Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 168
Сигурна съм, че има и др родители като мен, които са решили децата им да продължат висшето в Европа или другаде, сега са на прага на 8 клас и се колебаят какво у-ще и какъв език конкретно да изберат. Да уточня, че синът ми е с английски на високо ниво и затова съм в дилема - немски или френски като 1 език, кое е по-перспективно /разбирайте и по-достъпно като средства за издръжка в чужбина/, по-добри възможности за интересни специалности в европейски ВУЗ-ове. Ще съм ужасно благодарна на всички, включили се в темата, особено такива, които могат да споделят личен опит и мнение, също и преподаватели с мнение по темата. Средното образование ще се завършва във Варна, да уточня.

Последна редакция: сб, 22 мар 2014, 08:15 от Редактор*

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 2 010
Много интересна тема! И аз се замислям по този въпрос, но не съм свързвала избора на втори език, с избор на висше образование.
За пример синът на мои близки завърши висшето си образование в германия, но в Университета там се преподаваше на английски, сега детето завършва магистратура в Лондон.

Аз пък си мисля, че е много важно перфектното познаване на английския именно заради тестовете по САТ, с които децата могат да кандидатстват за висшето си образование. Затова правя предварителни планове първия западен език, да бъде различен от английски /френски или немски/, а английския да се изучава в гимназията.

# 2
 • Мнения: 4 937
Доста несериозно ми звучи темата - нещо като "висше образование в чужбина на всяка цена"... Все пак освен самото учебно заведение с неговите програми, преподаватели и традиции, ОГРОМНО значение има и конкретната страна, манталитета на хората, културата... Не е все едно дали ще следваш в Кайзерслаутерн, в Париж или в Аархус.
Синът ти какво смята, каква е нагласата му, какво го влече?

# 3
 • Варна
 • Мнения: 168
Ами да,общо взето,основното е да се махне от България и смятам че ще се интегрира по -добре ,ако ччи там,а не след това Crossing Arms нито аз нито той имаме някакъв опит и предпочитания,освен английския, основно ме интересчват цените на образованието да не са много високи,затова така задавам въпроса,а дали е немски или френски- за него няма значение,френския май е по-трчден newsm78.Знам че питам много общо,но пък затова и питам-някой по-запознат да си каже мнението Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 878
По конкретното питане - издръжката на студент в Германия е с по-ниска стойност при всички случаи, отколкото във Франция.
Бих те посъветвала да изберете немска гимназия и сертификати на Кеймбридж - това е личния ми опит - отворени са врати за следване във всички страни от Европа с преподаване на немски и английски.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 168
Благодаря за отговора Hug

# 6
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 997
Не съм от майките, които на всяка цена висше пък и то в чужбина.

Най-голяма перспектива за висше в чужбина е анг. език, защото по-голям е избора - според мен.

Така моя позната разказваше, как цялата рода са подготвени да издържат детето в чужбина в незнамкойси университет и накрая детето тук, защото цялата компания е тук и и е гот. Пътуват много по специализации разни или какво се казваше - обмяна на опит пък и на екскурзия.

# 7
 • Стрелбище-в пряк и преносен см
 • Мнения: 463
За пример синът на мои близки завърши висшето си образование в германия, но в Университета там се преподаваше на английски, сега детето завършва магистратура в Лондон.

А можеш ли да кажеш каква специалност е учил на английски в Германия. Защото съм чувала, че малка част от специалностите се преподават на английски. Интересуват ме предимно медицинските за да се ориентирам с английски или немски да борим сертификати. По принцип и двата езика са и на добро ниво на моята девойка, но не мога да се ориентирам с кой език е по- лесен приема в Германия и кое е по-лесно като цяло

# 8
 • София
 • Мнения: 878
bloomnicer , намесвам се без да питаш конкретно мен, само защото вече проучихме въпроса - медицина на английски в Германия няма. Във Великобритания са почти 2 пъти повече разходите за медицина специално.

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 820
Немски   Peace подкрепям написаното от yav4e_mrav4e

# 10
 • Стрелбище-в пряк и преносен см
 • Мнения: 463
Благодаря и на двете за бързата реакция  bouquet
Аз още не съм проучвала детайлно кои са добрите ВУЗове за медицина, а и се чудя още дали има смисъл цялото образование да бъде навън или може да се комбинира- донякъде /например бакалавър/ в България, а магистратура в някой добър университет в Германия. Решението ни до голяма степен ще зависи и от финасовите възможности за издръжка на студент за 5-6 години или само за 1-2 за магистратура. Чудя се дали качеството на образование при втория вариант е по-лошо от изцяло обучение в приличен немски университет newsm78
Ако някой има лични впечатления за медицината, моля да сподели!!!!

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 820
Аз също се интересувам за медицината как седят нещата.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 016
Не мога да отговоря еднозначно на така зададен въпрос, защото перспективата за добро образование зависи не толкова от езика, колкото от качествата и знанията на кандидатстващия, неговите интереси и възможностите на семейството. Едва ли в края на 7.клас децата са наясно с избора на професия и оттам да са направили шорт-листа на желаните университети.
Със задължителен отличен англ. език и втори западен възможностите за избор нарастват, което според мен е важно.
При нас изборът на ЕГ /НЕГ/ беше по-скоро на основа семейна традиция, а изборът на професионално развитие дойде доста по-късно /края на 10. клас/.
Иначе подкрепям yav4e_mrav4e, че образованието в Германия е по-евтино в сравнение с Франция.
П.П. Лесно и медицина не виреят в едно изречение.  Wink

# 13
 • Мнения: 5 057
Освен всички разумни доводи, кое дава повече възможности, не бих подценила и желанието да детето какъв език да учи, ако го учи с желание, ще е много по-успешно.
От друга страна не съм за висше в чужбина на всяка цена. Не го ли желае самото дете няма смисъл.
А доброто владеене на езика е задължителна предпоставка, но не е и все едно къде и как ще го учи това висше в чужбина. Напоследък деца на приятели се ориентират бакалавар в България, магистър в чужбина.
Прави ми впечатление и че всяка година излиза някоя нова"модна" държава.
А издръжката на студент изключая таксите за университета в конкретната държава е много относително понятие да се правят отсега планове. Все пак никой не може да каже какво ще е след 5 години.

# 14
 • София
 • Мнения: 878
...А издръжката на студент изключая таксите за университета в конкретната държава е много относително понятие да се правят отсега планове. Все пак никой не може да каже какво ще е след 5 години.
Ееее, на някои от пишещите децата са абитуренти тази година, та в този смисъл финансовите разчети са правени доста отдавна Simple Smile)
....Едва ли в края на 7.клас децата са наясно с избора на професия и оттам да са направили шорт-листа на желаните университети.
Моето дете точно заради избраното направление - медицина се премести от СМГ в НЕГ и желаните уни-та са си същите от тогава, може би просто защото са от най-престижните Laughing
Много може да се разкаже по темата "кандидатстване медицина в чужбина", отдавна вълнува моето семейство, но не е тук мястото. Само искам да кажа за тези, които тепърва умуват, че това е много, много тежко следване и изисква наистина много качества. Когато пък е и на не-майчин език - става много сложно. В събота моят син беше на тест в Германия за мед. уни-та в Баден Вюртенберг (дано съм го написала правилно) - няма аналог в Бг, разнопосочен по тематика, за време, за скорост, проверка на логика и т.н. около 8 часа. И това е само на входа  Wink

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт