«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

ƒом

ƒом

13 920 членове ¬ключете се
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора

—офи€

ћнени€: 291
Дълго мислех как да озаглавя темата, за да става ясно за какво иде реч.
С две думи. Края на миналата година станахме горди собственици на новопостроено жилище. Подадохме необходимата декларация и платихме данък за 1 месец. Тази година дойде на мъжа ми писмо за данъка. Вчера отивам аз в общината да го плащам и ми казват, че същиата сума дължа и аз. Разбираемо, но сумата става вече двойна и съмнително голяма  newsm78. При положение, че родителите ми плащат много по-малък данък от нашата 1/2, за почти същото жилище  newsm78 Питам къде да попитам .... на гише 2. Отивам на гише 2. Питам г-жата, тя цъка на клавиатурата, гледа ... така е - това е р-ра на данъка. Питам къде другаде да питам... в стая 21. Отивам там и един г-н ми обяснява, че единственото ни жилище, не се води основно жилище и за това, не може да ползваме данъчно облекчение от 50%. Това защото адресната ни регистрация не била на адреса  newsm78 Но аз още не живея там - ремонтираме.... Чудя се, това възможно ли е?
За пореден път се обеждавам, че живеем в най-абсурдната държава!
От сутринта чета закони и никъде не прочетох, че трябвада имам адресна регистрация по лична карта на адреса, за да може единственото ни жилище да се счита за основно.
Но намерих това. http://www.parliament.bg/bills/39/154-01-6.pdf
Незнам колко е в сила, но е в моя полза!
Искам да Ви питам някой сблъскал ли се е с подобен абсурд? Преборил ли се е със своеволията на наглите служители в общините и заслужава ли си да се боря и аз?
Пише ли в някой закон, че адресната ми регистрация, трябва да е на адреса, за да може единственото ни жилище да се счита за основно, при положение, че още не живея там и т.н.?
« ѕоследна редакци€: ср, 28 апр 2010, 13:28 от geryger »
÷итирай

Ќесебър

ћнени€: 178
http://lex.bg/laws/ldoc/2134174720
÷итирай

—офи€

ћнени€: 604
 ≈то нормите от «ћƒ“, отнас€щи се за ваши€ случай:

„л. 12. (1)  огато върху облагаем недвижим имот правото на собственост или ограниченото вещно право е притежание на н€колко лица, те дължат данък съответно на частите си.

„л. 13. ƒанъкът се заплаща независимо дали недвижимите имоти се използват или не.

„л. 19. (1) ƒанъкът се определ€ върху данъчната оценка на недвижимите имоти по чл. 10, ал. 1 към 1 €нуари на годината, за ко€то се дължи.

л. 20. (»зм. - ƒ¬, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ƒ¬, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) ƒанъчната оценка на недвижимите имоти на гражданите се определ€ от служител на общинската администраци€ по норми съгласно приложение є 2 в зависимост от вида на имота, местонахождението, площта, конструкци€та и овехт€ването и се съобщава на данъчно задължените лица.

„л. 25. (1) «а имот, който е основно жилище, данъкът се дължи с 50 на сто намаление.
(2) (»зм. - ƒ¬, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) «а имот, който е основно жилище на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, данъкът се дължи със 75 на сто намаление.
„л. 27. Ћицата пред€в€ват правото си на освобождаване от данък или за ползване на данъчно облекчение чрез данъчна деклараци€, ко€то подават в срока по чл. 14, ал. 1.

І 1. ѕо смисъла на този закон:
1. (изм. - ƒ¬, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г.) "ѕредпри€ти€" са лицата по смисъла на «акона за счетоводството.
2. "ќсновно жилище" е имотът, който служи за задовол€ване на жилищните нужди на гражданина и членовете на неговото семейство през преобладаващата част от годината.
3. "—емейство" са съпрузите, както и ненавършилите пълнолетие техни деца, които не са в брак.


ѕредполагам разликата в дължими€т данък от вас и от родителите ви идва от местонахождени€та на жилищата и от годината на постро€ването им. ¬ —офи€ по отношение на данъчната оценка има гол€мо значение в кой район се намира жилището.

ѕо отношение на основното жилище - вижте чл. 27 - необходимо е да подадете деклараци€, за да се ползвате от облекчението.
÷итирай


ћнени€: 450
–одителите ми имаха този проблем. ѕродадоха единственото си жилище и купиха друго - също единствено. ѕодадоха си деклараци€ в общината.  Ѕ€ха и в процес на см€на на лични карти и посто€нен адрес , и въпреки това за ц€ла 1 година плащаха пълен данък. јз и те не можахме да се преборим с общината, независимо, че н€мат друго жилище, независимо, и че посто€нни€ им адрес беше променен на новото жилище. «а служителите от общината беше много трудно да оправ€т нещата- той бил вече начислен, как да стане връщане, едни чуденки. ќтказахме се да се борим
÷итирай


ћнени€: 0
Ѕлагодар€ за темата и споделени€ опит. ўе накарам майка да побьрза сьс см€ната на посто€нни€ адрес, за да ползва полагащото и се 75% даньчно облекчение. ѕри€тен ден на всички!
÷итирай


ћнени€: 23
Ќа мен ми се случи същото 5 години плащам висок данък ,мислех че зависи от м€стото на блока и етажа.Ќо разпитах съседи и се оказа ,че разликатани е гол€ма,ќтидох в общината и се оказа че когато сме попълвали деклараци€та след закупуването сме поспчили адрес по лична карта които е различен/то тр€бва н€кои да ти каже от служителите но..../сега без да ми е сменена регистраци€та попълних нова деклараци€ и го пиша като основен имот.≈ разликата вече е гол€ма 30 лева.пари за минали години не връщат ,на занапред е друго.Ќе плащаи тази годишни€ преди да оправиш нещата.» не отбел€зваи нови дограми,изолации и др. вод€т ги лукс и данъка е повече.ѕредстав€те ли си нестига че аз бро€ сумати пори ,а тр€бва да плащам на държавата за това и то вс€ка година.ѕ–ќ—“ќ “–яЅ¬ј ƒј ѕќѕјƒЌ≈Ў Ќј —Ћ”∆»“≈Ћ  ќ»“ќ »« ј ƒј —» —¬Џ–Ў» –јЅќ“ј“ј.ћалко трудно но ”—ѕ≈’
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 701
»стината е, че данъка се определ€ от това, което сме попълнили в деклараци€та. ўом си собственик на едно жилище не непременно означава, че живееш там. “ака че, просто тр€бва да се подаде молба да се направи корекци€ на адреса в имотната деклараци€.
«а минал период също могат да се прав€т корекции, но тр€бва да се представ€т документи, с които се показва, че този собственик си е жив€л в имота, но е сгрешил при попълването на деклараци€та.

...ѕ–ќ—“ќ “–яЅ¬ј ƒј ѕќѕјƒЌ≈Ў Ќј —Ћ”∆»“≈Ћ  ќ»“ќ »« ј ƒј —» —¬Џ–Ў» –јЅќ“ј“ј.ћалко трудно но ”—ѕ≈’

 огато има подадена молба за корекци€ въпроса вече не опира до желание на служител€, защото това им е задължение - или да направ€т корекци€та, или да върнат писмен отговор защо това не може да стане.
÷итирай


ћнени€: 450
јми моите родители си б€ха посочили, че новото им жилище е основно /което им е и единствено/, но личните карти с нови€ посто€нен адрес все още не б€ха готови към момента на подаване на деклараци€та /забавиха се с 11 дни/. ј деклараци€та € подадоха за да спаз€т 2-месечни€ срок. » въпреки това от общината им начислиха висок данък, независимо, че отидохме и подадохме и нова деклараци€ и не, и не. ќтговорът им беше да заведем дело в адм. съд и ....ќправиха нещата следващата година.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 66
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:StknLqaJmLI … ct=clnk&gl=bg
÷итирай

—офи€

ћнени€: 291
Всичко по горно съм прочела.
Ходих вчера два пъти до общината.
Отидох при служителката, която е приела декларацията ма мъжа ми. Защото той твърди, че е посочил основно жилище! Тя ми обясни, че е възножно така да е посочил, но щом л.к. не отговаря на адреса на жилището, тя го е накарала да го промени. Т.е. накарала го е да си декларира по-високия данък, но е забравила да му го поясни това разбира се. Можело да стане и с жълт лист за веременна регистрация, но това никой също не го казва. Като я попитах защо не е пояснила детаилите, ми обясни, че декември било лудница и може да е пропуснала. Но не пропусна да ни поправи декларацията в наш ущърб. Имали инструкции от централата щом адреса не отговаря да се начислява пълният данък за единствено жилище!
Аз разбира се се подковах със закона и по-горния линк. Макар да не съм сигурна, че е в сила. Донес и вода от 10 кладенеца, че това е несправедливо и т.н. Казах да ми каже къде да ида да се боря с/у тази несправедливост и тя склони, да си напиша нова декларация с новите адреси, и поправи размера на данъка. Е разбирасе това което бях надплатила остана за до година. Но свалих 100лв. и спах спокойно  Very Happy
Успех на всички
Служителката излезе свестна чак не е за вярване  35
÷итирай


ћнени€: 1
јз също преди около 5 месеца декларирах единственото ни жилище (в което и живеем във ¬арна). ѕосто€нните ни адреси не са във ¬арна (тук имаме само адресна регистраци€ и то от последната квартира). ƒо скоро н€махме и административен адрес на жилището, което обаче не пречи след като е декларирано, да се дължат данъци.
» независимо, че наши€ данък сгради и смет ми се вижда сравнително висок 255лв общо, според служителите, които питах (питах на н€колко места) сме посочили че е единствено жилище.
“.е не би тр€бвало да си регистриран на този адрес, за да се води единствено. ¬ крайна сметка ако имаш едно жилище, но не живееш в него по н€какви причини (довършителни работи,ремонт или т.н), това значи ли че то не ти е единствено? јбсурди! ÷ар€ дава, пъдар€ не дава!
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 418
ћи те в  расно село като ги питахме преди година как да декларираме основно жилище, ни казаха че н€ма начин и че н€ма 50% намаление.

’убаво, отиваме да подаваме пак деклараци€ за покупка на имот, същата като предишната, нали?» единствената разлика ще е в адреса по лична карта?
Ќе се ли упоменава н€къде че е основно жилището?
÷итирай

¬арна

ћнени€: 26
явно в различните общини работ€т различно.
¬ъпреки, че посто€нни€т ми адрес е другаде, в деклараци€та след покупката на имота, съм го посочил като единствено и основно жилище и ползвам намалението.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 3 729
ћ€стото, където тр€бва да отбележите основното жилище е “аблица 4 в д€сната си част.
¬ —офи€ са се изтарикатили да изискват лична карта и ако адреса не съвпада, да те помол€т учтиво да си смените адреса по лична карта и да запов€дате да си подадете коригираща деклараци€ за основно жилище.
¬ закона не е указано, че основно жилище съвпада с посто€нен адрес.“ърсете си правата.

» все пак не забрав€йте, че намалението за основно жилище се отнас€ само за данък сгради без таска смет.
« ѕоследна редакци€: вт, 04 май 2010, 10:55 от мими.ива »
÷итирай


ћнени€: 1
50% за основно жилище не ми се струва никак малко.  ѕоне при нас след ползването му (тъй като е об€вено в ƒеклараци€та) данък сгради става 143лв, което значи, че ако жилището ни не е основно и об€вено за такова, би следвало само данък сгради да е 286лв, като добавим и 113 лв такса смет, данъка става 399лв, което определено си е направо плашещо, на фона на сегашните 255, които пак ми струват множко, при условие, че до коопераци€та ни води черен път, т.е н€ма изградена улична мрежа.
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора