Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 окт. 2005, 10:08 ч.

Не искат да играят с мен

 • 831
 • 14
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 7 140
Какво да отговоря на това и какъв савет да дам? Съзнавам, че е нещо, с което детето трябва да се справи само, но ми е жал Sad.
До сега Цвети не се е оплаквала, че не е желана в игрите и дори е била със самочувствието, че тя е една от най-търсените и обичани. Около нея винаги е имало деца - не защото е интересна или лидер, а по-скоро защото е неконфликтна, "води се лесно" и не е обидчива. Когато е на ново място сравнително трудно установява контакт с другите, тъй като не е от инициативните, но направи ли го - няма проблеми. От месец е в нова градина, където много и харесва. В първите дни се оплакваше, че децата не искали да играят с нея, но това беше нормално - все пак те се познават  отдавна, а тя е новата. После явно намери приятели - основно говореше за едно момченце и едно момиченце. От два дни обаче е много тъжна - именно те не я искали, гонили я, бягали от нея. Другите също. Причина според нея няма. Сигурно преувеличава - не вярвам съвсем никой да не играе с нея, но ми е жал и се чудя какво да й кажа... В тяхната група са предимно момченца и само 4 -5 момиченца, което допълнително усложнява нещата, т.к. тя /понеже е от по-кротките и страхливите/ предпочита да играе с момичета.
Вашите деца имат ли такива моменти - когато се чулстват нежелани и самотни и как ги успокоявате?

# 1
 • София
 • Мнения: 2 700
Моята  дъщеря беше абсолютно същата като характер. Когато изпадаше в криза я разпитвах на какво играят другите деца и й давах идеи какви игри да предложи тя, така че да привлече вниманието и да си играе с другите. Децата обикновено си носях нещо лично в градината - измислете някаква играчка, която да занесе, за да привлече вниманието. После като се заиграят всичко ще се оправи от самосебе си.

# 2
 • София
 • Мнения: 7 140
И аз това й предложих - да вземе интересна играчка, но отговорът й беше, че ще й я вземат и тя пак ще седи "сама и тъжна". Може би трябва наистина да помисля за някоя интересна игра, с която трябва да заинтригува другите деца.

# 3
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
Нямала съм аз такива проблеми с щерката. Дори напротив - отива до някое дете и му казва: аз се казвам ..., а ти? То евентуално отговаря нещо( което в повечето случаи е неразбрано и незапомнено от дъщеря ми) и започват 2-те луда игра. Даже ако е сама на пясъчника ме е карала да ходим там, дето има поне още  дете.

Лекси - освен и тя да приложи този метод на запознаване и така постепенно едно след друго ще я опознаят децата и ще си станат дружинка.
НО ако ти е свитичка ще е трудно. Познавам майки на свити деца. Много трудно детето се приобщава към останалите и търси контакт със себеподобните.

Цвети, ти ще се справиш  Peace. Стискам палци  Simple Smile

# 4
 • София
 • Мнения: 7 140
Шани, поне по нейните думи, тя отива при децата и ги пита дали искат да играят, а те казват не или направо бягат. Предполагам, че им е интересно да наблюдават реакцията й - как се нацупва и отива в някой ъгъл. Опитвам се да я насоча към други приятелчета, ама момиченцата са кът... Все пак съм почти сигурна, че е нещо временно и ще се справи Grinning

# 5
 • ново
 • Мнения: 1 534
И мойта дъщеря е такъв характер - свита,притеснителна, много сговорчива. Има си няколко приятелки, с които са заедно още от яслата и играе основно с тях. Но също има дни, в които я взимам разочарована, че точно нейните приятелки са я обидили и не искали да играят с нея. Забелязала съм, че това се случва винаги, когато е отишла с нова дреха, играчка или прическа например, но това трае най-много ден - два, после всичко се оправя. Явно и при децата има някаква завист, различно настроение и т.н.
Може би Цвети като е нова, още не са свикнали с нея, но и това ще стане. Децата имат някаква привързаност към своите приятели и е въпрос на време да свикнат и с нея.  bouquet

# 6
 • В офиса
 • Мнения: 2 294
Аз бих й обяснила истината, че дечицата понякога обичат да се правят на интересни и искат да дразнят някого. Но това не е защото не харесват другия, или защото са лоши и невъзпитани, а защото още не са порасли достатъчно и има много да учат.
Разкажи й, че даже и на възрастните им е трудно на ново място (тук вмъкваш някаква история, за това как са те оценили, когато са разбрали, колко много си разбираш от работата, например, или когато си изслушала колежката и си й дала добър съвет).
Изброй й всичките й приятели, колко са много и колко я обичат. Кажи й че е готина, умна и добра и няма начин децата да не го разберат и нещата да не дойдат на местата си.

Тук си мисля и че ще е хубаво на първо време да я подготвиш да поиграе малко театро като защитна реакция.
Вариант 1 (принципът на Том Сойер): Взема готина играчка, или книжка, но не за да им я даде, а за да си играе пред тях. Учиш я да не им отказва агресивно и нахално, а просто да казва: Сега аз ще си поиграя малко и след малко ще ти я дам. Веднага ще им стане любопитно и ще търсят начин да й се 'подмажат'.
Вариант 2: Като се изхилят и побягнат, да им викне - ако се мислите за много интересни, не сте, скучни сте. Или по-добре - дреме ми на шапкатаааа. Нещо с което да ги изненада, хем да не очакват такава реакция, хем да е странен израз, който да им привлече вниманието. А после да продължи да си играе все едно нищо не е станало.

Със сигурност е временно, ще има много игрови ситуации, в които да се сприятелят. Просто от тук нататък децата започват да стават гадни към новаците.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 140
Весела, аз доста се старая с външния й вид - "юрдисвам" й на акъла, дрехите й да са предимно розови, ако времето позволява да е с рокля или пола, а прическа с разни шарени ластичета и шноли правя почти всяка сутрин. Не съм се замисляля, че това може да има и негативи, но може би си права   bouquet
Тинкър, много са ти добри съветите и ако и днес се оплаква и прилича на многострадалната Геновева Laughing ще я подготвя за варианти 1 и 2  bouquet

# 8
 • Мнения: 1 412
Лекси, бих ти предложила да поговориш с госпожата на Цвети - може би в определена ситуация твоето дете е изпъкнало с нещо пред другите и те му "отмъщават" за това,че се е отличило. Може самата Цвети да не е обърнала внимание на момента или да не може да прецени, че с нещо е раздразнила "старите" в групата. Дано госпожата помогне и със сигурност е нещо временно и другата седмица ще играят отново заедно, дъщеря ти изглежда много лъчезарна и не си представям някой да страни от нея.

# 9
 • София
 • Мнения: 7 140
Мерси, Мечтице Grinning.
Госпожите хвалят Цвети и тя често се връща с награди - струва ми се дори, че е прекаленно старателна и изпълнителна. И същевременно някак съвсем по детски наивна и доверчива. Има наборчета, които дето се вика "ще я купят и продадат" без да се усети. Може точно с това да дразни или да е скучна и неатрактивна като другарче. Но все още не ми се иска да говоря с госпожата - трябва да се научи сама да се справя в тези ситуации. Ще изчакам до другата седмица преди да   helpuu

# 10
 • Мнения: 1 412
Лекси, според мен ти можеш да говориш с госпожата без Цвети да види това и поне да я помолиш да я наблюдава, да опита да я приобщи-в обща игра например. Според мен е много важно родител и педагог да имат връзка и да разменят информация за развитието на детето. А за мен моята дъщеря не би могла да се справи сама,защото за пръв път е в детски колектив-досега я гледаше баба й...затова и темата ти ме вълнува-може да стане актуална и за мен.

# 11
 • Мнения: 14 987
И аз мисля, че би трябвало да го споделиш с учителката. Ако е педагог на място, ще намери начин да реши проблема съвсем тактично.
Всичко това, съчетано с нещо атрактивно - играчка, нова дрешка или аксесоар към тоалета на дъщеря ти...
Също така много е важно да й обясниш, че не трябва да им се подмазва и да настоява да играят с нея! Не трябва да разбират колко много я засягат, когато не искат да играят с нея! Да го дава непукист!
Също й намекни, че може да се огледа за някое кротоко момченце, с което да си играе. Синът ми например много обичаше да играе с момичета(защото не се бият!) и момичетата обичаха да играят с него, защото не ги биеше! Joy

# 12
 • Мнения: 5 876
Тинкърбел ти е дала страхотни съвети.
Можеш да разиграеш театро и с куклите - две-три кукли отхвърлят приятелката си, обаче тя не им обръща внимание, заема се с нещо интересно и те идват сами при нея.
Вероятно им е интересно какво става, когато правят това, тоест правят го заради реакциите на Цвети. Ако тя не реагира по очаквания от тях начин, няма да има смисъл да продължават.

Огледай децата, като отиваш да я вземеш. Може би ще разбереш какво би ги привлякло.
Разпитай и госпожата, без да я молиш да се намесва. Просто за инфо.
Научи Цвети на разни забавни игри, които да може да предложи. Може би някакви по-универсални, да не са с кукли - така и момчетата ще искат да се включат. Поиграй вкъщи с нея на някакви по-момчешки игри, може да й стане интересно - на пирати например, на индианци, всичко свързано с топка, с физическа активност. Не й казвай обаче, че го правиш по този повод.
Може би ако смениш за известно време рокличките с дънкови гащеризончета, ако тя е по-жива и по-изобретателна в игрите, някои от момченцата ще се заиграят с нея.

# 13
 • Мнения: 1 250
Моята дъщеря също няма конкретна приятелка, често си играе сама, но това не е проблем за нея. Тя не е човек, който силно се нуждае от компания. Достатъчно самоуверена е за да мисли че светът се върти около нея, и няма смисъл тя да се върти около него. Е, аз не се опитвам да я разубеда. Има батко, така че знае също и че не е единственото злато на света, но си знае цената и не търси друг да и го напомня.

Обаче синът ми е точно като дъщеря ти. Но много се промени покрай сестра си. Започна да отстоява правата си, а това стана чак когато ние спряхме да ги отстояваме вместо него.

# 14
 • Букурещ
 • Мнения: 7 243
Лекси, това е временно положение, повярвай ми.
Аз имах същите опасения за Ади, виках си, те там се познават децата, и изведнъж Ади - нова, задавах си въпроси и аз, и в началото изобщо не знаеше имената на децата, и ето, че 40 дни по-късно (точно 40 дни откакто ходи на детска градина) познава всички добре, разказва ми кой какво направил.
Днес занесох по собствена инициатива играчки от вкъщи да останат в градината, за утре сме купили подарък за едно детенце (ще има рожден ден в градината)....а дойдоха и други нови деца....но децата са си деца, бързо свикват едни с други, няма страшно, а вие сте на Точното място Winkтака, че не се притеснявай Heart Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт