Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 10 окт. 2005, 09:50 ч.
  • Преглеждания  475  Мнения  12  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 114
Вчера ми донесоха домашна тиква. Обаче баба ми спомена, че е торена с естествена тор - говежда и птича, и мъжът ми подскочи, че няма да я дава на детето. Мислех, че нитратите идват от изкуственото наторяване. Каква е истината?

Реклама
# 1
  • Мнения: 6 142
давай я спокойно.

# 2
  • Mediterraneo
  • Мнения: 19 398
Правилно си мислиш. Не знам мъжът ти за какви нитрати си мисли в естествената тор newsm78

# 3
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 242
Спокойно я давай - няма нитрати Grinning
Само с моркови,торени с естествена тор,трябва да се внимава - защото понякога при недобро измиване и консумиране сурови може да се хване салмонела.

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 981
да, не може да има проблеми с естествената тор Laughing

# 5
  • Мнения: 7 237
Може да има проблеми.Зависи от количеството,с което е наторена.Ако се превиши,пак се получава ефект като при изкуственото наторяване.Както и  обратното-ако се тори изкуствено в рамките на позволеното,няма проблеми.

# 6
  • София
  • Мнения: 1 655
Може да има проблеми.Зависи от количеството,с което е наторена.Ако се превиши,пак се получава ефект като при изкуственото наторяване.Както и  обратното-ако се тори изкуствено в рамките на позволеното,няма проблеми.
И аз съм чела нейде, че ако се превиши количеството и честотата, има същия ефект като със синтетична тор. Не знам какви са нормите, но питай бабата как и по колко са торили.

# 7
  • София
  • Мнения: 337
Нитратите са основен материал на растенията за синтезирането на белтъчни вещества. В почвата нитрати се получават главно от гниенето на остатъци от растения и животни. Растенията частично усвояват нитратите и ги използват в метаболизма си. Всичко това е напълно естествен природен процес. Допълнителното торене (с естествен или изкуствен тор) е необходимо за да се подържа естествения баланс в твърде експлоатираните и вече обеднели на азот почви. Разбира се, много важно е количеството, но да се предозира естествен тор е много по-трудно.

# 8
  • София
  • Мнения: 337
Забравих да кажа, че нитратите са много добре разтворими във вода. Така че измивай обилно или накисни за известно време във вода за по-сигурно (аз правя така) и мисля че няма да има проблем .

# 9
  • София
  • Мнения: 2 323
Забравих да кажа, че нитратите са много добре разтворими във вода. Така че измивай обилно или накисни за известно време във вода за по-сигурно (аз правя така) и мисля че няма да има проблем .
Това важи ли и за изкуктвените нитрати?

# 10
  • София
  • Мнения: 337
Забравих да кажа, че нитратите са много добре разтворими във вода. Така че измивай обилно или накисни за известно време във вода за по-сигурно (аз правя така) и мисля че няма да има проблем .
Това важи ли и за изкуктвените нитрати?
Да, всички са с много добра разтворимост.
Между другото, някой да е чувал дали се продават някъде тестове за установяване на нитратно съдържание? Мисля, че съществуват такива за домашно ползване, но не съм много сигурна. Защото за купеното от пазара не смея да мисля колко е прекалявано с торенето- тогава миенето едва ли ще помогне.

# 11
  • София
  • Мнения: 3 550
Аз също мисля, че може да им проблем. Азотът си е азот (и оттам азотният триокис), независимо как е привнесен в почвата - с естествена или изкуствена тор.

# 12
  • Мнения: 1 378
Мой познат който е произвеждал зеленчуци на времето като имаше задължителни проверки на продукцията, ми е казвал, че пробата излязла над допустимите норми, въпреки че използвал естествена тор. Казали му една седмица да полива, после нямало проблем.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт