Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 84 отговора
Сигурна съм, че има и др родители като мен, които са решили децата им да продължат висшето в Европа или другаде, сега са на прага на 8 клас и се колебаят какво у-ще и какъв език конкретно да изберат. Да уточня, че синът ми е с английски на високо ниво и затова съм в дилема - немски или френски като 1 език, кое е по-перспективно /разбирайте и по-достъпно като средства за издръжка в чужбина/, по-добри възможности за интересни специалности в европейски ВУЗ-ове. Ще съм ужасно благодарна на всички, включили се в темата, особено такива, които могат да споделят личен опит и мнение, също и преподаватели с мнение по темата. Средното образование ще се завършва във Варна, да уточня.
« Последна редакция: Съб., 22 Март 2014, 08:15 от Редактор* »
Цитирай


Много интересна тема! И аз се замислям по този въпрос, но не съм свързвала избора на втори език, с избор на висше образование.
За пример синът на мои близки завърши висшето си образование в германия, но в Университета там се преподаваше на английски, сега детето завършва магистратура в Лондон.

Аз пък си мисля, че е много важно перфектното познаване на английския именно заради тестовете по САТ, с които децата могат да кандидатстват за висшето си образование. Затова правя предварителни планове първия западен език, да бъде различен от английски /френски или немски/, а английския да се изучава в гимназията.

Цитирай


Доста несериозно ми звучи темата - нещо като "висше образование в чужбина на всяка цена"... Все пак освен самото учебно заведение с неговите програми, преподаватели и традиции, ОГРОМНО значение има и конкретната страна, манталитета на хората, културата... Не е все едно дали ще следваш в Кайзерслаутерн, в Париж или в Аархус.
Синът ти какво смята, каква е нагласата му, какво го влече?
Цитирай


Ами да,общо взето,основното е да се махне от България и смятам че ще се интегрира по -добре ,ако ччи там,а не след това Crossing Arms нито аз нито той имаме някакъв опит и предпочитания,освен английския, основно ме интересчват цените на образованието да не са много високи,затова така задавам въпроса,а дали е немски или френски- за него няма значение,френския май е по-трчден newsm78.Знам че питам много общо,но пък затова и питам-някой по-запознат да си каже мнението Peace
Цитирай


По конкретното питане - издръжката на студент в Германия е с по-ниска стойност при всички случаи, отколкото във Франция.
Бих те посъветвала да изберете немска гимназия и сертификати на Кеймбридж - това е личния ми опит - отворени са врати за следване във всички страни от Европа с преподаване на немски и английски.
Цитирай


Благодаря за отговора Hug
Цитирай


Не съм от майките, които на всяка цена висше пък и то в чужбина.

Най-голяма перспектива за висше в чужбина е анг. език, защото по-голям е избора - според мен.

Така моя позната разказваше, как цялата рода са подготвени да издържат детето в чужбина в незнамкойси университет и накрая детето тук, защото цялата компания е тук и и е гот. Пътуват много по специализации разни или какво се казваше - обмяна на опит пък и на екскурзия.
Цитирай


За пример синът на мои близки завърши висшето си образование в германия, но в Университета там се преподаваше на английски, сега детето завършва магистратура в Лондон.

А можеш ли да кажеш каква специалност е учил на английски в Германия. Защото съм чувала, че малка част от специалностите се преподават на английски. Интересуват ме предимно медицинските за да се ориентирам с английски или немски да борим сертификати. По принцип и двата езика са и на добро ниво на моята девойка, но не мога да се ориентирам с кой език е по- лесен приема в Германия и кое е по-лесно като цяло
Цитирай


bloomnicer , намесвам се без да питаш конкретно мен, само защото вече проучихме въпроса - медицина на английски в Германия няма. Във Великобритания са почти 2 пъти повече разходите за медицина специално.
Цитирай


Немски   Peace подкрепям написаното от yav4e_mrav4e
Цитирай


Благодаря и на двете за бързата реакция bouquet
Аз още не съм проучвала детайлно кои са добрите ВУЗове за медицина, а и се чудя още дали има смисъл цялото образование да бъде навън или може да се комбинира- донякъде /например бакалавър/ в България, а магистратура в някой добър университет в Германия. Решението ни до голяма степен ще зависи и от финасовите възможности за издръжка на студент за 5-6 години или само за 1-2 за магистратура. Чудя се дали качеството на образование при втория вариант е по-лошо от изцяло обучение в приличен немски университет newsm78
Ако някой има лични впечатления за медицината, моля да сподели!!!!
Цитирай


Аз също се интересувам за медицината как седят нещата.
Цитирай


Не мога да отговоря еднозначно на така зададен въпрос, защото перспективата за добро образование зависи не толкова от езика, колкото от качествата и знанията на кандидатстващия, неговите интереси и възможностите на семейството. Едва ли в края на 7.клас децата са наясно с избора на професия и оттам да са направили шорт-листа на желаните университети.
Със задължителен отличен англ. език и втори западен възможностите за избор нарастват, което според мен е важно.
При нас изборът на ЕГ /НЕГ/ беше по-скоро на основа семейна традиция, а изборът на професионално развитие дойде доста по-късно /края на 10. клас/.
Иначе подкрепям yav4e_mrav4e, че образованието в Германия е по-евтино в сравнение с Франция.
П.П. Лесно и медицина не виреят в едно изречение.  Wink
Цитирай


Освен всички разумни доводи, кое дава повече възможности, не бих подценила и желанието да детето какъв език да учи, ако го учи с желание, ще е много по-успешно.
От друга страна не съм за висше в чужбина на всяка цена. Не го ли желае самото дете няма смисъл.
А доброто владеене на езика е задължителна предпоставка, но не е и все едно къде и как ще го учи това висше в чужбина. Напоследък деца на приятели се ориентират бакалавар в България, магистър в чужбина.
Прави ми впечатление и че всяка година излиза някоя нова"модна" държава.
А издръжката на студент изключая таксите за университета в конкретната държава е много относително понятие да се правят отсега планове. Все пак никой не може да каже какво ще е след 5 години.
Цитирай


...А издръжката на студент изключая таксите за университета в конкретната държава е много относително понятие да се правят отсега планове. Все пак никой не може да каже какво ще е след 5 години.
Ееее, на някои от пишещите децата са абитуренти тази година, та в този смисъл финансовите разчети са правени доста отдавна Smile)
....Едва ли в края на 7.клас децата са наясно с избора на професия и оттам да са направили шорт-листа на желаните университети.
Моето дете точно заради избраното направление - медицина се премести от СМГ в НЕГ и желаните уни-та са си същите от тогава, може би просто защото са от най-престижните Laughing
Много може да се разкаже по темата "кандидатстване медицина в чужбина", отдавна вълнува моето семейство, но не е тук мястото. Само искам да кажа за тези, които тепърва умуват, че това е много, много тежко следване и изисква наистина много качества. Когато пък е и на не-майчин език - става много сложно. В събота моят син беше на тест в Германия за мед. уни-та в Баден Вюртенберг (дано съм го написала правилно) - няма аналог в Бг, разнопосочен по тематика, за време, за скорост, проверка на логика и т.н. около 8 часа. И това е само на входа  Wink
Цитирай


1-14 от 84 отговора