.
До колкото знам се прие нов закон, който позволява диретно да купуваме от производителя, но не мога да дам линк в момента.
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
ћоже да подкрепите усили€та на фермерите за повече български био и чисти продукти, както и инициативата срещу закона за √ћќ на
ћитинг-концерта на 28 февруари 2010г.
пред ’рам-паметника Д—в.јлександър ЌевскиФ
от 12 до 15 часа

Ќа митинга ще вкусите родна българска продукци€: зърно, мед, вино, билки, зеленчуци,  хлебни и сладкарски произведени€ от производители на традиционни български сортове, с  методите на традиционно и био земеделие.
«а повече информаци€: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=476760.0
 
÷итирай

без обхват

ћнени€: 3 119
јз съм много 'за' такова скъс€ване на дистанци€та клиент -производител по принцип.  ћисл€ си ( не знам дали съм права) , че проблемът в локалните производства за Ѕългари€ е обаче и в тесни€ локален пазар. «а био-, да не говорим.
Ќапример, ако произвеждаш супер качествено мл€ко в —атовча , —атовчани н€ма да ти го купуват, първо, защото са малко, второ, защото са бедни, и трето, защото си имат крави. “р€бва да го продадеш на н€кой млекоизкупвач, и твоето мл€ко да влезе в матрицата. “ака тво€та иде€ за лична уникалност на тво€ продукт е обречена на провал, а ако искаш да го изнесеш надалеч, това значи да го обработиш и да не е чак толкоз 'домашно' и уникално вече.
“ова важи според мен и за млечни продукти, месни ... и т.н.
ћоже би като се вдигне като ц€ло стандарта в страната, да стане възможно и това, да. јз познавам лично кравата, от ко€то купувам мл€ко) ≈, поне от сайта й:Ц)) »ма из града  автомати, производител€т вс€ка сутрин минава с камиончето, поддържа стандарта в автомата и по н€кое време аз минавам с мо€та стъклена бутилка и си купувам домашно пр€сно мл€ко. Ќ€ма супери, транспорт, опаковки, но н€ма и баби клечащи по ъглите... »ма просто един добър локален продукт на чудесна цена.
« ѕоследна редакци€: чт, 25 фев 2010, 20:00 от 10 c's »
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 814
—транно ми е хора които никога не са подушвали земеделие и животновъдство да ни учат как да става това. »де€ имате ли си колко труд и време изисква производството дори и на един продукт?  ак човека едновременно ще се грижи за животните, ще търси фуражи, ще почиства помещени€, ще следи за здравето им и в същото време ще разнас€ продукци€?! ј ако искате крайни€т продукт да е био то в него се влага мнооого повече труд и средства...  ой ще го прави това? «а едно семейство е непосилно. ј да тръгнеш да си търсиш съдружници е тежка работа. ѕо наши€ край казват "ќрташка работа, не е работа..."
“а от топли€ апартамент всеки може да дава акъли...
÷итирай

без обхват

ћнени€: 3 119
ѕодозирам че в различните епохи различен брой хора го прав€т  Wink
÷итирай

 ацнала на едно дърво.

ћнени€: 3 072
≈х, като започнете така... "ќт топли€ апартамент".  Laughing

» на ƒончо какво да кажа - ами и да отида да работ€ на село, от мен н€ма да има никаква полза. ”ви. „овек тр€бва да работи това, което най-умее, не е ли така? ѕък аз не знам да има "лека" работа (говорим за работа, все пак).

≈два ли н€кой чака тези продукти да му се дадат безплатно.

ј по зададени€ въпрос - при корупци€та у нас как бих могла да имам доверие в каквото и да е?
јко платиш на подход€щите хора, можеш да лепнеш шарено "био" етикетче на каквото си поискаш и хайде, купувай, народе.  Rolling Eyes

÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 814
–аботила съм и двата вида труд-и този на жаркото слънце и пред компа... –азликата е огромна. ƒали цената на селскостопанската продукци€ може да е реална?
÷итирай

без обхват

ћнени€: 3 119


в какъв смисъл огромна?
÷итирай

 ацнала на едно дърво.

ћнени€: 3 072
јми зависи какво правиш "пред компа", да ме прощаваш.  Laughing
÷итирай

Ќа верандата, под ореха

ћнени€: 585
ўе €дете каквото ви дадем ние сел€ните и ще мълчите.
“ам е работата, че не €дем това, което ни давате, вие, сел€ните, а това, което ни дават гръцките, турските, френските, холандските, аржентинските сел€ни. ƒа видиш зеленчук или плод с етикетче: Made in BG си е повод за черпн€!  Peace
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
10 c's , разкажи повече за тези апарати. ћоже ли да видим и кравата ти? Smile
÷итирай


ћнени€: 712
≈то "кравата"  Hug

÷итирай


ћнени€: 712
И пакМлякото в тези "крави" е непастьоризирано. Аз съм чест потребител, продуктът е прекрасен и напълно естествен. От него съм пробвала и да квася мляко, става страхотно.
« ѕоследна редакци€: пт, 26 фев 2010, 11:50 от violante »
÷итирай

без обхват

ћнени€: 3 119
Moже:) ≈то тук има карта къде има такива дистрибутори в »тали€:
http://www.milkmaps.com/

'моите' хора са тези http://www.ilbuonlatte.it/web/azienda_file/image006.jpg,
а ето € и кравичката ( е, сигурно не е една единствена..)
http://www.ilbuonlatte.it/web/azienda_file/image008.jpg

на кратко ( тези автомати ги бистрихме много в темата за идеи за бизнес..), автоматите представл€ват нещо като банкомат, зад който има малко помещение, метър на метър, където е бутилката.. поддържа се хигиенен стандарт ( температура и т.н) и така, лесно е, аз съм чакала да се смени мл€кото и съм гледала как човека поддържа системката, нищо сложно. ѕри нас 1л. струва 1 евро.
ќт това мл€ко става истинско кисело мл€ко!
»ма и автомати за козе мл€ко, по-малко са. ¬ мо€ град има един такъв.

÷итирай


ћнени€: 803
ƒа, такива пунктове има и в Ѕавари€.
ћисл€, че не е невъзмоьно да се организират и тук.
ѕреодол€ва се доста корупци€ и недоверие.
÷итирай


ћнени€: 2 774
                                 јз пък не искам сертификати (на които абсурд да се довер€  Stop), не искам мл€комати, искам кравичката на съседа да си ми дава мл€кото, кокошките му да си ми дават €йца и т.н.т. јз да му хран€ кокошките и да му давам €бълки, грозде, лук и домати. ¬ малък град иди-дойди може да консумираш био, за големите градове ще си остане мечта. ѕък нека леп€т етикетчета.
÷итирай

Bulgaria

ћнени€: 41
ћного ми се иска да живе€ с био продуктите, но освен от бабините провизии на село към другите съм скептична. —амо етикета или тройната цена нищо не значат....
÷итирай

—офи€

ћнени€: 5 374
—етих се нещо сега, като прочетох мнението на “иши'с мъм.
«начи, едно време, б€хме гаджета с мъжа и той идеше на уикенди в мо€ роден град. ¬еднъж му викам "айде да ходим при кравичката на осми€ етаж".“ой ме гледа опулено, гледа....и като го закарах на осми€ етаж, където една наша позната от години раздава мл€ко, т€хно —ќЅ—“¬≈Ќќ производство, се разхили. Ќо , както вече се каза, на не€ мога да имам в€ра, както и на €йцата, дето той пон€кога ги носи от селото, дето ловува, ама иначе.... newsm78
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
¬але, благодар€ ти за снимките Hug
10 c's , още една молба Praynig ћоже ли линк към темата за бизнес идеите?
÷итирай

без обхват

ћнени€: 3 119
ћоже:-) ≈то това е последната такава http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=475780.0 , а млечните автомати ги коментирахме в н€ко€ по-стара, но не помн€ ко€ ....
÷итирай


ћнени€: 189
» каква чистота е в парка до "кравата"! јко беше в Ѕългари€ наоколо щеше да е пълно с празни пластмасови бутилки и боклуци. ўо за народ сме, кога и тук ще има глоби, ред и правила като в европейските държави?
÷итирай


ћнени€: 910
—етих се нещо сега, като прочетох мнението на “иши'с мъм.
«начи, едно време, б€хме гаджета с мъжа и той идеше на уикенди в мо€ роден град. ¬еднъж му викам "айде да ходим при кравичката на осми€ етаж".“ой ме гледа опулено, гледа....и като го закарах на осми€ етаж, където една наша позната от години раздава мл€ко, т€хно —ќЅ—“¬≈Ќќ производство, се разхили. Ќо , както вече се каза, на не€ мога да имам в€ра, както и на €йцата, дето той пон€кога ги носи от селото, дето ловува, ама иначе.... newsm78
Aз не съм сигурна и в на "бабите" кравите и кокошките, нито в сертификати. ќт къде да знам кой с какво ги храни - може и с √ћ-фураж, може да пръскат с пестициди... Ќе мога посто€нно да ги дебна какво прав€т. ¬ този ред на мисли - вие как бихте избрали от кого да купите продукци€? јко ви е роднина - ќ , но аз такива н€мам и ми е много трудно да се довер€ току-така.
ѕък и както казах по-горе - само плодове и зеленчуци ми тр€бват, не консумирам животински продукти.
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
ѕък и както казах по-горе - само плодове и зеленчуци ми тр€бват, не консумирам животински продукти.

јй. ј питаш ли с какво са торени плодовете и зеленчуците ти? — изкуствени торове или с..., хм, знаеш какво представл€ва оборски€т тор, нали?  Mr. Green
»скаш ли сертификати за произхода на семената и препаратите, с които ги третират?  Thinking
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
√ледам да избера по-малкото зло - това, което ми вдъхва повече доверие. јко тръгна да се съмн€вам във всичко винаги ще намер€ повод за притеснение и така никога н€ма да се почувствам удовлетворена.
«а плодовете и зеленчуците винаги предпочитаното ми м€сто е големи€ пазар на ѕловдив - „етвъртък пазара, където сертифицирано био н€ма, но има домашни производители и съм се убедила че продукци€та им става за €дене.
«а млечните продукти си затвар€м много очите. ƒоверила съм се на един - двама приозводител€ и с други не рискувам. ƒомашно много р€дко намирам.
«а месото и колбасите пак така - един - двама производител€. ƒомашно не съм €ла от години. 
÷итирай


ћнени€: 3 609
«а млечните и аз така - купувах предимно Ѕио-то на ’армоника, но при€тел€т ми адски ме скастри, че било много скъпо. “огава си избрах друг производител, на който ми харесва и ми изглежда сравнително истинско. ќт млечните всъщност основно €м сирене и кисело мл€ко, за друго р€дко се сещам.
ћесо не €м, поне тази драма да търс€ хубави продукти ми отпадна.
Ћ€тото зеленчуци и плодове предимно от двамата ми д€довци, но зимата Confused н€мам време да обикал€м по пазари и си купувам от магазина Sad
«а това бих била доволна н€кой да ми ги носи пред вратата  Blush
÷итирай


ћнени€: 2 774
                                  »зходът е малък град или село, съседите се познават и всеки отглежда за собствено производство, пък като му остане нещо - продава. Ќай-гол€мо доверие имам, когато знам че н€кой си гледа нещата за себе си. »ма ли търговийка алчността наддел€ва и обърква всичко.
÷итирай


ћнени€: 1 143
«асега н€мам доверие ни на Ѕио етикетите, ни на продукци€та от село, освен ако не идва от собствени€ ни двор, където не се използват химикали. ўо се отнас€ до мл€кото от съседката, дето го носела от село.... знаете ли с какво си храни съседката кравата!? «а да даде повече мл€ко -  със смески, предполагам обогатени, почти съм сигурна даже  Thinking ¬ подобна тема б€х споменала, че и бабите на село използват амониева селитра... ами така е. — очите си съм го виждала. » то за продукци€ предназначена не за пазара, а за собствена консумаци€....
ўе ми се да мога да се довер€...

ѕ.ѕ. ябълките се пръскат с отрова, черешите..., хасмите също, пипер, домати, краставици, картофи...... Ѕио - грънци!
« ѕоследна редакци€: пн, 01 мар 2010, 15:04 от luna »
÷итирай

—офи€

ћнени€: 5 374
...... Ѕио - грънци!
ћай от всичко написано дотук това е най-верното обобщение.
 акто и желанието да се измъкнат повече парици с гръмки етикети. Tired

ѕ.—.  афе ѕеллини-15 лева за 200 грама!!!.≈ми н€ма да ги дам, когато Ћавацата е 7.20.
÷итирай


ћнени€: 1 143
ѕодсетих се, кое ме беше втрещило... ћинаваме на село покрай един комшийски двор - разкошна €бълкова градина. ¬инаги съм се любувала на опънатите като по конец дръвчета, подр€зани, красота, а наесен отрупани с големи, златни €бълки....  Crazy та, минаваме оттам със свекърва ми и аз й подм€там: - ¬иж, колко са хубави ти€ €бълки, пък нашите все шикалки, че и пълни с червеи.  Sick ...ƒа не навлизам в подробности, но тогава разбрах, че за да станат такива, привлекателни за окото ни, и без червейче да ни се намърда между зъбките, се пръскат на всеки две седмици ... на всеки две седмици.
÷итирай

каби_нета

ћнени€: 189
≈то един малък пример на биоферма в Piedmont - »тали€.
http://www.biofuels.coop/food/biofarm/csa/
ћалко съм зле с преводът , но доколкото схващам ,
собствениците на фермата са направили абонамент на
консуматорите за ц€лата година.
—таваш абонат , плащаш си и получаваш ежеседмично/на посочен адрес/
пресни зеленчуци.»ма дни в седмицата когато можеш да посещаваш
фермата и да помагаш в зам€на на което получаваш пр€сна продукци€.
ѕо този начин подпомагаш земеделците , а те те снабд€ват с качествени био продукти.
÷итирай


ћнени€: 910
Пък и както казах по-горе - само плодове и зеленчуци ми трябват, не консумирам животински продукти.
Ай. А питаш ли с какво са торени плодовете и зеленчуците ти? С изкуствени торове или с..., хм, знаеш какво представлява оборският тор, нали?  Mr. Green Не  е задължително да ги торят с оборска тор или изкуствени торове
Искаш ли сертификати за произхода на семената и препаратите, с които ги третират?  Thinking искам сертификат - да и не ги пръскат специално заради мен 35
нЕма нужда от иронизиране, ама карай важно е да се ядем за нещо... Wink
÷итат
Ето един малък пример на биоферма в Piedmont - Италия.
http://www.biofuels.coop/food/biofarm/csa/
+, че там е забранено отглеждането на ГМО, добре звучи.  Smile
÷итат
се пръскат на всеки две седмици ... на всеки две седмици.
Sick Оливат се, аз лятото, ако някой ми донесе плод (череши предимно) - много се радвам да намеря някое червейче. В марулите ми от Моравско село съм намирала гъсейници и така им се радвах  Laughing Laughing
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
ћол€, оправи си цитатите! Ќе е коректно да вкарваш свои думи в мои цитати.
“и, ако страдаш от недохранване - €ж се с когото искаш. јз предпочитам да спор€ с интелигентни събеседници, които ме оборват с факти или поне обосновават мнени€та си.
јко си виждала как се отглежда храната, би имала представа какво е нужно на едно растение, за да стигне то или плодът му до магазина и тво€та трапеза.
јко искаш да кажеш, че живееш насред най-чистата еко-, био- и каквато и да е там ферма - добре, радвам се за теб.
Ѕолшинството от нас обаче си купуват храната от магазини и пазари, където н€ма никаква гаранци€ как точно са отгледани растени€та. “о и производителите им н€мат гаранци€ за много неща, но това е вече е въпрос на една друга тема.
÷итирай

без обхват

ћнени€: 3 119
ƒобро утро:) «а страна, като една човешка длан , либерализирала култивирането на √ћќ + корупци€ с африкански размери, мисл€, че въпросът "био" приключи. ѕоне в дългосрочен план.

÷итирай


ћнени€: 2 760
“рудно ми е да се довер€ на българските био производители (може би освен ’армоника), поради корупци€та, на чуждите се довер€вам. ѕовечето хора които произвеждат по селата пръскат €ко и четат предимно рекламите (или поне такова ми е впечатлението). –азбира се има и такива, които не им се довер€ват и карат с по-натурални защити. Ќормалната продукци€ по пазарите си знам каква е, а тази в магазините е още по-зле. ќстава ми само да се над€вам, че т€лото ми се справ€ с изхвърл€нето на отровите. ўе разбера към кра€ Smile
÷итирай


ћнени€: 1
«дравейте!
купувам си от пазара малки, сладки, криви и пон€кога с нещо като мухъл в семките  €бълки. —м€тате ли че са близко до био?
÷итирай

без обхват

ћнени€: 3 119
най-био!
÷итирай

каби_нета

ћнени€: 189
»де€та за биоферми е непосилна за нас  . акто се пише в един друг форум - по-добре да €м √ћќ и да знам, че е такова. ј не да мисл€, че €м Ѕ»ќ хем скъпо ,хем фалшификат.
÷итирай


ћнени€: 1 143
»де€та за биоферми е непосилна за нас  . акто се пише в един друг форум - по-добре да €м √ћќ и да знам, че е такова. ј не да мисл€, че €м Ѕ»ќ хем скъпо ,хем фалшификат.

Ќе съм съгласна. ¬се пак може да се приложи. ѕознавам човек, който отглежда животни високо в планината, къде човешки крак р€дко стъпва, та и животинките пасат само тревица, чиста и неопетнена.
»де€та за био-ферми е приложима и тук, но не в населените места, и не в райони, където промишлеността е развита и има много замърсители на почвата, на водите, на въздуха.... Ќо остава въпросът, доколко можем да се доверим на  контролиращите органи...
÷итирай

каби_нета

ћнени€: 189
luna , аз познавам не един човечец с крави и овчици които се отглеждат в планината , но това е далеко от организаци€та на една биоферма.ўо се отнас€ за промишлените райони , те отдавна замр€ха .
÷итирай


ћнени€: 1 064
¬чера на пазара чета "Ѕългарски домати директно от вносител€". —лед три крачки се замислих дали има и друга Ѕългари€!
Ѕио продукти се отглеждат все по трудно. ƒори хората на село /отглеждащи за лична консумаци€/ тор€т, пръскат, хран€т животните с новите открити€, които никак не са безобидни. —тари сортове растени€ просто не вире€т /дали от замърсени€ въздух или промените в климата не мога да кажа/ и се търс€т нови - по-устойчиви и по-лесно отглеждащи се. Ќ€ма разлика между пилешко от магазина и "домашно" гледано със смески и куп антибиотици, но пораснало за 2 месеца.  ѕо тези причини н€мам доверие, че при осъществ€ване на такава връзка: ферма-потребител, ще бъде гарантирана чистота на продуктите т.е. био.
 
÷итирай


ћнени€: 1 143
luna , аз познавам не един човечец с крави и овчици които се отглеждат в планината , но това е далеко от организаци€та на една биоферма.ўо се отнас€ за промишлените райони , те отдавна замр€ха .
ƒа, така е. Ќо  по-близо от това до био-фермата...  иде€ си н€мам, какво тр€бва да е.  Thinking
÷итирай

без обхват

ћнени€: 3 119
»ли най-малкото дъжд ги вали, а на ’ км може н€кой да утилизира боеприпаси примерно.
»д€та за Ѕио поне за мен е по-скоро в минимизиране , а не ликвидиране на вредностите от вс€какъв род.

÷итирай


ћнени€: 1 064
»д€та за Ѕио поне за мен е по-скоро в минимизиране , а не ликвидиране на вредностите от вс€какъв род.

»ма обаче един момент, в който фермера ще търси печалба. “акава може да се осигури при по висока производителност /цената в случа€ е ограничена от другите алтернативи макар и не био/, което неминуемо води до ползването на "вредностите", гарантиращи добивите. »нвестициите според мен в едно такова производство са доста високи и при услови€та, които са у нас едва ли н€кой ще търпи дългосрочна възвръщаемост.
÷итирай

без обхват

ћнени€: 3 119
≈стествено, това е така от времето на аграрната революци€.
«атова био-сегментът е тесен и скъп. јз например не мога да си позвол€ да си купувам каквото и да било от био-щанд. Ќе е и задължително - ако за мен не става, за друг става. Ѕио-пазарът има т€сна таргетна група - информирани и състо€телни хора. Ќе цели да храни всички здравословно.

“ова, което аз мога да си позвол€ е, да търс€ локални продукти. “ова е максимума в моето 'био-', и такъв пример дадох.  «ащо - защото първо подкреп€м местни производители, второ изб€гвам фактора транспорт ( и опаковане) , което е свързано пък с трето - купуването от такива производители ми гарантира ( или поне така си мисл€ ) поне изб€гването на ≈-та и консерванти, и пето цената е по-ниска, защото се изб€гват горните разходи + липсата на много прекупвачи по веригата.
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
Ќа 18март, в 18ч, в кафенето на Ѕиомаг ще има среща с г-н ƒимитър —то€нов, биодинамичен фермер от село Ѕачково.
—рещата е част от —едмиците на биодинамичното земеделие в Ѕ»ќћј√

ƒимитър —то€нов е прочут с уникални€ си био продукт - раки€та ƒжинджифи–ка. ѕлодовете на джинджифирката вире€т само в района около Ѕачково. Ќо чичо ћитко произвежда и други продукти, плод на гол€ма отдаденост на биодинамичното земеделие. —ами€ той е изключително „»—“ и ценен човек, определено би ви вдъхнал доверие в българското биоземеделие.
÷итирай


ћнени€: 803
Kabiv, чудесна новина!
Бай Митко наистина е интересен човек и срещата с него е ценна. Който е любопитен, да не пропуска.
Само за ракийката не си дала точната информация. От плодовете на дървото не се произвежда ракията. С тях само се ароматизира. И е патент на манастира там. Дървото вирее на много места, но няма овощарско значение, освен като подложка за райска ябълка
« ѕоследна редакци€: пт, 05 мар 2010, 20:00 от ƒедо »
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
ќт плодовете на дървото не се произвежда раки€та. — т€х само се ароматизира.
Ѕлагодар€ за поправката Peace Ќе съм го слушала внимателно Embarassed
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
 ое дърво?
÷итирай


ћнени€: 803
Toва, което в района наричат ƒжинжифирка.
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
ј у наше село - хинап.  Laughing

ѕѕ ƒжинджифирската раки€ от плодовете ли € прав€т, или само оцвет€ват, омекот€ват и овкус€ват раки€та с т€х?  Thinking
«ащото по втори€ начин и аз знам как става.  Mr. Green
÷итирай


ћнени€: 803
Не, Сийке.
Друго е хинапа. На него там му викат Джинджива Laughing
А бе, омотана работа.  Laughing
Това, манастирското, е Кавказка хурма /Diospyros Lotus/.
Има две вековни дървета вътре в двора на манастира, три-четири отвън.
А в района съм виждал още 20-на.

Но си права за чалъма-точно за овкусяване се използват плодовете.
Те са по-малки от тези на хинапа. Не са оранжеви, а синеят, чак лилавеят.
С размера на едро грахче са. Един вид миниатюрна райска ябълка.
Берат се чак декември, сушат се и наесен- Бам в новата ракия Very Happy
Да престоят поне няколко месеца.
« ѕоследна редакци€: сб, 06 мар 2010, 09:19 от ƒедо »
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
ясно, благодар€.  Very Happy
јз и с райска €бълка знам как се "омагьосва" раки€... ѕак манастирска рецепта.   Wink
÷итирай


ћнени€: 3 609
≈гати манастирите Shocked
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
≈, ти какво мислиш прав€т там по ц€л ден?  Mr. Green
÷итирай


ћнени€: 803
≈о, що се шашкаш?
Kакво по-добро описание на темата - имат си истинска биоферма, имат си гол€ма трапеза Mr. Green
÷итирай


ћнени€: 3 609
 Laughing
јћи, мислех, честно казано, че се мол€т, преписват книги и учат латински/старогръцки.
ƒа му се невид€т и филмите.  Laughing
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
≈, денем може и това да прав€т.
—амо не питай нощем какво става...  Whistling
÷итирай

каби_нета

ћнени€: 189
Laughing
јћи, мислех, честно казано, че се мол€т, преписват книги и учат латински/старогръцки.
ƒа му се невид€т и филмите.  Laughing
 акво молене и учение , занимават се с производство на вино , раки€ , търгови€ с плодове зеленчуци и риба.
http://www.lostbulgaria.com/?p=2218
÷итирай


ћнени€: 226
«аписвам се да след€ темата.


Ќезнам какви ще са цените, също имам проблем с доверието... «а жалост у нас никой нищо не може да ти гарантира. 
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 814
ј може ли н€кой да об€сни каква е разликата между биологично и биодинамично земеделие?
÷итирай

без обхват

ћнени€: 3 119
ј може ли н€кой да об€сни каква е разликата между биологично и биодинамично земеделие?

јз не знам, но виждам че те сърби перото:) ƒавай:))
÷итирай

каби_нета

ћнени€: 189
ј може ли н€кой да об€сни каква е разликата между биологично и биодинамично земеделие?
ќбраротване  на  зем€та с хомеопатични препарати . Thinking
« ѕоследна редакци€: пн, 08 мар 2010, 08:57 от √–»ѕ »
÷итирай

—офи€

ћнени€: 5 374
’омеопати€ и земеделие?
”ааааа, това ми мирише на......панаце€. Laughing
ƒемек-като лекарствата на ѕипи, да ме прощавате, дето можело да се използва и като лекарство, но ако ти остане в шишето, за да не го изхвърлиш, моеш да полираш мебелите,примерно. Whistling
÷итирай

каби_нета

ћнени€: 189
’омеопати€ и земеделие?
”ааааа, това ми мирише на......панаце€. Laughing
ƒемек-като лекарствата на ѕипи, да ме прощавате, дето можело да се използва и като лекарство, но ако ти остане в шишето, за да не го изхвърлиш, моеш да полираш мебелите,примерно. Whistling
ƒаже ,всеки зеленчук има хороскоп hahaha
« ѕоследна редакци€: пн, 08 мар 2010, 08:56 от √–»ѕ »
÷итирай


ћнени€: 803
’е, ∆оз Laughing
ѕипи р€па да €де!
¬ една съседна тема си поливат зеленчука с препарата дет' им е останал след чистенето Mr. Green
÷итирай

каби_нета

ћнени€: 189
’е, ∆оз Laughing
ѕипи р€па да €де!
¬ една съседна тема си поливат зеленчука с препарата дет' им е останал след чистенето Mr. Green
"ћистър ћускул - √ей ¬одопроводчик"  35 35 35
÷итирай

—офи€

ћнени€: 5 374
’е, ∆оз Laughing
ѕипи р€па да €де!
¬ една съседна тема си поливат зеленчука с препарата дет' им е останал след чистенето Mr. Green
Shocked Shocked
—иктир бе, това става на зеленчук във всички смисли на думата.  ooooh!
ќхххх, колко вересии има да си прибира ƒедо Ѕоже, не е истина. ooooh!
÷итирай


ћнени€: 2 774
’е, ∆оз Laughing
ѕипи р€па да €де!
¬ една съседна тема си поливат зеленчука с препарата дет' им е останал след чистенето Mr. Green
Shocked Shocked
—иктир бе, това става на зеленчук във всички смисли на думата.  ooooh!
ќхххх, колко вересии има да си прибира ƒедо Ѕоже, не е истина. ooooh!
                              —ега ме накарахте да се замисл€. ѕоливам цвет€та с каквото ми падне, в смисъл като изплаквам кофичка от кисело мл€ко първата вода € изливам по саксиите. ј предвид, че сега вече не е €сно какво има в киселото мл€ко кой знае какво им наливам на милите цветенца  ooooh!. »наче им давам чат-пат от това, което вкъщи €дем (кафе, €йчени черупки, обелки), но като се замисл€ с какви неща се храним се радвам, че гледам цвет€, а не зеленчуци.
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
 опирам връзката на Ѕиомаг към презентаци€та на чичо ћитко от снощи: http://www.slideshare.net/gorichka/ss-3475508
»скрено се радвам, че толкова много хора са уважили представ€нето му.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 814
 опирам връзката на Ѕиомаг към презентаци€та на чичо ћитко от снощи: http://www.slideshare.net/gorichka/ss-3475508
»скрено се радвам, че толкова много хора са уважили представ€нето му.

Ќ€ма ли възможност да говорим за биоземеделие без да се намесва окултизма? (–удолф ўайнер, луни ритми и т.н...). ƒали не можем да поддържаме устойчиво равновесие в своите посеви, като връщаме в почвата това което сме отнели, отглеждаме естествените врагове на вредителите и позвол€вайки на растени€та да се развиват с минимална намеса на човека, но това да не е свързано с "духовни учени€"?
÷итирай


ћнени€: 2 651
 опирам връзката на Ѕиомаг към презентаци€та на чичо ћитко от снощи: http://www.slideshare.net/gorichka/ss-3475508
»скрено се радвам, че толкова много хора са уважили представ€нето му.

Ќ€ма ли възможност да говорим за биоземеделие без да се намесва окултизма? (–удолф ўайнер, луни ритми и т.н...). ƒали не можем да поддържаме устойчиво равновесие в своите посеви, като връщаме в почвата това което сме отнели, отглеждаме естествените врагове на вредителите и позвол€вайки на растени€та да се развиват с минимална намеса на човека, но това да не е свързано с "духовни учени€"?

јко говориш за биоземеделие - да. Ќо ако минеш на биодинамично, н€ма да се разминеш да пееш любовни песни на моркова.

 абив, подобна биоферма е тази в ћоравско село. ≈дно гол€мо семейство там точно това прави - отглеждат всичко (почти). »мат и крави, патици, които се лекуват с хомеопати€, без майтап. Ќикви антибиотици  Mr. Green
÷итирай


ћнени€: 910
ј на тези крави как им се прави психологически профил за назначаване на хом. лекарство? —игурно след 2часово събеседване  Laughing
÷итат
н€ма да се разминеш да пееш любовни песни на моркова.
ƒали да не им пусна малко класическа музика на кълновете ми, но има ли значение каква е точно? ќпределен композитор? —еризоно питам Blush
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
ѕусни им ¬ивалди и не ги мисли повече.  Laughing

Ќе сте прави да се присмивате за хомеопати€та - навлиза все повече във ветеринарната медицина. ≈, по света, не и у нас. Ќе виждам нищо странно, при положение, че животните са изградени на същи€ принцип като хората - кожа, мускули, кости... ўом действа на нас, защо не и на т€х?
÷итирай


ћнени€: 2 651
l'ange, ћоцарт бре, как може да питаш изобщо  Mr. Green Ќо най-добре е ти лично да им дръпнеш една молитва.

 ак' —ийка, така прозвуча, но не се присмивам изобщо. ¬ъв всеки наръчник за биоземеделие си пише, че единственото лечение, допустимо при животни, птици и пчели, е хомеопатичното. »ма си ветеринари-хомеопати. јз пращах баща ми да си води кучето на такъв и остана доволен.
÷итирай


ћнени€: 2 774
l'ange, ћоцарт бре, как може да питаш изобщо  Mr. Green ...
                               —мешно ви е, но все повече се убеждавам, че е важно да се говори или пее на нещата, които правиш.  амен ƒонев ми беше направил гол€мо впечатление със спектакъла си '«а народното творчество' в този смисъл. ѕреди хората са пеели посто€нно, сега - почти никой. јз имам цветенца, чета как тр€бва да се гледат - пише да им се говори  Shocked. √отвим нещо на н€каква хижа, хората твърд€т, че на тестото тр€бва да се попее  Shocked. явно говоренето и пеенето имат по-гол€мо значение, отколкото можем да си представим. «а съжаление съвременни€ човек см€та че знае всичко и неодушевените предмети са просто неодушевени предмети. ј може би неслучайно овчарите са свирели и пеели прекрасно  Flutter.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 814
Ѕаба ми беше неверо€тна готвачка (за разлика от мен) никога не е п€ла на манджите си. ƒо сега не съм виждала пити като нейните, нито толкова вкусни, нито толкова бухнали...
ј овчарите просто не са имали какво друго да прав€т по ц€л ден...Ќе е имало книги да си нос€т да четат. ѕра д€до ми е бил овчар и не е само свирел, но и изработвал дървени съдинки и лъжици. “а правели са това което могат. Wink
¬се търсим по вола теле с това винаги да стравн€ване какво са правили хората преди нас. —ъс сигурност си има просто об€снение и то на дали са енергии и цикли.

÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
Ѕаба ми беше неверо€тна готвачка (за разлика от мен) никога не е п€ла на манджите си. ƒо сега не съм виждала пити като нейните, нито толкова вкусни, нито толкова бухнали...

Ќе си права. ћанджите не са живи същества.  Laughing
ј и не приемай така буквално написаното. Ќародът е казал, че който пее, зло не мисли. Ќ€ма начин една храна, сготвена с любов, да не е по-вкусна от друга, забъркана с омраза в сърцето.  “ова важи за всичко, което правим - личи си дали е правено/отглеждано/обгрижвано с любов или насила, с отвращение.

ѕѕ ћежду другото, има научни опити как действа музиката не само на живата, но и на мъртвата матери€, ако можем да причислим водата към втората категори€. –езултатите са впечатл€ващи и постав€т много смущаващи въпроси.
÷итирай


ћнени€: 226
—ъс сигурност си има просто об€снение и то на дали са енергии и цикли.


¬ли€€т на всичко, на теб самата, на природата, на цели€ жив св€т. “ова да се постав€ под съмнение означава, че се знае малко за заобикал€щата среда. Ќо ако незнаеш не бива да отричаш непременно.
—ами€т процес на засаждане, растеж и плодородие е т€сно свързан с цикли и енергии, които визираш и които са две различни неща и см€там, че наистина не познаваш смисъла на тези думи.
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
"¬ начало бе —ловото..."
—ега му викат "кодиране" и "програмен език".  Laughing
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 814
«виси кое —лово,  ак` —ийке, едно е слвото в Ѕибли€та, съвсем друго на ўайнер... е корено различно на Ѕуда Wink

÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
«виси кое —лово,  ак` —ийке, едно е слвото в Ѕибли€та, съвсем друго на ўайнер... е корено различно на Ѕуда Wink≈, ўайнер не е открил топлата вода, все пак.  Laughing
÷итирай

Ўвейцари€,–юфенахт

ћнени€: 229
¬същност цената на био продуктите в Ѕългари€ е прекалено завишена и това не е свързано с потреблението.
’ората не в€рват в качеството, което е нормално, лъгали са ни н-пъти, но ако ще се продава био, то разликата в цената тр€бва да са стотинки.
“ака ще тръгнат нещата, така са тръгнали тук например, и в √ермани€, јнгли€ и тн.
ƒа в€рно е, ето кило сирене е 20 лв да кажем, а биото 22 лв. ƒали бихте спестили тези 2 лева ?! » 100 продукта да пуснат на пазара, н€ма да се продава! ’ората не могат да си позвол€т 2,50 за 500 мл пр€сно мл€ко, че това са си 5 лв на литър?!?! в сравнение с другите млека, които са 2 лв. на литър.  иселото мл€ко чат пат върви 1,60 за кофичка, но в сравнение с другите фирми, които са около 80-90 ст си е доста. Ѕио пр€сно месо ... грррр без коментар! б»ќ €йца! добре супер че ги има! Ќо там освен цената от 4,80 за 6 €йца им куца срока на годност :ќбръщайте внимание като купувате био €йца!, там не са виновни производителите, а продавача! #2gunfire #Cussing out:
ѕо невол€ съм в Ўвейцари€, н€ма как .. мъжа ми е от тук и ние със сина ми ще сме с него, по невол€ и за щастие се храним основно с био, не само от магазина. ∆ивеем в малко село, и на 20 м от нас е една гол€ма ферма, от ко€то консумираме пресни €йца от днес или снощи, зеленчуци, плодове .. благинка е!  олкото и да е, има значение с какво се храниш, но най-важното е с какво храниш детенце.
малко офф-топик.
ћежду другото съм гол€м фен на био производството и след€ много за това тук, за съжаление опитвала съм това да го прав€ и в бг, и резултатите б€ха фрапиращи. ¬сичко хубаво се изнас€ от бг за чужбина .. √ерманците и »тал€нците папкат нашата хубава храна, а за бг остават угризките ..факт!  ƒържавна политика в полза на гражданите!
÷итирай


ћнени€: 2 651
√ерманците и »тал€нците папкат нашата хубава храна, а за бг остават угризките ..факт!  ƒържавна политика в полза на гражданите!

“ака, така. ј за Ѕългари€ √ћќ-то.
Ѕио производството в Ѕългари€ е пренебрежимо малко - около 0.6% от ц€лото земеделие. ¬сичко се поглъща и отива навън - нормално.

»ма доста време да мине да се насити пазарът и тук. ѕри такива услови€, каквито имаме, купуваме вносни пакетирани био храни от къде ли не и чат-пат пресни от »тали€, јвстри€.
÷итирай


ћнени€: 910
¬ Ўвейцари€ не е ли почти всичко био? ѕоне н€мате √ћќ. √ол€м благодат си е:) а за вносната храна - и т€ ли е защитена от √ћќ?
÷итат
ѕри такива услови€, каквито имаме, купуваме вносни пакетирани био храни от къде ли не и чат-пат пресни от »тали€, јвстри€.
н€ма нищо здравословно в това да €деш продукти от јржентина, например. ѕакетирани в н€какъв найлон и изминали толкова километри, при положение че Ѕългари€ е толкова плодородна.

Ќ€ма ли как да се свържем с биопроизводители в Ѕългари€ и да закупуваме продукти директно от т€х? 
« ѕоследна редакци€: сб, 03 апр 2010, 05:07 от l`ange »
÷итирай


ћнени€: 1 143


Ќ€ма ли как да се свържем с биопроизводители в Ѕългари€ и да закупуваме продукти директно от т€х? 
«амисл€м се, колко ли са производителите на био храни при нас!? » доколко са био, ако ги има...
Ќаскоро присъствах на търг за зем€, където се б€ха събрали доста земеделски производители от наши€ район, та чувах от тук от там разговорките между т€х... споменаваха и пръскане, и торене с изкуствени торове /не че оборската е за предпочитане според мен.../.
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
luna, не можеш да получиш реколта, ако изобщо не ториш.
¬с€ко живо същество на тази планета умира и се превръща в тор. Ќие също ще станем н€кой ден.  Laughing
ѕроблемът не е в торенето, а в прекомерното такова.
÷итирай


ћнени€: 1 143
 ак` —ийка, след торене се получават по-високи добиви, но пък по-пълни с нитрати. ƒе е биото в този случай!? ј че всички сме от пръстта и на пръст ще станем, то ми е €сно.  Mr. Green

ѕ.ѕ. ѕодозирам, че всеки влага различен смисъл в пон€тието "био".
Ќо има фактори, които вли€€т и биото в зависимост от концентраци€та им на даденото м€сто, бива степенувано: - хич не био, малко био, по-био, най-био... ѕриемам, че чист вариант био може и да не съществува и ние се стремим, според информираността и изисквани€та си кам н€кой вариант.
ѕо мое мнение съществуват фактори като нахождение на фермата/в населено м€сто, до населено м€сто, до завод, н€къде извън населено м€сто.../употреба на вс€какви обогатители за почвата и отрови за вредители /да или не и в какви количества/, използване на техника за обработване на насаждени€та и за обгрижване на животните /да или не/... ¬еро€тно има и други, за които в момента не се сещам...
« ѕоследна редакци€: сб, 03 апр 2010, 09:39 от luna »
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
 ак` —ийка, след торене се получават по-високи добиви, но пък по-пълни с нитрати.

Ќе е точно така. Ќитрати (NO3) се натрупват при торене с азотни торове и то с точно определен състав. ј има и други видове торове - калиеви, фосфорни...
ƒаже азотът се внас€ по различни начини -  нитратен азот (N-NO3), нитритен азот(N-NO2), амониев азот(N-NH4).
ќборски€т тор се разгражда бавно и веществата му се усво€ват постепенно от растени€та, така че натрупване на практика н€ма как да се осъществи. » трето, слънчевата светлина допринас€ до разграждането на нитратите, затова най-опасни са парниковите зеленчуци, защото през зимата слънцегреенето е оскъдно.
ƒ€волът не е толкова черен. ¬екове наред хората са торили с естествени торове и не са се гътнали още, нали?  Laughing

ќсвен въглерода и кислорода които се получават от въздуха ,за развитието на растени€та са необходими и много елементи,които те вземат от почвата.Ќаличните в достъпна форма количества от тези хранителни вещества определ€т плодородието на почвата. ќбщоизвестно е, че с растениевъдната продукци€ от почвата се изнас€т големи количества хранителни вещества.«а да се запази почвеното плодородие и особено за непрекъснатото му повишаване е необходимо да се внас€т хранителни за растени€та вещества.“оренето на почвите в този случай е задължитнелно условие.«начението на торовете в този случай се свежда до вли€нието им върху растежа, развитието и продуктивността на растени€та.— внас€нето на торовете се измен€т неизбежно и свойствата на почвите,оказва се вли€ние и върху дейността на почвените микроорганизми.–астени€та,почвата и нейните микроорганизми от сво€ страна взаимодействат помежду си и промен€т състава и свойствата на торовете. ѕодобни взаимодействи€ протичат и между растени€та и почвите. ћаксимален стопански ефект от торенето може да се постигне само в случаите, когато торенето е съобразено със закономерностите на посочените взаимодействи€.
÷итирай

Ўвейцари€,–юфенахт

ћнени€: 229
¬ Ўвейцари€ не е ли почти всичко био? ѕоне н€мате √ћќ. √ол€м благодат си е:) а за вносната храна - и т€ ли е защитена от √ћќ?
÷итат
ѕри такива услови€, каквито имаме, купуваме вносни пакетирани био храни от къде ли не и чат-пат пресни от »тали€, јвстри€.
н€ма нищо здравословно в това да €деш продукти от јржентина, например. ѕакетирани в н€какъв найлон и изминали толкова километри, при положение че Ѕългари€ е толкова плодородна.

Ќ€ма ли как да се свържем с биопроизводители в Ѕългари€ и да закупуваме продукти директно от т€х? 

ƒа в Ўвейцари€ има от всички храни био, но и не био, добре изконтролирано. √ћќ-“ќ е напълно забранено и ћного се √леда за това! Ќо и не био храната е качествена и знаеш от къде е и каква е точно, свал€м им шапка за това на швейцарците. ¬ това отношение с храната има много да ги гоним тези хорица, с малката им държавица. яд ме е малко, защото тук н€ма дори парченце замичка 2 на 2 метра, ко€то да пустее .. а в бг има толкова много площи декари зем€, ко€то пустее и не се използва пълноценно ... защото хем н€ма субсидии за малките фермери, хем нашите смотл€вци политици папкат паричките от проектите за замеделие от ≈в. —ъюз .. доста комплекси неща, които едва ли н€кой не ги знае.
¬сичката храна,  ко€то се продава на швейцарски€т пазар е много строго контролирана преди да се пусне на пазара за гмо!  «а това съм спокойна!
÷итирай


ћнени€: 1
„естито ¬ъзкресение ’ристово на всички! Smile
   Ѕиоземеделието е напълно конкурентно на конвенционалното според мен.Ћюбим пример ми е 1939г. и данните за Ѕългари€- 13 милиона тона пшеница в хамбарите, земеделска продукци€ стигаща да изхрани 30 милиона души. ¬сичко това при разпокъсана зем€, никаква механизаци€ и химически торове. ƒанните за 2009г.- 4.4 милиона тона пшеница ( 3-то и 4-то качество преобладаващи) при всичката механизаци€ и химикали известни в модерни€ св€т. ƒа не забрав€ме и "приноса" на един антихуманен строй, който откъсна хората от зем€та и корените им и проми мозъците им да стигнат до там да казват "”чи да не работиш". —татистиката сочи 8 милиона декара пустеещи земи. ћного бее:))) Smile Smile
    ƒругите страни, които са били пощадени от комунизма, са следвали нормални€ ход на индустриализаци€, себеутвърждаване чрез труд и поемане на отговорност за действи€та си, развитие за благото на общността, а не на "богопомазана" номенклатура.
   Ѕиодинамичното земеделие има своите корени и в Ѕългари€ отдавна. јз помн€ в градината на д€до ми засадени€ рицин по краищата срещу къртици и сл€по куче. —ъщо и чубрицата садена между бобовите култури срещу плевели. ћного от вас също могат да се сет€т за подобни неща. ѕросто в момента се "преоткриват" забравени неща.»ма едни хора в момента в —транджа отглеждат билки по този начин като комбинират антагонисти и протагонисти.
   ўо се отнас€ до пеенето на растени€та. јко н€кой от вас следи Mythbusters по Discovery, този мит го разбиха.  огато "включиха" растение към ≈≈√ апарат то не реагира на никакви външни дразнени€. —поред мен при ўайнер пеенето е имало за цел да показва положително отношение към труда или удовлетворението от резултатите, които постигаш със собсвените си ръце. Ќо поради отдалечеността във времето хората са доукрасили нещата. »наче би тр€бвало да се чака домата сам да падне за да не го "боли " растението. ѕри пшеницата да събираш зрънцата като пилетата от зем€та. Ќе е ли "убийство" да режеш растени€та.?
÷итирай


ћнени€: 1 143
„естит празник!
Ќе се сещам, дали този линк е даван вече...
http://biozemedelie.com/?p=12
÷итирай


ћнени€: 910
Едва ли с едно ЕЕГ/Запис на електрическата активност на невроните в мозъка, направен с електроенцефалограф някой може да докаже какво се случва с растенията, така че не го приемам като "развенчан мит", а и Щайнер не е толкова отдавна във времето, та да се и доукрасява. Разбира се, не приемам че е напълно вярно твърдението, но нито и грешно...трябва да направя справка в книгите на Петър Дънов какво пише той и дали, въобще, е писал нещо по въпроса. Според мен щом растенията са живи, то би следвало да си взаимодействат с околния свят и на по-финно ниво. Животните със сигурност ги боли като биват убити.
Иначе, В навечерието на Втората световна война България става фаворит на Балканите  http://macedonia-istinata.hit.bg/articles/Macedonia/mak24_4_9.html
и попаднах на един реферат по темата каква е била ситуацията преди половин век (ако някой се интересува) http://www.helpos.com/archive/preview-web/12_042_01_index.html
÷итат
Същевременно трябва да се посочи, че уедряването на обработваемите площи чрез създаването на ТКЗС и ДЗС позволява бързото навлизане на земеделска техника и химизация на растениевъдството. Използването обаче на тежки селскостопански машини и химикали води до разрушаването на структурата на почвите в много райони от страната и тяхното осоляване. По тези причини до края на 80-те години обработваемите площи намаляват с около 2 млн. дка.
« ѕоследна редакци€: пн, 05 апр 2010, 07:16 от l`ange »
÷итирай


ћнени€: 1
—поред мен щом растени€та са живи, то би следвало да си взаимодействат с околни€ св€т и на по-финно ниво.
  Ќапълно съгласен съм с горното. “ова, което имах предвид с Mythbusters е, че от пеене полза за растежа на растени€та н€ма:))
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
Mythbusters е шоу, а не научен експеримент.  Laughing
÷итирай


ћнени€: 1
Mythbusters е шоу, а не научен експеримент.  Laughing

  Ќаучни експерименти представени като шоу за да стигнат до гънките на повече хора:)))
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
Ќе, далече са от научните експерименти, а и не ги провеждат коректно.  Laughing
Ќо да не разводн€ваме темата, аз също харесвам това предаване.  Peace
÷итирай


ћнени€: 257
јз лично много държа на здравословното хранене и качествената,чиста храна.
 огато на етикета пише  ' органик ' в€рвам,че е така.
 огато биофермерите ми кажат 'този продукт е чист и без химии' също в€рвам.Ѕих подкрепила тази иде€ с две ръце.

÷итирай

¬ светлината на слънцето

ћнени€: 3 096
√ол€м мерак имам да купувам за децата и за нас био продукти, но истината е, че в€ра н€мам.  Thinking ‘акт: киселото биомл€ко (на ћалееви мисл€ беше) може да го забравиш за месец извън хладилника и нищо н€ма да му стане. √овор€ от личен опит. ≈, колко е био?  Thinking ѕо същи€ начин преди около месец, че и по-малко се по€виха български био краставици - с етикетчета, с всичко каквото е нужно. јйде бе, непарникови краставици по това време дори и в най-топлите райони на страната не вире€т. ќсвен, ако не са под найлон и не се отглеждат при определени услови€, с както се казва "помощ от при€тел". ѕонеже имаме къща (за съжаление само вила, без стопани, които да ни гледат хубави нещица на двора) в един от най-продуктивните зеленчукови райони на страната и много добре знам как се гледат зеленчуци и кога точно се по€в€ват онези, расли на открито. ј според едно от изисквани€та за биоземеделие всичко тр€бва да расте според сезона и на естествена светлина. ћоже да не го формулирам точно, но в общи линии така гласеше. ≈, как тогава тези био краставици са получили сертификат за био като реално такива н€ма още в Ѕългари€? ј се вод€т родно производство, не внос. Thinking “а ей заради такива дребни нещица в€ра на родните производители н€мам.  упувам н€кои био продукти, но повечето не са родно производство, а от страни, където знам, че спекулации с етикетчето био трудно могат да бъдат допуснати. Ќе че е невъзможно, но поне там контролът е много по-строг.
»наче, когато преди две години б€х в майчинство с малки€, се изнесохме за ц€ло л€то на селската ни къща. » си купувахме истинско мл€ко от жена, ко€то добре познавам и €йца пак от съседи, които добре познаваме. Ќасадихме си на двора собствени зеленчуци, които б€ха съвсем автентично био (дори без оборска тор). ћного бих искала да има откъде да купувам точно такива продукти. » се над€вам да се случи. Very Happy
ћежду другото, и оборската тор не е цвете за мирисане - не само в буквални€ смисъл на думата. Mr. Green ќказва се, че има два вида оборска тор: изпечена и сурова. »зпечената престо€ва доста дълго - повече от месец на открито и на силно слънце, и чак тогава се използва. “€ е абсолютно безвредна. “акава са ползвали навремето бабите и д€довците ни. ѕр€сната или т.нар. сурова е с давност от предни€ ден, най-много от седмица. “€ подхранва по-силно зеленчуците и дава по-бързи и по-количествени резултати. Ќо отдел€ н€какво вещество, което не е сред най-благовидните и здравословни. ѕоследното го об€сних тъпо, но аз не съм химик и толкова запомних от об€снението на чичо ми - виден роден химик и един от откривателите на тройни€ суперфосфат. ќбаче сел€ните (не го казвам като иронизиране, а като определение за производител Peace) масово използват пр€сна тор, защото е по-бързо и по-резултатно. ¬ интерес на истината по селата вече р€дко пос€гат към химикали, защото с оборската тор им излиза по-евтино, така че поне в това отношение сме малко облагодетелствани (това се отнас€ за сезонните зеленчуци, парниковите са друга истори€). Ќо пък доволно обработват с разни антибиотиции и прочее гадории животинките си за продан. »мат един любим лаф: "“ова теле е за нас си, а това за другите". ј, познайте кое изглежда като мутант? Sick
÷итирай

—офи€

ћнени€: 741
ѕреди години, докато д€до ми беше жив, с баба живееха на село, след като се пенсионираха. ќтглеждаха всичко сами в собствената си градина. —ега, вс€ка година по това време, баба засажда разсад /май така се казва/, който е от семена от миналогодишната продукци€. ћайка ми и баща ми ход€т вс€ка седмица от пролетта до късна есен. ѕоливат, обработват. Ќай-много се радваме на доматите - всички ги обичаме и сме благодарни за това, че има кой да ни ги отгледа истински. ¬ кра€ на сезона за зеленчуците и плодовете се прав€т консерви, които ги използваме през зимата. “ака имаме освен домати, също така замразен грах, замразен патладжан, чушки, плодове, прав€т и компотчета и плодови сокове, без захар, сладка и незнам още какво.
ѕо принцип изб€гвам да купувам свежи домати през зимата и пролетта, но миналата седмица купихме. ¬ътре вместо семки имаше кълнове и то големи - доста се изумих.
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
ќбаче сел€ните (не го казвам като иронизиране, а като определение за производител Peace) масово използват пр€сна тор, защото е по-бързо и по-резултатно.

»звин€вай, но това е най-гол€мата глупост, ко€то съм чувала!  ои са тези сел€ни-идиоти, които тор€т с пр€сна тор?  Crazy
ѕр€сната тор не тори, т€ изгар€ растени€та! ѕрепикавай редовно н€кое цвете и следи за резултата.  Laughing
ƒа не говорим каква смрад би настанала, ако тор€т с пр€сна тор...
ѕо селата не само че използват добре обгор€ла тор, престо€ла поне една година, но и си € купуват, поради липса на собствени животни в дворовете си.
ј защо хората масово се отказаха да отглеждат животни, е друг въпрос...  акто е тръгнало, в скоро време може и оборски€ тор да си внас€ме от чужбина.
÷итирай

каби_нета

ћнени€: 189
«а торене се използват най-често два вида оборски тор - полуразложен и разложен.
ѕлуразложени€ оборски тор  се използва  само за натор€ване на почвата през есента.  огато се разлага в почвата, той подобр€ва структурата и поглъщателната й способност.
ѕтичи€т тор е най-богати€т от всички органични торове. “ой съдържа три пъти повече азот и калий и около четири пъти повече фосфор в сравнение с обикновени€ оборски тор. ѕтичи€т тор има  бързо действие и е доста силен .


÷итирай

¬ светлината на слънцето

ћнени€: 3 096
ќбаче сел€ните (не го казвам като иронизиране, а като определение за производител Peace) масово използват пр€сна тор, защото е по-бързо и по-резултатно.

»звин€вай, но това е най-гол€мата глупост, ко€то съм чувала!  ои са тези сел€ни-идиоти, които тор€т с пр€сна тор?  Crazy

» аз много се изумих, когато го вид€х с очите си. —тава дума за села в ’асковско, където отглеждат много зеленчук за продан. ¬ този край има достатъчно животни в почти вс€ка къща и никой не купува тор, имат си собствена. Ќ€кои използват изпечена, но с очите си съм виждала други да изриват пр€сна тор от обора и € разхвърл€т в градината между доматите, чушките и други€ зарзават.  ато попитах защо, отговориха, че така давали растени€та повече продукци€. » наистина - доста зеленчук набраха от градините.  Thinking „ичо ми, който е химик ми об€сни научно защо така става - не мога да повтор€ обаче точното об€снение.  Embarassed  акто казах не съм химик, не спор€, просто вид€х нещо с очите си и го разказвам.  Peace
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
ѕтичи€т тор има  бързо действие и е доста силен .


» затова обикновено го разтвар€т във вода - шербетуване.

lulumba,  продължавам да не мога да пов€рвам на това, което твърдиш. ƒа оставим настрана смрадта от пресните лайна, не мога да пов€рвам, че н€кой ще рискува да си изгори растени€та, отгледани с толкова труд, заради едната лакоми€.
’ората, които имат животни, имат и торища. “ова са едни €ми, в които складират тора от оборите. “ам той обгар€, но не напълно.  огато торището се напълни, торът се извозва н€къде извън селото и там се складира на купчини, за да обгори. —лед година или повече, когато вече е добре обгор€л, част от него се връща обратно и се тор€т дворовете. ќстанали€т се разпръсква по нивите. ѕоне такава е практиката по нашите земи.
«а ’асковско... Ќе знам. ўе замълча.  Mr. Green
÷итирай

¬ светлината на слънцето

ћнени€: 3 096
 ак'—ийка, много добре знам за какви €ми говориш, не падам от небето.  Peace ј в селата, за които аз говор€ торища извън населеното м€сто н€ма и никога не е имало, просто н€ма такава традици€. “ам гол€ма част от хората се интересуват единствено и само от бързите печалби. » да се случи нещо с градините, не им пука особено, защото е митничарски район. ѕочти вс€ка къща в н€колкото села, за които говор€ си има по един митничар и зеленчуците са им просто съпътстваща дейност (често, за да се прикри€т разни далавери Wink). » да, край н€кои дворове като се мине доста намирисва. Sick
јйде, да не спамим темата излишно. Peace  аквото и да напиша, н€ма да те убед€, че съм вид€ла нещо лично с очите си. Peace
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
ј, що? ”беди ме, веднага щом спомена вълшебната дума "митничар".  Peace
 Mr. Green
÷итирай

¬ светлината на слънцето

ћнени€: 3 096
ј, що? ”беди ме, веднага щом спомена вълшебната дума "митничар".  Peace
 Mr. Green

ѕоследно - преди 2-3 години един такъв стопанин, чиито деца учат отдавна в Ћондон се хвалеше как е подсигурил благи€ живот на девет поколени€ напред от едничката прасковена градинка, н€колкото лехи с домати в двора и бостана с дини.  Mr. Green
Ќе всички са такива де, има си и свестни хора, които наистина полагат много грижи и разчитат само на онова, което сами изкарат или отгледат. Thinking
÷итирай

—офи€, ћладост 4

ћнени€: 6 781
  »нтересна темичка, ще се запиша да ви след€.
÷итирай

ѕрез девет форума в десети

ћнени€: 5 636
Ќе знам дали тук е м€стото, но попаднах на една интересна презентаци€ за меда, предназначена за деца. јко искате, покажете € на вашите.  Very Happy

http://plamenvet.com/pdf/pcheli.pdf
÷итирай


ћнени€: 3 609
ќпитах се да € отвор€, но на мен ми липсват букви?
Ќа н€кой друг липсват ли му?
÷итирай


ћнени€: 2 774
ќпитах се да € отвор€, но на мен ми липсват букви?
Ќа н€кой друг липсват ли му?
                                 Ќе, на мен всичко си ми излиза  Peace.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 288
 ћи то и сега има биопроизводители на пазара- баби от близките села с домашно мл€ко, €йца, подправки и тн. ћоже да н€мат сертификат, но са се доказали пред редовните си клиенти. ÷ените им са съвсем нормални, а качеството- в пъти по- високо от аналога в магазина.
÷итирай

каби_нета

ћнени€: 189
ћи то и сега има биопроизводители на пазара- баби от близките села с домашно мл€ко, €йца, подправки и тн. ћоже да н€мат сертификат, но са се доказали пред редовните си клиенти. ÷ените им са съвсем нормални, а качеството- в пъти по- високо от аналога в магазина.
ј хигиената на тези баби ,знаеш ли каква е? ooooh!
 ачеството също е съмнително. Crossing Arms
÷итирай

—офи€

ћнени€: 288
 Ќе по-лоша от тази, на хамалите в магазина.  акво, като си купиш спанак или €йца, нали ги миеш преди употлеба? »ли на размъкнатите типове по сергиите ръцете им са по-чисти?  ачеството си е супер, особено на пр€сното мл€ко. ќт никой магазин не можеш да си купиш такова, отгоре избива масло, може да се кваси, миризмата и вкусът си е на истинско мл€ко.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 814
 ачеството си е супер, особено на пр€сното мл€ко.

ј особено ако кравата е пасла около  ремиковци или н€кой по-гол€м завод... –адиаци€та ще ти е на макс... јма важното отгоре каймак да има, нали?  Wink
÷итирай


ћнени€: 6
ћол€, включете се в темата " ќ¬≈ —≈ Ќќ¬»я“ «ј ќЌ «ј ’–јЌ»“≈.......". »ма нужда от мнението ви точно по тази тема във връзка с предложени€ за пром€на в закона. ≈дно от основните искани€ на форума (ако се обединим около него) ще бъде да регламентира правото на дребни€ първичен производител да продава директно на крайни€ клиент. ћоже би не всички добросъвестни стопани мигат да се регистрират като "био",  защото в Ѕ√ на тези хора не се оказва достатъчна помощ, но ще има много, които спазват принципите и то млади семейства, които тепърва искат да се изнесат от големите градове и да се занимават със земеделие. —ега е шансът да извоюваме правото им да не работ€т извъм закона, само защото законът е в полза на големите преработватели!
÷итирай


ћнени€: 910
–азрешават продажба на земеделски продукти директно от производител€
http://www.focus-news.net/?id=n1380629
ћоже ли линк към темата «акона за ’раните?
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
 акво стана с тази наредба?  'во се замотаха пак от това министерство?
÷итирай


ћнени€: 910
Би трябвало да е влезнала в сила, 
÷итат
Забраняват търговията с домашно мляко
Млякото от животни, които се гледат, за да се ползват за лична консумация, вече няма да може да се продава, предвижда новият закон за животновъдството. Документът разграничава фермата от личното стопанство. Според новите правила "ферма" е животновъден обект, в който се отглеждат животни с цел добив на суровини и храни, за да се предлагат на пазара. В "лично стопанство" пък се отглеждат добичета, суровините от които са само за лична консумация. Така стопаните, които нямат регистрирана ферма, няма да имат право да продават суровините си. Затова пък забраната за директна продажба във фермата вече отпада и ще можем да си купуваме сирене или луканки направени от истинско мляко и месо.
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-01-04&article=307856
÷итирай


ћнени€: 910
Преди 2-3 седмици се обадих на биоферма Чемерник към 7 следобяд и на телефона  отговори един изключително груб и противен мъж, който ме навика как може толкова късно да се обаждам и да ги притеснявам - фермата не работела по това време. На сайта им няма никакво условие кога да се звъни, а все си мисля, че 7 часа вечерта не е късен час. С такова отношение нашите биопроиводители до никъде няма да стигнат! Не целят ли клиенти или биопроизводството, явно, е само междудругото за реклама...
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
 офти Tired явно човека не става за търговец Naughty
÷итирай


ћнени€: 2 774
ѕреди 2-3 седмици се обадих на биоферма „емерник към 7 следоб€д и на телефона  отговори един изключително груб и противен мъж, който ме навика как може толкова късно да се обаждам и да ги притесн€вам - фермата не работела по това време. Ќа сайта им н€ма никакво условие кога да се звъни, а все си мисл€, че 7 часа вечерта не е късен час. — такова отношение нашите биопроиводители до никъде н€ма да стигнат! Ќе цел€т ли клиенти или биопроизводството, €вно, е само междудругото за реклама...
                            ћоже да ти е вдигнал н€кой от охраната  Thinking?
÷итирай


ћнени€: 2 651
“р€бва тук (както е в щатите) да се направи отделен пазар само за такива производители (дори и не само био), които си нос€т продукци€та направо от градината или фермата. “ам ги наричат точно така - фермерски пазар.
÷итирай


ћнени€: 2 774
“р€бва тук (както е в щатите) да се направи отделен пазар само за такива производители (дори и не само био), които си нос€т продукци€та направо от градината или фермата. “ам ги наричат точно така - фермерски пазар.
                           ¬ провинци€та си има такива навс€къде. ¬ —офи€ би тр€бвало също да са такива пазарите, но тук селски€т труд не е на почит, съответно всичко е внос.
÷итирай


ћнени€: 910
              ћоже да ти е вдигнал н€кой от охраната  Thinking?
ўе ме накараш пак да им звънна тези дни. Ћипсата на организаци€, информаци€ и заинтересованост от страна на биопроизводителите, ще ме принуд€т да си направ€ собствена градинка. ўе ми излезе по-лесно и евтино.
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 0
«асега н€мам доверие ни на Ѕио етикетите, ни на продукци€та от село, освен ако не идва от собствени€ ни двор, където не се използват химикали. ўо се отнас€ до мл€кото от съседката, дето го носела от село.... знаете ли с какво си храни съседката кравата!? «а да даде повече мл€ко -  със смески, предполагам обогатени, почти съм сигурна даже  Thinking ¬ подобна тема б€х споменала, че и бабите на село използват амониева селитра... ами така е. — очите си съм го виждала. » то за продукци€ предназначена не за пазара, а за собствена консумаци€....
ўе ми се да мога да се довер€...

ѕ.ѕ. ябълките се пръскат с отрова, черешите..., хасмите също, пипер, домати, краставици, картофи...... Ѕио - грънци!

 newsm10  Ќапълно съм съгласна,че съседски€ продукт не се знае с какво е третиран.јз съм агроном и знам баба ми с какво си пръска градинката.Ќо имам доверие на Ѕио етикетите и е крайно време,хората да свикват с т€х. Ќе е лесно да получиш такъв етикет и всички други съпътстващи сертификати.

« ѕоследна редакци€: вт, 07 дек 2010, 02:06 от Bio-Geri »
÷итирай


ћнени€: 4 169
“р€бва тук (както е в щатите) да се направи отделен пазар само за такива производители (дори и не само био), които си нос€т продукци€та направо от градината или фермата. “ам ги наричат точно така - фермерски пазар.
ѕри нас търговците на едро ги гон€т, тероризират и рекетират. Ќе се заблуждавайте, като виждате много сергии на пазара. «ареждат се от един склад. не им позвол€ват да подбиват цените примерно.
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 0
ћили мами от ѕловдив имам едно въпросче. јко след година се по€ви биоферма до града,например до Ѕелащица или ћарково, ще пазарувате ли от там плодове и зеленчуци? Smile
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 657
Bio-Geri, (и аз съм √ери, и аз съм био, че и от ѕловдив Laughing ) имай предвид, че в ѕловдив вече се създаде група за солидарно земеделие, в ко€то като основен доставчик на био зеленчуци, плодове и животински участва јтанас “опалов. ‘ермата му е съвсем близо до ѕловдив. ¬ групата има и други производители, но по-малки. —вържи се с тази дама Ц ћаргарита  остова , ако искаш да влезнеш в групата Peace
÷итирай

¬арна

ћнени€: 122
Ќ€кой има ли впечатлени€ от био маркет "Ѕалев"? »мат магазини в —офи€ и ¬арна от скоро.
Ќе ми е оставало време да мина от там, но синът ми минава всекидневно покрай него и си купува кисело мл€ко. “акова мл€ко не б€х вкусвала от близо 16-17 год, а детето - никога!
Ѕеше много интересен, след втората лъжица ме попита "защо това кисело мл€ко е кисело?" hahaha
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 0
Bio-Geri, (и аз съм √ери, и аз съм био, че и от ѕловдив Laughing ) имай предвид, че в ѕловдив вече се създаде група за солидарно земеделие, в ко€то като основен доставчик на био зеленчуци, плодове и животински участва јтанас “опалов. ‘ермата му е съвсем близо до ѕловдив. ¬ групата има и други производители, но по-малки. —вържи се с тази дама Ц ћаргарита  остова , ако искаш да влезнеш в групата Peace
Ѕлагодар€ ти адашке. Smile ƒаже е имало сбирка,но не съм знаела по-рано за да се запознаем Sad
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-148 от 148 отговора