Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 807


Той е създаден преди около 80-90 г от един велик българин - Учителя Петър Дънов /пред когото се е прекланял дори великият Алберт Айнщайн/. От тогава са го правили хиляди хора /българи и чужденци/. Някои са издържали 10 дни, други-по-малко. Но това не е толкова важно. Не трябва да се фанатизираме. Важен е стремежът да обновим тялото си.
Отначало само от Бялото Братство, а през последните години и от хора извън него.
Има спомени за годините по време на Учителя и за Житния режим при него. Но, за жалост, инструкциите за режима са много общи. Затова и представянето му в сайтове и различни статии не е достатъчно, за да се разбере така , че да се направи по-лесно.
  
В основата на Житния режим е огромната жизнена енергия, която се крие в едно житно зърно, което е във фазата на покълване. Полезни за нашия организъм са и орехите/за мозъка,имат такава форма/и ябълките/за сърцето/. Освен свалянето на килограми, чрез Житния  режим можете да обновите организма си на клетъчно ниво.
Този режим е съобразен с фазите на Луната и с енергиите, които ''носят''отделните дни.Най-добре е да го започне в сряда или понеделник, след пълнолуние.

Но от огромно значение е и поведението на всеки, когато се захранва. Въпреки че резултатите могат да бъдат по-трайни,много често едно неправилно захранване почти ''ликвидира'' усилията, положени по време на режима.
Естествено, за някои този режим може да бъде неподходящ/ болни, с по-слаба воля.../
За разлика от други диети, той не е толкова труден. Дори има дни в които почти не ти се яде. Но всичко е много индивидуално.
Макар че понякога има и по-незадоволитени резултати ,за мен Житния режим е полезен.Дори и като изпитание на волята.
Затова си заслужава поне веднъж да го направите.Защото е български, изпитан е десетки години и защото някои го правят по няколко пъти в годината.


Режимът реално е 30 дни: десет дни подготовка /хранителна и психологическа/, 10 дни хранене с жито,орехи и ябълки и 10 дни захранване.


Преди да останете изцяло на жито е добре да си хапват повече плодове, постепенно да изключва сладкото и месото, да пие повече чайове и вода.Дори може да пробва малко накиснато жито заедно с другата храна. Няма да му навреди / Препоръчвам го на тези , които никога не са правили режима/. Естествено, трябва малко да се намали останалата храна. Опитайте се да си оправите и алкално-киселинния  баланс, за да нямате киселини по време на режима

Житото не се вари, а се залива с топла  вода, за да омекне /поне осем часа в термос/.
Накисни 100 гр.жито сега. Използвай топла вода. Но не гореща.Тя се използва само в случаите , когато ти остават осем часа до сутринта , когато ще ядеш. Най-добре е житото да кисне  24 часа, с температура на водата около човешката. Водата се сменя два пъти , а третата се пие. Покривай съда, в който е житото,ако нямаш термос.
ЖИТОТО НЕ Е ПОКЪЛНАЛО/НЯМА ЗЕЛЕНО/.
Аз съм твърдо за жито за покълване. Заради потенциала , който съдържа в началото на покълването.Ако имате нерви и време ,сложете житото в един термос 24 часа преди  да го ядете.Залейте го с вода /не много гореща/.Смянайте водата през 8 часа/два пъти/. Третата оставете за пиене.
  Има и една друга основна причина , която ни кара да използваме такова жито /макар че в някои сайтове пише грухано ,то е за болни и за хора с ''лоши''зъби/.Това е паметта на или от материята.ГРУХАНОТО ЖИТО ПОМНИ КОЙ ГО Е ''БИЛ'' КАТО МАТЕРИЯ И ЕНЕРГИЯ И СТАВА СМЕСВАНЕ НА ЕНЕРГИИТЕ.А НИ ТРЯБВА ЕСТЕСТВЕНА ЕНЕРГИЯ.А  И В НЕГОВАТА ЛЮСПА ИМА МНОГО ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА.АКО ПОЛЗВАТЕ ГРУХАНО ЖИТО ,ПОМНЕТЕ ,ЧЕ ТО МНОГО БЪРЗО СТАВА НА КАША ,АКО СЕ ЗАЛЕЕ С ГОРЕЩА ВОДА.
Слагайте 10 лъжици жито/напълнени без ''връх''/. ЕДНА ЛЪЖИЦА ЖИТО Е ОКОЛО 8-12 гр. ЗАВИСИ КАК Е НАПЪЛНЕНА.
Ако мерите с лъжици,сложете 10-12 лъжици.Не е фатално, че не сте измерили точно 100 гр.

Търсете българска обикновена пшеница за покълване.


Не могат да се пият фрешове. И аз ги обичам, особено пресните...
Може да се пие билков чай /ако не можеш да пиеш само вода/
Сложи го на масата и го раздели на пет равни части.

Можеш и да не ядеш мед. Не е задължително. Но ще ти е трудно. Дневната доза е до 50 гр. /при желание за отслабване /и най-много -100 гр.,ако сте много слаби или сте в криза по време на режима. Не го смесвай с житото.Сложи го в устата и го размий с вода.

Лимонът/един за ден/ не се яде ,а се цеди сока му ,за да се поддържа алкално-киселинния баланс на организма ви.
Ако киснете житото 8 часа , ползвайте по-гореща вода. Първата вода не е много приятна за пиене/макар че е полезна/. Ако желаете, я сменете и после /след поне 2 часа /-пийте другата.

OЩЕ ВЕДНЪЖ ДА ПРИПОМНЯ,ЧЕ ЖИТОТО НЕ СЕ ЗАЛИВА С ХЛОРНА ВОДА.ПОЛЗВАЙТЕ ИЛИ ИЗВОРНА,ИЛИ МИНЕРАЛНА ВОДА.В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ И ВОДАТА,И ЖИТОТО НЯМА ДА ИМАТ ''ПРИЯТЕН''ВКУС.

За предпочитане е храната да се яде разделно през половин час.Ябълката е първа.Някои смесват орехи и жито.Тази комбинация е по-вкусна за тях. ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ДА НЕ ЯДЕТЕ НАСТЪРГАНА ЯБЪЛКА /ЗАРАДИ ДОПИРА И С РЕНДЕТО/. НО ТОВА ЗАВИСИ И ОТ ЗЪБИТЕ ВИ.
 АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ПИЕТЕ ВОДА,ПИЙТЕ ЧАЙ/ОТ ПО-ТРАДИЦИОНИТЕ И ПОЛЕЗНИ ЗА СТОМАХА БИЛКИ/.НО НЕ СЪМ СИГУРЕН ,ЧЕ ДОЗАТА ОТ 1,5 ЛИТРА НЯМА ДА ВИ ДОЙДЕ МНОГО И НАЙ-МАЛКОТО -ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ДОСТА ОТПУСНАТИ.ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ Е ДА РЕДУВАТЕ ВОДА С ЧАЙ .

Не се пуши,не се пие алкохол...Пие се много вода.За предпочитане- с топлината на тялото/около 37 градуса/

Не смесвайте храните! Особено ябълката и житото.Тогава коремът може да се подуе. И да има малка ''ферментация''в него. Но не е опасно. А и ябълката е един от най-съчетаемите с другите храни плод.
Има и някои тънкости. Ако имате повече време, можете да разделите храните. Например в 12 часа ябълката, в 12,30 орехите, а в 13-житото .По този начин намалявате лекото ''вкисване'' на житото в стомаха ви. Макар че ябълката може малко да повиши глада ви. Опитайте се да не смесвате вода и храна. Поне не много. Не прекалявайте с меда. На хранене - по лъжичка. Най-много един буркан за режима/За най-гладните/.Ако често страдате от запек,внимавайте с орехите.В повечето случай няма проблем с тях,но не всички хора га еднакви.Опитвайте се по-често да ходите до тоалетна.

Ако имате нужда от някаква информация , можете да я открите тук:

http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=289.msg1059#msg1059

Ако ви боли глава, опитайте се да си помогнете с чай от мента,маточина,мащерка,лайка ...и мед.
Но първо сложете меда в устата си и после го ''размийте'' там с чая.
Възможно е да е паднало и кръвното ви.Пробвайте да го нормализирате с някакъв чай/зелен/ или по-леко кафе /преди обяд/. Ако ви пада кръвното ,увеличете количеството на меда ,което ядете. Нормално е да ви е по-студено.
Не се притеснявайте за главоболието.Има връзка между стомаха и главата /Дори при запек може да те боли глава/.А и главоболието е резултат от ''чистенето''на организма.Понякога при такива процеси се ''атакуват'' по-слабите места в конкретния ораганизъм.В следващите дни болката постепенно ще изчезне.И... в такива случаи не вземайте болкоуспокояващи!
Не се насилвайте да пиете много вода.Или ще затрудните бъбреците си,или ще напълните стомаха си с много вода ,няма да ви се яде и ще сте слаби ,поради липса на хранителни вещества в организма ви.Препоръчителната доза за тези ,които пият по-малко вода,е 1 литър и половина/заедно с житената/.Може би нормално е да изпивате  по два литра.Всеки може  сам да прецени  колко е нормалното за него количество.

Ако не се съобразите с фазата на Луната и денят на започване на режима ,е все едно да плувате срещу течението на река.Плува се от добрите плувци, но е по-трудно.
И обратно - ако се съобразите, ще плувате по течението по-лесно. Луната има доста голямо влиянияние върху живота на човека. За жалост, ние имаме много малко знания за това.

Ето и продуктите за режима:
[/size]

Разделете за всеки ден по 100 гр. жито (то съдържа всички елементи, необходими
за поддържането на живота), три ябълки (за сърцето), девет ореха (за мозъка),
3лъжици мед, шест-осем чаши преварена вода (изворна, но не минерална).
Започва се винаги при намаляваща луна.


ЗАХРАНВАНЕ

Спокойно със захранването. Всичко трябва да стане постепенно.Основният проблем е в количеството.
По-добре е да ядете по по-малко -4-5 пъти на ден.

Класическата ангелска супа е само от картофи.Но може да се добави малко лимон,морков,лук...
Не е за предпочитане още първия ден да се прибави черен пипер.
Захранването с нея започва на десетия ден, на обяд.
Лекото захранване започва на десетия ден. Има духовна причина. 10-единица, Начало.

Първите три дни яжте пресни зеленчукови салати /макар, че няма хубави зеленчуци през зимата/.Сложете малко зехтин и малко сол. Хапвайте си и зеленчукови супи. Може и варени картофи. Въздържайте се от хляб. Можете да продължите да ядете орехи.
Елдата или булгурът са своеобразно ''продължение'' на Житния режим. При захранването може да ги включвате по мъничко към третия ден. Поне първите два дни изкарайте на зеленчукови супи и каши.
На четвъртия ден можете да си направите и една салата от моркови с малко мляко. Прибавете и една филия хляб.
На петия ден можете да си хапнете и шопска салата.През четвъртия и петия ден можете да ядете и варен ориз.
Основното е ,че ястията до този ден трябва да се варят.От шестия можете спокойно да ядете и по малко печени храни.
На шестия ден - малко варени овесени ядки със сирене, каши от пълнозърнест хляб,готвено прясно зеле. Можете да увеличите млякото и сиренето..Хапнете и мюсли.
Постепенно увеличете количеството на храните,които сте яли.Прибавете и малко кашкавал.
Може и малко маслини,грах,зелен фасул.Увеличете филиите хляб.
На осмия ден-боб, леща, готвено кисело зеле/,постни ястия/яхнии/.
След десетия- постепенно месо , сладкиши, яица, гъби...
Гъбите са една от най-тежките за стомаха храни/от растителните/.За предпочитане е да ги включите след десетия ден.Ако много ви се ядат-по мъничко след петия.

Могат да се ядат салати със зехтин и С МНОГО МАЛКО СОЛ. Ако до третия ден задържите без нея-добре.Може да замествате СОЛТА  с лимонов сок.Киселото ''надделява''над соленото като вкус и не се усеща много липсата на сол. ПЪРВИЯ ДЕН СЛОЖЕТЕ  В ХРАНАТА МНОГО МАЛКО ЗЕХТИН.
  
Ако ядете прясно зеле ,да е много  малко в началото.Дал съм пропорциите като обем ядене през първите пет дни.Почвате с около  една трета от нормалното хранене за вас.Добре е да ядете 4-5 пъти на ден/храната за деня разделяте на 4-5/.
  
Има много добри  примери за захранване в тази и предната тема /Житен режим-3/.Трудно е да намерите някъде в нета по-подробна информация.
  
Показаните примерни захранвания/цели/ в някои от сайтовете или тук /в началото/са или за плодова диета ,или за лечебен глад. ЖИТНИЯТ РЕЖИМ НЕ Е НИТО ЕДНОТО,НИТО ДРУГОТО.НО ИМА НЯКОИ ОБЩИ ПРИНЦИПИ , КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛЕДВАТ.

При захранването можеш да ползваш зехтин  от второто ядене.. Дори е за препоръчване. Печени чушки -по малко, нарязани, може от третото ...Но за овесените ядки забрави поне до петия ден. После може по малко. След десетия-обичайната си порция.
С оризът също няма проблем. Може да го включиш /варен,малко/ дори от второто ядене.
  
Този режим не е толкова ''строг''/Захраването във форума е доста ''строго и е за други режими/.Не се плашете от захранването.Просто се пазете да не ''скочите'' веднага на ''твърдата''храна,тортите и алкохола.
И със зелето не бързайте.Не яжте сурово зеле до десетия ден , но можете да ядете сготвено към 6-7 ден.
Забравете и за пърженото до края на захранването.


Линкове,които могат да ни бъдат от полза:


Житният режим през годината

Житен режим

Старите ни темички:

Житна диета
Житна диета 2
   
Житният режим на Учителя Петър Дънов


-------------
Ето датите до септември 2010г., които са особено подходящи за започване на режима:
3 май, 2 юни, 30 юни, 25 август, 29 септември

Последна редакция: пн, 03 май 2010, 12:37 от Snow4eva

# 1
 • София
 • Мнения: 807
Извинявам се, ако нещо съм пропуснала, каквото намеря като линкове тепърва ще добавям.
Solej   bouquet благодарение на насоките, дадени от теб, имаме възможност да систематизираме първата страница.
Извини ме, че го направих без да се допитам до теб, но тъй като изписахме 50 стр., а и днес е началото на житен режим и ще сме особено активни, надявам се - не възразяваш.

Последна редакция: пн, 03 май 2010, 12:34 от Snow4eva

# 2
 • София
 • Мнения: 1 025
Поздравления за чудесно оформената тема. Записвам се да следя.
Започнах днес с житото, но съм грипозна и не знам до къде ще я докарам.

# 3
 • София
 • Мнения: 807
Благодаря, online  Hug
Успешен старт! Ако се чувстваш добре, остани на жито! Дори бих те посъветвала да го направиш, точно заради грипа - по-бързо ще отшуми! Повече плодове, течности!
И да не забравяме като начало да кажем: "Гоподи, приеми ме в лечебницата на природата за 10 дни"
Режимът освен за отслабване, в същността си е за пречистване и лековит!
Повечето сме се събрали с цел намаляване на теглото, но нека помогнем за възобновяването на клетките и за една по-добра, здравословна кондиция.

# 4
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 0
Zdraveite momi4eta  bouquet
I az sum s vas dnes  Grinning i az go iam jitoto surovo, samo nakisnato.Da malko pove4e se duv4e ,no e ok   chef
Az sum si postavila za cel -500grama na den  Wink za na4alo e dobre!
Uspeh na vsi4ki  Hug

# 5
 • в прекрасна къща в уютна градина
 • Мнения: 1 786
Snow4eva, благодаря!    bouquet

В първия ден на режима и в това прекрасно време навън, пожелавам на всички много успехи във всичко! Hug

# 6
 • Мнения: 857
Записвам се в новата тема. За сега съм много мотивирана , да видим до къде ще издържа с диетата. Успех на всички.

# 7
 • София
 • Мнения: 1
Уау, Snow4eva, много добро оформление на новата тема! Успех на всички пречистващи се физически и емоционално в момента.
А аз си започвам обратно броене до следващото пълнолуне, когато и аз ще се включа към отбора  Hug

# 8
 • преди Варна/сега Горна Оряховица
 • Мнения: 4 258
Хайде и аз в новата темичка, на мен днес ми е шестият ден на режима, чувствам се прекрасно намаляващи килограми и учудващо намаляващо желание за ядене..ни жито ни ябълка ми се яде, обаче нали трябва...ям

# 9
 • Мнения: 0
Здраейте !И аз спазвам житния режим днес ми е 5 ден,започнах един ден след пълнолуние,не знам дали е наи-правилно така.Искам да ви попитам за отпостването след това ,в диетата пише ,че трябва да се отпости с ангелска супа (3 картофа с малко сол) ,тук обаче прочетох и друг вид захранване ,кое е по-добре според вас?

# 10
 • гр. Бургас
 • Мнения: 42
Здравейте житни момичета, аз стартирах днес и с изненада установих, колко е вкусно житото с мед и орехи Peace. Имам обаче един проблем - не мога да се откажа от кафето, много ли е грешно newsm78. Желая успех на всички започнали режима.
Ле-ле на първа страница съм, не мога да повярвам. Сигурно е на късмет.

# 11
 • София
 • Мнения: 807
t3dy  Hug важното е, че си на пети ден и съм сигурна, че ще имаш добри резултати! Относно супата - трябва да е ангелска, но аз бях систематизирала доста писания от предишните теми и сега виждам, че може зеленчукова. В интерес на истината аз първия път я направих с картофена, а останалите пъти със зеленчукова, защото сама за себе си прецених, че ще го понеса добре още в първия ден на захранването. Някак си... като правя нещо няколко пъти, съм свикнала да експериментирам и намирам най-подходящия вариант за себе си. Но правилото е - Ангелска супа.
Merilyn_33  Hug кафето хич не е хубаво! За съжаление го знам, но и аз "прегрешавам" с него! Ако можеш... откажи го. Но ако не успяваш - си мисля, че пак ще имаш резултат, макар и не толкова целебен. Правилото е без кафе, цигари...
Виж - за алкохола: категорично - нито капка!
Дидка  Hug нормално е да не ти се яде, но спазвай храненията и макар и да не изядеш цялото количество - все пак се опитвай да се придържаш, защото тогава ще е най-добрия ефект.
BuzBuzzz  Hug чакаме те другия път!
Just_VANIA,  Пит, ellison  Hug
Много сме този път! Преди бях чувала, че месец май е много подходящ за правене на режима с цел отслабване! То всеки месец е подходящ, но нещо ми се върти за месец май!

# 12
 • в прекрасна къща в уютна градина
 • Мнения: 1 786
И аз пия кафе...  Embarassed
Това е, по едно кафе на ден поне ще си пия

# 13
 • София
 • Мнения: 7 555
Я примък и аз  Embarassed
Нищо, че съм "разделничка" в момента  Flutter
Благодаря на Snow4eva за систематизираната информация   bouquet

# 14
 • Карлово
 • Мнения: 2 186
И мене зарибихте. От днес опитвам с варено жито (малко ме е страх от суровото да не ми се отрази на жлъчката, ябълка и т.н. Обаче само 3 дни. Много лошо се пада Гергьов ден в средата на диетата  Mr. Green Другия месец и 10 дни ще се пробвам. 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт