Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Добрич,сега Ямбол

Мнения: 1 071
А знае ли някой как се прави торта Добуш?
Цитирай

Monaco di Baviera

Мнения: 545
Торта Добуш

За блатовете:
    7 жълтъка   
    200 гр захар
    щипка сол
    1 пакетче   ванилиева захар   
    2 ч. л. лимонов сок
    1/8 л. хладка вода   
    7 белтъка
    50 гр   пудра захар   
    кората на половин лимон
    200 гр брашно
    Мазнина за формата.[/list:u]
За шоколадовия крем:
    200 гр захар   
    гореща вода
    275 гр масло   
    щипка сол
    50 гр какао
    1 ч. л. ром   
    ½ пакетче  ванилиева захар   
    30 гр какао за поръсване   
    [/list:u]
За глазурата:
    250 гр захар
    сокът на половин лимон
    [/list:u]
За украса:
    12 шоколадови бонбона[/list:u]
Блатове
Жълтъците се разбиват, прибавят се последователно захарта, лимоновия сок, солта и водата.
Белтъците се бият докато станат на сняг, към тях се прибавя пресятата  пудра захар, лимоновата кора.
Белтъците и жълтъците се смесват внимателно. Прибавя се пресятото брашно и се бърка с телта за разбиване.
От тестото се пекат 8-9 тънки блата (2-3 мм) по 10-12 мин на 200 °. Формата е с диаметър 26 см.

Крем
Захарта се залива с гореща вода(вода се слага толкова колкото да покрие захарта в подходящият съд), кипва се и се оставя да изстине.
Маслото и солта, какаото се разбиват добре, постепенно се прибавя сиропа, като се бърка продължително време. Накрая се слагат рома и ванилиевата захар.

1 блат се оставя на страна, останалите се намазват равномерно с по-голямата част от крема и се поставят един върху друг.
С остатъка от крема се намазва тортата отстрани, и се поръсва с какаото(само отстрани). Оставя се за 1 час в хладилника.

Глазурата
Останалата захар се кармелизира с лимоновия сок и с карамела се намазва останалия блат. Разрязва се на 12 парчета, които след като карамела е изстинал, се нареждат върху тортата като се повдигат от единия външен край  с пралини.
Цитирай

Добрич,сега Ямбол

Мнения: 1 071
Извинявай за тъпия въпрос,но какво е пралини?
Цитирай

Monaco di Baviera

Мнения: 545
извинявай за българонемския ми  Embarassed
коригирах го в рецептата Very Happy  Very Happy  Very Happy
Цитирай

Варна

Мнения: 3 827
Това е вариантът на торта Добуш, който приготвям:

 Блатове:
 4 яйца
 1 ч.ч. олио
 1 1/2 ч.ч. захар
 1 амонячна сода угасена в малко кисело мляко
 1 кг брашно
 От горните продукти се замесва меко тесто. Разделя се на 4 топки и се разточват 4 блата с диаметър 22 см. Пекат се в намаслена и поръсена с брашно тава.
 Крем:
 1 1/2 л. прясно мляко
 6 яйца
 10-11 препълнени с.л. брашно
 1 1/2 ч.ч. захар
 12 с.л. пудра захар
 1 с.л. ром
 1 прах ванилия
 Разделят се белтъците от жълтъците. Жълтъците се разбиват с брашното, половината захар и част от млякото, както е студено.
Останалото мляко с останалата захар се слага да заври и се прибавят жълтъците. Вари се до сгъстяване. Сваля се от огъня и когато малко изстине се прибавят разбитите на сняг белтъци с пудратна захар. Бърка се внимателно и по малко, като се внимава да не се пресекат белтъците.
 Добавят се рома и праха ванилия.
 С общо една ч.ч. прясно мляко се полива всеки от блатовете и се маже с горещия крем.
 Готовата тора украсяваш по желание със счукани орехи, шоколадови пръчици и др.
 Най-добре да престои поне една нощ преди да се яде.
 Бон Апети.
Цитирай

Добрич,сега Ямбол

Мнения: 1 071
Благодаря и на двете!
Като я направя ще ви кажа какво се е получило Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.