Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 11 май 2010, 14:51 ч.
  • Преглеждания  53 854  Мнения  35  Онлайн  1
Отговори
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Здравейте и добре дошли!

Започвам тази тема с убеждението, че хубавите неща трябва да се споделят и размножават! Тук ще публикувам мои рецепти, както и мои импровизации по рецепти на други кулинари, които съм намерила за сполучливи! Искрено се надявам да останете доволни от резултата, ако рискувате да ми се доверите Wink! Гответе и се забавлявайте!

Последна редакция: вт, 02 ное 2010, 12:14 от Гуинет

Реклама
# 1
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Ароматно свинско с гъби и патладжан




Необходими продукти:

1кг. свинска плешка, 3 патладжана, 250гр. пресни гъби, 2 домата, 1-2 с. л. песто с босилек, 4-5 с. л. зехтин, сух риган, 1-2 големи скилидки чесън, сол, черен пипер, 3-4 топени сиренца, разтворени в 400 мл. вода, пармезан за поръсване, магданоз

Нарязваме месото на продълговати парченца 3-4 см. Приготвяме марината от пресования чесън, пестото, сол и зехтин. Мариноваме месото за около 1-2ч. През това време нарязваме патладжана на кръгчета с дебелина 1-1.5см. и ги поставяме в подсолена вода за около 30 мин, за да се отече горчивия сок. След това ги подсушаваме с домакинска хартия и омазваме със зехтин и риган. Изпичаме кръгчетата на сух тефлонов или грил тиган и покриваме с капак. Почистваме гъбите и нарязваме на по-едри парчета. Време е за месото - отново в сух тиган или тенджера с незалепващо покритие запичаме месото до златисто на два пъти. В същия тиган запичаме и гъбите за около 3-4 минути. Нарязваме доматите на равни полумесеци и започваме да редим в тава за печеве - домат, патладжан, месце, гъби и все така в този ред, докато свършат продуктите. Поръсваме с черен пипер и малко сол.Поливаме с 2-3 с.л. зехтин и заливаме с разтворените във водата сиренца. Печем в силно загрята фурна около 35-40мин. Ястието трябва да остане с малко сос. Изваждаме, поръсваме с пармезан и отново запичаме за кратко. Поднасяме поръсено с магданоз!

Последния път аз нямах сиренца и използвах готварска сметана. Правила съм го и с фикс на Маги за пиле с гъби и сметана. Винаги е много вкусно! Вместо пресни домати могат да се използват и сушени! Ако нямате песто, можете да си направите сами - пуснете в блендера 2 с.л. сух босилек, шепа орехи, 2 с.л. зехтин, скилидка чесън, сол и настърган пармезан. Хубавото на тази рецепта е, че месото се поднася с гарнитура Party! Добър апетит!

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:45 от Гуинет

# 2
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Терин с патладжан



Това е една чудесна рецепта, подходяща както за месоядните гастрономи, така и за вегетарианците - само махате месото от рецептата!

Необходими продукти:


4бр. патладжани  (тънки и дълги, за да обвият добре съда и да го прихлупят после)

За плънката:

 3-4 гъби(сурови), предварително приготвен 1 ч. ч. ориз (с 300 гр.кайма, черен пипер, пресован чесън, риган), 1 бланширан морков на леко диагонални резени, 5-6 кубчета отцеден размразен спанак и 1 домат, връзка магданоз - нарежете и дръжките!

Приготвяне:

Подсушените патладжани(нарязани надлъжно, престояли осолени около 30 мин., за да изтече горчивия сок) предварително мариновах в зехтин с чесън и риган и изпекох на грил. Подредих ветрилообразно в намаслен със зехтин малък йенски съд-с диаметър 18см.   Редувах плънките на  слоеве като започнах с гъбите, оризова смес, морков, оризова смес, спанак, ориз и завърших с домата и магданоза. Покрих с останалите патладжани, сипах половин чаша подсолена вода, отгоре намаслени кръгчета домат и запекох 35-40 минути. Наблюдавайте да не изври водата, досипете, ако това се случи, но не бива да е много(в края на печеното трябва да остане на мазнина). Важно е да се поохлади преди да се обърне. Поръсих с пармезан. Количеството е достатъчно за 5-6 порции. Много вкусна и ароматна, дори и студена! Ако решите да я направите, ще се радвам да споделите впечатления!

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:46 от Гуинет

# 3
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Свинско със зеленчуци и китайски гъби



Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:47 от Гуинет

# 4
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Споделям с вас тази чудесна рецепта на  ТАНИТА, станала любима на цялото ни семейство. Приготвям я много често като добавям или намалям добавките като пестото, чесъна и пармезана! Рецептата е за машина за хляб, но предполагам може да се замеси и ръчно!

Чеснови багетки с пармезан и песто



Връщам се да добавя една полезна идея - тези багети са много подходящи за брускети - препечете, намажете със зехтин, завийте с парче домат и листенце босилек и после споделете какво е било изживяването........  

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:47 от Гуинет

# 5
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Кюфтета с бял сос



Реших да публикувам тази рецепта, защото няколко момичета от готварския подфорум ме попитаха за нея, а и наистина съм убедена, че това е много добра рецепта! Гарантирам! Simple Smile

Та ето и предисторията на тази снимка:

Необходими продукти за кюфтетата:

500гр. телешка кайма, 1 к.ч.. много добре измит ориз, чубрица, 1 яйце, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз с дръжките
 
Гореизброените продукти омесваме много добре, оформяме кръгли кюфтета, които овалваме в брашно. В по-дълбока тенджера възвираме вода, пускаме морков, парче целина, пащърнак, сол и добавяме готовите набрашнени кюфтета. Варим до готовност около 20 мин. докато изплуват.

За соса:

80-90 г. масло, 3-4с.л. брашно, 4 жълтъка, 400г. кисело мляко, лимон
В тиган запържваме 80-90г. масло, прибавяме 3-4 с.л. брашно и доливаме до необходимата гъстота от бульона, в който са врели кюфтета. Отделно разбиваме 3-4 жълтъка с 400г. кисело мляко, прибавяме при постоянно разбъркване към брашнения сос. Накрая подправяме с лимон и лимонова кора. Ако нямате лимон, сложете половин кафеена лъжичка лимонтозу.  Бон апети! Simple Smile

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:48 от Гуинет

# 6
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Запечени яйца със спанак и шунка



 Една чудесна идея за по-лек обяд или вечеря. С вегетарианците се разбрахме, нали - просто махате шунката! Simple Smile

Необходими продукти за 4 порции:

2 с. л. зехтин или масло, 1 глава кромид лук, нарязана на шайби, 200-300гр. пресен или 8-10 кубчета замразен и отцеден спанак, 100гр. шунка или бекон, нарязани на ивици, 4 домата на кубчета, 4 яйца, сол, черен пипер, мащерка, 4 рибки аншоа, срязани надлъжно за украса

Загрявате фурната на 200 градуса. В тиган слагате зехтина и лука и задушавате 3-4 мин. докато омекне. Прибавяте шунката и спанака, захлупвате до омекване на спанака. Овкусете със сол, черен пипер и мащерка. Разделяте спаначената смес в 4 плитки подмазани гювечета или по-дълбоки порцеланови чинийки, подреждате доматите покрая и чуквате по едно яйце в средата на всяко гювече. Подправяте яйцата със сол, пипер и мащерка, поставяте накръст по две рибки аншоа върху яйцата и запичате под фолио 5-10 мин. в загрятата фурна. Може да ги приготвите и микровълнова - в този случай боднете всяко яйце с шишче или вилица, за да не гръмне и покрийте с набоден целофан. Печете на силна степен - 100% до готовност на яйцата! Ще ви бъде вкусно!

Източник:"Уверени в кухнята - съвременен курс по готварство"

Моите съвети: Може да замените спанака с коприва, шунката с кренвирш, а мащерката с босилек, магданоз или риган, както и да добавите малко готварска сметана в зелената смес! Страхотно съчетание на вкусове се получава!

Чудесна рецепта от типа бързо, лесно, красиво и вкусно!

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:48 от Гуинет

# 7
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Кокосова панна кота с шоколад и ягоди



Сладкишите с желатин  винаги са ми се стрували много сложни за изпълнение. До момента в който реших да приема предизвикателството! Първият ми опит бе по една португалска рецепта, а вторият с рецепта за панна кота тук от форума. Оттогава панна котата се превърна в любим десерт у дома, а аз започнах да експериментирам.
Сега ви предлагам един мой сполучлив опит,  довел гостите и семейството ми до блажени физиономии и одобряващо мъркащи звуци! Crazy

Необходими продукти:

250ml кокосово мляко, 250ml прясно мляко, 500мл. течна готварска сметана, 6-7 с.л. захар, 3 пак. желатин, 100-150гр. шоколад, 7 с.л. кокосов ликьор, 2 ванилии, 15 пресни ягоди (аз имах само 6, всъщност бяха 8, но една оставих за украса, а другата я изядох Mr. Green. Отплеснах се, исках да кажа , че тук важи в пълна сила принципът на Мечо Пух "колкото повече, толкова повече"), 1 к.л. масло, още 2 с.л. захар

Накисваме половината желатин в студена вода.

В тиган слагаме маслото, нарязаните ягоди, 2 с.л. захар и 2 с.л. кокосов ликьор. Бъркаме до стопяване на захарта, целта е ягодите да запазят свежия си вид. Така получения ароматен конфитюр сипваме с лъжица по навлажненото дъно на формичките, които ще използваме.
Загряваме сметаната, двата вида мляко и захарта до разтваряне на захарта. Не трябва да завира! Разделяме млечната смес на две. В едната част прибавяме ванилиите, 5 с.л. кокосов ликьор и разтворения желатин. Бъркаме до пълното разтваряне на желатина. Прецеждаме и охлаждаме леко. Наливаме повече от половината от млечната смес до половината на купичките. Поставяме купичките в съд, покриваме с фолио или найлон и слагаме за 1час във фризера.
Накисваме другия желатин и след това го прибавяме към останалата млечна смес - бъркаме до разтваряне и прецеждаме.
Стопяваме шоколада на водна баня и прибавяме към него останалата млечна смес с помощта на миксер. Охлаждаме леко. Насипваме шоколадовата смес в престоялите 1 час във фризера купички и оставяме в хладилник да стегне за 4-5 часа.

Моите съвети: ако имате цяла кутия кокосово мляко и нямате идея какво ще правите с остатъка, сложете цялото количество кокосово мляко и намалете прясното. Общото количество течност на млеката е 500мл - така че преценете. Ако сметаната ви е подсладена, опитайте захарта и преценете колко количество още трябва да добавите. Ако нямате кокосово мляко, сложете само прясно, но увеличете количеството на кокосовия ликьор. Друга идея е да сварите предварително прясното мляко с кокосови стърготини и  да го прецедите. Ако искате сложете цялото количество желатин още в началото и после разделете сместа - пак ще се получи (аз просто се презастраховах), а ще спестите и време. Може да поднесете с конфитюр от ягоди или с пресни ягоди.
Насладете се на резултата!    chef


Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:48 от Гуинет

# 8
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Шоколадови мъфини с кокосов пълнеж



Шляенето в кулинарното интернет пространство може да те научи на много неща. Особено когато човек е податлив на изкушения, склонен да импровизира и разполага с повече време. В един момент се оказах отговаряща и на трите условия и ето какво се получи!

Първо пробвах ПРЕВЪЗХОДНИ МЪФИНИ С ВИШНИ на Лабрекс. Аз нямах вишни и ги направих с череши и сладко от праскови! Наистина са превъзходни!
Невероятно сполучлива рецепта(както и всички останали нейни) - получиха се пухкави и сочни мъфини. Остана ми обаче от шоколадовата смес и реших да експериментирам. Зарових се в нета и попаднах на ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ С КОКОС на Нордина. Плънката ми се стори удачна за експеримент. Речено, сторено! Така се родиха тези нежни, крехки и невероятно вкусни мъфини.

 Държа да спомена, че съм правила и шоколадовите мъфини с кокосова плънка с рикота на Петрина, но тези имат две основни предимства - лесно се отлепват от книжната формичка заради съдържанието на мазнина и пълнежът е с по-малко продукти( и лично мое мнение - по-лек и вкусен). Кокосовата смес забърках на око заради малкото количество смес, която ми остана. Следващия път ще направя цялото количество и ще кача пропорциите - пълнежът трябва да е рехав, почти на трохи, за да не тежи и да се надигнат мъфините. Вкусът му става както в десертчетата Баунти. Така направените мъфини не се надигат толкова както в оригиналната рецепта на Лабрекс, но също са много крехки и вкусни!

 

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:49 от Гуинет

# 9
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Пилешко кордон бльо



Както е всеизвестно оригиналната рецепта е френска и е за телешки шницели. Има хиляди рецепти в нета в различни варианти. Това, което ще предложа тук, може да срещнете и на други места, поради простата причина, че в кулинарията са малко хората, които са открили "топлата вода". Затова приемете тази рецепта като поредната импровизация. След това уточняващо предисловие, трябва само да добавя, че резултатът е много вкусен.  Ама много!
Основната причина тази рецепта да ми е любима е тази, че се приготвя бързо и с малко продукти.

Ето какво ще ви трябва за 4 порции:

2 големи пилешки филета "пеперуда"( които ще оформим на 4 шницела), лимонов сок  от половин лимон, сол, черен пипер, 100 гр. шунка, 100 гр. кашкавал., пармезан за поръсване, конец или клечки за зъби за закрепяне на месните рула.

И така - разрязваме пеперудата на две. Всяка от получените половини разрязваме хоризонтално възможно най-тънко. Поставяме филенцата под прозрачно фолио и начукваме леко с готварско чукче (аз ги начуквам само от едната страна). Овкусяваме с лимонов сок, черен пипер и сол. Нарязваме кашкавала и шунката на пръчици (като за дълги пържени картофи) и ги поставяме на две места върху филетата. Завиваме първо първите, а после бавно и вторите - целта е да са на две места, като се разреже рулото. Закрепваме рулото с клечки или с конец. Намазваме със зехтин и черен пипер и поставяме в тавичка с малко вода и олио във фурната. Печем до зачервяване около час и поръсваме с пармезан. Изваждаме и нарязваме всяко руло на шайбички по 1.5см. Заливаме със соса и поднясяме с подходяща гарнитура.

Моите съвети: Последният път в плънката сложих и  мариновани тиквички по рецептата на Лабрекс - бяха ми останали от предния ден и залях с тяхната марината ролетата. Получи се страхотно. Ако изпаднете в такава остатъчна ситуация - пробвайте.
Друг вариант, който правя за себе си, е с  пълнеж от рукола, козе сирене и люто сирене Чедър - много ароматно, но не е за традиционалисти и хора, които не обичат новостите - в този случай не слагам шунка и кашкавал! Може да овкусите отвътре и с песто от босилек или сушени домати. Бон апети!

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:49 от Гуинет

# 10
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Пиле с бяло вино и мащерка



Днес ви предлагам една вкусна рецепта с пилешко месо, вариация на известното тосканско пиле "качиаторе".

Необходими продукти за 5 порции:

1 пиле (около 1.5кг.) на порции или 10 пилешки долни бедра, 2 моркова, 2 глави лук (или 2 връзки пресен лук), 4-5 едри скилидки чесън, 3-4 резена целина от глава, (може да се използва и смес от замразени зеленчуци), 1 ч.ч. бяло вино, 3-4 пресни домата или стерилизирани белени домати ( 800г. буркан), прясна мащерка, зехтин, черен пипер, сол

Измиваме и подсушаваме с домакинска хартия месото, посоляваме и поръсвамче с черен пипер. В дълбок съд сипваме около 7-8 с.л. зехтин и запържваме пилето до златисто. Добавяме виното и задушаваме до изпаряването му. Добавяме нарязаните зеленчуци без чесъна, посоляваме и задушаваме около 30 мин. Накрая слагаме обелените и нарязани на дребно домати, пресования чесън и накълцаната надребно мащерка. Задушаваме още около 20-30 мин., докато ястието остане почти на мазнина. Поръсваме с още малко прясна мащерка и поднясяме! Да ви е сладко!

Оригиналната рецепта е с розмарин и червено вино! Може да пробвате и така!

Източник: http://ricette.giallozafferano.it/Pollo-alla-cacciatora.html

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:49 от Гуинет

# 11
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Сарми с прясно зеле и бял сос  



Публикувам тази рецепта по желание на Лурдес и се надявам резултатът да и хареса.  Peace

Това е един пролетно-летен вариант на традиционните за кухнята ни сърми с кисело зеле. Лично аз го предпочитам заради по-лекия и фин вкус и намаленото съдържание на сол.

Продукти:
1 средно голяма прясна зелка, 700 гр. смляно телешко месо, 1 морков на кубчета, 2 глави лук, 3-4 резена целина от глава, нарязана на малки кубчета, 1.5ч.ч. ориз, голяма връзка магданоз, черен пипер, сол, зехтин или олио
За соса:
40 г. масло, 2 с.л. брашно, 300 мл. прясно мляко, 1ч.л. деликатесна горчица, 1 жълтък + част от соса, в който са врели сърмите за разреждане до необходимата гъстота, сол, черен пипер по желание
Приготвяне:
Поставяме зелката в дълбок съд с подсолена вода и оставяме на котлона до омекване на листата. Приготвяме през това време сместа за пълнежа като в по-дълбок тиган запържваме телешкото месо в зехтина до извиране на течността. Прибавяме зеленчуците, задушаваме и после прибавяме и ориза-добре измит и отцеден. Разбъркваме няколко пъти до прозрачност на зрънцата. Доливаме 2ч.ч. вода, сол, черен пипер и оставяме да поеме. Прибавяме ситно нарязания магданоз и разбъркваме. Сместа е готова. През това време изваждаме омекналата, но не сварена зелка, отделяме листата и всяко листо сразваме на две като махаме месестата среда. В получените листа слагаме по 1-1.5с.л. от сместа и завиваме внимателно - получават се едри сарми. В дълбока тенджера сипваме зехтин, нареждаме 1-2 меки  листа от зелето (примерно тези, които са се поскъсали) и отгоре подреждаме на редове приготвените сарми. В 2-3 с.л. олио запържваме за 1 мин. (за да не прегори) 1-2 с.л. червен пипер и веднага изливаме върху сармите. Водата, в която е вряла зелката, подправяме с щипка лимонтозу или сок от половин лимон и с нея заливаме сармите. Трябва да облее добре. Отгоре поставяме тежка чиния и слагаме да се сварят на котлона за около час. Поднасяме с приготвения сос.

Сосът може да се приготви и без горчица. Освен магданоз може да добавите пресен джоджен или мащерка - пак е много вкусно. Опитвайте винаги за сол, за да не предозирате. Ако нямате целина, може да сложите пащърнак или да ги пропуснете въобще, ако не допадат на вкуса ви. Можете да намалите количеството на месото и да увеличите ориза или обратно Laughing. Бон апети!   chef

Последна редакция: пт, 05 ное 2010, 20:46 от Гуинет

# 12
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Солена торта Капрезе с чери доматчета



Ще започна с малко история, касаеща отново навика ми да се поддавам на кулинарни изкушения. Когато готвя, релаксирам. Релаксирам и когато разглеждам добре направени  снимки на сготвени неща. Попадала съм на най-различни кулинарни сайтове и сайтове с кулинарни снимки. Не всичко успявам да добавя в my favorites. Тази рецепта обаче вече втора седмица стоеше прибрана прилежно и усещах, че просто ме дебнеше. И така всичко започна от ето тази  снимка.



Ето и рецептата:

400гр. бутер тесто, 2 яйца (в оригиналната рецепта е едно), 250 гр.  меко сирене( в оригиналната рецепта е рикота, но става и с извара или друго меко сирене), 2 с.л. заквасена сметана( тя липсва в оригинала), 3 ч.л. готово песто с босилек, сол, черен пипер, 1 пак. крема сирене., около 40 бр. чери доматчета (45 според оригинала).

Приготвяне:
Поставяме тестото в тавичка така че да има борд. Надупчваме добре с вилица и слагаме да се пече на 200 градуса до леко розово (това е важно, защото след това тестото отново ще се пече с плънката и не бива да прегаря. В оригиналната рецепта тестото не се пече предварително). През това време измиваме доматчетата, изрязваме отвори с тънък остър нож откъм дръжката и с малка лъжичка отстраняваме семките и сока. Слагаме да се отцедят върху домакинска хартия и напърваме с крема сирене (в оригиналната рецепта е моцарела). Разбиваме яйцата със изварата, пестото и сметаната,  посоляваме съ сол и черен пипер. Изсипваме тази плънка върху изпеченото бутер тесто и поставяме върху нея напълнените доматчета. Печем още около 20-30мин.(до порозовяване на плънката в доматчетата). Бон апети!

Моите препоръки:

В оригиналната рецепта в плънката се слагат пармезан, кедрови ядки и голяма връзка пресен босилек. Използването на готово песто е отличен заместител. Оригиналната рецепта препоръчва да се залее със зехтин, аз го пропуснах. Пекох в стъклен съд с размери 20/30 см. и използвах малка опаковка бутер тесто на" Белла" - 400гр., като изрязвах и дооформях.

Наслаждавайте се на резултата!     chef

Източник: http://therunawayspoon.com/blog/2010/05/caprese-tart/

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:50 от Гуинет

# 13
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Гриловани зеленчукови рулца с плънка



Сезонът на тиквичките и патладжаните е! Любима храна за хората с моя вкус! Просто ги обожавам! У дома съжителстваме няколко поколения с различни вкусове! Когато приготвям това ястие, за едни то е гарнитура или предястие, а за други - основно ястие! Поради тази причини реших да споделя тази рецепта с вас - дано ви хареса!

Продукти:
2 патладжана, 2 тиквички
За мариноване -  зехтин, 2 скилидки чесън, 1 с.л. песто от босилек, сол

За плънката: 250 гр. извара, 3 с.л. заквасена сметана, 3 с.л. кисело мляко, сол, черен пипер, 1 връзка копър с дръжките

Измиваме добре зеленчуците , нарязваме ги надлъжно на филии с дебелина около 0.5см. Патладжаните поставяме в солена вода за около половин час, за да се отече горчивия сок. После ги измиваме добре под течаща вода и, заедно с тиквичките, подсушаваме добре с домакинска хартия. Приготвяме маринатата и с четка намазваме от едната страна филиите, които ще печем. Загряваме грил-тигана, намазваме леко с част от маринатата и поставяме първата партида. Запичаме и, преди да обърнем от другата страна, намазваме с четчица с марината. Това се прави, защото патладжанът е много порест и бързо поема мазнината, а целта е да се използва по-малко мазнина. Плънката приготвяме като всички продукти разбиваме добре в кухненски робот - колкото по-дълго, толкова по-гладко!
Не препичайте зеленчуците! Готовите леко охладени филии намазваме с тънък пласт плънка и завиваме откъм тясната към широката част. Не слагайте много плънка, за де не прелива. Подредете в плато и украсете. Готови са за поднасяне. Друг вариант е да ги запечете леко с италианско сирене, но стават по-калорични. Бон апети!

Моите съвети: На това ястие много отива питие като добре изстудени Ricard или Узо! Наздраве! Innocent

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:51 от Гуинет

# 14
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 118
Здравейте! Днес ви предлагам една изключително вкусна рецепта, родила се на бял свят от желанието ми да съчетая налични минимални продукти с нещо по-нетрадиционно като вкус! Вкъщи се хареса много и поискаха в скоро време отново да го приготвя! Така че на работа! Laughing

Пиле къри с пресен лук и чесън на фурна



Необходими продукти за 5 порции:

4-5 пилешки бутчета (с горна и долна част), 1 лимон,  150мл. бяло вино, 3-4 стръка млад лук с глави, 3-4 глави млад чесън, 3 моркова, нарязави надлъжно на 2, качествено къри, зехтин, 20-30гр. масло, черен пипер, дафинов лист, половин чаша вода, сол на вкус

Приготвяне:
Разделяме с остър нож всяко бутче на две - кълка и горна част. Овкусяваме месото с лимоновия сок, черния пипер, кърито и солта. Почистваме лука и отрязваме едри парчета около 10см, от които ще използваме само тези с бялата част. Останалите зелени пера можете да използвате за салата. Чесънът се почиства от брадата, млечните люспите се оставят. Подреждаме месото  в тавичка 25/35, слагаме лука и морковите около порционните парчета и заливаме с бялото вино и зехтина равномерно. Поръсваме с черен пипер на зърна и малко сол. Оставяме на се маринова около 3-4 ч.
Загряваме фурната на 200 градуса и слагаме парченца масло върху всяко парче месо. Поставяме тавичката за печене, като намаляваме градусите на 180. Печем около час, час и 20мин. След това обръщаме месото, прибавяме дафиновия лист и чесъна на глави и печем още около час до хубава златиста коричка. Поднасяме със задушен ориз, приготвен само с осолена вода. Да ви е сладко!

Морковите и лукът стават изключително вкусни, приготвени по този начин. Смятам, че могат да се приготвят и самостоятелно по този начин без месото - чудесна гарнитура или самостоятелна лека вечеря! Peace

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:51 от Гуинет

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт