Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 687
Някой знае ли как точно се приготвя варено жито? Интересува ме не ашуре, а както го правят бабите за помен - с бисквити, бонбонки и не знам какво точно още. Знам че е доста важно как се вари, за де се получи добре.
Ще съм ви много благодарна, че след 20-тина дни трябва да правя такова, а съм сигурна че сама няма да са справя (или поне не както трябва)  Smile
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Житото се накисва от вечерта за да набъбне. Слага се поне един пакет чаени бисквити, мелени орехи, пудра захар. Баба ми слага от всичко по много.Става много вкусно! Clover .Дано да съм помогнала. Успех!
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
лед като се свари житото се оставя във водата за няколко часа и то набъбва. След това се прецежда и се смесва с галета, настъргана лимонова кора, пудра захар и смлени орехи. Майка ми слага бонбонки Детска радост и нарязани ябълки за украса, а свекърва ми го сипва в елипсовидни чинийки, наръсва обилно с пудра захар и така.
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
И как ще набъбне след като е сварено? Най- много да поеме повече вода. Very Happy
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Ами да де, това е идеята  Laughing Вари се докато се разпука, после като се остави във водата то си поема и се раздува още.
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Значи ,по принцип,като стои една вечер във вода и после се свари си става точно толкова набъбнало колкото трябва. Безмислено е да го вариш и да го оставяш да стои с вода,освен ако не го обичаш на каша Very Happy ,целта е да остане сухо,не водно. Все пак момичето пита за десерт а не за попара.  Shocked   33uu
Цитирай
Житото се вари на бавен огън в съотношение 1:3. Като си поеме всичката вода се завива с одеало да престои една нощ. На другия ден се пръска върху тензух, под които има хавлия. Целта е да попие остатъчната влага. След това се добавят смлени бисквити, може да се използва и галета, смлени орехи, лимонова кора настъргана.
Цитирай
Житото се вари на бавен огън в съотношение 1:3. Като си поеме всичката вода се завива с одеало да престои една нощ. На другия ден се пръска върху тензух, под които има хавлия. Целта е да попие остатъчната влага. След това се добавят смлени бисквити, може да се използва и галета, смлени орехи, лимонова кора настъргана.
Цитирай


Мнения: 3 452
зависи как го обичаш житото. има хора, които го правят много макро и всички зрънца са залепнали. аз го правя по следния начин:

500 гр. грухана пшеница се вари на тих огън така, че винаги да е покрито с 1 пръст вода, т.е. водата да не е много, нито да се оставя да изври. готово е, когато зърната се напукат и "цъфнат" както казвам аз. след това се изцежда и в цедка се измива много старателно на течаща студена вода. разстила се в кухненска кърпа да попие останалата вода - необходими са около 30 мин. поне. омесва се със 1 ч.ч. смлени орехи, 1 щипка сол, 1 щипка канела,, настъргана лимонена кора. изсипва се в подходящ съд и се покрива първо с натрошени обикновени бисквити и отгоре с пудра захар.

нищо, че такова жито се приготвя основно за помени и разните задушници.......аз често правя у дома и го омитаме за нула време.

п.с. казват, че е полезно да се яде, докато жената кърми!
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Ама не, по този начин става сухо, а не слепнато. Нали се изцежда, а после и галетата/бисквитите обират излишната влага. Ама според мен е все едно дали ще кисне преди или след варенето. Номера е да сеотцеди добре.
Цитирай


Мнения: 687
Много, много благодарности!
Ще пробвам някакъв комбиниран вариант от всички идеи. Надявам се да се получи нещо вкусно (не че се съмнявам Smile )
Благодаря ви момичета!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.