Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора

Пловдив

Мнения: 480
Здравейте, кулинарки!

Сега е сезонът на кестените и понеже много ги обичам, бих искала да ви питам някои неща:
1. Колко време ги варите? Не съм сигурна дали ги варя колкото трябва - никой не ме е учил и няма и кой да питам - гледам да не са хрупкави и до там, а може би си има някакъв пиниз, който не знам.
2. Как ги правите печени? Аз един път се пробвах на фурна, но станаха някак сухи... Не че не си ги изядох, ама... Confused
3. По какъв друг начин ги приготвяте?

Чакам да споделите опит!
Цитирай

Варна

Мнения: 3 208
Един път съм опитвала да правя и щич не станаха хубави. А пък имам спомен във Франция съм яла, бяха невероятно вкусни, едни сочни, сладки, дали са били друг сорт Thinking
Цитирай

София

Мнения: 29 961
Ако правя у дома - ги  варя. Но точно колко ще те узлъжа. Веднъж се пробвах и в микровълновата, но беше пълне крах. Обикновено ги консумираме осолени. Бях решила да пробвам варени и след това заляти с карамелизирана захар. Може и да стане вкусно Smile
Иначе печени съм си купувала и ми харесват. Има един батко на 5те кюшета в Сф, който продава всякакви чудесийки. Пече ги в момента, пред теб.
Цитирай

София

Мнения: 292
Варя ги някъде към 1 ч. в тенджера под налягане. Печени ги правя като ги надупчвам един по един с вилица и ги пека в тавичка във фурмата стават перфектни!!!Приятен апетит и по малко червейчета на всички .
Цитирай

София

Мнения: 1 188
А като се варят, направо с черупката ли или се почиства преди това?
Аз май съм яла само печени, ама като тръгнат да гърмят във фурната, чак се плаша:) МНого ги обичам!
Цитирай

София

Мнения: 292
А като се варят, направо с черупката ли или се почиства преди това?
Аз май съм яла само печени, ама като тръгнат да гърмят във фурната, чак се плаша:) МНого ги обичам!

Варят се така както ги купуваш /АКО ИСКАШ МОЖЕ ДА ГИ ИЗМИЕШ Wink/.Именно затова съм писала за надупчването на кестените иначе много гърмят във фурната
Цитирай

Шопия

Мнения: 6 271
Аз се влюбих в кестените преди мнооого години. Бях невръстна ученичка, а срещу даскалото едно джудже имаше магазинче и в "менюто" се предлагаха варени кестени. Бяха - да си изядеш пръстите.
Сега се опитвам понякога да си варя сама кестените и преди три дни достигнах кулинарен връх - сварих ги до запичане. После едва си измих тенджерето под налягане.  Cool
Цитирай
на мен са ми вкусни само печени.но е голяма играчка,защото ги цепя на кръст, за да не гърмят
Цитирай


Мнения: 373
Аз снощи варих и станаха супер - около 1ч и нещо в обикновена тенджера, като ги бях цепнала предварително. Иначе много обичам и печени, но колкото пъти съм пробвала във фурната- пълен провал- твърди като камъчета Rolling Eyes, а пък ги цепвам newsm78
Цитирай

Pierrefonds, CA

Мнения: 722
Аз много ги обичам, но все ме е страх от червейчета , които  понякога ги има  пхх  Sick.
Иначе , мерси че ме посетихте , тия дни ще купя  и ще си хапна Smile
Цитирай

Пловдив

Мнения: 480
DolceVita,

А като ги цепнеш при варенето не ти ли стават воднисти? Случвало ми се е, ако има кестен с пукната черупка после да е един такъв блудкав на вкус, поради влязлата вода.
Цитирай

София

Мнения: 1 188
Снощи сварих:) Станаха сравнително бързо, като мъж ми предварително ги цепна!
Обаче, станаха наистина малко воднисти и доста хлебни. Освен това може би ги преварих, защото се ронеха доста и беленето беше кошмар. Кажете има ли някакъв пиниз за по-лесно и бързо белене в последствие.
Преди само печени сме ги правили и наистина голяма част от тях стават твърди като камък, но останалата част вкусна. Засега май печени по-вкусни стават, но може би съм прекалила с варенето.
Цитирай


Мнения: 373
DolceVita,

А като ги цепнеш при варенето не ти ли стават воднисти? Случвало ми се е, ако има кестен с пукната черупка после да е един такъв блудкав на вкус, поради влязлата вода.
Да, наистина трябжа мъничко да се цепват , да не се отворят напълно при варенето иначе стават малко воднисти
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
И аз много обичам кестени и много често правя,особено когато навън е студено и е готино да се пече нещо във фурната.За печене ги цепя,за варене - никога,варя си ги цели и несцепени - но трудничко се белят.
Иначе ето още начини как да се приготвят с инструкции за варенето,печенето,глазирането и т.н.:
http://kulinar.gbg.bg/foodview.php?spid=41
Цитирай

Мunich

Мнения: 1 173
като тръгнат да гърмят във фурната, чак се плаша:) МНого ги обичам!

Ми то и аз много ги обичам и преди малко гръмнаха два във фурната и после още един като ги извадих,
та сега цялата кухня е покрита с фин кестенов прашец Sick....
Отщя ми се да ям Crossing Arms....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора