«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 50 отговора


ћнени€: 6 327
ƒали има н€кой компетентен, да направи сравнителна характеристика между тези €сти€?  ѕриликите са €сни, разликите ме вълнуват. –азлики в тестото, в пълнежа, в оформ€нето, в соса, с който се поднас€т и други разлики също, ако има, а ги пропускам.
» други любопитни нещица относно ти€ специалитети, бих прочела с удоволствие!  Smile

–авиоли



“ортелини



ѕелмени



¬ареники



ћантъ

÷итирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

ћнени€: 5 650
не съм специалист, но бих увеличила списъка с :

Gyōza - япони€



Jiaozi -  итай



Wan Tan -  итай



тези съм ги правила и ги харесваме  Crazy
пелмени и вареники съм купувала готови (пресни и замразени), мъжът ми хареса неговите с месо, моите със зеле и гъби не б€ха хубави  Whistling
÷итирай


ћнени€: 6 327
ƒа, да, знам за китайските  Peace Ќе се сещах конкретните имена, но за спецификата им още по- малко ми е известно. „акам раз€снени€ и рецепти  Smile
÷итирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

ћнени€: 5 650
ето ги моите Gyōza



тр€бва да преведа рецептите и ще ги пусна  Hug
аз харесвам Gyōza повече от Jiaozi ( мисл€, че също се казват dumplings), защото освен, че се задушават, отдолу са запържени и имат много при€тен вкус от запържването....

ще гледам днес утре да пусна рецептите Smile
÷итирай


ћнени€: 6 327
јс€лейн, ще се радвам на рецептите!
јз съм намислила да прав€ нещо, но тестото да е като за равиоли, пълнежа месо/кайма, формата още не съм решила  Thinking  , а соса май искам да е нещо средно като за мантъ, но пък със заквасена сметана, подобно на пелмените... Ќакра€ не знам как да го нарека  Laughing  —ъс сигурност ще се отчета със снимка и рецепта. ѕросто това ми е новата страст - точени и варени теста  Smile
÷итирай

ѕрез девет морета в десето

ћнени€: 1 909
«аписвам се да чета рецепти Smile

»нтересна тема, опитах се да намер€ малко информаци€ по въпроса, но освен че всички по вс€ка веро€тност имат общ китайски произход, не можах да си из€сн€ много разликите. явно всеки си ги е нагодил според местните природни дадености и вкусове.

÷итирай

Bulgaria-Italia

ћнени€: 189
ѕина ,много интересна тема  .ўе след€ и ще се включвам с удоволствие Hug

Ћюбими са ми равиоли с плънка от спанак , €йце,извара .—варени и гарнирани с разтопено масло и пармезан  Crazy

ѕравих домашна паста ,но нещо не ми се получи . „акам рецептичка от теб  Wink
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 310
’убава тема Peace

ўе се включа само с едни равиоли Wink
÷итирай

Plovdiv->Toronto

ћнени€: 1 361
ѕина, пак нова кулинарно-авантюристична тема, много та обичЏм да знаеш  Mr. Green!
ќбичаме ги тези нещица много в нашето семейство  Mr. Green.
–уските и италианските по не ни привличат или са ни поомръзнали, но азиатските и латиноамериканските варианти в момента са ни много любими. японските гиоци ги обичаме пържени, р€дко ги €дем но са много вкусни.  итайски€ вариант са уонтон - пак пържени хапки с различен пълнеж. Ќай-любими са ни дим-сум - китайските вкусотийки варени на пара :

≈втини са и ги достав€т и в къщи, така че р€дко прав€, но знам как  Mr. Green. Ќай-лесно става с готови опаковчици - замразени тестени кръгчета от китайски€ магазин. ѕълнежа може да е вс€какъв, най обичам кайма смес от скариди и свинско с малко зелен лук и бок чой наситно, също така малко белтък, нишесте, сол, пипер и капка сусамово олио. «авива се в кръгчето и се стиймва за 10 мин. ѕотап€ се в соев сос и се хапва. Ќай-красиви и апетитни са полу-прозрачните, пълнежа прозира много интересно. ќказа се че са правени само от нишесте Shocked. ћисл€ да € пробвам н€кога тази рецепта.

ƒим-сум
ћного е важно да са точно тези нишестета :
1 1/2ччаша пшенично нишесте
1/2 ччаша нишесте от тапиока
1/4 чл. сол
1 чч вр€ща вода
1 1/2 сл олио или твърд маргарин
—месват се нишестетата и солта, заливат се с водата и се размесват с вилица  хубаво да се намокри. ќформ€ се тесто и се остав€ да почине 15-20 мин завито с влажна кърпа. —лед това се измесва с мазнината върху леко набрашнена повърхност, докато стане сатенено и гладко. ѕрави се на цилиндъри се реже на топчета по 2 см диам. горе долу. –азточват се или най-лесно се притискат с намаслена преса до тънка кора, в центъра се слага лъжица пълнеж и се затвар€ на плисенца отгоре.
«а китайците това обикновено е закуска, приготв€на от жените, за добре представилите се предната вечер китайци   Wink.

Ќаскоро се запалихме и по латиноамерикански дивотии от този род - емпанадас, арепас, пупусас и т.н.
ƒълго време купувах емпанади от едно чилийско кафе преди да се реша да пробвам в къщи. —трахотни се получиха.

≈мпанадас
«а тестото :
3 чч брашно
1 €йце + един жълтък (белтъка е за намазване)
1 чл сол, 1 сл б€л оцет
1/2 ч студена вода, 3-4 сл маргарин / масло
¬ блендера се смесват брашното, солта и маслото докато стане на малки трохи. –азбива се €йцето, водата и оцета и се смесват, прави се гладко тесто без да се меси прекалено. —лага се в хладилника за поне един час. ќт това тесто стават 6 по-малки или 4 по-големки емпанади. –аздел€ се на парчета, останалите пак в хладилника. “р€бва да е студено за да не се разт€га и свива и да стане тънко като се разточи. ѕрав€т се кръгчета с чини€ или купичка и се пълн€т с пълнеж, затвар€т се, мажат се с белтък с малко вода и се пекат до хубаво зачерв€ване отгоре и отдолу.

Ќе ги пълнете толкова като мен, за да могат хубаво и красиво да се затвор€т. ћоите малко протекоха но не се отвориха.
ѕълнежа може да е много видове, аз най-обичам б€ло месо от печено пиле, позадушено с лук, доматен сос и червен пипер, може и малко люто. «атвар€ се с малко краставичка, маслина и варено €йце, защо- не знам, чилийска работа Laughing. —тава много добре и с телешко задушено, с лук и сини сливи и пак малко маслини. ћоже и просто парче кашкавал, пак е хубаво като е топло.
«адължително върв€т с чилийска салата - марули, домати, броколи, зелен лук и авокадо с лимон сол, зехтин и много пресен кориандър.

ўе добав€ нещо ако прав€ скоро, ще се радвам да пробвам и вашите рецепти  Peace!
« ѕоследна редакци€: сб, 01 май 2010, 05:54 от eli_c »
÷итирай

¬арна

ћнени€: 21
Tъй като не мога да мес€, а много обичам такива тест€нки използвам оризовата кора от китайското рулце.  ато € намокр€ и уви€ н€колко пъти става. —лед варене пържа . »ли корите за лазан€ на "—илва".
÷итирай


ћнени€: 6 327
Eха, много се радвам, че темата е потръгнала!  Smile

kasier , ето рецептата за домашната паста, аз колко € раздавах вече, но т€ не е за равиоли и тортелини, но мисл€ точно с това тесто да пробвам! ћного, много вкусно и лесно се получава на тал€теле и затова см€там, че задължително тр€бва да се приложи и за такива тестени работи с пълнеж.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg14698083#msg14698083

eli_c ,  Flutter  Laughing  Ѕравос за рецептите, виж как латиноамериканските не ги б€х чувала дори, освен емпан€дас, но не знаех как се прав€т. —ега да се чуд€ от къде по- напред да започвам!
«а китайските, аз мога да разпитам за подробности мо€та при€телка - китайка, макар, че едва ли ще каже нещо ново след √угъл...

ѕреди около 2 години правих мантъ, да взема да си го покажа



Ќе ми се получи много идеално. —оса е разкошен - кисело мл€ко със счукан чесън и препържено кр. масло с червен пипер; но тестото не ми се свари съвсем идеално. ћай тр€бваше още 1-2 минути, но ми беше за първи път. Ќе повторих, че се изгърбих, докато ги направ€ и после ме домърз€. Ќ€мах тънка точилка тогава, а с дебелата ми е трудно да точа на тънко и то гол€м лист. ћасата ми идва ниска, у нас, и затова винаги ме забол€ва гърба, когато прав€ нещо продължително по не€  Confused

ƒобав€м, че за мантъ-то, пълнежа беше запържена телешка кайма с подправки (обичайни). ј, за пелмените пълнежа се слага суров, нали? ј, за равиолите суров ли се слага, ако е кайма?
–азликите в тестото, макар и малки, според мен дават съществена разлика.
÷итирай

Czech Republic

ћнени€: 2 476
’ехе, тук според мен тр€бва да се включат и кнедлите, при които също тестото се вари. »ма ги и в солен и в сладък вариант.  Hug
÷итирай

»станбул

ћнени€: 49
ћай всеки народ си има такива варени тестени изкушени€,поне тук в “урци€ са многобройни видове мантъ=та,например в  айсери изискването за мантъ е ,че 40 бро€ мантъ  тр€бва да се съберат в една лъжица. #CrazyЌапример много е вкусно мантъто на черкезите ,които са се заселили около »змит =халуж= ,или мантъто на тюркмените=.—вар€ва се на парна бан€=има си специална тенджера.
ћайката на мой колега прави мантъ,обаче те го поливат със специален сос от утайката на сварено суроватъчно масло,вкусът е божествен и въобще не искаш да си мислиш за холестерол и триглицериди Mr. Green
÷итирай

ѕо-близо до звездите

ћнени€: 236
Ќие редовно си правим вкъщи пелмени, мантъ и вареники. јз обичам и трите, но любими - все пак - са ми варениките.  Peace
«абел€зала съм, че тези издели€ се харесват на почти всичките ни гости, защото не са много по-различни на вкус от българската кухн€.
¬арениките са с пълнеж (обикновено) от извара и захар. ¬кусът им, след кра€ на приготв€нето, прилича на макарони със захар, сирене и масло (заливат се с разтопено краве масло непосредствено преди сервиране).
ѕелмените се приготв€т с кайма, ситно нар€зан лук, чесън и черен пипер, като това се разрежда с топла вода, в ко€то предврително се слагат да се вар€т н€колко дафинови листа.
ћантъ прави свекърва ми; т€ има и специална тенджера с н€колко приставки към не€, върху които се ред€т вкусотиите, за да бъдат "сварени" на пара. “€ ги оформ€, като прави квадрати, в центъра на които постав€ плънката (обикновено е мл€но месо) и после събира върховете на квадрата в средата над плънката.
—ега, докато пиша, предвкусвам удоволствието на утрешни€ об€д от пелменки.  Hug

јко има желаещи да си направ€т вкъщи, ще постна рецептата за пелмени и за вареники.
 
÷итирай

каби_нета

ћнени€: 189
≈х , развалихте ми диетата Crossing Arms
ѕравила съм пелмени ,мантъ  и кнедли.
—ега ще пробвам тази вкусоти€:
http://www.youtube.com/watch?v=r8MBX-SXnmg&feature=fvw
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 50 отговора