Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-420 от 420 отговора
Търся такъв, но с гугъл не намерих нищо в България, само в Метро и то преди месеци е имало. Другото му име е дехидратор. Фурната ми е на газ и нищо не мога да постигна с нея. Вие имали ли сте такъв някакъв и доволни ли сте?
« Последна редакция: Ср., 16 Апр. 2014, 11:30 от Редактор* »
Цитирай


Мисля, че в последната брошура на Метро пак го имаше този уред  Rolling Eyes
И на мен ми е интересна темата.
Когато бях малка, баба ми сушеше червени чушки на слънцето и после правеше червен пипер. Е, няма друга такава миризма! Още помня ужасната, тежка воня, която се разнасяше из целия двор.  Sick
Цитирай


аз опитах лятото с кайсии в тава, отгоре с марля, но ми мухлясаха? представям си домати на какво щяха да станат! в последната брошура на метро каква е и цената и каква е, че не мога да вляза в сайта им?
Цитирай


аз опитах лятото с кайсии в тава, отгоре с марля, но ми мухлясаха? представям си домати на какво щяха да станат! в последната брошура на метро каква е и цената и каква е, че не мога да вляза в сайта им?
Изхвърлила съм брошурите, защото детето ги е накъсало отдавна най-вероятно  Laughing Проверих в сайта, нито в последния, нито в предходния каталог го е имало. Извинявам се! (подвела съм се по уреда за готвене напара на тефал)  Peace
Цитирай


ох, няма надежда.
баща ми произвежда стотици килограми плодове и зеленчуци през лятото, включително хинап или финап, дива фурма, смокини, киви, а не мога да ги съхраня, че не обичаме компоти...
« Последна редакция: Нед., 14 Март 2010, 21:25 от margoto77 »
Цитирай


Колко интересно, записвам се.
Цитирай


Имам двата последни броя, на МЕТРО но там, няма сушилня, има за пържене. Може би по късно.
Цитирай


ох, няма надежда.
баща ми произвежда стотици килограми плодове и зеленчуци през лятото, включително барбарошки (хинап или финап, дива фурма), смокини, киви, а не мога да ги съхраня, че не обичаме компоти...
зеленчуците поне можете да ги съхранявате във фризер, но плодовете  Rolling Eyes
Цитирай


ох, няма надежда.
баща ми произвежда стотици килограми плодове и зеленчуци през лятото, включително барбарошки (хинап или финап, дива фурма), смокини, киви, а не мога да ги съхраня, че не обичаме компоти...
зеленчуците поне можете да ги съхранявате във фризер, но плодовете  Rolling Eyes

искам и домати да пробвам да си изсуша, никой ли не прави?
Цитирай


Този уред и на мен ми е мнохо необходим, дано има отговор на въпроса.
Цитирай


Този уред и на мен ми е мнохо необходим, дано има отговор на въпроса.
губя надежда... никой ли не си суши вкъщи?
Цитирай


Такъв уред си купих точно преди Коледа от Метро Стара Загора. Търсих го 2-3 години и разгеле  Laughing Все още нищо не съм сушила, защото не му е времето, но така му се каня   Party Прочетох в листовката към уреда, че се произвеждат за веригите магазини на Метро в Европа. Защо не попитате на сайта им дали няма да внасят пак. Мисля, че моята сушилня е произведена в Полша. Сушенете и на слънце съм го правила, но като знам, че кацат мухи и всякакви бубулечки лазят...  Stop
Хайде, успех в търсенето и да се похвалите  Peace
Цитирай


Такъв уред си купих точно преди Коледа от Метро Стара Загора. Търсих го 2-3 години и разгеле  Laughing Все още нищо не съм сушила, защото не му е времето, но така му се каня   Party Прочетох в листовката към уреда, че се произвеждат за веригите магазини на Метро в Европа. Защо не попитате на сайта им дали няма да внасят пак. Мисля, че моята сушилня е произведена в Полша. Сушенете и на слънце съм го правила, но като знам, че кацат мухи и всякакви бубулечки лазят...  Stop
Хайде, успех в търсенето и да се похвалите  Peace

пиши, като го пробваш, с каквото и да е.
не мога да разгледам в метро, че иска номер на картата, а аз нямам.
Цитирай


       Amazon  – предлагат, но на какви цени.......... Mr. Green
Цитирай


 ooooh! Моята беше 66 лева.
Цитирай


Аз суша домати в къщи без уред  Peace Миналото лято си направих 3 буркана със сушени чери доматчета. Значи, ако е в средата на лятото и дните са все още много топли, се сушат на слънце. Режа черитата на половинки или четвъртинки и ги подреждам в голяма тава. Вечер ги прибирах вътре, сутрин пак ги изкарвам навън. Не съм ги закривала с марля  newsm78 През сетември пак суших, но понеже времето не беше вече толкова топло ги слагах в слаба фурна за няколко часа. Като се изсушеха добре в печката пак ги оставях няколко дни за по няколко часа навън на слънце. Станаха си супер. Не са ми мухлясали, държа ги в затворени буркани  Peace
Цитирай


а не вкисва ли домата докато го сушиш?
Цитирай


Този уред и на мен ми е мнохо необходим, дано има отговор на въпроса.
Вчера бях в Метро 1 в София. Тъй като уредът за сушене го нямаше изложен вече питах служител от електроуреди за него. Той каза, че най-вероятно няма да го внасят вече. Преди две седмици го били намалили и много бързо свършил. Това е Sad . Дано не е права все пак.
Цитирай


margoto77 , извинявай за закъснелия отговор. Много съм болна и едва днес станах. Не не вкисват. Стават си супер. Просто трябва време и търпение да ги следиш докато хубаво изсъхнат  Peace На мен ми беше за първи път, но се справих успешно, а не съм най- голиямата майсторка на света  Peace
Цитирай


Може ли и аз да допълня - зеленчуците и плодовете, които се сушат на слънце изискват сух климат. В крайморски селища например това е "cauza perdutа" (поне за повечето) заради влажния въздух  Rolling Eyes
Цитирай


а месо може ли да се суши по някакъв начин?
Цитирай


Сушени домати

* Съхраняват се в закрит плик в хладилник 2 месеца или във фризера 6 месеца. Получават се 24 броя


12 домата (1,3 кг)
2 с л зехтин
1/2 ч л сух босилек
1/2 ч л суха мащерка
1/2 ч л сол
1/24 ч л едро смлян черен пипер


. Фурната се нагрява до 130 С.
. Доматите се почиставя от кожата.
. Всеки доамта се разрязва на две и се махат семена.
. Смесват се с останалите подправки.
. Поставят се разреза надолу върху скара, под която е поставена тавичка.
. Пекат се 5 1/2 ч или докато не се набръчкат и малко по изсъхнат.
. Оставят се да изстинат напълно


Когато се сушат в предварително загрятата фурна (обикновено на около 115 °С) се оставят да съхнат около 3 часа  като вратата на фурната трябва да е леко отворена, за да излиза влагата. След това се обръщат и отново се сушат. Общо сушенето е някъде около 6 до 12 часа, като това зависи и от доматите и от фурната. Важно е също така да не се пресушат или пък да не се изсушат достатъчно, затова трябва да се проверяват от време на време.

Източник:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,638.0.html
Цитирай


а месо може ли да се суши по някакъв начин?
Може, но зависи какво месо и с каква цел ще го сушиш! bouquet
Цитирай


повдигам темата, за да споделя, че вчера видях такъв уред в Кауфлад. цената беше около 50лв.  bouquet
Цитирай


Дами, дали си заслужава? И какво ще постигнем с изсушените продукти?  newsm78
Цитирай


В уреда за колко време се суши например 1 кг сливи?

И какво количество може да се суши наведнъж?
Цитирай


повдигам темата, за да споделя, че вчера видях такъв уред в Кауфлад. цената беше около 50лв.   :bouquet:

Отново в Метро има сушилни за плодове. Цената е около 80 лв.
Цитирай


Съпруга ми направи от кашон, алуминиево фолио и електрическа крушка (има си и таймер и термо регулатор) Mr. Green . Излезе му около 20 лева (частите).  Ако има интерес ще напиша как. Купените са по-красиви, но са малки, а ние сушим много.  Confused



Изглежда така и ми събира 6 тави.
Килограм сливи не знам, но килограм домати ги суши за 16 часа.
Използваме вместо консервиране в буркан. Например сушен домат накиснат във вода си възвръща формата. Добавяме във ястия, хлябове и т.н.
Правим сушени плодове и чипс в него  Love
Цитирай


Фрей, може ли да дадеш по- подробно описание на кашончето ,което суши плодове.Колко крушки от  колко вата ,каква температура е необходима и т.н.
Предваително ти благодаря  Very Happy
Цитирай


да и аз бих искала да знам как се прави това  Mr. Green Mr. Green дали ще мога и аз да го сглобя?!?! newsm78 #Crazy
Цитирай


Кашона е от принтер (огромен) облепен целия с домакинско алуминиево фолио, 1 крушка от 100 вата, която сменяме с друга от 150 вата за праскови и други изискващи по-висока температура. 1 регулатор (от тези за домашно осветление, където си намаляш или увеличаваш светлината), най-обикновен малък вентилатор за РС, термометър, адаптер и още една джаджа, на която не и знам името, май е таймер   newsm78
Редовете са от облечена тел, тавите са ми алуминиеви (за еднократна употреба уж). Довечера като се върне инженерната мисъл от работа ще го накарам да нарисува електронната схема и ще постна тема в блога с много снимки. Според него всеки, който е виждал поялник можел да си направи.
Температурата си я нагласяме. Ако сте суровояди, доколкото знам трябва да е между 42-48 градуса С. Моята в момента е на точно 50 градуса и суши домати и пипер  chef
Пробвали сме го до 60 градуса.
Пак да кажа, при нас количествата и лудите ни идеи определиха вида. Лек ми е, и като не работи е върху гардероба.
Предполагам, че ако имах място в микро кухнята си бих си купила професионален, но не би.

Цитирай


В КАуфланд има Superior за 60лв, 250W.  Peace

ПП: Всъщност е било за миналата седмица...
« Последна редакция: Пон., 25 Юли 2011, 12:18 от hakama »
Цитирай


Купените сушени плодове са третирани с консерванти и най вече със сяра .След консумация може да предизвикат главоболие.
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=30857&clcid=0x409

Затова домашните са за предпочитане.

     плод                   време за сушене
 
  Ябълки                        5-6      часа
  Кайсии                     12-38       /станаха прекрасни/
  Банани                       8-38     
  Ягоди                         8-26
  Череши                      8-34
  Нектарини                 8-26
  Портокалови   кори   8-16
  Праскови                  10-34    /станаха прекрасни/
  Грозде                        8-38 

Някой видове зеленчуци трябва да се бланшират преди да се сушат,като броколи /6-20 часа/,моркови/6-12/.За доматите също пише ,че трябва да са бланширани и обелени /8-24/.

Само че,за да осигуриш сушени плодове на семейството трябва да имаш овощна градина.Защото готовият продукт е малко.



Цитирай


http://www.bomba.bg/index.php/catalog/product/view/id/11051/s/bo … bilki-dr-435-cb/#
Ето такъв уред. Не ми става ясно в ел. мрежа ли се включва newsm78
Цитирай


Сега видях темата,за тези,които се интересуват,преди 2 месеца мисля имаше този уред в брошурата на Кауфланд.Може все още да се намира.Дъщеря ми беше ходиля на екскурзия и  донесе от UK ябълков чипс.Толкова много ни хареса, че си взехме веднага уреда,от Метро...
Искам да споделя опита си-какво съм сушила.През зимата непрекъснато си сушим ябълки-на кръгчета,тънки около 5-6 мм.У дома се носи приятен аромат и почти не се чува машината.Резултата е невероятно хрупкав,вкусен чипс и е здравословен.Пробвах с бланширане и без.Един и същи е резултата, само че при бланширането по дълго се сушат.Сушила съм и портокали и грейпфурти-вкуснички са , а тези, които попресуших,използвах за коледна украса...Сушила съм и домати-трябва да се използват месести сортове,които почти не пускат вода.Съхранявах-една част във фризера,а други в буркан със зехтин и розмарин-нищо не ми е мухлясало.Суших и ягоди- с цел да използвам в бисквитки.За всеки случай сложих във фризера.Не съм правила промишлени количества,единствено ябълките- но при условие ,че сме 4-има у дома, а сушенето продължава около 8 часа...Разстоянието между скаричките не позволява да се сушат например цели червени пипери.
Цитирай


От 10 кг сливи се получават около 3 килограма сушени сливи.
Цитирай


Здравейте!
В момента в Метро има сушилни за плодове е зеленчуци. Струва 72 лв.
http://www.metro.bg/pages/1102.aspx?0&mm=11180&cd=2&kd=10&pg=1
Някой може ли да каже нещо за марката, дали са добри?  Някой ползвал ли е тази марка? Някакви отзиви?
А тези в Кауфланд дали са същите?

Благодаря предварително на всички отзовали се!
Цитирай


Здравейте!
В момента в Метро има сушилни за плодове е зеленчуци. Струва 72 лв.
http://www.metro.bg/pages/1102.aspx?0&mm=11180&cd=2&kd=10&pg=1
Някой може ли да каже нещо за марката, дали са добри?  Някой ползвал ли е тази марка? Някакви отзиви?
А тези в Кауфланд дали са същите?

Благодаря предварително на всички отзовали се!

Точно такъв уред имам от Метро от две години и съм много доволна. Разликата е в цената - моят беше 66 лв.
Цитирай


Може и без уред, при това напълно успешно.
За сушените домати намерих интересна информация тук: http://www.kulinarno-joana.com/2010/09/dried-tomatoes/ Особено полезни неща има в коментарите. Например без подправките трайността се удължавала. Тази година съм решена да опитам.

Но ще ви следя, защото бих си взела и такъв уред. Вчера бях в Метро, жалко, че днес виждам темата.
Цитирай


Моля, ако някой е сушил грозде със сушилнята, нека сподели. Имам много грозде (Болгар) в градината и ми се иска да направя стафиди.
Ще съм благодарна за споделен опит и всякакви съвети!
Цитирай


А някой да знае в момента къде вървят по-изгодно тези уреди? Метро, Кауфланд?  Thinking
Цитирай


Ето два варианта за поръчване онлайн, на по-приемливи цени:

http://www.amazon.de/Bomann-DR-435-CB-D%C3%B6rrobstautomat/dp/B0 … 790765&sr=1-7

http://salestores.com/koolatrontcf.html
Цитирай


И аз да се включа в темата - изсуших си доста домати, но не съм ги слагала в зехтин, а само ги натъпках хубаво в буркани. Дано да не се развалят, но едно време хората са си сушили разни неща и са ги съхранявали по цяла година. Аз суших от дългите домати - те са сухи, нямат сок и стават абсолютно сухи. Пробвах да ги натопя във вода за няколко часа - стават перфектни даже и за салата с лук, олио и оцет (изцеждат се хубаво от останалата вода). Суших и праскови, нарязани на резенчета. В момента суша цели  червени чушки за пълнене, но стават много бавно - за 2 - 2 и половина дни. Пробвах и чесън, като скилидките ги разрязах по дължина на 2 (на село имаме доста глави, които са на път да се развалят и оплзотворих хубавите скилидки). Като се изсушиха, ги смлях с кафемелачката - получи се чесън на прах като купения.
Освен това у нас пием доста често фреш от червено цвекло и моркови. Остатъците от сока ги слагам също в сушилника, след това ги смилам с кафемелачката - получава се много фино брашно от моркови и цвекло, с много приятен вкус. Използвам го за супи и ястия.
Цитирай


Да споделя - направих си домашна вегета или нещо подобно. Изсуших моркови, нарязани на лентички с белачката за картофи, кервиз, девисил, лук на тънки шайби, магданоз. Смлях всичко това, добавих му малко сол и прибрах в бурканче. Днес продължавам.
Цитирай


А някой случайно да е измервал температурата на сушилните от Метро ??
Цитирай


Ах, от кога мечтая за дехидратор- ще се разхождам до Метро май.

frei, имаш страхотен мъж. Crazy Завиждам за кашона.
Цитирай


Могат ли да се сушат дюли?
Цитирай


Аз точно дюли не съм сушила, но съм сигурна, че ще може.
Цитирай


Още един въпрос от мене,че обмислям покупката на този уред. Ако изсушиш картоф, лук, морков и гъби (нарязани на ситно) примерно затвориш в буркан, след това ако ги залея с гореща бода мога ли да получа булион тип Маги готов за консумация?
Цитирай


Тип Маги едва ли- готовите супи и бульони са чиста химия и нищо натурално.
Цитирай


Продавам такъв уред купен от Кауфланд за 60лв, продавам го за 55 лв. Като само веднъж е изпробван, работи перфектно. В гаранция е, има още много от гаранцията. Ако някой се интересува. Ето я обявата в продавалника:

http://prodavalnik.com/ured-za-sushene-na-bilki-gabi-zelenchutsi … podpravk-i2910168

Цитирай


В новата брошура на Метро (валидна е до 30.11) има такъв уред- опаковка 2, цена 65.99лв/бр
Цитирай


В новата брошура на Метро (валидна е до 30.11) има такъв уред- опаковка 2, цена 65.99лв/бр
Което значи -6лв от редовната цена  newsm78  Crossing Arms Желаещи?
« Последна редакция: Вт., 22 Ноем. 2011, 15:31 от Electra_ »
Цитирай


Здравейте купих си този уред http://www.amazon.de/gp/product/images/B0012NPUN6/ref=dp_image_0 … 641&s=kitchenнякой има ли такъв, защото не съм сигурна че моят работи както трябва. Вентилаторът върти около 1 мин и спира после пак така включва се за около 20 сек и пак почива 5 мин.
Цитирай


Обмислям покупката на такъв уред и съживявам темата  Mr. Green
Започвам да проучвам къде, какво се предлага и на каква цена  Peace
Ако някой има ново инфо... ще е полезно  Peace
Цитирай


Обмислям покупката на такъв уред и съживявам темата  Mr. Green
Започвам да проучвам къде, какво се предлага и на каква цена  Peace
Ако някой има ново инфо... ще е полезно  Peace
точно за Пловдив (ако си оттам) имам инфо. може и да го видиш (уреда)
Цитирай


На халогенната, конверторна фурна минималните градуси са и 125 С. Има и скарички. Дали ще може в нея да се сушат домати. По-напред в темата пишеше за 130 С, рецепта. Може да се пробва тази година.
Цитирай


Аз вече имам такъв уред!  newsm44 Отдавна искам да имам и свеки ме изненада за годишнината ни от сватбата. На Top shop е(аз не ги приемах насериозно в интерес на истината....). Доста е голям, капацитет 5 тави по килограм. Мисля да си суша всичко без месо и риба. Като за начало обмислям да купя хубави гъби, защото цените на сушените зимата са..... Домати на всяка цена, за други зеленчуци обмислям(може да си направя миксове и после да си слагам в супите, вместо Маги например). Такъв миск си бях купила, но има много целина и не незам още какво и не ми допада.  Confused Плодове мисля почти всичко. Дала съм и на майка упътването и ще залягаме над приготвянето.
А, цената е 90лв.
Цитирай


В днешната брощура на Метро има такъв уред на промоция - Tarrington House за 38,39. С три тави е. Промоцията е валидна от 31.05 до 13.06.
Цитирай


Обмислям покупката на такъв уред и съживявам темата  Mr. Green
Започвам да проучвам къде, какво се предлага и на каква цена  Peace
Ако някой има ново инфо... ще е полезно  Peace
точно за Пловдив (ако си оттам) имам инфо. може и да го видиш (уреда)

Да, с удоволствие приемам информацията  Mr. Green Peace
Цитирай


В днешната брощура на Метро има такъв уред на промоция - Tarrington House за 38,39. С три тави е. Промоцията е валидна от 31.05 до 13.06.

Не успях да намеря тази брошура  Crying or Very sad
В сайта открих, но Оптимум, пак на 3 нива и цената е 72лв

Сигурна ли е информацията? Че ако сръчкам съпружието напразно, ще ме санкционират Smile))
Цитирай


И аз съм на вълна сушене, сега гледам в следващия каталог ще го има уреда на цена 39 лв. Аз смятам да си взема такъв уред защото е 250 w, а фурната ми е 2 kw.
Цитирай


Много съм се замислила за този уред, но аз суша само подправки и билки. Някой път набирам по-големи количества, например от липата, друг път по 1 шепа. Дали си заслужава?
Цитирай


 Mr. Green Сдобих се с устройството на примоция в Метро Blush
Преди час-два реших да пробвам с каквото ми се намира подръка. И сега... какво ми прави впечатление... Малко неприятно се чува звука (с което си спечели място на терасата) и ми се струва, че доста загрява  newsm78 Нямам подходящ термометър за да измеря каква температура вдига. Но отвън като го вдигнах да го пренеса и беше доста топло. Все пак не е яак да пари, но... знам ли  Rolling Eyes Реших да питам това нормалното поведение на този тип машинки ли е?

Аа... щях да забравя да кажа, че е на 5 нива, не на три  Peace
Цитирай


Дехидратор има и в Техномаркет и Технополис, за 89 лв.С регулиране на температурата.
Обмислям покупката на такъв, вчера питах продавачка в Техномаркет, каза, че за пръв път внасят и още нямат информация дали си струва, качествен ли е,разбирай нямат оплаквания.   Laughing


http://www.technomarket.bg/products/09061817/zelmer-36z011
Цитирай


benitta, майка ми онзи ден си изсуши сумати листа от рози и зърна от черен бъз, но не спомена да се е загрял уреда.  Thinking Аз лично още не съм изсушавала нищо.
Цитирай


petia_tag, може ли да попиташ нормално ли е това Praynig Всъщност доста си се загря Rolling Eyes
Аз нямам представа какво е усещането при допир на 50-60 градуса, а тя пластмасата е тъничка и всичко се усеща.
Иначе сложих праскова, кайсия, манго, банан, червено цвекло и грах, който преди това беше замразен  Blush
За 10 часа всичко се изсуши, само кайсията и прасковата бяха по-меки, но за тях май е нормално.
Общо взето дава усещане за малко афиф работа, но... за толкова пари, толкова  Mr. Green
Цитирай


petia_tag, може ли да попиташ нормално ли е това Praynig Всъщност доста си се загря Rolling Eyes
Аз нямам представа какво е усещането при допир на 50-60 градуса, а тя пластмасата е тъничка и всичко се усеща.
Иначе сложих праскова, кайсия, манго, банан, червено цвекло и грах, който преди това беше замразен  Blush
За 10 часа всичко се изсуши, само кайсията и прасковата бяха по-меки, но за тях май е нормално.
Общо взето дава усещане за малко афиф работа, но... за толкова пари, толкова  Mr. Green
Утре ще питам майка ми дали е забелязала такова нещо. Иначе беше много доволна, защото розите били много по-ароматни, отколкото сушени по традиционния начин. Искрено се надявам и плодовете и зеленчуците да са по-ароматни.
Цитирай


.
Цитирай


И аз от две години се каня да купувам такъв уред, но да видим кога....
Цитирай


 Rolling Eyes Някой няма ли да се включи о моя въпрос със загряването на уреда? Blush
Цитирай


Rolling Eyes Някой няма ли да се включи о моя въпрос със загряването на уреда? Blush
аз питах майка ми, но до момента е сушила само билки и не е загрявала на по-висока температура, така че може това да е причината да не се е загрявал уреда. Мисля в скоро време да изсуша 2-3 кила кайсии и ще ти кажа как е със загряването.  Peace
Цитирай


  Rolling Eyes Моята няма регулиране на степени. Само он-офф копче. Аз някъде прочетох, че мога с малко да намаля Т като пораздалеча етажите - завтртам ги, така че да не си влизат в жлебчетата... освен и още нещо да измисля...
Цитирай


1. Някой има ли наблюдения за разликите между сушене с такъв уред и сушенето във фурна с вентилатор която има до 50 градуса. И по-точно въпроса ми e фурната върши ли същата работа. На мен ми се струва, че фурната би следвало да е малко по-икономична?
2. Другият ми въпрос е относно ZELMER 36Z011. Някой има ли впечатления от него. Заявяват дори микропроцесорно управление.
Благодаря.
« Последна редакция: Съб., 23 Юни 2012, 08:17 от KTT »
Цитирай


Така... забравила съм да си дам отчета за машинката от Метро.
Намерих си 100 градусов термометър и резултата не ми хареса много. Най ниска т има на най-горния етаж - 70*С, надолу расте до към 85*С  Rolling Eyes Ако раздалеча малко нивата, противно на очакванията ми температурата се увеличава и на горните етажи.

Тези експерименти ги правих на празен уред. Реално само веднъж съм го изтествала, че все не ми се занимава и предпочитам да хапна зарзавата пресен  Mr. Green Blush 
Цитирай


Вчера си купих от Техномаркет дехидратор NEO.За 55 лв.
Днес мисля да го тествам с череши, круши и кайсии.
Някой има ли идея кой плод съхне най -бързо ,т.е. в каква последователност да ги подредя по рафтовете?
Цитирай


Вчера си купих от Техномаркет дехидратор NEO.За 55 лв.
Днес мисля да го тествам с череши, круши и кайсии.
Някой има ли идея кой плод съхне най -бързо ,т.е. в каква последователност да ги подредя по рафтовете?

Според мен най-добре е да сушиш по един вид плод за да съхнат за едно и също време и да не се налага да ги местиш и наглеждаш постоянно.
Аз суших череши и вишни с костилките сънат за около 15 часа зависи колко са големи.
Цитирай


Вчера си купих от Техномаркет дехидратор NEO.За 55 лв.
Днес мисля да го тествам с череши, круши и кайсии.
Някой има ли идея кой плод съхне най -бързо ,т.е. в каква последователност да ги подредя по рафтовете?


И аз го загледах, че не е много скъп, с 5 тави  а и има терморегулатор. (Този в Метро е с 3 тави и е по-скъп.)
Ще споделите ли впечатления от него.
Никой не каза фурна с вентилатор може ли да се ползва успешно за мероприятието?
Цитирай


Вчера си купих от Техномаркет дехидратор NEO.За 55 лв.
Днес мисля да го тествам с череши, круши и кайсии.
Някой има ли идея кой плод съхне най -бързо ,т.е. в каква последователност да ги подредя по рафтовете?


И аз го загледах, че не е много скъп, с 5 тави  а и има терморегулатор. (Този в Метро е с 3 тави и е по-скъп.)
Ще споделите ли впечатления от него.
Никой не каза фурна с вентилатор може ли да се ползва успешно за мероприятието?
За фурна може на 50С, ама много ток ще отиде
« Последна редакция: Пон., 25 Юни 2012, 13:42 от Electra_ »
Цитирай


Записвам се в темата засега. Имаме такъв уред, взехме го предимно за домати, но и ще сушим и други неща  Peace
Цитирай


Момичета,а за чушки сушени става ли???Има ли място между нивата???
Цитирай


Не мисля, че става. Само ако са нарязани  Peace
Цитирай


Сега в Метро пак се продава уред за сушене на плодове, но той е твърде малък . Размерите 315*315*270.
Аз пак използвам фурна. Имам фурна с вентилатор. Нарязвам плодове слагам на три тави и пускам програма (нагрев отдолу + нагрев с вентилатор ) на 55 градуса.
Първоначално пускам на 4 часа, после давам една нощ почивка (разстилам ги на кърпа на сушилня за бельо). После пак на 4 часа. и плодове стават почти сухи. После пак ги разстилам на сушилка на 1-2 дена.
18 килограмова кофа (из под латекса) с ябълки - изсуших ги за 3 дена общо.
Само праскови наложи се не 8 часа да стоят във фурна, а 12 , защото много имат сок.
И още един съвет: не минавайте плодове чрез сладък врящ сироп преди сушене.  Правих този експеримент с круши. После изсъхват много по трудно. Втора партида от круши суших директно - станаха по бързо.
И понеже суша плодове в къщи (апартамент - разположение север-юг и става добро течение на въздуха), плодовете остават чисти и няма нужда да се минават през врял сироп, както съветват старите хора.
Те го правиха, защото сушиха плодове на открито, а там пълно със всякаква живност. Вот и убивали всичко, като минавали плодове през врял сироп.
Тази година суших ябълки, круши, сливи и праскови. Всичко стана супер.
А на момичета, които имат мъже със златни ръце, пожелавам те да им направят такава сушилка (кутия (може из под нещо), вентилатор и лампа 150 вата.) Успех на всички.
Цитирай


По повод температурата - тук си я дават около 70 градуса..
Някой, който има вече такъв уред, може ли да каже този хубав ли е?
http://www.amazon.co.uk/Julie-Dehydrator-Function-Slicer-Grater/ … 83157&sr=1-24
Цитирай


Здравейте, и аз да се присъединя в темата като ползвател на домашна сушилня. Майка ми отдавна говореше за подобно нещо, но всеки клатеше отрицателно глава, докато нейна позната не се похвали, че си е поръчала от Топ шоп. Майка ми си поръча и на мен също много ми допадна. Сушиим предимно плодове - ябълки, круши (стават невероятни), сливи, праскови и каквото се сети човек още. Билките - босилек и магданоз остават с много по-наситен цвят и аромат от тези, които са сушени на слънце. Направих си микс за супа от моркови, довати, магданоз и лук. Червен пипер също става много добре и няма нищо общо с купения, който не ти гарантира тухла ли е пипер ли е. Много съм доволна като цяло. Аз суших и достатъчно количество домати и тиквички - за готвене или за билкови хлебчета с тях. Доматите предимно в макарони готвя и ги обожавам, а тези по магазините освен че са скъпи - често са и с пеперуди или кофти вкус. Нямат нищо общо с домашните.
Сушените плодове майка ми съхранява в големи стъклени буркани тип американските за сладки и са любимото лакомство на племенницата ми, доматите аз вакумирам в буркани, а тиквичките вакумирам в пликове.
Dalenka тази вкъщи е такава, т.е тази на Топ шоп. Регулира се температурата и не е шумна, да кажа, че и често я забрявям по тази причина. Не нагрява много и аз суших доста плодове именно в горещините. Прекрасен уред е който смятам, че трябва да има във всяка фамилия.
Цитирай


...

Мила, зеленчуците за микса за супа нарязани ли бяха? Заедно ли ги суши? Ние сушим домати само- със зехтин и подправки в бурканчета ги слагаме.
Цитирай


На снимката са именно за супата показани. Почистени, измити и нарязани, въпреки, че морковите като се изсушат пропадат по долните етажи, но пък по-бързо се сушат. Лукът на колелца, доматите също.
Съветвам само като се суши лук или чесън уреда да е някъде на тераса, че три дни в нас мириса на лук  35
Цитирай


Благодаря! Ще пробваме!

А аз да питам: сушихме домати и ги сложихме в бурканчета със зехтин, подправки и чесън. В някои обаче като че ли текат някакви процеси- самите домати имат нормален вкус, но нещо като газирана структура, ако ме разбирате.  Rolling Eyes И зехтина излиза. Каква грешка според вас сме допуснали?
Цитирай


И аз имам проблем с продукцията  Crying or Very sad
Суших тиквички на кубченца. Уж бяха хубаво изсъхнали, тропкаха... Прибрах ги в стъклен буркан, на тъмно...
И след 2-3 седмици ги изваждам и... цялото дъно на буркана... в топка мухъл  Crying or Very sad
Къде обърках нещо?!? Имам кайсии и сини сливи - наред са си, но са в пластмасови кутии. Сега сложих и чушки в буркан... дали има опасност и те да ме изненадат?
Цитирай


Имало е влага някъде. Моите половината ги съхранявам във вакумирани лексанови пликчета, част в пластмасови вакумирани бурканчета и друга част в тези стъклени буркани
Майка ми беше сложила по традиция сушените кайсии в платнени торби и всичко стана в пеперуди, още не може да изчисти къщата

Най-добре е според мен съхранението в стъклени, пластмасови или вакумиращи съдчета плътно затворени и недостъпни до влага
Цитирай


Сушените домати на истина  ли само в олио или зехтин се съхраняват?
Така на сухо в бурканчета няма ли да стане?
Цитирай


Моите са си в буркан, но са доста изсушени, както са ми и парченцата червени чушки. Разбира се, като се пуснат в яденето и омекват, както си му е реда.  Peace

Имам вече изсушени и микс от дюля, круша и ябълка. Предишните години като пълних тиква и купувах от магазиите, а те толкова боклуци имат, че едвам ги изчиствах.  ooooh! сега даже няма и да ги мия.  Very Happy
Цитирай


 Hug Мерси! Четох разни статии в нета за трайността... и си седят бурканчетата не затворени и умувам да им сипвам ли мазнина или да ги затварям?!?
Като ми се прецакаха тиквичките и умувам дъъъълго  Mr. Green
Цитирай


И аз тук ,замислям се вече една година за такъв уред
Цитирай


Реших си проблема със сушенето. Преди доста години купихме инкубатор, но след като излюпихме само три сакати пилета от 56 яйца го измих и прибрах. Чак сега се сетих, че мога да го ползвам. Суших в него.
Цитирай


Момичета, какво ще кажете за ето този уред за сушене http://www.technomarket.bg/products/09118275/neo-fdr-250 Цената му е доста по-ниска от останалите, които намирам в нета. Дали ще върши добра работа?
Цитирай


Чарита, не съм много наясно с качеството на този уред. Аз лично от макрката Нео не съм доволна.  Confused

Тази година ползвах домашно изсушения микс от дюля, круша и ябълка, както и кайсия за пълнената печена тиква и ошав. Страшно ароматни и без грам боклук. Много съм доволна!  Very Happy
Цитирай


Имам същия.Върши работа.

http://hihonas.blogspot.com/search/label/%D0%94%D0%95%D0%A5%D0%9 … D0%A2%D0%9E%D0%A0
Цитирай


Не съм наясно с качеството на Нео, но на първи поглед виждам две предимства пред, този който взех от Метро за същите пари - има регулиране на температурата и е прозрачен - не се налага да надничаш крадешком  Mr. Green Peace
Цитирай


Благодаря ви за мнението, особено на Краси - щом има същия и е доволна.  Smile Ще си го самоподаря утре  bowuu
Цитирай


И аз го заглеждах този Нео лятото. В крайна сметка си купих Зелмер. Причините - с около 30% по голяма площ и съответно по-високо качество на изработка. Предоволен.
Цитирай


Аз ударих на камък в Техномаркет Tired Не бяха и чували че имат такъв уред и спориха с мен, че не съм гледала техния сайт а този на Технополис. Накрая ме накараха да се усъмня в себе си .... и прибрах се, проверих. Ми в техния беше Crossing Arms И според списъка имат такъв уред във всичките си обекти.
В събота пак ще ги посетя, да видим дали този път ще намеря някой, който познава асортимента Outta Joint
Цитирай


В кой Техном-т ходи? Аз си купих дехидратор в понеделник от този на бул. "Европа" и имаше още бройки  Peace
Цитирай


Ходих в този в The Mall защото ми е най-близо. В събота пак ще отида там и ако пак не ми се получи ще проверя и другите.
Благодаря, Зайка, за информацията къде наистина го има дехидратора. бул. Европа е в Люлин, нали?
Цитирай


Да, в Люлин е, но Техном@ркета е извън Люлин по пътя за Метро Smile
Цитирай


Ходих в този в The Mall защото ми е най-близо. В събота пак ще отида там и ако пак не ми се получи ще проверя и другите.
Благодаря, Зайка, за информацията къде наистина го има дехидратора. бул. Европа е в Люлин, нали?
В The Mall e магазин Технополис сигурно за това си ударила на камък  Wink
Аз също се чудя за такъв уред, не му е сега времето, ще си го взема налято, но се колебая между Зелмера и нещо по-евтино, ама пък за 20-30 лв. отгоре предполагам, че ще предпочета по-добрата марка.
Цитирай


http://www.technomarket.bg/products/09118275/neo-fdr-250

утре отивам за такъв  Praynig
Цитирай


http://www.technomarket.bg/products/09118275/neo-fdr-250

утре отивам за такъв  Praynig
После пиши впечатления и дали си доволна от него, моля те  Praynig
На мен ми се иска да взема на Зелмер, но 100 лв. не ми се дават.
В Метро има друга марка, но Нео е най-евтин.
Трябва да мина да видя и колко е голям, че вече място за нищо не остана в тази кухня ooooh!
Цитирай


Ходихме до магазина в който уж го има, но се оказа че е проблемна бройка и го няма   newsm61
След като им вдигнах лют скандал, че съм се разходила напразно 40 км. ми обещаха да изтеглят от страната където е останал и да ми го пратят. Оказа се че имат само 1 бройка, която до сега е била мостра в Ихтиман и сега очаквам в понеделник да ми го доставят за тяхна сметка
Веднага след това ще го изпробвам и ще ви пиша  smile3505
А и аз видях на Зелмер, ама 100 лв. в момента не съм придвидила за такова нещо  smile3516
А колкото до мястото в кухнята, повярвай и при мен липсва, но се надявам, че на балкона мога да му намеря едно местенце, а и той няма да се използва толкова често предполагам, не по-вече от веднъж два пъти месечно  chef
Цитирай


Аз вече започнах с билките - изсуших си цветове от бъз и акация.
Цитирай


lorito17 то и в килера и на терасата - никъде няма място, а апартамента не е малък  ooooh! Мъжът ми все иска да хвърля кашони, ама аз не давам, поне докато не минат гаранциите на уредите, не ми се иска да хвърлям, че ако се наложи да се подменя уред, понякога искат да им го върнеш с кашона, не че няма да ти го приемат без.
Ама щом казваш, че една бройка... ще следя каталога на Метро, може от там като намалят техния да си купя  Very Happy
Цитирай


Здравейте момичета! Ето, че и мен навихте да си взема такова уредче Smile Някой от вас ползвал ли го е за сушене на домашна пастърма и въобще за месо?
Цитирай


Имам една молба към тези,които вече имат дехидратор Нео-много ви моля можете ли да видите обозначено някъде, тавичките и тялото от каква пластмаса са.Обадих се по телефона до техномаркет,но не можаха да ми кажат...има останала само една бройка и искам да я взема,но без да съм сигурна в пластмасата не мога да рискувам.Благодаря ви предварително за помощта Smile
Цитирай


Може би трябва да се свържеш с Нео, ако можеш те да ти отговорят на този въпрос  newsm78
Цитирай


Ами това е малко трудно,тъй като нямам никаква информация за фирмата-адрес,телефони..Гугъл също не ми предоставя такава информация,Техномаркет още по-малко...Видях,че някои от момичетата тук се е снабдили с дехидратора и затова моля за информация -за пластмасата,за фирмата,кой каквото може да ми каже ще ми е от полза.Благодаря ви Smile
Цитирай


В гаранционната карта няма ли посочени сервиз, представител, нещо?
Цитирай


Аз имам Нео, все още неизползвано. В книжката няма спецификация, по уреда също. На кутията има триъгълниче от стрелки с надпис PAP, а вътре в него - 20. Търсих в нета информация, но не намерих, затова ще те помоля ако си наясно да разясни. Дано съм полезна!
Ето и снимка
« Последна редакция: Четв., 13 Юни 2013, 13:06 от ~♥◦Зайка◦♥~ »
Цитирай


Благодаря ви за включването  Smile
А на теб Зайка и за усилието задето си и снимала Smile
За съжаление  обозначенията се касаят единствено за опаковката-триъгълник с надпис pap20 означава че е изработена от рециклиран картон,p.r.c.-People's Republic of China - Народна Република Китай...Аз все се надявах,че ще има някакво обозначение по самата пластмаса на уреда-отстрани,вътре,отдолу.. Sad по принцип почти всичко пластмасово,което по някакъв начин влиза в контакт с храната има..
Все пак има някакъв телефон за връзка с фирмата вносител,и макар че не се надявам на някакъв компетентен отговор от тяхна страна,аз все пак ще им се обадя.
Отново много благодаря за информацията Smileопределено ми помогна в решението,защото и липсата на информация пак е информация т.е. щом няма никакво обозначение по уреда няма да рискувам.
Ако науча нещо от фирмата вносител ще пиша.
Лека вечер на всички Smile
Цитирай


Може ли консултация... Smile
Черешите до какъв вид трябва да се изсушат? Не мога да засека колко часа ги суших, понеже беше на няколко пъти. Някои са станали като твърди сбръчкулчета  Mr. Green Някои са по меки, лепкави...
Дали по време на съхранение ще си изравнят влажността или ще имам проблеми?  Rolling Eyes
Цитирай


Ако са доста влажни, ще започнат да мухлясват.
Или ги доизсуши съвсем, или трябва да ги съхраняваш в камерата.
Цитирай


Ами те и сухите и твърди лепкат, а тези са мекички и са примерно като сините ми сливи(те не лепкат, де), които добре си се съхраняваха еластични.
Цитирай


И аз правя запис по темата защото ме интересува живо и веднага питам тези, които са си купили уред за сушене на плодове и зеленчуци NEO доволни ли са от него? В смисъл добре ли си върши работата (изсушава ли като хората), и читав ли е (чувал съм доста негативни отзиви за тази марка)?
Цитирай


На мен ми върши чудесна работа.Суша плодове, ядки, семена, крекери, правя бургери, бисквитки...
Цитирай


Щом върши работа най-вероятно ще го взема и аз, макар че сега като гледам в сайта на Техномаркет излиза една по-скъпа машинка, която изглежда по-внушително  Laughing http://www.technomarket.bg/products/09061817/zelmer-36z011 . Ама дали е нещо повече от другата, или само изглежда,  кой знае  newsm78 ?!?
Цитирай


Недостатъците на по-скъпата, поне според мен:
1.разстоянието между тавичките е по-малко, т.е., по-ниски са.Аз в моя трудно събирам половинки кайсии, например, а в този би било още по-трудно.
2.не виждам настройка на температурата, а само две положения.NEO  има настройка на градусите, от 35 до 75 градуса и можеш да избираш на какви градуси да сушиш/"готвиш".
Предимството на ZELMER  е , че тавичките нямат дупка в средата, т.е. по-лесно е да се направи пица, крекери....
Цитирай


Недостатъците на по-скъпата, поне според мен:
1.разстоянието между тавичките е по-малко, т.е., по-ниски са.Аз в моя трудно събирам половинки кайсии, например, а в този би било още по-трудно.
2.не виждам настройка на температурата, а само две положения.NEO  има настройка на градусите, от 35 до 75 градуса и можеш да избираш на какви градуси да сушиш/"готвиш".
Предимството на ZELMER  е , че тавичките нямат дупка в средата, т.е. по-лесно е да се направи пица, крекери....


Да разбирам, че цяла синя слива трудно ще влезе, тъй ли?  newsm78 Иначе като се има предвид и цената (което на днешно време не е никак маловажно) и аз клоня повече към NEO-то! Peace
Цитирай


Да, цяла синя слива не се събира.Освен ако са по-дребни....
Аз ги режа наполовина.И без това махам костилките.

Цитирай


Да, цяла синя слива не се събира.Освен ако са по-дребни....
Аз ги режа наполовина.И без това махам костилките.


Ами явно и аз ще трябва да ги режа  Very Happy. Мерси за инфото!  newsm10
Цитирай


Момичета, а някой има ли точно този уред, за да сподели впечатления:



Пише, че е австрийски, но доколко е успешен?...

Още един вариант на същата фирма, при това в промоция.
« Последна редакция: Вт., 18 Юни 2013, 14:10 от Вела »
Цитирай


Един мой приятел си направи сушилня за плодове и зеленчуци и ползва слънцето:
Представете си форма на хладилник Мраз - от едно време! Това е размера на сушилнята.
4 бр. тънки винкелчета по ъглите на хладилника (но хладилника все едно че е калъп) горните краища са заварени с винкелов квадрат. Същото е и от долната страна, но не до земята а на една педя по нагоре. Заварил е от двете страни през 20 см. винкелчета така че да може да се плъзгат по тях квадратни рамки отдолу замрежени с метална ситна мрежа. Сушилнята е затворена от трите страни с мрежа против мухи. Четвъртата страна е рамка от винкел (тънък) с пантички т.е. това е вратата на сушилнята през която се вкарват рамките с плодовете или зеленчуците. Стоят си на слънце, вятърът си минава през страничните мрежи и плодовете си съхнат. Мухите гледат отстрани и се ядосват... Това е! Който може да майстори ще си я направи...
Цитирай


Е, ако е само за сушене на плодове става.
Но аз в моята правя и бургери, и бисквитки , крекери, "пържени" тиквички, карфиол, гъби, суша ядки, семена............не виждам как подобни ще станат на слънце.
Цитирай


Такааааа, и аз в темата-вече съм горд притежател на подобен уред- "Елит". Купих го от мит.бг и с доставката ми излезе към 50-ина лева. Втора доза тиквички суша / ще правя зеленчукова подправка/ и кайсии/ тях пък в мюсли ще ги слагам/. Ще пробвам с каквото се сетя, да видим какво ще се получи. Имам питане обаче, как съхранявате сушените неща newsm78 Аз ги сложих в сухи кутии, но не знам дали във фризера няма да е по-добре.
Цитирай


Desito, как успяваш да изсушиш правилно различните видове храни без уредът да е терморегулируем? Аз от доста време издирвам уред на подобна цена, като естествено съм се насочил  към Неото на ТМ, от което все още няма в наличност за жалост... Някой случайно да продава неговото, ако разбира се е работещо Smile
Цитирай


akpeev , засега само кайсии, тиквички, лук и малко чесън съм сушила/ последните само за проба, но станаха/. И аз чаках НЕО-то, но черешите и вишните ги изтървах от чакане, същото щеше да стане и с кайсиите, а и въобще не се знае кога ще има.
Та за сушенето да ти кажа-всичко суших едновременно. Проверявах дали са готови, а като се наложи и разместих тавичките- тези, които искат още ги преместих най-долу. Peace
Цитирай


Здравейте, ползвам дехидрататор- Тарингтон хаус, купен от Метро. Миналото лято го спуках от работа. Сега само му се каня за кайсиите. Но това, което се суши трябва да е с възможно най- ниска влажност. Иначе основно суших домати, че много ги обичам. Суших гъби - стават като чипс, нарязани с бьорнер ренде. Важно е продукта да е нарязан на еднакво дебели парченца. Пробвах моркови, керевиз - главата, джинджифил, а гроздето за стафиди става превъзходно, но избирайте по-ситно, че много време отнема за сушенето. Ако искате да съхранявате  в кутии сушете до пълна дехидратация. После топвате за малко във вода и става за ядене. Иначе по-мекички в хладилника. Сушените плодове в търговската мрежа са мекички, но са обработени с консерванти, а това си го знаете. Тази година ще изсуша повече чушки за пипер, че става много добре. Като има нещо ново пак ще пиша.
Цитирай


m a y a, много благодаря за съветите. Може и снимков материал да качиш-как трябва да изглеждат сушените неща, че на мен тази година ще ми е първа и не знам дали това е правилно-т.е. дали достатъчно са изсъхнали. Може и на лични Peace
Цитирай


Аз смятам да изчакам за дехидратор с терморегулатор. Всички плодове/зеленчуци да ги суша при едни и същи условия ми се струва неправилно и трудно за ориентиране кога са готови и кога - не. От Техномаркет обещават в най-скоро време да заредят всички магазини с Нео-то....дано хвана въобще някои от летните плодове и зеленчуци Very Happy
Цитирай


Ползвах моя уред едва наскоро за първи път. За проба суших едни домати.... и ги направих на чипс  Blush Моля ви за ориентири как да позная че са добре изсушени без да ги пресушавам.
Цитирай


Доматите, ако ще ги мариновате веднага, трябва като натиснете парченцето да е мекичко, но без да пуска вода. Най- добър сорт е рома - те са си за консервиране. По-месести са и не толкова водни.
Onna-bugeisha, ако си купила други домати, които са по-водни, като им се изпари водата стават вярно като чипс. Но винаги може да ги накиснеш в малко вода. Аз моите домати, които са силно дехидратирани, ако ще ги мариновам в зехтин и подправки слагам и малко вода в маринатата. А ако ги готвя с ориз например те си омекват по време на готвенето. За пица пак ги накисвам в малко вода.
Имат по-наситен вкус и ги обожавам  м-м-м-приядоха ми се.
Цитирай


Благодаря,  m a y a. Ще направя втори опит тези дни. Дано се справя по-добре
Цитирай


Аз имам Sedona. Досега съм правила с него преди всичко сушено телешко (beef jerky) и кейл чипс. Приготвяла съм няколко пъти плодова "кожа" (fruit leather), "кожа" с кисело мляко (yogurt leather) и чипс от сладки картофи.

Хубавото на този дехидратор е, че има много точен термостат и е в състояние да поддържа температура, при която въпреки дехидратацията плодовете и зеленчуците запазват полезните вещества, типични за суровото състояние на продукта.

В дехидратора могат да се правят сурови палачинки, блатове за сурови торти и пици, покълнал хляб, крекери, гранола барс и пр.
Цитирай


Фейче, то това си е цяла печка, пък и цената си я бива. Ние сме си по по-ефтинджьос стоки. А защо сушиш телешко, за пастърма ли? Иначе да суша продукти, които ги има целогодишно не си струва. Другите неща са ми непознати и доста странни. Май си някъде в Америката, та затова...Покълнал хляб, плодова кожа, гранола барс newsm78??
Сега съм заредила с кайсии, череши с костилки и череши без костилки -всичко за проба. Като станат пак ще пиша, но бая часове ще са.
Цитирай


Мая, телешкото джърки е различно от пастърмата. Тя е едно цяло, голямо парче месо, което е било осолено, пресовано и изсушено. Джъркито е телешко, което е било нарязано на ивици, мариновано и след това сушено.

Правя джърки (веднъж пробвах и с пилешко), защото е вкусно, засища и е прекрасен източник на животински протеин. Освен това е много удобно за носене (на работа, на екскурзия, за изпът).

Плодовата "кожа" са всъщност плодове, които са пасирани, разстлани на тънък слой и изсушени. Лесна е за съхранение и за консумация. Много е вкусна и е практична за деца, които носят в училище храна за обяд. Кайсиите са чудесни за целта.

Чипсът от кейл е изключително полезен. Кейлът е зеленчук, подобен на зелето и е една от най-ценените храни за суровоедите, вегетата и веганите. Нямам съмнение, че ще добие популярност и в БГ.

Гранола барс са комбинация от ядки, семена и сушени плодове. Ако се купят от магазина, гранола барс са тъпкани със захар. Аз си ги правя без допълнителни подсладители. Много е вкусно и дава на организма фибри, полезни мазнини и микроелементи в естествената им форма.
« Последна редакция: Съб., 13 Юли 2013, 18:41 от Фея Кръстница »
Цитирай


Фея Кръстница, моля те за подробни указания как се прави джърки  Praynig Ако има разлики между това от телешко и от пилешко моля да ми ги отбележиш.
Ако прецениш - прати ми ги на лични
Цитирай


Фея, заинтересова ме.Джъркито не, но как правиш плодовите кожи? Моя уред е тавички на дупки и няма как да разстела плодова каша. Гранола барс също е интересно и ако дадеш някаква примерна комбинация, може да го направя. newsm10
Прочетох за кейла - много интересно растение съдържащо разнообразни полезни вещества. Може да се отглежда лесно и у нас.
Намерих -от две години се отглежда и в България в частни градини. Ето http://organica-dobrostan.blogspot.com/2013/02/blog-post.html
« Последна редакция: Съб., 13 Юли 2013, 22:09 от m a y a »
Цитирай


Момичета, да вземем и рецепти ли да пускаме Crazy Че всичко звучи толкова вкусно chef
Аз отскоро имам дехидрататор, успоешно изсуших пресен лук и ягоди (които детето изяде вместо чипс), сега ще правя кайсии, сливи и пъпеш.
Искам и домати да сложа, но чакам бабините розови домати  Love Виждам че тук препоръчвате рома, но те не са ми толкова вкусни  Rolling Eyes
Фея, аз пък съм с молба да обясниш как се правят гранола барс  Hug
Мая, а стафиди как направи? От специален сорт грозде ли?
Страхотни сте, момичета и много полезни  Hug
Цитирай


Мая, а стафиди как направи? От специален сорт грозде ли?
От грозде без семки.
Кайлис, важно е да поясняваме какво сушим. А доматите трябва да са по-месести, не воднисти. Хубаво, че ще са от бабините - значи са еко. То май въобще е хубаво от собствено производство, но не всеки го има.
Цитирай


Фея Кръстница, моля те за подробни указания как се прави джърки  Praynig Ако има разлики между това от телешко и от пилешко моля да ми ги отбележиш.
Джърки може да се прави от телешко, птиче, дивечово или рибено месо.

Птичето и дивечовото месо трябва да премине през високо температурна обработка, преди да се суши, защото има риск съответно от салмонела или от трихинелоза. При телешкото този риск не съществува, затова то е по-подходящо за сушене.

Моля предварително да извините незнанието ми за наименованията на видовете меса. Ще приложа илюстрация, която да ви помогне да се ориентирате.

Подходящите меса за джърки са най-вече от бута и от гърба: loin (без кост), sirloin, rib eye (колкото се може по-крехко), inside or top round, eye of the round, bottom round.

Идеята е месото да бъде крехко. Може да има по малко вътрешно мускулна мазнина, но тази от повърхността на месото, както и жилите, трябва да се махнат.

Скрит текст :

За да можете да нарежете месото на тънки ивици (ок 5-6 мм), оставете го да се стегне във фризера. След това го сложете в топла марина за няколко часа в зависимост колко интензивен искате да е вкуса.

За марина са подходящи следните сосове: соев, терияки, барбекю, чили, сладко-кисел, Уорсестършайър, табаско и течен пушек. Също така кетчуп, горчица, зехтин, шери, вино, уиски, бренди, бира, лимонов сок. Подходящи подправки са чесън, босилек, розмарин, мащерка, майоран, копър, риган, джинджифил, къри, пипер (от зърна или чушки).

Моята любима рецепта е следната:
1 кг. месо
2/3 чч сос Уорсестършайър
2/3 чч соев сос
1 сл мед (за да не изсъхне месото твърде много)
2 чл смлян черен пипер
2 чл лук на прах
1 чл течен пушек
1 чл едър червен пипер

Местото се оставя да престои 3-6 часа в марината и се суши 8-12 часа при 63-65оС
Цитирай


Много ти благодаря! Записвам си рецептата и в най-скоро време ще го пробвам.
Моя уред е без термостат обаче. Дано да се получи въпреки това
Цитирай


Фея, заинтересова ме.Джъркито не, но как правиш плодовите кожи? Моя уред е тавички на дупки и няма как да разстела плодова каша.
Плодовата кожа се прави от пюрирани плодове. Ето списък с най-подходящите за целта:

Ябълки   Отлични
Кайсии   Отлични
Авокадо   Не се препоръчва
Банани   Добри
Ягоди и къпини     Отлични
Боровинки   Само в комбинация
Череши/вишни   Отлични
Цитруси   Само в комбинация
Цитрусови кори    Само в комбинация
Грозде   Средно до добро
Гуава   Само в комбинация
Пъпеши   Не се препоръчва
Нектарини    Отлични
Праскови    Отлични
Круши    Отлични
Ананаси   Отлични
Сини сливи   Добри

Плодът се пюрира и разстила. Ако основата на дехидратора е с дупки, може да изсушите "кожата" във фурна, ако тя е в състояние да поддържа достатъчно ниска температура (50-55оС). Подреждате тавите на поне 10 см една от друга по височината на фурната и поне на 15 см от реотаните. Оставяте вратата на фурната открехната 10-20 см и слагате вентилатор наблизо, за да има циркулация на въздуха. Тавите трябва да се въртят и да им се сменят местата на всеки 2 часа. Дехидратацията във фурна отнема около 10 часа.

Ето един линк да видите домашно приготвяне на плодова "кожа" с дехидратор http://www.twopeasandtheirpod.com/homemade-fruit-leather/
Цитирай


Фейче, благодаря ти - много интересно е. Ще пробвам във фурната. Моята е с вентилатор, та да включвам ли и друг отвън. Вратата открехната - о, ще се направи. Дано ми хареса. От черешите май ще се откажа - много са сочни и искат дълго сушене. И утре още като ги досуша ще видим...
Чао до другото включване
Цитирай


Фейче, благодаря ти - много интересно е. Ще пробвам във фурната. Моята е с вентилатор, та да включвам ли и друг отвън. Вратата открехната - о, ще се направи. Дано ми хареса. От черешите май ще се откажа - много са сочни и искат дълго сушене. И утре още като ги досуша ще видим...
Не, няма нужда от друг вентилатор, щом вече имаш вграден.

Гранола барс правя от ядки, семена и сушени плодове. Ядките и някои семена, ако са сурови, обикновено изискват накисване (без макадамия), за да станат ензимите по-лесно усвоими.

Орехи, фъстъци, лешник, шишаркови семки - по 8 часа
Бадеми, тиквени и слънчогледови семки - за през нощта
Кашу - 3-6 часа

Последните гранола барс, които направих съдържат само сурови ядки, семена и плодове: бадеми, шишаркови и слънчогледови семки, овес, конопено семе, елда, стафиди, сушени сливи, пюрирани банани и 2 чл суров мед.

Ето два от любимите ми сайтове (на английски са), откъдето можете да черпите много идеи за това как да използвате дехидратора си: http://www.rawmazing.com и http://www.therawtarian.com/
Цитирай


На моя дехидратор тавичките също са на дупки и доскоро по-течните неща ги сушах на хартия за печене.Сега използвам силиконова подложка.
Цитирай


Вижте какво намерих-интересно,ще взема да пробвам да го измайсторя и аз.http://xenos-bushcraft.com/blog/2010/06/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0 … 0%BE%D0%B4%D1%80/
Цитирай


Здравейте момичета,
записвам се и аз в темата, защото ми се ще да си купя дехидратор. Изчетох няколко страници от темата/не успях цялата/ и до колкото разбрах това са дефицитни уреди и общо взето имам само два избора - Нео и Зелмер.
Цитирай


Галина, здравей и тук!

***

Да ви кажа, че съм заредила дехидратора с тиквички за сурови тиквени "fries", а в същото време мариновам патладжани за патладжанови "fries". Тиквени те ще са готови утре сутрин и ще докладвам.
Цитирай


Любопитна тема, нямам идея за какво го ползвате тоя "дехидратор", та се връщам да ви прочета.  bouquet
Цитирай


Да ви кажа, че съм заредила дехидратора с тиквички за сурови тиквени "fries", а в същото време мариновам патладжани за патладжанови "fries". Тиквени те ще са готови утре сутрин и ще докладвам.

Фея, това нещо подобно на чипс ли трябва да се получи? Ще чакам да споделиш за резултата  Hug
Цитирай


Ето какво съм правила аз в дехидрахора, поне сниманото, де....   Smile

http://hihonas.blogspot.com/search/label/%D0%94%D0%95%D0%A5%D0%9 … D0%A2%D0%9E%D0%A0

има и тиквички

Цитирай


Здравейте момичета,
записвам се и аз в темата, защото ми се ще да си купя дехидратор. Изчетох няколко страници от темата/не успях цялата/ и до колкото разбрах това са дефицитни уреди и общо взето имам само два избора - Нео и Зелмер.

Ако не държиш на терморегулатора - в началото на месеца в Технополис /мисля 90 лв./ и Метро /60 лв./ гледах сушилни, но без терморегулатор. Освен това и тавичките /скарите/ им бяха много плитки. Двата уреда изглеждаха като дизайн еднакви.

В нета намерих уред за който пише, че има опция за регулиране на температурата, но тъй като никой тук не сподели мнение за него се въздържах да го поръчам.

Момичета, а някой има ли точно този уред, за да сподели впечатления:



Пише, че е австрийски, но доколко е успешен?...

....

Защото и той май няма терморегулатор - ето тук може да се види като снимката се увеличи. И цената е по-ниска от първата.



« Последна редакция: Четв., 18 Юли 2013, 12:03 от Вела »
Цитирай


Между другото тая марка First Austria е много читава. Имам такъв тостер и вече си работи 15г. без никакви проблеми. Майка ми има такава микровълнова, която също работи вече над 17г.
Като ида в големия град и ще поразгледам от близо какво се предлага, че аз съм малко - око да види, ръка до пипне:)))
Цитирай


Какво ще кажете за този дехидратор http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00DRGC08Y/ref=ox_sc_act_titl … id=A1AFJESMA8SCN6

В процес на търсене съм и се връщам да чета темата.

Открих и интересен блог с напътствия и рецепти http://www.ehow.com/how_7678816_instructions-magic-chef-food-dehydrator.html
« Последна редакция: Четв., 18 Юли 2013, 19:48 от paola2 »
Цитирай


Открих и интересен блог с напътствия и рецепти http://www.ehow.com/how_7678816_instructions-magic-chef-food-dehydrator.html
Това не е блог, Паола. Това е уебсайт, в който можеш да откриеш инструкции и идеи в разлчни области.

***

Тиквените "фрайс" са готови. Трябваше да ги нарежа по-дебело. Сега са много вкусни, но много тънки. Приличат на накъсана прежда.

Все още чакам патладжанените.
Цитирай


Какво ще кажете за този дехидратор http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00DRGC08Y/ref=ox_sc_act_titl … id=A1AFJESMA8SCN6

В процес на търсене съм и се връщам да чета темата.
Прилича на NEO-то, и тавичките са такива, и терморегулатор има....
Моят е NEO, върши работа.    Peace
Цитирай


Какво ще кажете за този дехидратор http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00DRGC08Y/ref=ox_sc_act_titl … id=A1AFJESMA8SCN6

В процес на търсене съм и се връщам да чета темата.
Прилича на NEO-то, и тавичките са такива, и терморегулатор има....
Моят е NEO, върши работа.    Peace
И моят е Нео, нямам проблеми.
Катарин, би ли споделила каква е тази хранителна мая, която използваш в рецептите си bouquet
Цитирай


Катарин, би ли споделила каква е тази хранителна мая, която използваш в рецептите си bouquet

Ето такава.
http://www.kukuriak.com/nutritional-yeast/

Моята е в друга опаковка, но съдържанието е едно и също.

Пп:намерих моята...
http://www.zelenbio.com/product/2075/hranitelna-maya.html
Цитирай


Какво точно е тиквен фрайс-обработват ли се тиквичките предваритело newsm78 Embarassed
Цитирай


Десито, никаква обработка не се изисква. Само измиваш 2 средно големи тиквички, нарязваш ги на "клечки", слагаш една чаена лъжичка зехтин, щипка-две сол, малко пипер и слагаш в дехидратора. През първия час температурата трябва да е 60оС, а през следващите 20 - 45оС.
Цитирай


Много сте полезни, благодаря!
Цитирай


Чипс от тиквички и червено цвекло (от уикенда)



Кейл чипс (от днес) и телешко джърки (от вчера)

Цитирай


Ох, Фея, всичко изглежда превъзходно chef
Аз пробвах от твоите тиквени фрайс и за себе си извадих 2 извода - следващият път трябва да се нареждат по-дебело и по-възможност да слагам по-малко подправки...Определено ще ги правя пак Hug
Цитирай


извинявайте за въпроса, но джъркито как се яде. като пастърма се реже на слайсчета ли... много тънко ми изглежда, за да е така..? иначе вече имам и аз дехидратор и много бих искала да пробвам рецептите и за месо.
Цитирай


извинявайте за въпроса, но джъркито как се яде. като пастърма се реже на слайсчета ли... много тънко ми изглежда, за да е така..? иначе вече имам и аз дехидратор и много бих искала да пробвам рецептите и за месо.
Направо си отхапваш от джъркито, Майла. То е предварително нарязано на тънки ленти. Тези на снимката са широки ок. 2,5 см, дълги ок. 15 см и дебели ок. 0,2 см.

Телешкото или дивечово джърки е типично северно американско сушено месо. Изключително е практично за дълги преходи, защото е леко, засищащо и великолепен източник на чист протеин.
Цитирай


Момичета, сложихедни кайсии да се сушат, обаче дали не мога и моркови да сложа върху тях, в отделна тарелка newsm78 Имам доста, а не ми се чака да приключа с плодовете...И да попитам - вие кайсиите накакви градуси ги сушите?
Цитирай


Можеш спокойно да сушиш кайсии и моркови, Кайлис.

Аз дехидратирам плодове и зеленчуци на 145 F (63 С) през първия час, след което намалявам до 115 F (46 С), за да запазя непроменени полезните вещества, типични за суровия продукт. Само месо суша на 145 F (63 С) през цялото време.
Цитирай


Фея, благодаря ти  Hug
Цитирай


FYI Техномаркет от днес имат Нео в наличност.
Цитирай


Какъв е смисъла плодовете и зеленчузите да се сушат при повече от 45-47 С, като всички полезни витамини и ензимите се губят? Нали само сушене при до 47С ги запазваше?
Цитирай


Здравейте на всички!Следя темата отдавна и най-накрая си поръчах и аз този дехидратор на Нео.Мога ли да помоля,тези които го имат да споделят дали са доволни и дали става за направа на крекери,че ми се иска най-вече с тях да експериментирам.Също така си мисля дали в него могат да се изсушат накиснати преди това ядки?Нямам търпение да ми го доставят  Very Happy
Цитирай


Какъв е смисъла плодовете и зеленчузите да се сушат при повече от 45-47 С, като всички полезни витамини и ензимите се губят? Нали само сушене при до 47С ги запазваше?
Ако имаш предвид това, че през първия час суша при 63 С, това не трябва да те притеснява. За тези 60 мин температурата в продукта не успява да надвиши 46 С. Следователно плодът или зеленчукът остават сурови.

Десинка, би трябвало да можеш да ползваш всеки дехидратор за сушене на накиснати ядки. Можеш да сушиш и покълнали семена (пшеница, камут, спелт и пр), след което да ги смелиш на прясно брашно непосредствено преди употреба.
Цитирай


Здравейте на всички!Следя темата отдавна и най-накрая си поръчах и аз този дехидратор на Нео.Мога ли да помоля,тези които го имат да споделят дали са доволни и дали става за направа на крекери,че ми се иска най-вече с тях да експериментирам.Също така си мисля дали в него могат да се изсушат накиснати преди това ядки?Нямам търпение да ми го доставят  Very Happy
Да, стават крекери, аз само там правя .В блога ми има няколко рецепти за крекери в дехидратора.
Също суша и накиснати ядки и семена-кашу, бадеми, лешници, тиквени и слънчогледови-без тях просто не става салатата   Laughing   .......
Цитирай


Фея Кръстница, благодаря за отговора! bouquet

А, някой сушил ли е пъпеш? Много ми харесват тези сушените екзотични плодове, които се продават по магазините.
Цитирай


И на мен и е интересно как става пъпешът newsm78 И още нещо - купих дребно грозде без семки, дали не мога да го направя на стафиди в сушилника - ако да - как се процедира, мисля че ципата ще пречи при сушенето Rolling Eyes
Цитирай


Аз съм сушила сини сливи, не мисля, че гроздето ще е проблем.
Цитирай


И на мен и е интересно как става пъпешът newsm78 И още нещо - купих дребно грозде без семки, дали не мога да го направя на стафиди в сушилника - ако да - как се процедира, мисля че ципата ще пречи при сушенето Rolling Eyes
Не пречи.Стават си съвсем нормални стафиди.    Peace   но се сушат дълго, имам спомен, че миналото лято ми отне около три дни.
Цитирай


Фея и Katarin X. мерси за отговорите!Katarin X. твоя блог ми е сред фаворитите,много ме окуражи,че мога да очаквам чудеса от това нещо.Дано някой ден и аз направя като твоите или поне да се доближа.Кой знае и колко са вкусни Smile А да попитам ако суша на 90-100градуса,т.е.на макс,знам че ще загубя ензимите,и че няма да се водят сурови,но вероятно ще става доста по-бързо.Иначе искам и кокос да пробвам най-вече.А и задължително ли е да са на хартия крекерите,възможно ли е да се наредат направо на тавичките?  Wink
Цитирай


На мен ми е по-удобно върху хартия, заради дупките в тавичките.Тестото ми е леко влажно, нанасям го с лъжичка и го разстилам до желаната дебелина на крекера.А и така си спестявам миенето на тавичките всеки път.   Laughing
Сега съм си изрязала удобни подложки от силиконова такава.
А ядките ги суша направо в тавичките.Като им мине времето за накисване, ги изплаквам добре в цедка и ги оставям в нея около 1/2 час, да се отцедят добре.И ги мятам в тавичките....
Да, на висока температура става по-бързо.Но аз не суша нищо на повече от 45.
Цитирай


Добре,ами ядките за колко часа ги сушиш?За всички ли е еднакво?Иначе тези тиквички в блога ти изглеждат невероятно вкусни,сигурно са страшно хрупкави Smile Ами уреда шуми ли много,че мисля да го държа на терасата,а пък тя е в стаята,която спя,да не вземе да ме сложат да спя на черджето  Laughing
Цитирай


Кашу, бадеми и лешници суша едновременно.Не знам колко точно, опитвам ги и като ми харесат на хрупкавост, ги вадя.Може би едно денонощие най-много.
Дехидратора издава шум, все пак е апаратура, но не е силен.
Не трябва да е изложен на слънце обаче.
Цитирай


Katarin X. пак мерси!  Hug То терасата е остъклена  Wink
Цитирай


Е, не съм влизала десет дни във форума и видях, че вече има наличност от Нео. Аз обаче не успях да го дочакам /изтървах кайсиите в очакване/ и миналата седмица купихме Зелмер.

Някой беше писал по-напред, че от около 10 кг. пресни сливи се получават 3 кг. сушени.
Изсуших сини сливи - от 2,700 кг. пресен плод с костилките излязоха 590 г. сушени без костилки. Според мен се получиха много добре. В момента имам у дома купени сини сливи без костилки и сравних вкуса. Сякаш купените са малко по-сухи. Сега се суши втора партида сливи, а после искам да пробвам с праскови.

Имам обаче няколко въпроса и се надявам да получа отговор в темата.

Прасковите да ги беля ли, че сякаш ми се вижда дебела обвивката и на какви парчета е най-удачно да ги нарежа? Сливите ги правих на половинки, но половин праскова..... не ми изглежда удачно. Чудя се на кръгчета или на резени е по-добрия вариант.

И втория въпрос - мога ли да наредя парчетата така, че леко да се застъпват, когато са сурови? Те после като поизсъхнат ще се раздалечат едно от друго. Питам това, защото ми се иска да сложа по-голямо количество наведнъж. На Зелмер скаричките са по-високи и позволяват това. /Другите уреди, които гледах бяха с много малка височина на скаричките./ Сливите ги суших 28 часа, а получих 590 г. готов продукт. Затова ми се иска да получа по-висока производителност.
« Последна редакция: Ср., 31 Юли 2013, 13:41 от Вела »
Цитирай


Може да се застъпват парчетата, Вела, но за предпочитане откъм тънката страна (ако има такава).  Ако не и ако са залепнали едно за друго, отдели и размести парчетата някъде на 1/2 от сушилния цикъл, за да може дехидратацията да е равномерна.
Цитирай