Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 окт. 2005, 12:57 ч.

Противогрипна ваксина по време на бременост

 • 4 133
 • 24
 •   1
Отговори
 • На пода
 • Мнения: 4 399
Общата лекарка ми препоръча да си направя противогрипна ваксина. И не само че ми го препоръча, но ми даде и листовка в която черно на бяло пише че бременните трябвало да се ваксинират. Все още не съм разговаряла с гинеколога ми, но искам да попитам, чували ли сте нещо подобно? Практикува ли се подобно нещо в страните където живеете? Правил ли си е някой противогрипна ваксина по време на бременост? А към бременните в момента: смятате ли да си направите?

Аз съм пред голяма дилема. От една страна това е противно на всичките ми разбирания, от друга, задава се тежка зима. Никога не съм си слагала грипна ваксина и съм абсолютен противник, освен за рисковите групи. Но сега се оказва че съм била рискова група... Освен това знае ли човек как ще се развие тоя птичи грип и ако мутира, казват че е добре човек да си е поставил поне противогрипна ваксина. Изобщо много съм раздвоена, страхувам се да си я сложа, страхувам се да не си я сложа.  Вие какво мислите? Thinking

# 1
 • Finland
 • Мнения: 1 017
по4вам да се съмнявам във знанията си ве4е  newsm78 newsm78
знам, 4е по време на бременност слд сериозна преценка се правят някой от ваксините, ама със сигурност не и грипнат (вирусна, каквато и да била)
ако е писано в листовка, не знам дали бих се доверила. всъ6тност за себе си не бих направила (преди 4 години, бременна, не си направих).
моля те, потърси наистина квалифицирана помо6т (от гинеколог и педиатър), не от GP.
ти къде си, в Бг??

# 2
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Наистина е голяма дилема.... Аz 4етох наскоро малко по раzли4ните страници иz нета, едните каzват 4е няма проблем zа нас бремените, други каzват 4е ваксината крие рискове  Thinking Та аz ли4но реШих да не се ваксинирам, но трябва да се има и в предвид 4е аz не ходя на работа и мога да си стоя у дома, където иzто4ниците zа zараzа са малки. Смятам да пратя мъжа ми да се ваксинира zа всеки слу4ай. Наскоро обсъдих темата с една поzната, която е съЩо бременна, и тя като мен не работи но има ве4е 2 деца, та и тя реШи да се ваксинират само останалите 4ленове на семейството.

# 3
 • Руей
 • Мнения: 1 017
Тази листовка кой я издава? Рекламна за ваксини ли беше?
А твоята лекарка препоръча ли ти определена ваксина или говореше по принцип?
И според мен  е най-добре да се консултираш с още някой.

# 4
 • На пода
 • Мнения: 4 399
Мама Б, и аз започнах да се съмнявам в знанията си... Затова питам как е в другите страни. И честно казано не бих си сложила по принцип такава ваксина, притеснява ме основно птичия грип. И другото което ми каза GP-то е истина, аз ще буда в болница точно в разгара на грипния сезон. А иначе живея в Австрия, но четох в един форум тук че ваксината е била препоръчана на бремнно момиче и в БГ.

# 5
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Ами моята бременност проте4е предимно през зимните месеци и мен ме беШе страх от грипове разни а ходех и на работа до 8мия месец,но не съм се ваксинирала. Не мислех и ,4е може,заЩото като знам как тук на бременните жени как дори едни прости капки за нос не им дават  Confused
А на настояЩия етап ако трябваШе да реШа какво да правя...ами мисля,4е пак нямаШе да се ваксинирам  Thinking Освен това по повод на пти4ия грип ( аз съм невежа в тази област,т.е. нямам медицинско образование ) ,но от това което гледах по телевизията и про4етох в пресата  тези ваксини,които съЩествуват са за известните досега Щамове и ако пти4ия мутира дори и противогрипната ваксина няма да помогне Thinking (може и да бъркам  Embarassed )
Вери4ка пробвай да говориШ с твоя гинеколог ако м имаШ доверие  Thinking

# 6
 • Finland
 • Мнения: 1 017
ре6ението сте го взели, сяка6 медицина те у4или Hug то4но така ни обясняваха, ваксинират се близките на тези, които биха могли да се изложат на риск.
за профилактиката единственото, което бих могла да те посъветвам е да си пие6 профилакти4но осцилококсинум. аз това правех, даже вит.с не съм взимала. и да, в грипния период по малко контакт с много хора, с пренаселени поме6тения...
и късмет в бременненето. пожелавам ти само хубави мисли и слу4ки около теб  Hug Hug

# 7
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Тук от както се заговори за птичия грип, също казаха че е препоръчително да се ваксинират бременните жени и децата под 3 години. И аз се изненадах, но явно не съм запозната добре.

# 8
 • Finland
 • Мнения: 1 017
за пти4ия грип просто ваксина няма  Rolling Eyes
това което ни пла6и (слу6ах 6ефа на СЗО по Еуронуз) е, 4е ако 4овек с грип бъде в контакт с болна птица, вирусът на пти4ия грип попаднал в болния от "нормален" грипен вирус 4овек, може да се трансформира така, 4е да се предава от 4овек на 4овек (а не от заразени птици на хора...)...те тогава 6те има световна пандемия  #Crazy Та по този повод може би тази година хората, които 6те бъдат посъветвани да се ваксинират, 6те са много пове4е от преди...
и аз така знам, на бременни и капките за нос са "забранени" (някоъ да не го приеме буквално  Stop). заради вси4ки страни4ни деъствия, които могат да имат. разбира се има лекарства, които могат да се приемат от бременни без особен страх. за съжаление, според моите познания, грипната ваксина не една от тях...
или са пуснали не6то съвсем ново на пазара?? newsm78

# 9
 • Ottawa, Canada
 • Мнения: 2 452
Health Canada препоръчват ваксинация на бременни жени във втори и трети триместър, като твърдят, че и в първия триместър няма тератогенни ефекти, ако ваксината не е жива, т.е. безопасна е. По правило инактивиранат ваксина се смята за безопасна при бременни и малки деца.
Аз лично си правя грипна ваксина в началото на ноември всяка година, но тази година ще отложа, т.к. ми предстои операция след месец и ще си я направя едва след това. Причината е субективна; не мога да правя генерални изводи от един случай, но миналата година след грипната ваксина и пътуване в самолет (въздуха там е инкубатор на патогенни микроорганизми) изкарах най-тежката "настинка" в живота си!

# 10
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Причината е субективна; не мога да правя генерални изводи от един случай, но миналата година след грипната ваксина и пътуване в самолет (въздуха там е инкубатор на патогенни микроорганизми) изкарах най-тежката "настинка" в живота си!

Мерси 4е го сподели, на мен преz следваЩите седмици ми предстоят няколко полета, zна4и по добре да не рискувам. Пия и едни витамини (май неЩо като матерна) преписани от гинеколога ми та да се надяваме, 4е имунната ми система Ще се бори с вирусите....

# 11
 • Finland
 • Мнения: 1 017
Health Canada препоръчват ваксинация на бременни жени във втори и трети триместър, като твърдят, че и в първия триместър няма тератогенни ефекти, ако ваксината не е жива, т.е. безопасна е. По правило инактивиранат ваксина се смята за безопасна при бременни и малки деца.

абсолутно съвпада с моите познания  Hug
само дето преди 4 години няма6е нежива анигрипна ваксина в Бг...тогава знаех, 4е във Франция има...явно и на други места по света  Hug

# 12
 • На пода
 • Мнения: 4 399
Лаура, много ти благодаря за подробната информация за Канада. Предполагам че и тука препоръката идва отнякъде по-високо. Просто не мога да си представя как GP-то ще си измисля такива работи а и ще ги раздава в писмен вид на пациентите си.

Мама б, всички антигрипни ваксини в момента на пазара са с инактивирани вируси. Всъщност някаква съществена разлика между различните производители няма и всички работят с един и същи щам.

А при нас днеска е ден за фирмено ваксиниране. Използвах случая да попитам и фирмената ни лекарка по въпроса. Тя много отдавна е скъсала с активната медицина, ама все пак... Поне си призна жената че не знае нищо по въпроса и ме прати да си говоря с гинеколога. Ще ми запази една доза и мога по-късно да отида. А на листовката пише следното:'ограничените данни при ваксиниране на бременни жени показват че не съществува връзка използването на ваксината и увреждания на плода или на мaйката. Ваксината може да се използва от втория триместер. Ваксината се препоръчва без значение от стадия на бремеността на бременни при които съществува риск от грипно-асоциирани усложнения.'

# 13
 • Finland
 • Мнения: 1 017

Мама б, всички антигрипни ваксини в момента на пазара са с инактивирани вируси. Всъщност някаква съществена разлика между различните производители няма и всички работят с един и същи щам.то4но това показва, 4е трябва да си ходи6 при необходимия специалист. аз като старите дофтори, дето си знаят едновреме6ните науки, и не знаят новите Embarassed (ама съвсем наистина не знаех, за това...)
виж за сърде4но судови заболявания, диабет и атеросклероза да ме пита6  Mr. Green
и какво, 6те се ваксинирате ли тогава? аз пак не бих  newsm78

# 14
 • gatorland
 • Мнения: 3 478
Офф и аз от 3 седмици с това си блъскам главицата-да я слагам ли таз ваксина или да не я. Много изчетох и останах с убеждението че в БГ не се препоръчва особенно ( да не казвам хич), докато тук си е направо задължително. Е, на сила никой няма да ме накара, ама като попитах моя гинеколог и ме изгледа така като че ли " ма как въобще можеш и да си помислиш да не я сложиш". Каза ми че няма страшно за бременни след 3-я месец и тук масовата практика е да се слага на бременни.  Много съм раздвоена и още не съм взела решение. И за птичия грип много се притеснявах и бях готова да се ваксинирам против него, защото тук по ТВ наговориха едни работиии..., но ми казаха че ваксината за него в момента няма да бъде в помощ ако започне да се пренася от човек на човек.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт