Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

сред цветята

Мнения: 3 033
Моля споделете, как приготвяте кускус? Какви комбинации с продукти правите и т.н.

Благодаря предварително Smile  Smile  Smile
Цитирай

sofia

Мнения: 1 606
Ами много обичам една мароканска салата с кус -кус - сносно побългарена Smile Сварям си кус-кус, настъргвам моркови (по желание броя), отделно подправям една майонеза с много чесън, малко джинджифил и куркума и смесвам всичко в една купа. Можеш да подправиш с лимон и отгоре поръсваш здраво с магданоз.
 Мисля, че в темата със саалати имаше една много сполучлива с кус-кус, пушени гърди и кисели краставички, която много харесах. Погледни, ако искаш. И понеже си благонадежден източник на рецепти , моля включи се сама  Laughing
Цитирай

София

Мнения: 3 619
Ами може да се направи като руска салата, само че вместо картофи се слага кус-кус. На мен много ми харесва.
Кус-кусът може и да се консумира с всякакви сосове за спагети  Smile
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Пробвай преди да го приготвиш както ти си решиш разбира се - да го препечеш  лекичко да покафенее.Мисля ,че на вкус е по - добър така.
Цитирай


Мнения: 3 452
когато искам да направя голямо количество салата с рачешки ролца сварявам кус-кус и добавям ролцата, кисели крастваички, царевица. овкусявам с майонеза, малко кисело мляко, черен пипер, сол, копър.
но салатите ги правя на око, без определени количества.
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Благодаря ви за идейте. Досега не бях приготвяла  кус кус и те ще са ми много от помощ. Smile

Цитат на: dani75
Пробвай преди да го приготвиш както ти си решиш разбира се - да го препечеш  лекичко да покафенее.Мисля ,че на вкус е по - добър така.

Първо сварен и след това леко запържен ли?
Цитирай

у дома

Мнения: 2 605
Цитат на: rosa
Благодаря ви за идейте. Досега не бях приготвяла  кус кус и те ще са ми много от помощ. Smile

Цитат на: dani75
Пробвай преди да го приготвиш както ти си решиш разбира се - да го препечеш  лекичко да покафенее.Мисля ,че на вкус е по - добър така.

Първо сварен и след това леко запържен ли?

Може би има впредвид-така както си е от пакетчето,запечен във фурната.Така поне знам,че  правят го в столовете преди,да го сварят Very Happy  Very Happy  Very Happy
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Не се пържи , препича се след като се извади от пакетчето. Smile
Цитирай


Мнения: 373
А как се вари кус-кус-а. Имам пред вид не този, който си хапвахме на закуска като малки, а истинския арабски кус-кус, които се прави от овесени връх²ета. Много е фин.  Арабите си имат специални "кус-кусиери", но дали има на²ин без такъв съд? Мисля- на пара, но... Rolling Eyes  
Цитирай

Monaco di Baviera

Мнения: 545
Салата с кускус - Taboulé

 200 гр. кус-кус:
 450 мл вода
 20 гр. масло
 1 с.л. соев сос

 4 домата
 1/2 краставица
 сока на 1/2 лимон
 4 с. л.  зехтин
 скилидка чесън
 1 малка глава лук
 десетина маслини - евентуално 5 зелени и 5 черни обезкостени и нарязани на кръгчета
 
 3 с. л. ситно нарязан магданоз
 3 с. л. ситно нарязана мента или маточина
 сол, черен пипер на вкус
 евентуално 1/2 ч. л. куркума

Водата се кипва, прибавя се маслото, соевия сос и кускуса, изключва се котлона(или на много тих огън, например ако печката е газова) и се оставя кускуса да поеме водата, като се разбърква от време на време.

Зехтина, лимоновия сок, солта, черния пипер, чесъна(пресован), ситно нарязания лук се разбъркват, прибавят се нарязаните на кубчета домати и краставица, маслините и подправките.

Кускуса се разронва с вилица и се прибавя към салатата.
Ако е необходимо (на вкус) се прибавя още зехтин и лимонов сок. Става много добре и ако се прибави 1/2 ч. л. куркума.

Салатата е супер за летните жеги, които тази година нещо липсват при нас....


Цитат
А как се вари кус-кус-а. Имам пред вид не този, който си хапвахме на закуска като малки, а истинския арабски кус-кус, които се прави от овесени връх²ета. Много е фин. Арабите си имат специални "кус-кусиери", но дали има на²ин без такъв съд? Мисля- на пара, но...


Заливаш го с гореща подсолена вода или бульон, и го оставяш да поеме водата изцяло като се разбърква от време на време.
 Very Happy  Very Happy  Very Happy
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
А тази рецепта за салата е с някакъв по-различен кус-кус, не с този нашия обикновения, така ли? Embarassed Понеже не съм чувала за варианта без варене   :smilecolros:
Цитирай

Monaco di Baviera

Мнения: 545
Цитат на: anomalia
А тази рецепта за салата е с някакъв по-различен кус-кус, не с този нашия обикновения, така ли? Embarassed Понеже не съм чувала за варианта без варене   :smilecolros:


Да става въпрос за арабския, по-финен е.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.