Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Canada
 • Мнения: 503
Моми4ета, преведох една тема за кърменето при проблеми с щитовидната жлеза. Това е един от слу4аите, при които здравословен проблем може да се окаже при4ина за недостатъ4но коли4ество кърма и да се наложи дохранване. Ето я и статията, тя е откъс от книга за бременност, раждане и кърмене при жени с проблеми със щитовидната жлеза:

Кърмене и проблеми с щитовидната жлеза
От Мери Дж. Шомон
Мога ли да кърмя, ако имам понижена функция на щитовидната жлеза (хипотироидизъм)?
Да, няма причини за това, жена, която има понижена функция на щитовидната жлеза и /или взима заместващи хормонални лекарства (те заместват хормона Т4, който при понижена функция на щитовидната жлеза не се изработва в достатъчни количества или липсва изобщо) да не кърми.

Трябава ли да продължа да взимам хормоналните лекарства, които са ми изписани, докато кърмя?
Да. Хормоналните лакрства, предписани в подходяща доза, преминават в кърмата в минимални коли4ества и не вредят на бебето.
Като казвам това обаче, имайте предвид, че то се отнася само за случаите, в които Вашите хормонални нива остават в норма. Ако взимате прекалено висока доза хормони може да се получи повишена функция на щитовидната жлеза, тогава ще има прекалено много хормони в организма Ви и те ще преминават в кърмата. Затова много важно е да взимате лекарството си в точната доза, предписана от Вашия лекар. Периодът след раждането е съпроводен с вариации в нивата на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, затова е важно често да се правят изследвания, защото 3 месеца след раждането, например, може дозата на лекарството и нивата на TSH да са нормални, но след още 3 месеца може същата тази доза хормони да предизвика повишена функция на щитовидната жлеза.
Не се препоръчва да спрете да взимате лекарството си или да намалите дозата му, защото това не само повишава риска от проявяване на симптомите Ви и на страничните ефекти на хипофункцията на щитовидната жлеза, но и правилните нива на хормоните, които приемате, е много важна за лактацията.

Може ли понижената функция на щитовидната жлеза да стане причина за проблеми с кърменето?
Ако сте с понижена функция на щитовидната жлеза и взимате подходяща доза хормони, много вероятно е да можете да кърмите бебето си. Все пак, книгата The Breastfeeding Answer book на Ла Лече Лигата прпеоръчва, “жени с история на заболявания на щитовидната жлеза може да се наложи да направят отново изследвания, ако кърмените им бебета наддават много малко, тъй като промените в метаболизма (които са поровокирани от намалената функция на щитовидната жлеза) могат да засегнат производството на кърма”.
Някои жени с понижена функция на щитвидната жлеза, включително аз, изглежда имат проблеми с производството на кърма. В моя случай, аз много исках да кърмя дъщеря си, и още предираждането бях прочела няколко книги за кърменето, ходех на срещите на Ла Лече Лигата, преминах обучение при моята акушерка и веднага след раждането на Джулия, имах няколко консултации с консултантите по лактация в болницата. Чувствах се напълно подготвена да кърмя дъщеря си, и веднага след раждането всички експерти ме увериха, че тя поема правилно гърдата и двете се справяме много добре. Една седмица по-късно обаче, дъщеря ми намаше достатъчно мокри или изцапани памперси, и дори беше загубила тегло. Гърдите ми не се препълваха между кърменията, и след още няколко посещения при консултантите по лактация и при акушерката, теорията им беше, че вероятно нямам достатъчно кърма, а Джулия няма достатъчно добър сукателен рефлекс. След като опитах много методи за увеличаване на кърмата, препоръчвани от различни източници – всичко от билки, през “кърмаческа вакация”, до кърмене на всеки 2 часа, Джулия продължи да губи тегло. На прегледа, 3 седмици след раждането, педиатърът настоя да започна да дохранвам с формула. Джулия веднага започна да наддава. Тогава започнах допълнително да изцеждам гърдите с помпа, за да увелича лактацията, и въпреки програмата от кърмене, изпомпване и използването на подпомагаща кърменето система (когато бебето получава добавката от шише с тръбичка, прикрепена към гърдата на майката, докато суче, за да стимулира лактацията, докато се храни), организмът ми произвеждаше само около половината от количеството кърма, което произвеждат други майки на този етап след раждането. Тогава разбрах, че имам понижено производство на кърма, и вероятно съм го имала от самото начало.
Подозирайки, че вероятно това е предизвикано от проблем с щитовидната жлеза, аз си направих изследвания, които показаха, че имам повишена функция на жлезата, със стойности на TSH по-ниски от 0.05 . Дозата на лекарствата ми беше променена, за да се нормализират стойностите на TSH, но това не доведе до увеличаване на лактацията ми. Вероятно е било прекалено късно да й се повлияе. Затова моята препоръка към майките е да направят изследване на нивата на TSH няколко дни, след като родят, за да може, ако е необходимо, веднага да се регулира дозата на хормоните, които взимат.

Ако бебето ми има понижена функция на щитовидната жлеза, може ли аз да взимам хормоните, а то да ги получава през кърмата?
Не. Ако бебето ви има понижена функция на щитовидната жлеза (един от стандартните тестове след раждането в САЩ е този на щитовидната жлеза, като кръв се взима от петичката на бебето), то ще се нуждае от лечение веднага, за да се нормализират нивата на хормоните му. Понижената функция при бебетата трябва да се лекува, иначе може да доведе до изоставане в развитието и растежа. Нивата на хормоните, които преминават в кърмата, не са достатъчни, за да заместят лечението на бебето със същите хормони.

Може ли да ми бъде направен скенер на щитовидната жлеза, докато кърмя?
Не се препоръчва, на кърмещи жени да се прави сканиране на щитовидната жлеза. Скенерът включва инжектиране на радиоактивен йод (или взиманто му под формата на таблетка), който не трябва да бъде поеман от кърмеща майка. Йодът ще преминава в кърма на майката в продължение на седмици и ще се абсорбира от щитовидната жлеза на бебето. Затова по време на кърмене е по-добре да направите други изследвания – кръвни изследвания или аспирация с тънка игла, например. Причината за такъв тест е да се установи, дали имате следродилен тироидизъм (който често е временно явление) или болест на Грейвс (базедова болест). Ако изследването е необходимо, попитайте, дали не може да бъде направено с technetium, вместо с радиактивен йод. 30 часа след инжекцията, technetium–а вече е изхвърн от организма и майката може да кърми.

Мога ли да бъда лекувана с радиоактивен йод, докато кърмя?
Не. Докато това е най-популярното лечение на базедовата болест и хиперфункцията (повишена функция) на щитовидната жлеза в САЩ, то трябва да бъде избягвано от кърмещи майки. Радиактивният йод преминава в кърмата и може да увреди щитовидната жлеза на бебето. Радиаоктивният йод също така често се използва за следоперативно лечение на рак на щитовидната жлеза.

Мога ли да кърмя, докато взимам лекарства, които подтискат хиперфункцията на щитовидната жлеза (анти-тироидни лекарства)?
В САЩ се изписват основно 3 такива лекарства - Methimazole, Tapazole и PTU.
Methimazole (Tapazole), взиман от кърмеща майка, може да подтисне функцията на щитовидната жлеза при бебето или да предизвика увеличаването й. Повечето лекари препоръчат, тези лекарства да не се взимат от кърмещи майки, или бебето да се следи много внимателно, като на всеки 3 месеца му се правят кръвни изследвания.
Мненията, дали кърмеща майка да взима propylthiouracil (PTU), все още са противоречиви. Някои лекари смятат, че кърмеща майка може да взима PTU, но бебето й трябва да бъде следено внимателно и редовно да му бъдат правени изследвания на функциите на щитовидната жлеза. Смята се, че кърменето не е опасно за бебето, тъй като в кърмата преминават минимални количества PTU.
Преподавателите от курсовете по кърмене смятат, че майките трябва да продължат да кърмят, като бебето им е следено редовно от лекар. Според тях, предимствата на кърменето надвишават рисковете от поемане на кърма с минимални количества PTU, при положение, че бебето е редовно следено от лекар.
Проучване на списанието Педиатрия, проведено през 2000 год., обаче становява, че повече от една трета от педиатрите и ендокринолозите препоръчват майки, взимащи PTU, да не кърмят, въпреки няколкото скорошни изследвания, които показват, че кърменето не носи риск.
Въпреки всичко, много лекари не са убедени, че е редно да насърчават майки, взимащи анти-тироидни лекарства, да кърмят. Те се позовават на потенциални странични ефекти на анти-тироидните лекарства, например, автоимунни проблеми. Рядко, но сериозно усложнение могат да бъдат автоимунни заболявания като лупус и артрит.

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Със сигурнос ще е много полезно - имаше даже и скоро една мама с питанки по въпроса,бяха й препоръчали директно спешно отбиване Sad

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Благодаря, mama_p, както винаги си ни ужасно полезна!

# 3
 • Мнения: 6 461
Аз съм с Базедова болест .
Изкарах две бременности през които се лекувах.През цялото време бременностите ми се следяха от Ендокринолог.
Първото дете ми беше кърмено много за кратко и с дохранване.(немога да си обясня,защо така се получи newsm78)
Второто ми бебче беше изключително кърмено бебе в продължение на 8 месеца.

# 4
 • Вече в Ал Айн
 • Мнения: 535
Имам възел на щитовидната жлеза и доста оплаквания. Майка ми смята, че спешно трябва да отбия и да се подложа на операция. Задължително ли е?

# 5
 • Мнения: 6 461
Имам възел на щитовидната жлеза и доста оплаквания. Майка ми смята, че спешно трябва да отбия и да се подложа на операция. Задължително ли е?

Виж мисля,че това лекар трябва да ти го каже Peace.
Не винаги се налага операция.
Кърми,но задължително се консултирай с лекар и ако се налага тогава преустанови кърменето.

# 6
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Имам възел на щитовидната жлеза и доста оплаквания. Майка ми смята, че спешно трябва да отбия и да се подложа на операция. Задължително ли е?
Сигурно ти е притеснено, особено пък предвид че има и физическо неразположение. Но може би (освен ако не е ендокринолог) майка ти не е човекът, който може да прецени най-добре ситуацията - хубаво е да се свържеш с добър ендокринолог и да проведете необходимите изследвания. След това въз основа на данните лекарят ще ти препоръча необходимите мерки за лечение - които може и да изискват операция, но може и да е само медикаментозна терапия. Добре е да събереш тази информация и след подробен разговор с лекаря относно ефекта  на терапията върху детето ще можеш да решиш какво е нужно да се направи. Обикновено има доста възможности - и по отношение на лекарствата, и по отношение на организацията на кърмене, така че да не отлагаш необходимото за теб лечение, без да навредиш на бебето.

# 7
 • Вече в Ал Айн
 • Мнения: 535
Hedra, така и направих,ходих при специалист и се консултирах.Според лекарката,ако възелът се окаже по-голям от преди,ще се наложи операция. Аз не съм готова да отбивам още, под голямо напрежение съм и кърменето е единственото ми успокоение и време за почивка. Но пък не искам и проблемът ми да се задълбочи. Чудя винаги ли е необходимо при належаща операция, кърменето да се прекрати? Нали и секциото е операция... Не знам,не съм наясно и затова и питам Tired

# 8
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Казваш, че трябва да се прецени дали възелът е пораснал в сравнение с преди - питала ли си с какво изследване ще стане това?
Важно е да уточниш с лекаря детайлите относно операцията, както и какво отражение ще има тя върху хормоните ти и какви лекарства ще се налага да приемаш преди, по време и след това, както и дали ще се налагат някакви допълнителни изследвания след това и какви ще са. Изобщо е най-добре да си запишеш един час при лекарката и да говориш за всички тези работи именно с оглед на кърменето ти. Не е важно дали тя подкрепя решенията ти и какво е личното й мнение за продължителното кърмене и необходимостта от него, макар че е добре да не се конфронтирате по този въпрос - най-лесния начин е на евентуални доводи и критицизъм да отговаряш с емоционални доводи, на които тя няма какво да възрази - напр. кърменето е много важно за мен и детето ми, затова търся вашата помощ; съветът за отбиване ме прави много нещастна и притеснена и т.н. Лекарят може да се противопоставя на доводи и доказателства (той винаги знае повече за медицинската страна на нещата), но няма как да отрича чувствата ти - и такъв подход го кара да се чувства объркан и по-склонен да съдейства Laughing
В повечето случаи, особено при леки операции (не съм много наясно, но ми се струва, че операцията за гуша не е от тежките и не изисква много болничен престой?) няма нужда да се спира кърменето. Упойките обикновено не са противопоказани - често може да се говори с анестезиолога да се използват упойки като за секцио и кърменето може да се възобнови веднага щом се почувстваш в състояние за това (стига за това да има условия в болницата... каквито вероятно няма да има). Кърмата може да се поддържа и с изцеждане, докато успееш да се прибереш у дома (което в редица случаи може да стане по твое желание в по-ранен срок от стандартното, стига лекарят ти да прецени, че си в подходящо състояние и да уговорите как ще протича наблюдението).
За евентуалните медикаменти инфо може да се намери, когато разбереш какви ще са Grinning

# 9
 • Вече в Ал Айн
 • Мнения: 535
Хедра, благодаря ти за изчерпателната информация. Вече ходих на лекар, сега ми предстои и преглед с оглед на изследванията ми, както и преглед на ехограф. Надявам се всичко да е наред и да не се стигне до операция. Моля се да е така Praynig
Ще пиша другата седмица какво е станало с прегледа. Поздрави  bouquet

# 10
 • Вече в Ал Айн
 • Мнения: 535
Ходих на преглед и се оказа, че освен възела(аденом) имам и Хашимото. Предписаха ми л- тироксин. Според лекарката няма проблем да го пия и да кърмя. Обезпокои ме малка част от информацията за хипофункцията, а именно, че кърмата може да намалее. Вярно ли е? Аз не съм имала такива проблеми Thinking Дали ще се появят за в бъдеще?

# 11
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Лекарката ти е права за лекарството - може да се взима по време на кърмене. Относно хипофункцията - тя е рисков фактор за стартиране на лактогенезиса, а ти кърмиш вече повече от година без никакъв проблем, така че не се очакват проблеми тепърва Laughing
Говорихте ли за операцията и ще се наложи ли?

# 12
 • Вече в Ал Айн
 • Мнения: 535
Хедра, всъщност откакто започнах да пия лекарството, забелязвам, че гърдите ми леко се подуват и сякаш имам повече мляко. Говорих и за евентуалната операция  Tired и лекарката ми каза, че докато не се стабилизирам хормонално, няма да бъда оперирана(не че аз се натискам Laughing Надявам се след като се поуспокоя малко(вероятно след приключването на учебната година), ще ми се успокоят и хормоните. Ще кажа по- нататък.

# 13
 • Canada
 • Мнения: 503
Връщам темата, за да се отчета след раждането  Wink . За сега кърменето при нас върви успешно  Mr. Green , Никол се роди 2550 гр, свали 100 гр първия ден до 2450, а на 20 дни беше 3100  Sunglasses . Също така сме порастнали с 2.5 см - от 45.5 см при раждането до 48 см на 20 дни. Така че за сега нямам проблеми с кърмата  Grinning  и се надявам, че няма и да се появят  Praynig .

Ходих на преглед и се оказа, че освен възела(аденом) имам и Хашимото. Предписаха ми л- тироксин. Според лекарката няма проблем да го пия и да кърмя.

Наистина няма проблем, както са ти казали и лекарката ти, и hedra, и аз взимам хормони, които заместват тези, произвеждани от щитовидната жлеза. Статията я пуснах по-скоро с информативна цел, и в нея се споменава, че повечето майки с проблеми с щитовидната жлеза нямат проблеми с количеството кърма, и дори с такива здравословни проблеми липсата на кърма е по-скоро изключение от правилото. Съжалявам, ако съм те притеснила с тази информация  Embarassed .

# 14
 • Вече в Ал Айн
 • Мнения: 535
мама-п, не си ме притеснила. Даже напротив! Много се успокоих, защото научих много неща и не си задавах толкова много въпроси. Сега съм под голямо нервно напрежение и знам, че всичко идва именно оттам. Но сега- засега няма как да си олекотя програмата Sick Tired Надявам се като приключа с училището, да ми се пооправи душевното състояние Crazy Twisted Evil

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт