Когато кърменето се римува с малчуган (част 2)

от Chantal Lavigne


Част 1

Има толкова много причини да се отбие едно дете, колкото хора съществуват, но дали това е наистина в интерес на детето?

Някои ще кажат, че отбиват за да направят детето по-самостоятелно, за да не е под полата на майка си. Ние знаем, че за да се постигне самостоятелност, трябва да са задоволени нуждите. Така се получава по-скоро обратния резултат: подтиквайки детето към самостоятелност, не спазвайки неговия ритъм, ние забавяме неговото развитие. Обикновено, децата в ученическа възраст, които са насилени да пораснат по-рано, са деца, които искат много внимание, имат проблеми с интеграцията или ще търсят безспир одобрение.

Децата, чието развитие е спазвано, са уверени в себе си деца, сигурни, креативни, способни на състрадание. Това правило за развитието е вярно в същата сила и относно захранването, научаването на хигиена, естественото отбиване, да си връзва връзките на обувките, да чете, пише, да кара кънки без зъбчета и т.н. Когато спазваме естествения ритъм на развитие на всяко едно от тези неща, научаването преминава плавно и рискът от провал се намалява. Когато усилието, което се изисква е в съответствие със способностите, резултатите са по-бързи, придобитите умения са трайни и детето развива вяра в себе си. Бихме ли имали идеята да изискваме от младежа на 18 години да се изнесе от вкъщи, ако не е готов, ако неговото тяло не е все още в състояние да контролира добре сфинктерите си.

И ако все пак, въпреки, че сме спазвали ритъма, детето изживява някаква трудност, разочарование, провал, то ще знае, че ние сме на лице да му помогнем. То ще бъде достатъчно уверено, за да се обърне за помощ. Понякога, когато правим няколко крачки назад, това е всичко, което ни трябва, за да направим после много крачки напред.

Връщането към работата е честа причина за ранното отбиване. Не е задължително майката да отбива детето, само защото се връща на работа; възможно е и е желателно да продължи с кърменето.

За детето, връщането на работа на майката е трудно. От друга страна, раздялата може да се преживее по-лесно и от майката и от детето, ако кърменето продължи. Често, майките изпитват много вина, когато се върнат на работа. Продължителното кърмене позволява, между другото, и на майката и на детето, да намерят отново моменти на интимност, да възвърнат силите си заедно. Предимствата за децата също са значителни, тъй като те получават антитела, с които да се борят срещу болестите, често срещани в яслите и детските градини. То взима времето, от което има нужда, за да се възползва от пълнотата на майчината любов.

Твърде бавното или твърде бързото покачване на теглото. Много са хората, които лесно обвинавят кърменето за наддаването. За едно дете, което се счита за лакомо, е по-уместно първо да проверим количеството и най-вече качеството на храната, която поглъща. За едно дете, което отказва да яде, успокойте се: най-малко то получава майчино мляко, или съвършен източник на храна специално за него. Съществуват много книги за храненето на децата; ще намерите в тях някои трикове, с които ще стимулирате децата да ядат. Един съществен факт за отбелязване: децата, които отказват храната, и по-специално някои храни, може би имат склонност към хранителна алергия или непоносимост. Доверете се на вашето дете, то обикновено знае какво е хубаво за него; при условие че няма в неговия обхват храни като чипсове, бонбони или сладки неща. За вашите малки удоволствия, изчакайте докато заспи детето, за да им се насладите изцяло.

Мъжът, с когото живеете, е член на семейството и съответно е човек, който желае за вас и за детето най-доброто. Когато той изяви съмнение относно продължителността на кърменето, майката трябва да отдели врeме да обясни ясно причините, които я мотивират да продължи. Естествено, всички физически и психологически предимства на кърменето са добри причини. Но, за да се убеди, че кърменето е ценно за вашето дете, помолете мъжа ви да наблюдава внимателно детето преди, по време и след кърмене. Обърнете му внимание как детето има щастлив, доволен, спокоен вид. Помолете го също да ви обясни защо той има колебания относно продължителното кърменето. Ако неговите причини са различни от традиционните, отделете си време, за да подготвите вашите аргументи. Когато разговаряте с вашия мъж бъдете спокойна и подготвена. Представете му предимствата по един рационален начин, сравнете вашата ситуация с тази на други общности и след това можете да изтъкнете емоционалния аспект. За мъжете, честотата на сексуалните отношения е често по-важна отколкото за жените. Продължителното кърмене може понякога да оказва влияние върху либидото на някои кърмещи майки, защото производството на пролактин възпира производството на естроген, което понякога може да има отражение върху намалено либидо. Прекратяването на кърменето обаче не довежда автоматично да увеличаване на либидото, защото много други фактори играят роля също (например увеличаване на домакинските задачи, нуждите на другите деца в семейството, липсата на сън и т.н.). Един честен разговор между вас двамата е необходим, за да намерите стратегии, които да отговорят на нуждите на всеки, а понякога апетитът идва с яденето...

Когато съмненията идват от други хора, като вашето семейство или приятели, замислете се дали си струва да отделяте време да обяснявате. Ако мислите, че те не са достатъчно отворени, за да разберат и приемат, тогава недейте да инвестирате време и избягвайте да кърмите в тяхно присъствие, или го правете дискретно. Ако мислите, че са достатъчно отворени да разберат, можете да постъпите както с мъжа ви. Вие трябва само да покажете, че продължителното кърмене е добре за детето. Дали сте пред мъжа ви или пред някой от семейството, винаги поемете дълбоко дъх преди да отговорите и се опитайте да застанете на тяхното място. Опитайте се да си представите вашата реакция, ако вие бяхте видели, преди няколко години, жена, която кърми мълчуган пред вас. А за онези, които дават аргументи от сорта: “Ти не си кърмена, а се справяш много добре”, бихте могли да отговорите: “Когато бях малка, нямаше столчета за кола, а се справях много добре”. Или още по-добре, любезно пратете ги да пасат трева, ако ви позволява сърцето! Ще трябва просто да се обърнете към други хора или организации, за да намерите подкрепата, от която имате нужда.


Преведе Dalala от  www.allaitement.ca