Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 март 2010, 14:32 ч.

Ясла - детето ми се промени - как разбрах причината!

 • 3 693
 • 35
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • 3
 • Всички
 • Мнения: 405
Синът ми ходи на ясла от септември, адаптира се след около 2 месеца, престана да плаче на входа и дори вече влиза сам. Има си и приятелка там, много сладко момиченце, голяма любов  Laughing

До тук всичко идеално.
От около месец обаче, след като го взема от ясла той е адски изнервен, изобщо не може да се комуникира с него, за всичко казва не, не дава нито да му сменям памперс, нито на гърне да го сложа, нито да го преобличам - нищо.
Почти не яде, отслабнал е.
Изпада в истерии и нищо не помага, не иска да го гушна, бута ме, крещи ми "Махай се" и така откарва понякога и повече от половин час.  Казва, че не иска да ходи на "Яска", защото не обича децата..

Говорих с лелите там два пъти, питах ги дали забелязват нещо различно в поведението му - отговориха ми, че нямат никакви проблеми с него, много бил възпитан, кротък и.т.н.


Днес мъжът ми като го завел сутринта, забравил да остави памперси, и на обяд се върнал за да ги занесе.
Влязъл без да се обади, за да види децата какво правят.
После ми разказа каква била ситуацията - децата легнали в леглата, всички реват, а двете лелки се карат крещейки с всичка сила, коя била сменила повече памперси !!  Crazy  Много грубо било и самото сменяне на памперс - все едно не е човек, ами кукла - буташ на леглото, сваляш гащи, триеш силно да не е останало нещо евентуално и слагаш памперс, без изобщо да обърнеш внимание на детето... После децата си реват докато заспят, а лелките... едната пуши навън, другата чете вестник  Tired  Представям си какво им е отношението и през останалото време на деня..


Много, много тъжно ми стана.
Нямам възможност за детегледачка, или хубава частна ясла, в която ще съм сигурна, че детето ми ще е добре гледано.
Моля за съвет, какво да направя в тази ситуация.
Първосигнално мислех да отида и да вдигна страхотен скандал в яслата, за да се стегнат малко тези жени, да не работят там на сила?
Като ми поутихна гнева, мисля че по-добре да говоря с директорката първо, макар че тя вероятно си ги знае, знам ли?


Благодаря ви, че изчетохте всичко това !!
Сега моля за съвет.
Ако има и други родители от същата ясла /повече инфо на ЛС/  нека да направим нещо заедно, децата ни не заслужават такова отношение.

Последна редакция: вт, 02 мар 2010, 17:02 от Nigella

# 1
 • Мнения: 4 302
КАзваш, че промяната е започнала преди месец? Да не би да има смяна на персонала?

Без значение каква е причината, не бих премълчала. Може би не чрез скандал, но все пак говори с директорката, спокойно но твърдо. Кажи , че ще се обърнеш към компетентните институции за съдействие ако няма промяна.
В крайна сметка няма никакво значение дали някой работи в държавна ясла, или в частна- след като работи там по свое желание трябва да си спазва задълженията.

# 2
 • Мнения: 405
Не, Рокси, няма смяна на персонала.
Отдавам промяната на това, че той вече е адаптиран, ходи без прекъсвания редовно, без да боледува /да чукна на дърво/ и явно така напрежението се е натрупало.. за да се стигне до това истерично поведение.

Определено премълчаването няма да промени нещата, да, благодаря ти.
Имаш ли представа кои са компетентните институции в този случай?

# 3
 • Мнения: 7 948
Чувала съм з ат.нар. бебешки пубертет - да не е това причината?
Иначе за това отношение на лелите...какво да кажа - мъжа ти какво е направил? Аз бих направила на място проблем за подобно отношение  Thinking

# 4
 • София
 • Мнения: 192
 Confused Трудна работа .  Със скандал обаче няма да стане ,даже може детето да страда повече ,знам го от опит Confused. Двете лелки не можеш да промениш,те явно са си такива . Ако говориш с директорката .... да кажем ,че ще им направи забележка ,а те ще си правят пак каквото си знаят ,когато са сами. Може би трябва да говориш с другите родители, и нещо да направите заедно ...знам ли . Аз ,когато имах проблем с баткото в детската и ходенето при директорката не помогна.. А сестрите какво казват нали има 2 лелки и 2 сестри?    Явно трябва повече изненади да им се правят ooooh!
Цитат
Аз бих направила на място проблем за подобно отношение  Thinking
Да ,но след като си отиде таткото,те ще си го изкарат на детето Confused #2gunfire
  Дано се включат родители от същата ясла .

# 5
 • Мнения: 7 948
А като замълчи таткото, който с очите си вижда - какво ще се промени?

# 6
 • София
 • Мнения: 192
Дано да се промени . Аз не си замълчах и синът ми стоеше наказан за най-малкото нещо ,отказваше да ходи на градина ,учителката започна да се оплаква от него ,а преди това беше най-доброто дете .С другата учителка  нямаше проблем.Може би при нас е трябвало да се постъпи по друг начин.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 374
Синът ми тръгна на ясла малък - на година и 5 месеца. Беше най-малкият в групата. Определено ми го хвалеха, нямах оплаквания, къде с рев, къде без рев, свикна след известно време, но когато реших да свалям памперса и ги предупредих /бях оставила една чанта с гащички и те нямаха против/, след като го взехме 2-3 пъти наакан /и то при една и съща сестра/, реших че няма да оставя нещата така. Решението беше - разговор с директорката и то веднага. Яслата ни не е частна, но знам, че директорката за персонала е ЗВЯР, имам предвид, че ги държи много изкъсо, такава ми е информацията и то не от агенция "Партенка", а от сигурен източник. Та, последва разговор с нея, естествено - предупредих я, че не искам да се отрази в никакъв случай това мое оплакване на сина ми, а и че нищо друго не ме притеснява във въпросната жена /тя е добър педагог, определено се убедих в това/, защото всичко може да е станало и случайно, но и друг път ми беше направило впечатление, че я помързява. Та, така.
След няколко дни разбрах, че директорката - дали е говорила, дали направо е привикала жената и й е дръпнала скандал, не знам, но се е погрижила този проблем да бъде решен. Притесних се, да не би това да рефлектира върху детето. Е, честно казано, за което казвам наистина СЛАВА БОГУ, не само, че не се отрази на отношението към малкия, ами и най-накрая, когато приключихме с яслата, той си беше най-привързан към въпросната жена. Така че не винаги, когато вървиш с рогата напред, това се отразява на детето.
Моят съвет към авторката е - директен разговор със завеждащата детското заведение, без увъртания - направо, какво е видяно, от кого, кога и т.н. Жени, на които не им се работи такава работа, нямат работа в яслите. Това е среда, която трябва да е максимално близка до семейната и е необходимо работещите в нея да са с доста здрави нерви, а ако не са, да не си ги изтърват за сметка на горките дечица!

# 8
 • Мнения: 405
mama_ziana, благодаря ти, в твоят случай нещата са се наредили прекрасно, за което заслугата е твоя и много късмет Simple Smile
Ето nelkin не е била такава къметлийка.

Viliko, т.нар. бебешки пубертет го започна още миналото лято, не е това.
Мъжът ми е човек, който не се поддава на импулсивни действие водени от емоции /за разлика от мен  Laughing / а първо мисли и после действа. Нещата няма да бъдат подминати във всеки случй, но по-добре и според мен е първо да се обмислят. Става дума за детето ни все пак.

Никой ли не знае кои са институциите в случая, към които мога да се обърна?# 9
 • Мнения: 7 948
Ами...не знам, аз не бих си замълчала , ако видя подобно нещо с детето си. мислете го бързо, защото така нищо не печелите, а напротив. Първо - разговор с учителките/персонала, после - с директорката - накрая - ако става дума за ОДЗ - Дирекция образование към Общината, ако е само ясла - Здравното министерство. Друго не ми идва на ум.

# 10
 • София
 • Мнения: 192
mama_ziana  браво на директорката  Hug. Явно не е дала да се разбере за твоето оплакване!
Nigella за яслата знам ,че отговаря старшата сестра.  Че  няма да си замълчите,няма, харесва ми съвета на  mama_ziana  Peace,помолете и вие да не се разбира за оплакването ви за да не рефлектира върху детето. Аз определено действах по-импулсивно Confused.
А...тези двете лошотии явно трябва да ги разделят да не работят заедно ooooh!
Пиши ,какво е станало и дано нещата се оправят Hug

# 11
 • Мнения: 4 302
Никой ли не знае кои са институциите в случая, към които мога да се обърна?

На прима виста Стоична община и Агенция за закрила на детето.

# 12
 • Мнения: 2 132
В кой квартал е тази ясла?

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 374
Моят съвет е - първо с директорката. Ако няма ефект или това се отрази негативно на детето /смятам, че децата сами си показват с поведението си и най-вече промяната в него/, тогава вече да се прави оплакване "нагоре".
Ако директорката е директорка на място, смятам, че нещата могат да се корегират. Във всеки случай, дебело подчертавам, място в яслите за истерички няма. На всички ни е трудно и не ни се ходи на работа понякога, но като сме си избрали една професия, или си вършим работата, както трябва, или, никой не е незаменим.
Аз съм крайна в решенията си по принцип. Импулсивна съм и действам от раз /което не е хубаво, но това си е тип характер/. Избухвам на момента. Мога да кажа, че доста се притесних след разговора /разбирайки, че жената е била притеснена, плакала е и т.н., имам предвид въпросната мед. сестра/, съжалих донякъде със страх какво ще стане с детето ми, как ще се държи с него и т.н. Явно обаче подходът на директорката е бил правилен.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
И аз те съветвам първо да говориш с директорката. Въпреки, че си мисля, че тя е наясно може би с проблема. Не може да пищят 20 деца на обяд и персонала да чете весник или да пуши ако директора не позволи да се създават подобни ситуации. Подобни изпълнения има и в детските градини, но.. за съжаления нищо не може да се направи май. Учителките са спокойни, че деца ще има и без работа няма да останат дори и да го карат през просото. Е разбира се, че не всички педагози са в това число. Има си много съвестни учители, на които шапка им свалям.

# 15
 • видин
 • Мнения: 358
нямам опит с ясла - дъщеря ми ходи точно 5 дни.

но определено имам мнение за детска градина , чийто персонал ПУШИ страшно много.
не пред децата, но :
             винаги пред вратите има седящи на пейка пушещи лели и сестри и помощен персонал, по две , за компания;
             на етажа има т.нар. ПУШАЛНЯ, където веднъж случайно влязох докато търсех някой да дам забравена пижамка - ами вътре беше по-задимено от квартална кръчма;
             случвало ми се е да намирам дъщеря ми напишкана до степен да не  може да ходи, а лелята да излиза усмихната и доволна от въпросната стая;
             случвало ми се е да намирам тоалетната не измита, защото "какво толкова - някое детенце е акало" и лелята пак да излиза от въпросната стая.

ами това - пушенето наистина е болест, ама да си боледуват у дома и да не е за сметка на децата и в частност на моето.

учителките също пушат. много бях доволна от тях, много занимаваха децата, ама си преместих детето. просто не можах да се примиря. дано не ме сметнете за дребнава, но наистина много ме дразнеше.

извинявам се за отклонението от темата.

смятам, че докато не се оправи заплащането на персонала в детските заведения, проблеми ще има. при това финансово дередже на общините не може да се прави подбор на персонала.

# 16
 • Мнения: 1 631
Ако разговор с директорката не помогне може да се обърнеш към Дирекция образование столична община.
Нашите деца са на една възраст. Моето не ходи на ясла, гледаме я сами с мъжа ми. Въпреки това отскоро се държи точно както описваш твоя син. Нервна е, сърди се, смяната на памперса е неравна битка - пищи и рита. Същата врява е и като и мия дупето - започва да лъже, че и пари водата само и само да я оставя на мира /а водата е направо хладка/.  За всичко казва "НЕ" или по-скоро навиква НЕ.   Дано и при вас да се окаже някакъв детски период и да го израсте... че ако вината е в персонала много по-бавно ще се реши проблема.  Институциите са мудни.

Последна редакция: сб, 06 мар 2010, 01:57 от dobra

# 17
 • Мнения: 420
Говори с директорката. Аз също имам доста положителни впечатления от разговор с директор. Мисля, че това е първото, което можеш да направиш, а ако нещата продължават или се влошат тогава може и до съответния орган.

# 18
 • Варна
 • Мнения: 328
винаги съм се чудила що за хора -прости  и зли трябва да сме за да се отнасяме по този начин с най-малките и беззащитните. Говоря за общоприета явно култура на общуване. Не уважаваме възрастните си хора-не че е добре , но поне може да има обяснение. Но да се държиш така пред и по отношение на деца е израз на..не знам какво. Аз не бих си замълчала-дали се карат пред него или го бият-все едно. Нараняват го. Според мен говори с директорката..и дано го забрави малчо.

# 19
 • Мнения: 405
На този етап вече говорихме с двете жени от персонала, не отрекоха, че това не е правилно и всичко засега е наред.

Показателно за мен е, че последните няколко дена той се обръща вече към тях с име, казва им чао, т.е. явно са му обърнали персонално внимание, имат предвид, че е чувствително дете и мисля, че нещата лека-полека се нареждат.

Дано да е в дългосрочен план, но така или иначе мисля да продължа с изненадващите посещения  Mr. Green
Проверката е висша форма на доверие, нали  hahaha

Добра, благодаря ти   bouquet
Всичко това, което го описваш си е "бебешкия пубертет"
Това едно на ръка  Laughing но истериите в които изпадаше той, неяденето и неутешимият плач вече определено не бяха нормални неща за него, дори и в този труден период на "ужасните две"# 20
 • Мнения: 405
smurf, незнам и аз, заради тази народопсихология на тотално неуважение вече толкова съм се изолирала в мой кръг от хора, че на практика изобщо не живея в Бг  Tired Просто психически не съм толкова силна, за да го издържам това.
Надявам се скоро и физически да съм на другото място, което сме избрали за живот.

Дотогава обаче продължаваме с борбата за един по-добър свят тук, ако не за другите, то поне за мен и моето семейство.

# 21
 • Мнения: 1 631
Eeeee чудесни новини!  Все така добре да ви върви с яслата  Hug  

Цитат
Надявам се скоро и физически да съм на другото място, което сме избрали за живот
...Преди да забременея мъжа ми работеше на Майорка.... Заради бебето не заминахме пак. Но как ми се връща там, да не ти казвам. Друг свят, друга култура, толкова е спокойно и подредено, че не мога да го опиша с думи  Confused Аа за децата е направо рай!

# 22
 • Варна
 • Мнения: 328
smurf, незнам и аз, заради тази народопсихология на тотално неуважение вече толкова съм се изолирала в мой кръг от хора, че на практика изобщо не живея в Бг  Tired Просто психически не съм толкова силна, за да го издържам това.
Надявам се скоро и физически да съм на другото място, което сме избрали за живот.

Дотогава обаче продължаваме с борбата за един по-добър свят тук, ако не за другите, то поне за мен и моето семейство.
Бягай! Само това мога да кажа. Детето ти може би никога няма да разбере каква услуга му правиш - но ти ще си знаеш.
Успех ти желая и добри хора около теб.

# 23
 • Пловдив
 • Мнения: 374

смятам, че докато не се оправи заплащането на персонала в детските заведения, проблеми ще има. при това финансово дередже на общините не може да се прави подбор на персонала.

Хм, не съм много съгласна.
Учител съм по професия, но не работя тази работа. Първо, защото не ми харесва заплащането, а слава Богу съм успяла да намеря нещо по-добро, не кой знае колко, но все пак - по-добро. Второ, защото неам нерви да върша тая работа.
Извод - като те е шубе от мечката, не ходиш в гората. Демек, като те клати нервата, не се занимаваш с деца, то е ясно, че те те изнервят допълнително. То нашите си ни изнервят, та камо ли чуждите, да не говорим когато са 25 накуп и повече. Но..... са си деца и си искат човешко отношение. Такова, за каквото говори авторката, заслужава сурово отношение към персонала, че и по-крути мерки.

# 24
 • Мнения: 1 175
Здравей: )
Съжалявам за това което чета Sad Дано Дидко вече да е по - добре  Hug Hug Hug
От нашите сестри в яслата знам че те се назначават от общината. Понетова ми казаха те Simple Smile
Целувки  Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 25
 • видин
 • Мнения: 358
mama_ziana - съгласна съм с теб,че за тази работа си трябва голямо желание, аз не съм учителка - родител съм като вас, но за парите, които вземат лелите в детската градина трудно може да се намерят хора. не вярвам да вземат повече от 300-350 лв.

# 26
 • Пловдив
 • Мнения: 374
Относно сестрите в яслите - парите им са повече, отколкото медицинските сестри в поликлиниките и тези при джипитата. Учителките в градините получават доста по-високи заплати, в сравнение с лелите. Последните, по информацията, която имам, вземат около 350 до 400 лв. в зависимост от стажа.
Миличка, нали се сещаш, че много хора, които вършат нелека физическа, а и умствена работа, не получават и толкова и в крайна сметка, никой не ги държи насила, нали?
Всеки е недоволен от заплащането, което получава в условията на трудния живот, който живеем, но никой не е незаменим и като на някой не му е готино да си работи работата, да не го прави, още повече да си го изкарва на невинните дечица.
Аз лично, за себе си съм го заявила, че заради децата си ще бъда БЕЗПОЩАДНА!

# 27
 • Мнения: 13
 Аз работя като мед.сестра в детска ясла на ОДЗ  вече 33 год. и нещата, които чета тук,
незнам дали ме ужасяват или ме отвращават.Такова отношение и поведение не само не
си позволяваме,а дори и през ум не му минава на някой да си помисли за подобно поведение.
Съжалявам ,че от такива случаи изнесени тук ,се слага незаслужено петно на цялата гилдия.
    Само с едно не мога да се съглася! Мнението за високите ни заплати !!!! Независимо от това
,че е криза , незнам дали има хора които ще работят, тази работа за тези пари !!! Повярвайте,
 работата с деца не е така лесна ,както изглежда.Стига да има желание човек за добра работа .
Аз също се надявам да има промяна за нас и децата ,които гледаме ,но май след 9 год. ще се
пенсионирам, като всички останали колежки.Излъгани надежди ,мизерна пенсия и разбито
здраве/оставено някаде в някоя ясла/.Това е истината !Не ни съдете всички за единични случаи.
А сега лека вечер ,защото утре трябва да съм на линия и да приемам сутринта моите палави сладурчета!!!!

# 28
 • Мнения: 7 948
Поредната тема за заплащането в детските заведения.
Ми ниско е, като почти навсякъде в държавните структури. Ама като почваш - знаеш с какво работно време, с каква заплата и при какви условия ще работиш. Иначе също е вярно, че за 300-400лв не бих си дала аз самата особен зор, защото заплащането е стимула за работа!

# 29
 • Мнения: 405
Моля темата да се заключи.
Благодаря на всички, които ми помогнаха със съвет и подкрепа  Hug

# 30
 • Мнения: 55
Това е много поучителна тема

# 31
 • София
 • Мнения: 192
 Hug

# 32
 • Мнения: 484
В кой квартал е тази ясла?

И з мисля , че трябва по-голяма гласност за самата ясла????????????????????????????????????????????????????????????
Това предложение от създателката на темата да си пишем в лични съобщния , нещо ми се струва бърборене без никаъв смисъл и ефект.
Ако е гарга да е рошава , като се казва да се казва цялата истина смело , ако се казва малко ......май е по-добре да не се казва нищо. Поне аз така бих направила !

# 33
 • Мнения: 405
Ясла #21 Бон-бон /кв Иван Вазов/

Не исках да споменавам яслата, защото предпочетох първо да говоря с въпросните жени.

Темата вече е в миналото, синът ми не ходи там вече, той говори доста по-добре от известно време и започнах да разбирам и други неприемливи неща.
За мен лично - детето ми приключи отношенията си с държавните учебни заведения. Нещата там не виждам как ще се променят, не само заради работещите там, а и заради нас - родителите на децата, които не сме единни.

# 34
 • Мнения: 1 631
Ясла #21 Бон-бон /кв Иван Вазов/

Не исках да споменавам яслата, защото предпочетох първо да говоря с въпросните жени.

Темата вече е в миналото, синът ми не ходи там вече, той говори доста по-добре от известно време и започнах да разбирам и други неприемливи неща.
За мен лично - детето ми приключи отношенията си с държавните учебни заведения. Нещата там не виждам как ще се променят, не само заради работещите там, а и заради нас - родителите на децата, които не сме единни.


Ужасена и ядосана съм от тази развръзка  ooooh!  И какво, наложи се да отпишеш малкия, защото кривите лелки не са доволни от заплащането  ... Sick Грубо се изразявам, но темата е тежка. Директорката си направи оглушки или какво?
Щях да кажа, че съжелявам и да ти пратя едно  Hug, но всъщност се радвам за вас. Минали сте по лош път, но резултатът е добър - оттървала си детето си от лошо отношение.
Жалко само за най-малките дечица, които още не могат да си кажат   Confused

# 35
 • Мнения: 5 079
Успех на новото място Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт