Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 окт. 2005, 22:36 ч.

Птичия грип

 • 652
 • 5
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 910
Понеже в няколко теми виждам, че става въпрос за страх или съмнение дали да се яде пилешко:

BBC съобщават, че консумирането на пилешко не е опасно.

Контакта със заразени ЖИВИ птици е опасен.

Цитат
Q: Can I continue to eat chicken?

Yes. Experts say avian flu is not a food-borne virus, so eating chicken is safe.

Professor Hugh Pennington of Aberdeen University told BBC News: "The virus is carried in the chicken's gut.

"A person would have to dry out the chicken meat and would have to sniff the carcass to be at any risk. But even then, it would be very hard to become infected."


ето ви и линка...на английски


# 1
 • Русе
 • Мнения: 5 578
Аз ще помоля някой по-запознат с английския да преведе няколко изречения, че аз не можах.  Blush

# 2
 • Мнения: 1 910
Вергилия, двете най-важни изречения за готварски форум са на български.  Wink

# 3
 • Русе
 • Мнения: 5 578
Абе с две думи да хапваме пилешко, а?  kyllmg

 newsm57    eat

# 4
 • София, Бели Брези
 • Мнения: 3 861
 newsm10

# 5
 • София
 • Мнения: 750
Ето по-подробна информация:

Какво трябва да знаем за птичия грип. Какви мерки да вземем, за да се предпазим от зараза

13.10.05 10:08
Източник: News.dir.bg
Министерството на здравеопазването пусна информация за птичия грип и за предпазните мерки, които всеки трябва да вземе - в частния стопански двор, в заведенията за хранене и в домакинствата.

Основна информация:
1. Птичият грипен вирус А (Н5N1) причинява инфекция, която засяга най-често дивите птици, но може да се разпространи и сред домашните птици, напр. кокошки, патици и др., а засега в редки случаи – да предизвика заболяване и при хора, имали контакт с птици.
2. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си и те интензивно се разпространяват сред възприемчивите здрави птици.
3. Източник на зараза за човека са птиците – домашни (кокошки, патици) и диви (главно водоплаващи – патици и гъски). Патиците могат да бъдат източник на инфекция, дори и когато са напълно здрави.
4. Инфекцията с вирус А (Н5N1) при хора може да причини тежко заболяване и смърт. Засега все още няма ваксина за предпазване на хората от този вирус.
5. Хората се заразяват при:
• директен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса). Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти, напр. свързани с грижи за домашни птици;
• при контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности;
• при контакт със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.
6. Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко при директно попадане на пръски, съдържащи вирус върху лигавиците или при вдишване на вирусен аерозол. Понеже има данни, макар и ограничени за заразяване след консумиране на сурова патешка кръв се счита, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично.
7. Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца, защото птичите грипни вируси загиват при термичната обработка на храната.

Предпазни мерки преди пътуване в региони, в които има взрив от А(Н5N1) грип при птиците и/или случаи на заболявания при хора:

1. Преди да се предприеме пътуване е необходимо да се потърси информация относно разпространението на птичия грип А (Н5N1) в местата, които ще бъдат посетени.
2. Да се информира личния лекар за предстоящото пътуване. Да се направи имунизация с противогрипната ваксина, препоръчана за настоящия грипен сезон (най-добре 1 месец преди пътуването), за да се избегне евентуална кръстосана инфекция с човешки и птичи грипен вирус.
3. Независимо че рискът от заразяване с птичи грип практически е много малък, да се обсъди с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести необходимостта от осигуряване на антивирусен препарат (в случай, че липсва информация относно резистентността на циркулиращия щам грипен вирус), който може да бъде използван профилактично или с лечебна цел.
4. Наред с медикаментите, които заминаващият използва обикновено, е необходимо да се вземе и термометър, евентуално и дезинфектант за ръце.
5. Необходимо е предварително да се осигури информация къде и по какъв начин може да бъде получена медицинска помощ на мястото, за където се заминава.
6. Да се избягват пътувания при заболяване.


Предпазни мерки по време на пътуване в региони, в които има взрив от А (Н5N1) грип при птиците и/или случаи на заболявания при хора:

1. Да се избягват директни контакти с живи и видимо здрави, както и с болни или умрели домашни и диви птици. Да се избягват места като птицеферми, птичи пазари и други такива, където живеят и се отглеждат или съхраняват птици. Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции.
2. Във връзка с вероятно много широко разпространеното носителство на грипния вирус А (Н5N1) сред дивите водоплаващи птици в засегнатите региони да се избягват всякакви контакти с тях, включително ловуването им.
3. Както при всички инфекциозни заболявания, основна предпазна мярка е спазване на обичайната хигиена и най-вече често миене на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди, както и използване на тоалетни кърпички и дезинфектанти за ръце, когато ръцете не са видимо замърсени.
4. Да не се ядат сурови продукти от птичи произход. При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход, включително и яйцата трябва да бъдат много добре обработени термично, което гарантира унищожаване на вируса на птичия грип.
5. След обработка на сурово птиче месо, ръцете, използваните съдове и повърхности трябва да се измиват веднага със сапун и вода.
6. Самонаблюдение за поява на симптомите, типични за заболяването при човек – респираторни или инфекция на очите (повишена температура, силно неразположение, кашлица, затруднено дишане, хрема и/или конюнктивит) в рамките на 7 дни след евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни птици или с повърхности, които може да са били замърсени от болни и умрели птици).
7. Да се търси медицинска помощ при поява на описаните симптоми и да се информира лекаря за характера на симптомите и за възможността да се касае за заразяване с птичи грип във връзка с пребиваването в заразена зона до 10 дни преди началото на заболяването.
8. Домашна изолация: болният да остане вкъщи поне 1 ден след оздравяването си (спадането на температурата) и да избягва контакти с други хора, освен в случаите, когато се докаже, че не се касае за грип А.
9. За предпазване на близките контактни лица болните трябва да спазват добра хигиена на ръцете. По възможност да използват марлена маска, а при кашлица да закриват устата си с ръка, както и да използват еднократни носни кърпи, които могат да се изгарят.
10. Прилагане на антивирусни препарати: при заболяване; профилактично - в случай на продължителен директен контакт с птици за цялото време на контакта; профилактично - в продължение на 10 дни след еднократен директен контакт с болни птици или замърсени от тях повърхности.


Предпазни мерки след завръщане в България от пътуване в региони, в които има взрив от А (Н5N1) грип при птиците и/или случаи на заболявания при хора:

1. Самонаблюдение за поява на симптомите, типични за заболяването при човек – респираторни или инфекция на очите (повишена температура, силно неразположение, кашлица, хрема, затруднено дишане и/или конюнктивит) в рамките на 10 дни след завръщането и евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни птици или с повърхности, които може да са били замърсени от болни и умрели птици).
2. При възникване на заболяване с температура, кашлица, затруднено дишане или при каквото и да е друго заболяване в този 10-дневен период, консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е задължителна. Лекарят трябва да бъде информиран за симптомите, за местата, които са посетени, за директен контакт с птици или с болни и съмнително болни от птичи грип лица.
3. Заболелите с предполагаема диагноза птичи грип трябва да бъдат изследвани лабораторно за потвърждаване на диагнозата.
4. При завръщането в България от страна/област, засегната от А (Н5N1) грип не трябва да се носят живи птици и сурови храни от птичи произход.


Предпазни мерки при продължително пребиваване в региони, в които има взрив от А (Н5N1) грип при птиците и/или случаи на заболявания при хора:

1. Да се избягват всякакви контакти с домашни и диви птици (кокошки, патици, гъски, гълъби, пъдпъдъци). Да се избягват места, където е възможно да има заразени с А (Н5N1) грип птици, например промишлени птицеферми или малки домашни стопанства, а също така и пазари за живи птици.
2. Във връзка с вероятно много широко разпространеното носителство на грипния вирус А (Н5N1) сред дивите водоплаващи птици в засегнатите региони да се избягват всякакви контакти с тях, включително ловуването им.
3. Да не се консумира сурово или полусурово птиче месо, или продукти от птичи произход, включително и ястия, съдържащи необработена термично кръв.
4. Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце.
5. Когато се приготвя храна, трябва да се спазват определени хигиенни изисквания:
- Суровото месо трябва да се съхранява отделно от сготвените и всички други храни. Да не се използват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото месо и другите храни (сготвени или такива, които се консумират сурови);
- Да не се пипа нито сурова, нито готвена храна, преди да се измият ръцете;
- Да не се поставя сготвеното месо в същия съд, в който е било преди термичната обработка;
- Всички продукти от птичи произход трябва да бъдат добре обработени термично (висока температура, за достатъчно продължително време). Да не се консумират сурови и рохки яйца;
- Яйцата да се измиват със сапун и вода непосредствено преди приготвянето им, след което внимателно да се измият и ръцете;
- Да не се използват сурови или недоварени яйца при приготвяне на ястия, които не подлежат на термична обработка;
- След пипане/приготвяне на сурово птиче месо и яйца ръцете, съдовете и повърхностите да се измиват със сапун и вода.
6. Ако има основания да се предполага заразяване с птичи грип, трябва да се вземат следните предпазни мерки:
- Наблюдение на здравното състояние в продължение на 10 дни;
- В случай на заболяване с висока температура, кашлица, затруднено дишане, конюнктивит и/или други симптоми по време на този 10-дневен период е необходимо да се потърси лекарска помощ. Лекарят трябва да се информира за тези симптоми и за директния контакт с птици;
- Да не се пътува при наличие на заболяване и всички контакти с други хора да бъдат максимално ограничени, за да не се разпространява инфекцията.
 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт