Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • DE
 • Мнения: 6 787
Момичета,
интересува ме някой наясно ли е - какво е в момента положението с третата година от майчинството. По времето когато аз раждах имахме право на 2 години платено майчинство и третата година неплатено майчинство, което се зачита за трудов стаж и работното място на майката се пази (за работещи осигурени маjки става въпрос). А сега според новия закон- има ли заварено положение или не? Ще мога ли да си ползвам тази трета година и при какви условия?
МНого благодаря на всички отговорили.

П.П. Моля да ме извините ако това е било обсъждано вече, но не намерих нищо с търсачката.

# 1
 • София/Калифорния/Сан Диего
 • Мнения: 437
Не съм много сигурна, но мисля че сега майката има право на 6 месеца неплатена отпуска и бащата също има право на 6 месеца. Поне така съм чувала, но не съм го проверила. Бащата има право да ти прехвърли тази отпуска, а и мисля че можеше да се възползваш от нея и по-късно когато детето е по-голямо. Най-добре е да попиташ в счетоводството на фирмата, в която работиш, предполагам че ще знаят.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 2 649
Третата година, неплатеното майчинство е заменено с :

Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст
Чл. 167а. (Нов, ДВ, бр. 52 от 2004 г.)
(1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. (2) В случаите по чл. 167, ал. 2 настойникът има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца. С негово съгласие отпуск в размер до 12 месеца или остатъкът от неизползвания отпуск до този размер може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(3) Когато след навършване на 2-годишна възраст на детето починат и двамата родители и те не са ползвали отпуск по ал. 1, настойникът има право на такъв отпуск в размер 12 месеца, а когато родителите са ползвали част от отпуска - на остатъка от неизползвания отпуск до този размер. Със съгласието на настойника този отпуск може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.
(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
(Sunglasses Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.
(9) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 - 8 се уреждат с наредба на Министерския съвет.

# 3
 • Сунгурларийе
 • Мнения: 431
А признава ли се за ОСИГУРИТЕЛЕН стаж, т. е. кой ще те осигурява през това време

# 4
 • Няма такава държава!
 • Мнения: 1 057
Не съм сигурна на 100%, но по мои спомени се признава за осигурителен стаж, като през това време работодателят внася само неговата част от соц. и здр. осигуровки върху 1 минимална заплата - сумата е символична.

# 5
 • Magrathea
 • Мнения: 2 771
Мишенце, мисля, че може да си го ползваш, но май наистина имаше нещо от рода, че ти имаш право на 6 месеца и бащата има право на 6 месеца, които обаче може да ти ги прехвърли.
А вие да не се връщате в Бг?

# 6
 • DE
 • Мнения: 6 787
Ще ти отговоря на лични  Wink

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
От 12.09. т.г.съм 3-та година майчинство. Имам право на 1год., това го каза счетоводителката, като осигуровките се плащат от социала, а работодателя плаща само %-та здравни. Доколкото разбрах ми се води за трудов стаж.

# 8
 • DE
 • Мнения: 6 787
От 12.09. т.г.съм 3-та година майчинство. Имам право на 1год., това го каза счетоводителката, като осигуровките се плащат от социала, а работодателя плаща само %-та здравни. Доколкото разбрах ми се води за трудов стаж.

Наистина ли? Това ще рече че при теб важи завареното положение, тоест си по стария закон.
А когато поиска да ползваш тази третата година поиска ли специално разрешение от шефа, някакви молби писа ли ? Изобщо какви са формалностите?

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт