Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 окт. 2005, 21:05 ч.

И отново за ДГ...

 • 945
 • 19
 •   1
Отговори
 • София, ул. "Консервна"
 • Мнения: 668
Здравейте!
Поразрових темите назад, е не много назад, де Embarassed, но за съжаление не намерих отговор на въпроса, който ме интересува...
Бихте ли ми казали с колко групови занимания би могло да се справи едно дете на 3г.? И по-специално би ли могло да учи 2 езика освен българския, който все още не владее съвсем добре?
Много се чудя, понеже в ДГ на Рали имат доста голям избор: английски, френски, немски, руски, вероучение, латиноамерикански танци и карате...

# 1
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
Моето мнение е, че на детето му е достатъчен един западен език и някаква физическа подготовка- спорт или танци. Поне на този етап няма нужда от повече натоварване.

# 2
 • Мнения: 356
Хората са длъжни да предложат, а вие ще решите какво да посещава вашето дете.

# 3
 • Мнения: 7 823
Здравей,
Моето лично мнение е че на 3 г. и един чужд език е екстра, два са много. Само ще се обърква детето напълно ненужно.
Сина ми е 4 г. и в групата му повечето деца още не посещават и един език, да не говорим за два.
Всичко трябва да е с мярка  Wink.
Успех в избора  Simple Smile.

# 4
 • София
 • Мнения: 4 813
габриела е на 3 години (навършени през април). сега е в първа група на детската градина. допълнителните й занимания са танци (не народни - тях не ги искаше, защото са твърди различни от балета, а тя ще става баРеЛина), приложини изкуства и английски език.

избрахме танците заради възможността за допълнително движение, а и защото габа има много добро чувство за ритъм и си струва да развиваме двигателните й умения в тази насока.
приложни изкуства - габриела определено обича да майстори, рисува, лепи... очарована е от работата с глина през първите две занимания, които са имали до момента.
английски език - така или иначе имаме доста контакти с англоговорящи, тя има разбирането, че езиците са различни и проявява интерес. вече е научила няколко думички и изобщо не ги бърка с бълг. език, нито с няколкото гръцки думи, които научи миналата зима в гърция.

мисля, че избирането и дозирането на допълнителните занимания трябва да се съобрази с конкретното дете. габа би се уморила от още един език (все пак на нея приоритет й е движението), но пък ако имаше възможност за плуване, сигурно щеше да е най-щастливото дете на света (снощу плува почти час във ваната Grinning)

# 5
 • Варна
 • Мнения: 5 211
И аз мисля, че 2 чужди езика са много за дете на такава възраст.
Сиси от първа група посещава занимания по английски и по модерни танци т.е. заета е 4 дни в седмицата, мисля, че е повече от достатъчно. Друг е въпроса какво е научила... Rolling Eyes, снощи я чух да крещи на брат си -' Я, шадап! Наду ми главата!'. А с това О.К. вместо добре определено ме дразни. Thinking

# 6
 • sofia
 • Мнения: 5 979
Според мен избери един език, ако много държиш на това.
Племеницата ми (декември прави 3) е в първа група и като я питаха плуване или футбол, тя избра и двете Laughing и щяла да бъде вратарка Mr. Green
И вчера като не искала да спи в детската, лелята я "заплашила", че няма да ходи на футбол и тя веднага си легнала.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 505
Каква е цената при вас на тези допълнителни занимания? В нашата градина за осем урока по 30 мин. искат 30.00 лева  #Crazyсамо на мен ли ми се струва много...

# 8
 • Варна
 • Мнения: 5 211
Каква е цената при вас на тези допълнителни занимания? В нашата градина за осем урока по 30 мин. искат 30.00 лева  #Crazyсамо на мен ли ми се струва много...

При нас е 2,50 на урок, по 2 пъти седмично е даденото занимание и излиза по 20 лева на месец. Плаща се само ако детето е посетило урока.

# 9
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
Каква е цената при вас на тези допълнителни занимания? В нашата градина за осем урока по 30 мин. искат 30.00 лева  #Crazyсамо на мен ли ми се струва много...
При нас за същото искат 12  newsm78

# 10
 • Мнения: 4 578
                  Може би се включвам късно,но едно мнение повече не е излишно.3-годишните деца в детската градина имат по програма 16/шестнадесет/занимания на седмица.Разпределени във времето-по две сутрин и по едно след обяд,един следобед са 2.За допълнителните дейности остават часове,когато децата в групата вече имат игрова дейност-регламентирана и ли нерегламентирана/на времето му викаха сюжетно-ролеви игри/.Много често децата отказват езиците,защото до Нова година общо взето се адаптират с новата обстановка + лишаването от игра за да учи език.Моят опит показва,че танците независимо какви са са по-често желани от децата,а езиците от родителите.Да не говоря за качеството на обучение което е поето от частни фирми и не винаги учителя може да работи с тази възраст.Говоря изобщо за предучилищна възраст от 3 до 7 години.Това разбира се е лично мое мнение.Много често учителят има перфектно произношение и много добре владее езика,който преподава,но не може да работи с малки деца.Сега се разработва програма от Факултет "предучилищна и начална педагогика"към СУ за обучение по английски език/аз поне съм запозната с нея/подготвят се и учители за детските градини с чужд език.Надявам се ,че нещата ще вървят към по-добро обучение.А за избора  какво да учи вашето дете никой освен вас  не може да вземе решение,но повече от 2 дейности, от които едната с движение ,не се препоръчват.Претоварването води до отказ от страна на детето.Желая успех на вашето дете ,но най-вече му осигурете щастливо детство.Още веднъж:Не ангажирам никого с моето мнение.Просто моите деца завършиха езикови гимназии и в детската градина не са изучавали чужди езици.Останах с впечатление,че не са ги намразили като малки.Още ведъж успех.

# 11
 • София, ул. "Консервна"
 • Мнения: 668
Сега ще обясня защо толкова се чудя за езиците. Едната от учителките в градината е рускиня, тя ще им преподава и езика. С нея Рали се разбира чудесно, което направо не е за вярване, при условие, че е страшно срамежлива Sad Аз съм много навита за руския, но баща й иска да е английски и се притеснява Рали да не се привърже прекомерно към учителката... Също така ми се ще да ходи и на вероучение, но не знам дали не е много малка за него.
Същата тази учителка ми обясни, че за танци е още много малка, при все че Рали е много музикална. Доколкото разбирам, децата постоянно си скачат, пеят и танцуват, дори и без да ходят специално на танци.
Приложни изкуства няма като отделно занимание, но на родителската среща казаха, че децата ще бъдат обучавани по някаква Валдорфска педагогика. За съжаление, не обясниха за какво става дума, та моля, ако някой знае да каже.
Цената на уроците е 25лв. на месец, мисля че танците са 16лв., но може и да бъркам.

# 12
 • В офиса
 • Мнения: 2 294
Хъни, английски ще има да учииии, учииии, няма никакъв начин да й се размине. А и да не мислиш, че кой знае какви знания ще натрупат, че Рали да не може да "навакса" спрямо другите като тръгне на училище. Използвайте това, че си харесва учителката и я запишете на руски. Хем ще й е полезно да знае руски (всичките дискавърита и прочее...), хем в училище няма да има възможност да учи, хем ще е с нещо по-различна от децата по площадките, пък и понеже е близо като лексика до българския, ще й е доста по-лесно за старт.
За тях езикът за сега е само нов начин за забавление. Важното е да се зароди желание за учене и някаква езикова култура, пък английски ли е, занзибарски ли е - няма значение.

Между другото личното ми мнение е, че масово децата учещи чужд език в ДГ, са ощетени в училище. Защото в училище ще почнат отново от "My name is...", детето си мисли, че всичкото това е елементарно, не си дава зор и скучае, и докато се усети, вече отдавна са минали на неща, които то не е учило в ДГ, и на него вече му е трудно да влезе в час. Изключвам ситуацията, когато детето системно си посещава курсове, съответстващи на знанията му.

За протокла - Цвета учи английски в ДГ, значи от 2 м. Лексика има прилична (да кажем 50-тина думи - цифрите, плодове, животни, цветове, предметите около нас, прости глаголи) Но идея няма що е то местоимение, за изречения да не говорим. Всъщност харесва ми, че е така, щото за няколко часа седмично не могат да хванат логиката на езика с папагалско повтаряне. Ако говореше по цял ден англ. щеше да е друго, но така няма сми.
Но за друго ми беше мисълта - учиха "old mcdonald". Никой не им бе обяснил за какво се пее, какво означават и как се произнасят думите вътре. Пееше я буквално каквото е чула, ако не бе мелодията, никога не бих разпонала песента. Ей такова учене само може да навреди. Иначе да си пеят песнички, да се радват, ама това да не се брои за английски.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
Според мен дете на 3 години е по-добре да развива двигателните си умения, отколкото да посещава занятие по чужд език. Достатъчно гледат Картуннетуърк и Кокскидс, повече от това, което научават от детските филмчета няма да научат в първа група в ДГ. А и е доста трудно да накараш едно дете на 3 години да стои на едно място и да внимава в продължение на 30 минути. Моя син ходеше на само танци първа група, но имаха достатъчно занимания с учителките в групата. Имат си определена програма с помагала , по която така или иначе работят задължително, а и учителките им доста се занимават с тях и им запълват времето със занимания. Отделно имаха музика 2 пъти  седмично с отделна учителка по музика, което си беше към програмата в ДГ. Записахме го на английски едва втората година, като продължи с танците и така е и до сега, когато е в предучилищна група. Таксите за танците са 5 лв. месечно - 2 пъти в седмицата и английския, който също е 2 пъти седмично по 30 минути е 68 лева за цялата година, като таксата се плаща на две вноски по 34 лева. Заниманията им започват  от началото на октомври до края на май. Що се отнася до английския, смятаме следващата година да го запишем допълнително да посещава курс извън училище, за да не буксува на едно място.

# 14
 • Карлово
 • Мнения: 1 232
леле,леле като ви слушам останах с убеждението ,че живея в дълбока провинция ,в нашата градина езика е на дневен ред във втора или трета група не съм сигурна,ще питам тутти или тя ще си каже ако прочете тука. #Crazy
Цитат
Между другото личното ми мнение е, че масово децата учещи чужд език в ДГ, са ощетени в училище. Защото в училище ще почнат отново от "My name is...", детето си мисли, че всичкото това е елементарно, не си дава зор и скучае, и докато се усети, вече отдавна са минали на неща, които то не е учило в ДГ, и на него вече му е трудно да влезе в час. Изключвам ситуацията, когато детето системно си посещава курсове, съответстващи на знанията му.

тинкърбел много си права

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт